Valikko
Talous

Viisi pankkia muodosti surkimusten ryhmän EU-pankkien stressitesteissä

Euroopan keskuspankin mukaan pankkien tappionsietokyky oli nyt vahvempi kuin vuoden 2014 laajoissa stressitesteissä.

Euroopan pankkien tappionsietokyky on nyt vahvempi kuin vajaat kaksi vuotta sitten, Euroopan keskuspankki (EKP) totesi myöhään perjantai-iltana sen jälkeen kun Euroopan laajuisten pankkien stressitestien tulokset oli julkistettu.

Stressitesteissä ei ollut asetettu ennalta mitään virallista tasoa, jonka perusteella testin piirissä olleet 51 pankkia olisi jaettu hyväksyttyihin ja hylättyihin pankkeihin.

Mutta jos mittana käytetään epävirallista seitsemän prosentin ydinvakavaraisuussuhdetta, niin viisi pankkia jäi testeissä tämän rajan alapuolelle kuvitteellisessa tilanteessa, jossa pankkien toimintaympäristö huononee merkittävästi nykyisestä vuosina 2016–18.

Ydinvakavaraisuussuhde lasketaan jakamalla pankin CET1-pääoma eli ydinpääoma pankin kokonaisriskin määrällä.

Keskimäärin stressitesteihin osallistuneiden 51 Euroopan unionissa kotipaikkaansa pitävän pankin ydinvakavaraisuussuhde pysyi 9,2 prosentissa, kun niiden tappionsietokykyä koeteltiin huonojen olojen vallitessa.

Euroalueella toimivien eli suoraan EKP:n valvonnassa olevien 37 pankin osalta tämä vastaava luku oli keskimäärin 9,1 prosenttia. Vuonna 2014 tämä luku oli 8,6 prosenttia.

”Tulokset heijastavat sitä, että pankit ovat keränneet merkittäviä määriä uusia pääomia ja tervehdyttäneet taseitaan kahden viime vuoden aikana”, EKP:n pankkivalvontaelimen puheenjohtaja Danièle Nouy sanoi tiedotteessa.

Epävirallisen seitsemän prosentin ydinvakavaraisuusrajan alle jääneet viisi pankkia olivat italialainen Monte dei Paschi di Siena -pankki, itävaltalainen Raiffeisen, espanjalainen Banco Popular Español sekä Irlannin kaksi suurinta pankkia.

Tosin Banco Popularin ja kahden irlantilaisen pankin ydinvakavaraisuussuhde liikkui seitsemän prosentin molemmin puolin sen mukaan, mitä laskutapaa käytettiin.

Monte dei Paschin tappionsietokyky oli niin huono, että kuvitteellisten huonojen olojen vallitessa se putosi negatiiviseksi runsaaseen -2 prosenttiin.

Juuri ennen stressitestien tulosten julkistamista Monte dei Paschi ilmoitti uudesta suunnitelmasta pankin pelastamiseksi.

Euroopan pankkiviranomainen EBA julkisti perjantai-iltana kello 23 Euroopan laajuisten pankkien stressitestien tulokset.

Tulokset julkistettiin viikonlopun aattona, jotta sijoittajilla ja muilla sidosryhmillä on aikaa perehtyä testien tuloksiin.

Stressitestien tavoite on tärkeä: niiden avulla yritetään varmistaa, että yrityksille ja kuluttajille rahoitusta välittävä pankkijärjestelmä on terve.

Helsingin Sanomat kokosi stressitesteihin liittyviä kysymyksiä ja vastauksia.

Miksi stressitestit järjestetään?

Viranomaiset haluavat selvittää, millaisessa kunnossa isot eurooppalaiset pankit ovat. Kun viranomaiset tuntevat pankkien kunnon ajantasaisesti, mahdollisiin ongelmiin voidaan yrittää puuttua ennen kuin pankkijärjestelmän haavoittuvuudet laajenevat yleiseksi pankkikriisiksi.

Kun asioita tarkastellaan laajemmin, pankkien kunto vaikuttaa ratkaisevasti siihen, kuinka työllisyys ja kokonaistuotanto kehittyvät. Jos pankit ovat huonossa kunnossa ja markkinoilla on epävarmuutta niiden toiminnan jatkuvuudesta, ne joutuvat rajoittamaan luotonantoaan kotitalouksille ja yrityksille.

Euroopassa pankkien asema rahoituksen välittäjinä yrityksille on suurempi kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, joten niiden kunnolla on erityisen suuri merkitys kokonaistuotannon ja työllisyyden kehitykselle.

Jos pankit eivät pysty myöntämään lainoja halukkaille kotitalouksille ja yrityksille, talouskasvu Euroopassa on hidasta ja työllisyys heikkoa, mikä kaventaa eurooppalaisten ihmisten mahdollisuuksia tyydyttää tarpeitaan.

Miten stressitestit käytännössä toteutetaan?

Stressitestien sisällön määrittelee ja niitä koordinoi Euroopan pankkiviranomainen EBA, joka tekee yhteistyötä Euroopan keskuspankin (EKP) ja kansallisten pankkivalvontaviranomaisten kanssa. EKP ja kansalliset pankkivalvontaviranomaiset ohjaavat ja valvovat testejä.

Testeissä koetellaan testien piirissä olevien pankkien tap­pionsietokykyä ja vakavaraisuutta kahdessa eri skenaariossa eli olettamuksiin pohjautuvassa ennusteessa vuosille 2016–18.

Perusoletuksessa pankkien toimintaympäristö kehittyy maltillisen myönteisesti syksyn 2015 talousennusteiden mukaisesti.

Kielteisessä oletuksessa hahmotellaan kuvitteellinen tilanne, jossa erilaiset šokit kuten asuntojen ja toimitilojen hintojen voimakas halpeneminen ja isot valuuttakurssi- ja korkotason muutokset heikentävät pankkien toimintaympäristöä.

Toisaalta šokkien joukossa ei ole vaikutuksia, joita aiheuttaa Britannian kansanäänestyksen päättyminen EU-eron eli brexitin kannattajien voittoon.

Kuinka monta pankkia on stressitestien piirissä?

Testeihin osallistuu 51 pankkia Euroopan unionista. Niiden osuus EU-maiden pankkisektorista on 70 prosenttia.

Testien piirissä olevista pankeista 37 on kotoisin jostain yhteisvaluutta euroa käyttävästä maasta, ja ne ovat EKP:n suorassa valvonnassa. Niiden osuus euroalueen pankkisektorista on 70 prosenttia.

Lisäksi rinnan EBA:n koordinoimien stressitestien EKP tekee 56:lle EKP:n suorassa valvonnassa olevalle pankille stressitestit, joissa toimitaan samoin kuin EBA:n koordinoimissa testeissä. Näiden testien tuloksia ei julkisteta, mutta niihin osallistuneet yksittäiset pankit voivat halutessaan julkistaa omat tuloksensa.

Voiko testeissä reputtaa?

Ei voi. Tällä kertaa stressitesteissä pankeille ei ole asetettu mitään hyväksytyksi tai hylätyksi tulemisen vaatimuksia. Testien tulokset antavat testattaville pankeille ja sijoittajille mahdollisuuden arvioida pankkien tap­pionsietokykyä ja sitä, pitääkö niiden hankkia uusia omia pääomia. EKP hyödyntää testien tuloksia, kun se osana valvomiensa pankkien arviointia määrittelee, millaisia ohjeita se antaa pankeille pääomasuunnitteluun.

Mistä pankeista voi paljastua heikkouksia?

Kun testien tulokset tulevat, huomio kiinnittyy kahteen italialaiseen pankkiin eli Monte dei Paschi di Siena -pankkiin ja Uni­Creditiin. Monte dei Paschi on Italian kolmanneksi suurin pankki, ja sillä on uutistoimisto Reutersin mukaan ongelmaluottoja 50 miljardin euron arvosta. On odotettavissa, että testien tulosten mukaan Monte dei Paschilla ei ole riittävästi omia pääomia selviytymiseen vaikeassa toimintaympäristössä. Myös espanjalaisen Banco Popular Españolin, ranskalaisen BNP Paribasin ja saksalaisen Deutsche Bankin tulokset kiinnostavat.

Kuinka stressitestit vertautuvat aiempiin testeihin?

Vuoden 2014 stressitestit olivat laajemmat, sillä niiden piirissä oli 130 pankkia. Vuoden 2014 testien tarkoitus oli myös pohjustaa euroalueen yhteisen pankkivalvontamekanismin käyttöönottoa. Nyt tällaista tavoitetta ei ole. Lisäksi vuosien 2014 ja 2016 testeissä käytetyt oletukset ovat erilaisia.

Mitkä Suomessa toimivat pankit ovat testien piirissä?

Suomessa toimivista pankeista suoraan testien piirissä on OP-ryhmä. Lisäksi Danske Bankin Suomen-toiminnot ovat testien piirissä Dansken tanskalaisen emoyhtiön kautta ja vastaavasti Nordean Suomen-toiminnot ovat testien piirissä Nordean ruotsalaisen emoyhtiön kautta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pankit
 • EKP
 • Pankkivalvonta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  4. 4

   Näin Helsingistä tuli 12 vuodessa kiva ja avoin mutta myös kallis ja eriarvoinen – kuka sen sai aikaan?

  5. 5

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  6. 6

   Menivätkö sijoitukset pieleen? Et ole ainoa – konkarisijoittajat paljastavat mokansa

  7. 7

   Kesäaikakapina leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 44 000 allekirjoitusta

  8. 8

   Alakoulu tyhjennettiin Vantaan suurpalon takia – oppilaat lähetettiin kotiin ja väistötiloihin

  9. 9

   Suupielet halkeavat, hiukset putoavat ja väsyttää – onko kyse keväisestä vitamiinien puutteesta?

  10. 10

   Lehti: Trumpin vävy alkaa uusia valtion hallintoa – ”Pitäisi johtaa kuin yritystä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  6. 6

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  7. 7

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  8. 8

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  9. 9

   Kesäaikakapina leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 44 000 allekirjoitusta

  10. 10

   Suurpalon sammutus Vantaalla jatkuu koko maanantain – ”Savu kulkeutuu kohti Tuusulanväylää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää