Talous

Etätoto vie raviradoilta tulot

Raviratojen viimeinen kunnon huippuvuosi nähtiin vuonna 2008. Sen jälkeen pelaaminen ja yleisö ovat siirtyneet kasvavasti pelipisteille ja ennen kaikkea nettiin. Raviratojen taloudelle ja kulttuurille trendi on myrkkyä.

Turun Metsämäen raviradalle odotetaan viikonloppuna yhteensä 55 000 kävijää raviurheilun huipputapahtumaan Kuninkuusraveihin. Vaikka yleisömäärä on suomalaiselle urheilutapahtumalle suuri, se ei kuitenkaan heijastele raviratojen nykytilaa: enää vain noin viisi prosenttia peleistä pelataan radalta.

Raviratojen arki on hiljaista, jopa siinä määrin, että usein paikalla ovat vain ”surevat omaiset eli muutama hevosen omistaja, taustajoukot ja uskollisimmat lajiniilot”, kuten Riihimäen raviseuran puheenjohtaja Jori Hovi asian ilmaisee.

Suomen 42 raviradalle tilanne on lähes katastrofaalinen peli- ja oheismyyntitulojen jatkuvasti laskiessa. Pelaaminen on siirtynyt verkkoon, jossa pelataan jo noin 60 prosenttia peleistä. Lisäksi pelimyynnistä 35 prosenttia tapahtuu Toto-pisteillä, mutta myös pelipistemyynti on vähentynyt netin ja älypuhelimien aikakaudella.

Radalla pelatessaan henkilö maksaa noin viiden euron sisäänpääsymaksun, ja hänen pelaamastaan eurosta kymmenen prosenttia siirtyy radalle. Rata saa tuottoja myös oheismyynnistä, kuten pullakahveista, virvokkeista ja ruoasta.

Vastaavasti netissä pelatessaan pelaajan eurosta siirtyy vain 2,5 prosenttia ravit järjestävälle radalle. Myös pelipisteellä radan tuotto jää lähes yhtä vaatimattomaksi. Kerrannaisvaikutukset ratojen taloudelle ovat siis suuret.

Raviratojen tyhjentyminen on yleismaailmallinen ilmiö, kertoo Turun Metsämäen raviradan toimitusjohtaja Ilmari Halinen.

”Vielä 20 vuotta sitten Toto-pelit olivat sallittuja vain radoilla, ja nyt kun pelata voi mobiilisti, on pelipisteidenkin myynti lähtenyt laskuun. Raveihin ei ole enää syytä lähteä, emmekä ole löytäneet sellaista uutta houkutinta, joka saisi ihmiset tulemaan.”

Halisen mukaan ratapelaaminen säilyy jatkossakin. Vaikka nettipelaamisen osuus on kasvussa, sen kasvurajat ovat lähellä. Ravibisneksen kannattavuuteen ja vetovoimaan yleisesti on vaikuttanut talouden laskukausi.

”Laskussa ollaan saatu pohjakosketus, mutta kyllä suurin ongelma alalla on edelleen se, että kokonaisvolyymi on pudonnut vuodesta 2008”, Halinen sanoo.

Taloussuhdanteet vaikuttavat ihmisten kulutuskäyttäytymiseen, erityisesti rahapelaamiseen, josta monesti tingitään ensimmäisenä.

Raviurheilun 1980–90-lukujen taitteessa alkanut murros kohti ratojen ulkopuolista pelaamista on vaikuttanut eniten pieniin ratoihin, kuten Riihimäkeen.

Riihimäen radan tuloista suuri osa tulee oheis- ja yhteistyökumppanimyynnistä eli sponsoroiduista lähdöistä. Ne eivät kuitenkaan korvaa pelaamista, josta tulee paras tuotto.

Nettitrendi on tullut pysyäkseen, eivätkä Hovi ja Halinen näe, että kelkkaa voisi enää mitenkään kääntää. Molemmat asettavat toivonsa osittain uuden rahapeliyhtiön varaan.

Ensi vuoden alussa aloittavan, Fintoton, Raha-automaattiyhdistys Rayn ja Veikkauksen rahapelitoiminnat yhdistävän yrityksen on tarkoitus vahvistaa kotimaista ja vastuullista rahapelijärjestelmää. Ravipiireissä fuusion uskotaan tuovan säästöjä.

Lakiesityksen mukaan hevosala saa jatkossa peliyhtiön tuotoista neljä prosenttia. Arvion mukaan hevosalalle tuloutettava määrä olisi noin 8 miljoonaa euroa enemmän kuin vuoden 2015 tuloutus, joka oli noin 31 miljoonaa euroa.

Tästä neljästä prosentista vähintään 95 prosenttia jaetaan raviurheilun ja hevoskasvatuksen keskusjärjestölle Suomen Hippokselle sekä tämän jäsenyhteisöille. Maa- ja metsätalousministeriö tekee jaon Hippoksen vuosittaisen, avustuksensaajia ja käyttötarkoituksia koskevan esityksen pohjalta.

Fintoton ja Suomen Hippos ry:n toimitusjohtaja Pertti Koskenniemi huomauttaa, että vaikka uusi malli tuo lisätuloja hevosalalle, ei ratojen kannata laskea menestystään valtion varaan.

”Jatkossa ratojen menestys ei perustu niinkään niiden omiin tekoihin, näyttöihin tai saavutuksiin. Olen huolissani siitä, miten saadaan luotua sellainen malli, jossa ratojen motivaatio toiminnan kehittämiseen säilyy. Digitalisaatio tulee vain voimistumaan, ja sitä tuulimyllyä vastaan on turha käydä.”

Raviurheilu Suomessa

 Raviurheilu on jääkiekon jälkeen Suomen toiseksi seuratuin urheilulaji, ja Suomi onkin Euroopan neljänneksi suurin ravimaa.

 Toto-pelit tuottivat viime vuonna 230 miljoonaa euroa, joista 49,6 miljoonaa euroa saivat raviradat, Fintoto ja Suomen Hippos ry.

 Toto-pelien myynti jakaantui viime vuonna neljään osaan: internet 135,5 miljoonaa euroa, pelipisteet 79,1 miljoonaa euroa, ratapelit 13,6 miljoonaa euroa ja radalta radalle 1,6 miljoonaa euroa.

 Suomessa on 42 ravirataa. Vaasan ravirata päätti toimintansa viime sunnuntaina Toto65-raveihin. Toto-raveja järjestävien raviratojen lisäksi Suomessa on lähes 120 harjoitusravirataa.

 Hevoset työllistävät Suomessa 15 000 ihmistä, ja hevosalan yrityksiä on maassa 3 000. Tapahtumiin, talleihin ja peleihin on sitoutunut noin 830 miljoonaa euroa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravit
 • Raviurheilu
 • Fintoto
 • Hevoset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi vaatii kaikkia Turun puukotuksesta epäiltyjä vangittaviksi – poliisi oli saanut vihjeen pääepäillyn radikalisoitumisesta

  2. 2

   Sukellusvenemies sanoo kadonneen ruotsalaistoimittajan kuolleen onnettomuudessa ja ”haudanneensa hänet mereen”, kertoo Tanskan poliisi

  3. 3

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  4. 4

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  5. 5

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  6. 6

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  7. 7

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  8. 8

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  9. 9

   Jätevedet ovat väestön pissanäytteitä – niistä löytyy huumeita, lääkkeitä, alkoholia ja jopa Viagraa

  10. 10

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  9. 9

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  10. 10

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää