Valikko
Talous

Rakennusyhtiö YIT paransi tulostaan lievästi – Lemminkäisen tulosta kannatteli asfaltointi Pohjoismaissa ja Baltiassa

YIT:llä toimitilojen rakentaminen Suomessa paransi eniten kannattavuuttaan huhti-kesäkuussa. Teiden päällystys toi suurimman osan Lemminkäisen liikevoitosta huhti-kesäkuussa.

Rakennusyhtiö YIT paransi tulostaan toisella vuosineljänneksellä huhti-kesäkuussa lähinnä hyvän toimitilarakentamisen tuloksen ansiosta Suomessa.

Tulosparannus jäi kuitenkin lieväksi. Venäjän asuntomarkkinoilla YIT teki edelleen tappiota, ja asuntorakentamisen tulos kotimaassa oli suunnilleen viime vuoden tasolla.

YIT:n liikevaihto kasvoi kaudella 11 prosenttia 464 miljoonaan euroon viime vuoden vastaavaan kauteen verrattuna. Oikaistu liikevoitto parani yhdeksän prosenttia 18,6 miljoonasta eurosta 20,2 miljoonaan. Liikevoittoprosentti liikevaihdosta heikkeni 4,5:stä 4,3 prosenttiin.

Toimitusjohtaja Kari Kauniskangas sanoo tiedotteessa, että Suomessa ”toimitilat ja infra” -yksikön tulos kehittyi erinomaisesti. Kannattavuutta tuki Helsingin Pasilaan rakennettavan Tripla-hankkeen sijoittajakauppojen loppuunsaattaminen, joka mahdollisti hankkeen tulouttamisen.

Kauniskankaan mukaan Tripla on merkittävässä roolissa liikevaihdon ja kannattavuuden parantamisessa seuraavien vuosien aikana.

Asuntorakentaminen Suomessa sekä Keski- ja Itä-Euroopan rakentaminen on YIT:ssä sijoitettu samaan tulosyksikköön. Yksikön liikevoitto pysytteli viimevuotisella tasolla.

Suomessa asuntojen kuluttajakysyntä vahvistui yhtiön mukaan ja YIT nosti tammi-kesäkuussa kuluttajakohteiden aloituksia noin neljänneksen vertailukaudesta.

Keski- ja Itä-Euroopassa YIT kertoo asuntohankkeiden aloitusmäärän olevan korkealla, minkä arvioidaan arvioidaan näkyvän tulevana myynnin kasvuna.

Venäjällä asuntorakentamisen tulos oli yhä tappiolla, vaikka asuntojen myyntimäärä oli tavoiteltu. Hinnoista jouduttiin tinkimään joissakin projekteissa. Yhtiö aikoo vähentää Venäjälle sitoutuneen pääoman määrää, vaikka taloustilanteen ei maassa odoteta enää heikentyvän.

YIT arvioi liikevaihtonsa kasvavan koko vuonna 5–10 prosenttia vertailukelpoisin valuuttakurssein ja oikaistun liikevoiton paranevan viime vuoden 76 miljoonasta eurosta.

Rakennusyhtiö Lemminkäisen tulosta kannatteli huhti-kesäkuussa teiden asfaltointi Pohjoismaissa ja Baltiassa. Myös asuntorakentaminen Suomessa paransi tulostaan.

Infratoiminnoissa ja Venäjällä sen sijaan meni huonommin. Venäjällä yhtiö on pannut jäihin uusien omien asuntokohteiden aloittamisen.

Kaikkiaan yhtiö paransi liiketulostaan toisella neljänneksellä viime vuoden vastaavan ajan 16 miljoonasta eurosta 21 miljoonaan. Liikevaihto aleni 492 miljoonasta 457 miljoonaan euroon.

Asfaltointi tuotti liikevoitosta suurimman osan, 18 miljoonaa. Suomen talonrakentamisen liikevoitto oli neljä miljoonaa euroa.

Asfaltoinnin liikevaihdosta tuli katsauskaudella 46 prosenttia Suomesta, 42 prosenttia Skandinaviasta ja 12 prosenttia Baltian maista.

Valtion panostukset perusväylänpitoon ovat yhtiön mukaan lisänneet päällystyksen kysyntää Suomessa. Ruotsissa ja Baltiassa markkinatilanne on vakaa. Norjassa ja Tanskassa valtion investoinnit päällystykseen ovat vähentyneet.

Talonrakentamisen markkinatilanne Suomessa on Lemminkäisen mukaan on vakaa. Asuntojen kysyntä painottuu edelleen pieniin asuntoihin kasvukeskuksissa, ja sijoittajien aktiivisuus on korkealla. Toimitilarakentamista ylläpitävät yksittäiset suurhankkeet ja julkinen sektori.

Toimitusjohtaja Casimir Lindholm odottaa koko vuoden liikevoiton paranevan viime vuodesta.

Yhtiön tilauskanta on kasvanut viime vuodesta. Lindholmin mukaan päällystys on saanut hyvin uusia töitä kaikilla markkina-alueilla, Venäjä mukaan lukien, ja Suomen talonrakentamisella on vahva tilauskanta. Lindholm sanoo yhtiön hakevan uutta kannattavaa kasvua vaativasta infrarakentamisesta Ruotsissa ja Norjassa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Selvitys: Putkiremontti maksaa pääkaupunkiseudulla kaksi kertaa niin paljon kuin muualla – mutta syy ei ole remonttifirmojen kiskonta

  3. 3

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  4. 4

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  5. 5

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  6. 6

   Louhimies eri mieltä tv-johtaja Sairasen tiukasta kritiikistä – kiista Suomen elokuvahistorian muistettavimpia

  7. 7

   Trumpin vävy joutuu senaatin tiedusteluvaliokunnan kuulusteluun Venäjä-yhteyksistä

  8. 8

   Suupielet halkeavat, hiukset putoavat ja väsyttää – onko kyse keväisestä vitamiinien puutteesta?

  9. 9

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  10. 10

   Suurpalon sammutus jatkuu koko maanantain Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  8. 8

   Suurpalon sammutus jatkuu koko maanantain Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  9. 9

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  10. 10

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää