Valikko
Talous

HS kiersi yritysjohtajien luona – nyt he kertovat ratkaisuistaan työelämän ongelmiin

HS varasi yhden kesäpäivän ja kiersi ammattimaisen kanssa-ajattelijan kanssa pysäyttämässä johtajia ajattelemaan hetkeksi. Puhetta työstä riitti, mutta millaisia ratkaisuja ääneen ajattelu toi esiin?

Aikaisemmassa työelämässään Kirsi Juva oli toistuvasti tekemisissä yritysten ja niiden erilaisten johtajien kanssa. Hän kuuli jatkuvasti innostunutta puhetta, miten yritysten menestys on kiinni yhdessätekemisestä, miten parhaat tulokset irtoavat, kun erilaiset ihmiset työskentelevät yhdessä.

Kuulostaa hauskalta.

Todellisuus oli toinen. Nämä samat johtajat puursivat yksin. Yhdessätekeminen oli kaukana siitä, kun ideat yritettiin löytää omasta päästä, ongelmat ratkaista omin voimin ja työskentelytavat lähtivät omasta tottumuksesta.

Jos kuitenkin työparin kaipuu oli niin kova kuin johtajat antoivat ymmärtää, voisiko heille myydä sellaisen? Voisiko työkaveri olla rahalla ostettava palvelu?

Juva keräsi vuoden pari rohkeutta ja irtisanoutui. Nyt hän myy työparia tarvitsijoille. Juva, 35, käyttää myymästään palvelusta nimeä ”kanssa-ajattelija ja -tekijä”. Hän ei halua olla yläpuolella oleva mentori eikä ulkopuolinen konsultti tai valmentaja mutta ei myöskään mikään mainoskampanjoita tai muita palveluja tuottava alihankkija.

Hän tulee seuraksi ajattelemaan. Työparina auttamaan ajattelussa eteenpäin.

Ja kun työparin ostaa itselleen rahalla, sitä kehtaa myös käyttää täysimääräisesti eikä tarvitse jatkuvasti pahoitella perheelle, ystäville tai kollegoille, että joutuu taas vaivaamaan omilla pähkimisillään.

HS varasi kesäisen päivän, otti kanssa-ajattelijan matkaan ja pysäytti kolme johtajaa kokeilemaan ääneen ajattelua. Lopputuloksena ainakin syntyi puhetta työstä, ja ehkä pari ajatuksen ituakin.

Kuinka erottaa huonot ja hyvät ideat?

Slush-kasvuyritystapahtuman toimitusjohtaja Marianne Vikkulalla on myönteinen ongelma. Kaikki haluavat järjestää Slushin. Tai jos eivät ihan kaikki, niin ihan hirveän monet.

Slushin Helsingin-toimisto saa jatkuvasti pyyntöjä ja ehdotuksia erilaisista tapahtumista milloin minnekin. Yleensä niihin suostutaan. Ja yhtäkkiä onkin käytetty monen ihmisen työaikaa.

”Tähän asti on vain hirveästi puuhattu kaikkea, mihin on pyydetty, mutta nyt olisi aika alkaa järkeistää”, Vikkula kuvaa 8-vuotiaan Slushin elinkaarta.

Mistä sitten tunnistaa, minne kasvuyritysten oma härdelli kannattaa viedä ja minne ei?

Juva kyselee. Kuten että onko vaikkapa kaupungin omalla brändillä väliä? Miltä kuulostaa Frankfurtin Slush?

Toinen Suomen Slushin kokoinen tapahtuma Euroopassa olisi haastava ellei jopa turha, sillä tapahtumilla olisi paljon samaa osallistujakuntaa, Vikkula rajaa.

Suomen Slush kattaa samalla koko Euroopan, toista vastaavaa ei tarvita.

Tosin juuri nyt Slushilla on Berliinissä 4 000 ihmisen bileet paikallisen teknologiatapahtuman yhteydessä​. Mutta Slush on paisunut niin yli äyräidensä, ettei sitä oikeastaan edes lasketa. Esimerkiksi Suomen Slushiin tuli viime syksynä noin 15 000 ihmistä.

Eikä Slushia välttämättä kannata viedä Yhdysvaltoihinkaan. Siellä on jo yrittäjille tukea ja start upien omaa yhteisöä.

Nyt Juva alkaa saada kiinni. Hän haluaa Vikkulalta listaa niistä ominaisuuksista, joita sopivan Slush-paikkakunnan pitää täyttää.

Maasta pitää puuttua kunnollinen tuki yrittäjille. Tarvitaan tyhjiö, jonka Slushin verkosto voi täyttää. Toisaalta tarvitaan paikallisten ihmisten innostus, ei tapahtumaa voi pakottaa alas vaikkapa argentiinalaisten kurkusta.

Juva kirjoittaa ylös. Kriteeristö hyvin ja huonojen ideoiden välille alkaa hahmottua.

Ei Vikkula näitä asioita tietystikään ekaa kertaa ajattele.

Varmasti nämä palaset ovat olleet valmiina mielessä, itse asiassa Slushissa ehkä useammallakin ihmisellä. Mutta ei niitä vain ole tullut ikinä kerättyä yhteen tai laitettua mihinkään tiedostoon, Vikkula itsekin myöntää.

Nyt Juva pääsee auttamaan.

”Varatkaa aika, sopikaa kalenterin kanssa, milloin tämä laitetaan kasaan ja asia ratkaistaan. Pitäkää siitä kiinni älkääkä lykätkö asiaa.”

Juva tietää, että yleensä ihmiset osaavat kyllä ratkaista itse asiansa, mutta itsekseen tai omallakin porukalla niitä on liian helppo siirtää. Asioita voi ”jättää hautumaan” loputtomasti.

Juva korostaa, että yhteisesti pohdittavat asiat myös kannattaa tehdä yhdessä. Siis oikeasti yhdessä.

”Kaikki me tiedetään, että yleensä ryhmätyöt menevät niin, että sovitaan, kuka piirtää kuvat, kuka värittää ne, kuka tekee tekstit ja kuka esittelee. Sitten ihmetellään kun palaset eivät sovi toisiinsa ja porukan velvollisuudentuntoisin runttaa ne jotenkin yhteen. Liian usein Suomessa ryhmässä tekeminen muuttuu työnjakopalaveriksi.”

Vikkula nyökyttelee tutuille peruskoulumuistoille. Slushissa onneksi oikeaan yhdessätekemiseen on opittu alusta lähtien.

Mitä Vikkulalle jäi käteen?

”Ehkä strukturoidumpi ajattelutapa. Pitäisi vain istua alas ja kirjoittaa johtopäätökset ylös yhdessä.”

Vinkki: Kun tartut ongelmaan

 Sovi aikataulu milloin asia ratkaistaan. Pidä siitä kiinni.

 Jos päätät tehdä töitä yhdessä, tee töitä yhdessä. On eri asia tehdä jokin työ tai projekti kokonaan kuin jaksaa se osiin ja tehdä osat erikseen. Ryhmätöiden pitäisi olla yhdessätekemistä, ei yhteinen työnjakotilaisuus tai projektin osituspalaveri.

Seuraavatko ihmiset rahaa –  vai ihmisiä?

Kansainvälisen bisnesverkosto Amchamin toimitusjohtajan Kristiina Heleniuksen ongelmaa voi myös pitää tavallaan myönteisenä.

He onnistuvat kasvattamaan liian hyviä työntekijöitä. Sellaisia, jotka headhunterit eli ammattipalkkaajat riipivät muualle.

”Meillä oli nytkin saatu juuri kasaan huikea tiimi, josta ajattelin, että nyt painetaan vaan lujaa eteenpäin. No siitäkin on nyt kaksi jo palkattu muualle. Se hidastaa meidän kehittymistä”, Helenius pahoittelee Juvalle.

Juva kyselee. Onko lähtijöitä haastateltu. Minkä he sanovat lähdön syyksi, mikä olisi saanut heidät jäämään.

Heleniuksen mukaan vastaus tiivistyy usein rahaan.

”Vaikka meillä on ihan hyvät palkat, niin jos kansainvälinen konserni todella haluaa tietyn tyypin, he voivat maksaa vaikka kaksin- tai jopa kolminkertaisesti.”

Mihin ihmiset voivat sitoutua? Juva kyselee. Ja vastaa itse: tietysti missioon, jos työnantajalla on vahva näky siitä, miksi yritys on olemassa. Ja Heleniuksella toden totta on missiota. Hän haluaa pyörittää kaikkien aikojen bisnesverkostoa. Hän haluaa laittaa joka euron itse työhön, jäsenyritysten auttamiseen. ”Jos tässä onnistutaan, niin jossain vaiheessa on ehkä varaa ajaa töissä taksilla ratikan sijaan. Tämä on siirrettyä tarpeiden tyydytystä, tähän hommaan pitää uskoa.”

Juva arvelee, että pelkkä vahvakaan missio ei riitä. Ihmiset seuraavat ihmistä. Pitää sitoutua ihmisiin. Voisiko ihmisistä muodostaa niin hyviä ja tiiviitä työpareja, etteivät he raaski tai halua rikkoa niitä lähtemällä? Voisiko ihmiset peräti palkata kaksikkoina?

Juva myös viittaa myös alan tutkimukseen. Mitä työntekijät arvostavat? Mitä he eniten haluavat? Autonomiaa. Sitä että omaan työhön voi vaikuttaa.

Juvan ja Heleniuksen henkilökemiat menevät silminnähden yksiin. He puhuvat toistensa lomaan kiivaasti, välitsemppaavat toista kehuvilla kommenteilla, eksyvät sivupoluille ja muihin aiheisiin.

”Bravo olet tuossa oikeassa”, Helenius kannustaa Juvaa. Ja kun Juva haluaa osoittaa myötämieltä, hän koskee Heleniuksen polvea.

Ja pian ollaan jo syvällä ruotimassa Heleniuksen persoonaa ja johtamistyyliä. Heleniuksen itseluottamus kestää kaivaa esiin kovaakin itsekritiikkiä. Mikromanageeraako hän liikaa, takertuu pikkuasioihin?

”Työntekijän autonomia. Silläkö tämä kaikki ratkeaa”, Helenius miettii ääneen.

Johtajalla ei ole ainakaan liikaa ihmisiä, joiden kanssa pohtia työtään. Alaisten niskaan asioita ei voi kaataa. Ja omat esimiehet sitten – heille pitää kuitenkin näyttää tulosta. Ei esimiehelle voi siksi olla koko ajan avautumassa Heidän arvioitavanaan on itse kuitenkin jatkuvasti.

Ja tämä on työparin idea. Pohtia asioita olematta alainen tai yläpuolella.

Nyt Juva kannustaa Heleniusta kertomaan työntekijöille ääneen omasta johtamistyylistään. Kertomaan miksi toimii kuten toimii, mitä sillä hakee ja tarkoittaa.

Helenius on yllättänyt. Päinvastoin hän ollut ylpeä siitä, että kestää ja ottaa vastaan työntekijöiden arviot itsestään sellaisinaan ryhtymättä selittelemään tekemisiään.

”Älä jätä työtapojesi arviointia ja tulkintaa vain kahvihuoneisiin. On tärkeää, että pääset itse sanoittamaan johtamistapaasi”, Juva neuvoo.

”Työtapoja on niin erilaisia. Joku raivaa ensin tilan isoille ajatuksille ja rutiinit jäävät, toinen tekee ensin alta sälän, jotta saa ilmaa isommille asioille. Ensimmäisen mielestä jälkimmäinen piipertää, toisen mielestä ensimmäisen tyypin töistä puuttuu systemaattisuus. Nämä on hyvä puhua ääneen”, Juva havannollistaa.

Samalla voi käydä läpi sen, mitä ihmisiltä itseltään odotetaan. Milloin ja miten pitää olla tavoitettavissa, miten töitä on lupa tehdä. Ovatko etätyösäännöt kaikille selvät? Työntekijöitä voi pyytää kertomaan, missä heidän rajansa menevät, milloin heitä saa vaivata ja milloin ei.

Mitä jäi käteen?

”Aion miettiä jokaisen työntekijän kohdalla läpi, minkä verran annan heille autonomiaa. Ja se pitää miettiä toiminnan kannalta, ei sen mukaan, mitä asioita itse osaan parhaiten ja mitä olen itse vahva ohjaamaan. Eli sain ajatuksia, joita pystyn välittömästi soveltamaan.”

Vinkki: Kun mietit johtamista

 Ihminen nauttii kun hän saavuttaa tavoitteet. Tietävätkö ihmiset, mikä riittää, milloin tavoite on täyttynyt? Saavatko ihmiset koskaan kokemusta, että ovat saavuttaneet sen, mitä on tavoiteltu? Nykypäivän abstrakteissa töissä tämä on entistä tärkeämpää.

 Pelkät asiat ja tavoitteet eivät riitä. Ihminen sitoutuu myös toisiin ihmisiin.

 Anna työntekijälle valtaa omaan työhönsä. Selvitä myös, missä heidän rajansa kulkee. Älä kuitenkaan jätä heitä yksin.

 Kerro ääneen omasta johtamistyylistäsi ja mitä sillä tavoittelet. Usein kerromme, mitä teemme työksemme, mutta on hyvä miettiä itsekin, miten töitä tekee.

Kuunteleeko kukaan, kun puhun?

Kun kertoo olevansa etujärjestöstä, moni sulkee korvat heti. Sieltä tulee sitä tiettyä paasausta, puskevat läpi omaa etuaan. Näin moni ajattelee.

Ja tämä on HPL:n toimitusjohtajan Merru Tuliaran ongelma.

”Ennakkoluuloja on paljon.”

HPL edustaa henkilöstöpalveluyrityksiä eli esimerkiksi vuokratyötä. Jäseninä ovat esimerkiksi Barona, Staffpoint ja Manpower.

Ja nyt Tuliaran todella pitäisi saada ihmiset kuuntelemaan. Muutaman vuoden päästä Suomeen iskeytyy aluehallintouudistus, joka myllää myös työkkärit eli nykykielellä TE-toimistot.

”Mikä järki on uudistaa niin, että sama vanha vain siirretään valtiolta maakunnille”, Tuliara varoittaa.

Ja taas Juva kysyy. Kysyy uudestaan. Kysyy lisää. Kysyy tarkemmin.

Kenen tämä viesti pitää kuulla? Kuka on se kohde?

Mikä se viestisi on?

Puhut ”vanhasta tavasta”. Mikä tämä vanha tapa siis on? Luuletko, että kuulijat kokevat sen noin? Että he ovat samaa mieltä ongelmasta?

Tuliara joutuu vastaamaan, tiivistämään, tarkentamaan, miettimään, mitä oikeastaan haluaa sanoa ja kenelle.

Puoli tuntia on jo kulunut. Tuliara saa puristettua itsestään, että haluaa sanoa, työ- ja elinkeinoministeriön virkamiehille, ettei valtion tai maakuntien kannata raataa kaikkea yksin ja ite. Yritykset voisivat tehdä työt paremmilla yrityskontakteilla, työtöntä henkilökohtaisesti opastaen, tehokkaammin ja nykyaikaisilla digi- ja videotyökaluilla.

Juvan lääke on rikkoa kuulijoitten oletusasetus, ”että nyt sieltä tuuttaa taas ulos sitä jargonia”. Siksi myös esiintymistavan pitää olla erilainen.

Vaikka pecha kucha. Japanilainen metodi, jossa esitys muutetaan 20 kuvaksi – jota kutakin saa näyttää 20 sekuntia. Se pitää huolen siitä, että asian joutuu tiivistämään, esitys on kuvallinen ja konkreettinen, mieleenpainuva ja riittävän lyhyt.

Tuliara ei ole pecha kuchasta kuullut. Hän ja Juva ryhtyvät miettimään vihkon ja kynän kanssa, mistä kuvia esitykseen voisi tulla. Pian jonossa on useampi kuva.

Lähestymistapa on vieras, mutta Tuliaran silmien takana käy kova mylläys: hän selvästi miettii esitystapojaan. Seuraava tapaaminen virkamiesten kanssa voi hyvinkin olla erilainen.

Mitä jäi käteen?

”Työkalu eli tämä pecha kucha jäi mieleen. Puhun helposti turhan monimutkaisesti, voisin yksinkertaistaa ja tiivistää viestiä. Ylipäätään ääneen puhuminen selvensi omassa päässä sekaisin olevia asioita.”

Vinkki: Kun sinulla on sanottavaa

 Jos haluat viestiä uudella tavalla, mieti ensin, mikä se vanha tapa on.

 Kun haluaa viestiä toisin, pitää oikeasti olla vaihtoehtoja. Saman viestin voi kirjoituttaa vaikkapa eri ihmisillä kolmella eri tavalla. Silloin saa vaihtoehtoja, joista voi valita parhaan

 Ota tavoitteeksi, että esityksestä jäisi jotain mieleen. edes yksi asia.

 Mieti miten jätät muistijäljen. Kuva voi toimia paremmin kuin kalvollinen tiheää tekstiä

 Älä edes yritä kertoa kaikkea. 10 prosenttiakin omasta tietomäärästäsi voi olla kuulijalle ihan liikaa

 Sovita viesti kuulijakunnan lähtötasoon, älä omaan tietopohjaasi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  2. 2

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  5. 5

   Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin

  6. 6

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  7. 7

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  8. 8

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  9. 9

   Teemu Selänne valittiin Hall of Fameen – myös ketjukaveri Paul Kariya mukana

  10. 10

   Britannia kertoi viimein brexit-tarjouksestaan – näillä ehdoin EU-kansalaiset saisivat jäädä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  4. 4

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  7. 7

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  9. 9

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  10. 10

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Teemu Selänne valittiin Hall of Fameen – myös ketjukaveri Paul Kariya mukana
  3. Videotuomarointi kuohuttaa Venäjällä MM-kisojen esiturnauksessa – Fifa myöntää ongelmat, mutta haluaa VAR-järjestelmän ensi vuoden turnaukseen
  4. Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”
  5. Keskustan ja kokoomuksen välit kiristyivät aikataulupaineen takia – Hallitus joutunee täydentämään esitystään sote-uudistuksesta
  6. Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”
  7. Tunti sitten
  8. Oli voittamassa Mestarien liigaa Sami Hyypiän kanssa – nyt norjalaisviilettäjä vaihtaa maastohiihdon maratonmatkoille: ”Menen aina all-in”
  9. Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin
  10. USA:n korkein oikeus sallii maahantulokiellon soveltamisen osittain – Trump: Päätös on selvä voitto kansalliselle turvallisuudellemme
  11. Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella
  12. Dallas ostaa Antti Niemen ulos sopimuksestaan – Esa Lindellille mukava palkankorotus
  13. Näytä lisää