Valikko
Talous

Viisi pankkia muodosti surkimusten ryhmän EU-pankkien stressitesteissä

Euroopan keskuspankin mukaan pankkien tappionsietokyky oli nyt vahvempi kuin vuoden 2014 laajoissa stressitesteissä.

Euroopan pankkien tappionsietokyky on nyt vahvempi kuin vajaat kaksi vuotta sitten, Euroopan keskuspankki (EKP) totesi myöhään perjantai-iltana sen jälkeen kun Euroopan laajuisten pankkien stressitestien tulokset oli julkistettu.

Stressitesteissä ei ollut asetettu ennalta mitään virallista tasoa, jonka perusteella testin piirissä olleet 51 pankkia olisi jaettu hyväksyttyihin ja hylättyihin pankkeihin.

Mutta jos mittana käytetään epävirallista seitsemän prosentin ydinvakavaraisuussuhdetta, niin viisi pankkia jäi testeissä tämän rajan alapuolelle kuvitteellisessa tilanteessa, jossa pankkien toimintaympäristö huononee merkittävästi nykyisestä vuosina 2016–18.

Ydinvakavaraisuussuhde lasketaan jakamalla pankin CET1-pääoma eli ydinpääoma pankin kokonaisriskin määrällä.

Keskimäärin stressitesteihin osallistuneiden 51 Euroopan unionissa kotipaikkaansa pitävän pankin ydinvakavaraisuussuhde pysyi 9,2 prosentissa, kun niiden tappionsietokykyä koeteltiin huonojen olojen vallitessa.

Euroalueella toimivien eli suoraan EKP:n valvonnassa olevien 37 pankin osalta tämä vastaava luku oli keskimäärin 9,1 prosenttia. Vuonna 2014 tämä luku oli 8,6 prosenttia.

”Tulokset heijastavat sitä, että pankit ovat keränneet merkittäviä määriä uusia pääomia ja tervehdyttäneet taseitaan kahden viime vuoden aikana”, EKP:n pankkivalvontaelimen puheenjohtaja Danièle Nouy sanoi tiedotteessa.

Epävirallisen seitsemän prosentin ydinvakavaraisuusrajan alle jääneet viisi pankkia olivat italialainen Monte dei Paschi di Siena -pankki, itävaltalainen Raiffeisen, espanjalainen Banco Popular Español sekä Irlannin kaksi suurinta pankkia.

Tosin Banco Popularin ja kahden irlantilaisen pankin ydinvakavaraisuussuhde liikkui seitsemän prosentin molemmin puolin sen mukaan, mitä laskutapaa käytettiin.

Monte dei Paschin tappionsietokyky oli niin huono, että kuvitteellisten huonojen olojen vallitessa se putosi negatiiviseksi runsaaseen -2 prosenttiin.

Juuri ennen stressitestien tulosten julkistamista Monte dei Paschi ilmoitti uudesta suunnitelmasta pankin pelastamiseksi.

Euroopan pankkiviranomainen EBA julkisti perjantai-iltana kello 23 Euroopan laajuisten pankkien stressitestien tulokset.

Tulokset julkistettiin viikonlopun aattona, jotta sijoittajilla ja muilla sidosryhmillä on aikaa perehtyä testien tuloksiin.

Stressitestien tavoite on tärkeä: niiden avulla yritetään varmistaa, että yrityksille ja kuluttajille rahoitusta välittävä pankkijärjestelmä on terve.

Helsingin Sanomat kokosi stressitesteihin liittyviä kysymyksiä ja vastauksia.

Miksi stressitestit järjestetään?

Viranomaiset haluavat selvittää, millaisessa kunnossa isot eurooppalaiset pankit ovat. Kun viranomaiset tuntevat pankkien kunnon ajantasaisesti, mahdollisiin ongelmiin voidaan yrittää puuttua ennen kuin pankkijärjestelmän haavoittuvuudet laajenevat yleiseksi pankkikriisiksi.

Kun asioita tarkastellaan laajemmin, pankkien kunto vaikuttaa ratkaisevasti siihen, kuinka työllisyys ja kokonaistuotanto kehittyvät. Jos pankit ovat huonossa kunnossa ja markkinoilla on epävarmuutta niiden toiminnan jatkuvuudesta, ne joutuvat rajoittamaan luotonantoaan kotitalouksille ja yrityksille.

Euroopassa pankkien asema rahoituksen välittäjinä yrityksille on suurempi kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, joten niiden kunnolla on erityisen suuri merkitys kokonaistuotannon ja työllisyyden kehitykselle.

Jos pankit eivät pysty myöntämään lainoja halukkaille kotitalouksille ja yrityksille, talouskasvu Euroopassa on hidasta ja työllisyys heikkoa, mikä kaventaa eurooppalaisten ihmisten mahdollisuuksia tyydyttää tarpeitaan.

Miten stressitestit käytännössä toteutetaan?

Stressitestien sisällön määrittelee ja niitä koordinoi Euroopan pankkiviranomainen EBA, joka tekee yhteistyötä Euroopan keskuspankin (EKP) ja kansallisten pankkivalvontaviranomaisten kanssa. EKP ja kansalliset pankkivalvontaviranomaiset ohjaavat ja valvovat testejä.

Testeissä koetellaan testien piirissä olevien pankkien tap­pionsietokykyä ja vakavaraisuutta kahdessa eri skenaariossa eli olettamuksiin pohjautuvassa ennusteessa vuosille 2016–18.

Perusoletuksessa pankkien toimintaympäristö kehittyy maltillisen myönteisesti syksyn 2015 talousennusteiden mukaisesti.

Kielteisessä oletuksessa hahmotellaan kuvitteellinen tilanne, jossa erilaiset šokit kuten asuntojen ja toimitilojen hintojen voimakas halpeneminen ja isot valuuttakurssi- ja korkotason muutokset heikentävät pankkien toimintaympäristöä.

Toisaalta šokkien joukossa ei ole vaikutuksia, joita aiheuttaa Britannian kansanäänestyksen päättyminen EU-eron eli brexitin kannattajien voittoon.

Kuinka monta pankkia on stressitestien piirissä?

Testeihin osallistuu 51 pankkia Euroopan unionista. Niiden osuus EU-maiden pankkisektorista on 70 prosenttia.

Testien piirissä olevista pankeista 37 on kotoisin jostain yhteisvaluutta euroa käyttävästä maasta, ja ne ovat EKP:n suorassa valvonnassa. Niiden osuus euroalueen pankkisektorista on 70 prosenttia.

Lisäksi rinnan EBA:n koordinoimien stressitestien EKP tekee 56:lle EKP:n suorassa valvonnassa olevalle pankille stressitestit, joissa toimitaan samoin kuin EBA:n koordinoimissa testeissä. Näiden testien tuloksia ei julkisteta, mutta niihin osallistuneet yksittäiset pankit voivat halutessaan julkistaa omat tuloksensa.

Voiko testeissä reputtaa?

Ei voi. Tällä kertaa stressitesteissä pankeille ei ole asetettu mitään hyväksytyksi tai hylätyksi tulemisen vaatimuksia. Testien tulokset antavat testattaville pankeille ja sijoittajille mahdollisuuden arvioida pankkien tap­pionsietokykyä ja sitä, pitääkö niiden hankkia uusia omia pääomia. EKP hyödyntää testien tuloksia, kun se osana valvomiensa pankkien arviointia määrittelee, millaisia ohjeita se antaa pankeille pääomasuunnitteluun.

Mistä pankeista voi paljastua heikkouksia?

Kun testien tulokset tulevat, huomio kiinnittyy kahteen italialaiseen pankkiin eli Monte dei Paschi di Siena -pankkiin ja Uni­Creditiin. Monte dei Paschi on Italian kolmanneksi suurin pankki, ja sillä on uutistoimisto Reutersin mukaan ongelmaluottoja 50 miljardin euron arvosta. On odotettavissa, että testien tulosten mukaan Monte dei Paschilla ei ole riittävästi omia pääomia selviytymiseen vaikeassa toimintaympäristössä. Myös espanjalaisen Banco Popular Españolin, ranskalaisen BNP Paribasin ja saksalaisen Deutsche Bankin tulokset kiinnostavat.

Kuinka stressitestit vertautuvat aiempiin testeihin?

Vuoden 2014 stressitestit olivat laajemmat, sillä niiden piirissä oli 130 pankkia. Vuoden 2014 testien tarkoitus oli myös pohjustaa euroalueen yhteisen pankkivalvontamekanismin käyttöönottoa. Nyt tällaista tavoitetta ei ole. Lisäksi vuosien 2014 ja 2016 testeissä käytetyt oletukset ovat erilaisia.

Mitkä Suomessa toimivat pankit ovat testien piirissä?

Suomessa toimivista pankeista suoraan testien piirissä on OP-ryhmä. Lisäksi Danske Bankin Suomen-toiminnot ovat testien piirissä Dansken tanskalaisen emoyhtiön kautta ja vastaavasti Nordean Suomen-toiminnot ovat testien piirissä Nordean ruotsalaisen emoyhtiön kautta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pankit
 • EKP
 • Pankkivalvonta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  3. 3

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  4. 4

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  5. 5

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   Työttömien työnhakijoiden määrä vähentynyt rajusti – pitkäaikaistyöttömien määrä supistunut 16,5 prosenttia

  8. 8

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  9. 9

   Vain oikea palkkatyö on parasta sosiaaliturvaa – ei sosiaaliturvaa vastaan tehtävä pakkotyö

  10. 10

   Kosteusvaurio vaarantaa terveyden, mutta oireista puhuvat leimataan luulotautisiksi – ”Jos lääkäri kertoisi kärsivänsä kosteusvaurio-oireista, se on kuin panisi foliohatun päähän”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  2. 2

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  3. 3

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  6. 6

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  7. 7

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  8. 8

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  9. 9

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  10. 10

   Käpylässä sekakäyttäjillä on valikoiva maku: vain lonkero katosi hyllyistä – ”Perinteinen viinajuoppo on näissä tapauksissa harvassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää