Valikko
Talous

Juha Sipilä: Heliövaaran syrjäyttäminen Solidiumin hallituksesta ei ollut epäluottamuslause

Omistajaohjauksesta vastaava pääministeri vaihtoi valtion omistajayhtiön koko hallituksen.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan Solidiumin uuden hallituksen tehtävä on toteuttaa maan hallituksen uutta omistajaohjausstrategiaa Solidiumin osalta.

”Solidiumin ympärillä on ollut monenlaista keskustelua, ja sen pääomia on syöty paljon valtion budjetin tilkkeeksi. Haluan vakauttaa Solidiumin aseman ja kehittää sen roolia aktiivisemmaksi”, Sipilä kommentoi Helsingin Sanomille sähköpostitse.

Valtion omistajayhtiö Solidium kertoi maanantaina, että koko sen hallitus vaihtuu. Uudeksi hallituksen puheenjohtajaksi valittiin entinen Ilmarisen toimitusjohtaja Harri Sailas.

”Solidiumille halutaan uusi alku ja työrauha. Pitää päästä irti negatiivisen keskustelun kierteestä”, Sailas kommentoi nimitystään.

Solidium on ollut sekaisin jo yli vuoden. Sitä on johtanut kolmihenkinen väliaikainen tynkähallitus. Kriisi alkoi keväällä 2015, kun silloinen omistajaohjauksesta vastannut ministeri Sirpa Paatero (sd) erotti Solidiumin hallituksen puheenjohtajan Pekka Ala-Pietilän.

Potkujen jälkeen hallituksesta lähti protestina myös Eija Ailasmaa. Viime kesänä paikkansa jätti Markku Hyvärinen. Nyt Ailasmaa ja Hyvärinen palaavat hallitukseen.

”Solidium on hieno yhtiö, mutta viime aikoina se on ajelehtinut. Nyt Solidium palaa taas alkuperäiseen tehtäväänsä”, Ailasmaa perustelee paluutaan.

Ailasmaa on Sanoman entinen johtaja. Hyvärinen toimi aikoinaan Sdp:n puoluesihteerinä ja Varman varatoimitusjohtajana.

Aivan uusina jäseninä Solidiumin hallitukseen nimitettiin kaivoskoneita valmistavan Normetin hallituksen puheenjohtaja Aaro Cantell, Enston hallituksen puheenjohtaja Marjo Miettinen sekä valtioneuvoston kanslian (VNK) valtiosihteeri Paula Lehtomäki (kesk).

Lehtomäen valinta on kiinnostava. Etenkin siksi, että hänet nimitettiin VNK:n omistajaohjausosaston osastopäällikkö Eero Heliövaaran tilalle valtion edustaksi Solidiumin hallitukseen.

Heliövaara on ylin omistajaohjauksesta vastaava virkamies. Entisellä pankkiirilla on ollut paljon näkemyksiä Solidiumin roolin muuttamisesta. Hän löysi näkemyksilleen hyvää kaikupohjaa edellisestä omistajaohjausministeristä Sirpa Paaterosta. Sipilän aikana Heliövaaran rooli on ollut pienempi.

Pääministeri Sipilän mukaan Heliövaaran syrjäyttämisessä Solidiumin hallituksesta ei ole kyse luottamuspulasta.

”Ei ole”, hän vastasi ytimekkäästi HS:n kysymykseen.

”Omistajaohjausyksiköllä riittää töitä uuden strategian toteuttamisessa. Syksyllä käsittelyyn tulee muutoksia omistajaohjauslakiin sen pohjalta, mitä toukokuussa eduskunnalle esiteltiin. Samoin uuden kehitysyhtiön toiminnan käynnistäminen tulee vaatimaan omistajaohjausyksiköltä paljon töitä”, Sipilä vastasi sähköpostitse.

Solidium piti perjantaina ylimääräisen hallituksen kokouksen, jossa päätettiin uuden hallituksen nimittämisestä. Käytännössä yhtiökokous tarkoittaa omistajaohjauksesta vastaavaa ministeriä, sillä Solidium on valtion täysin omistama yhtiö. Uusi hallitus aloitti työnsä tänään maanantaina.

Sipilän mukaan ajankohta hallituksen vaihtoon oli ennalta suunniteltu.

”Katsoimme alun pitäen, että paras aika uuden hallituksen aloittamiselle on tilikauden vaihtuminen. Tilikausi päättyi kesäkuun lopussa. Nyt vanha hallitus hoiti tilikauden loppuun saakka ja uusi pääsee aloittamaan puhtaalta pöydältä ja saa tehtäväkseen uuden omistajaohjausstrategian toteuttamisen Solidiumin osalta”, Sipilä sanoo.

”Solidiumin tehtävänä on toisaalta sinivalkoisen omistajuuden puolustaminen, toisaalta valtion finassisalkun mahdollisimman tehokas ja hyvä hoitaminen. Tämä vahvistuvan roolin toteuttaminen on tietysti myös Harri Sailaksen ja uuden hallituksen tärkein tehtävä”, Sipilä kommentoi.

Solidiumin hallituksen uusi puheenjohtaja Sailas kommentoi varovaisesti yhtiön tulevia linjauksia. ”Uuden hallituksen täytyy tietää hyvin selkeästi, mitä omistaja siltä odottaa”, hän sanoo.

Sailas kertoo keskustelleensa Sipilän kanssa pariin otteeseen kesän mittaan.

”Lähiviikkoina kirjoitetaan yhtiölle toimiohje. Se on hallituksen kannalta tärkeä paperi. Sen valmistelussa on pääministerillä iso rooli”, Sailas sanoo.

Sinänsä Solidiumin tehtävä on selkeä. Se on sijoitusyhtiö, joka hallinnoi valtion vähemmistöomistuksia 12 pörssiyhtiöissä. Näistä sijoituksista pitäisi saada mahdollisimman hyvä tuotto.

Sen lisäksi Solidiumin tehtävänä on ”vahvistaa ja vakauttaa kotimaista omistusta kansallisesti tärkeissä yrityksissä”.

”Se, onko kotimaisella omistuksella väliä, on hyvin vaikeasti mitattava asia. Varmuudella voidaan kuitenkin sanoa, että yrityksen pääkonttorin sijainnilla on iso merkitys. Jos valtio omistaa merkittävästi jotain yritystä, todennäköisesti pääkonttori myös pysyy siinä maassa, jossa omistuskin on”, Sailas pohtii.

Sailaksen mukaan Solidiumin tehtävä on myös edistää yritysten kasvua ja kehittämistä. ”Jos nähdään, että Suomessa on uusia merkittäviä avauksia, niin varmaan Solidium voisi osallistua omistajana niiden kehittämiseen. Se voisi olla turvaamassa niiden jäämistä Suomeen.”

Solidium

 Solidium on valtion täysin omistama yhtiö. Sen toimitusjohtaja on Kari Järvinen.

 Sen salkussa on 12 pörssiyhtiön osakkeita, joiden markkina-arvo on noin 6,7 miljardia euroa.

 Omistuksista arvokkain on Sampo. 11,9 prosentin omistusosuuden arvo on 2,5 miljardia euroa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Solidium
 • Valtion omistajaohjaus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät, paistetut koirat odottavat vierailijoita – osa ihmisistä ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun koira on piesty ennen teurastusta

  4. 4

   Naton Euroopan-joukkojen johtaja: Venäjän suuret sotaharjoitukset Valko-Venäjällä voivat osoittautua ”Troijan hevoseksi”

  5. 5

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  6. 6

   Suomen ökyhuviloita kaupataan nyt ulkomaisille ostajille – HS:n video näyttää, millaisen huvilan Suomesta saa kahdella miljoonalla eurolla

  7. 7

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  8. 8

   Suomi on täynnä kuntia, joissa ulkomaalais­taustaisia on vain kourallinen – kartta osoittaa, että maahanmuutto keskittyy voimakkaasti suuriin kaupunkeihin

  9. 9

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  10. 10

   Otto Hannikainen tehtailee ipaa helsinkiläisessä kaksiossa – erikoisoluiden kotipaneminen yleistyy hurjaa vauhtia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  4. 4

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  5. 5

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  6. 6

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  7. 7

   Seuraamme melankolisina ja pelokkaina James Bond -kansan surullista bluffia brexit-neuvotteluissa – kansanäänestystä edeltäneiden valheiden mittakaava alkaa tulla esiin

  8. 8

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  9. 9

   Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

  10. 10

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää