Valikko
Talous

Paikallinen yritys nujersi Uberin – Kiinan-toiminnot siirtyvät Didille miljardikaupassa

Kuljetussovellusten välinen taistelu Kiinassa päättyi Uberin tappioon. Kaadettuaan kaksi miljardia dollaria Kiinan valtaukseen yhdysvaltalainen yritys joutui luovuttamaan. Uberista tulee vähemmistöosakas Didi Chuxingissa.

Kiinalainen kuljetuspalveluyritys Didi Chuxing voitti kotikentällään yhdysvaltalaisen kilpailijansa Uberin. Didi ostaa kilpailijansa Kiinan-toiminnot miljardikaupassa. Samalla Uberista tulee Didin vähemmistöomistaja.

Didi ja Uber tiedottivat yritysjärjestelystä maanantaina, mutta eivät kertoneet kauppasumman suuruutta. Kokoluokan voi kuitenkin päätellä yritysten tuoreimpien rahoituskierrosten perusteella.

Kauppa synnyttää kuljetusalan jättiläisen, jonka arvo olisi noin 35 miljardia dollaria. Didi Chuxingin nykyinen arvo on noin 28 miljardia dollaria ja Uber Chinan arvo seitsemän miljardia dollaria, kertoo uutistoimisto Reuters.

Uber on ilman kiinalaista tytäryhtiötäänkin maailman arvokkain startup-yritys. Edellisellä rahoituskierroksella sijoittajat arvottivat Uberin peräti 68 miljardiin dollariin. Uberin puhti kuitenkin hiipui Kiinan vaikeilla markkinoilla.

Sekä Uber että Didi ovat jakamistalouteen erikoistuneita yrityksiä, joiden mobiilisovellusten avulla voi tilata automatkoja taksin tapaan. Kuljettajat käyttävät työssä omia autojaan, eivätkä ole varsinaisessa työsuhteessa yrityksiin.

Uberin toimitusjohtaja Travis Kalanick kertoo maanantaina julkaistussa tiedotteessa, että moni piti Kiinan markkinoille pyrkivää Uberia hulluna tai naiivina. Hänen mukaansa Uberin Kiina-tiimi onnistui yli odotusten, mutta realiteetit tulivat vastaan.

”Yrittäjänä olen oppinut, että menestyäkseen on kuunneltava sekä päätä että sydäntä”, Kalanick kirjoittaa.

Hänen mukaansa Uber ja Didi Chuxing ovat investoineet miljardeja dollareita Kiinassa, eikä kumpikaan yritys ole onnistunut tekemään voittoa.

”Vain voitollinen yritys voi rakentaa kestävää toimintaa, joka palvelee parhaiten kiinalaisia matkustajia, kuljettajia ja kaupunkeja pitkällä aikavälillä.”

Verinen kilpailu on ajanut yritykset leikkaamaan hintojaan, tarjoamaan jopa ilmaismatkoja ja houkuttelemaan kuljettajia paremmilla palkkioilla.

Kun myös Uberin toiminnat siirtyvät Didille, yksi yritys hallitsee käytännössä koko markkinoita ja saa näin myös hinnoitteluvaltaa. Didi joutuu toki edelleen kisaamaan myös paikallisten taksien kanssa.

Uber on uutistoimisto Bloombergin tietojen mukaan kaatanut Kiinan markkinoille jo kaksi miljardia dollaria nakertaakseen Didin markkinaosuuksia. Bloomberg kertoo, että Uberin sijoittajia moinen tuhlailu alkoi hirvittää, ja he painostivat yhtiön perustajaa ja toimitusjohtajaa Kalanickia solmimaan rauhan Didin kanssa.

Didi Chuxingista tuli ylivoimaisesti Kiinan suurin kuljetuspalveluita välittävä yritys viime vuonna, kun maan kaksi suurinta kilpailijaa, Didi Dache ja Kuaidi Dache, yhdistyivät. Didi oli internetjätti Tencentin pääosin omistama palvelu, kun taas Kuaidi oli verkkokauppayhtiö Alibaban kontrolloima kuljetusyritys.

Tencent ja Alibaba ovat yhä Didin merkittäviä omistajia.

Monimutkaisen yritysjärjestelyn toteutuessa Uberista tulee yksi Didin suurimmista omistajista.

Financial Times -talouslehden mukaan Uber saisi aluksi noin kuuden prosentin siivun Didistä, mutta sillä olisi ”taloudellinen intressi” kaikkiaan 17,7 prosentin osuuteen. 2,3 prosentin osuus Didistä menisi Uber Chinan muille omistajille, kuten kiinalaiselle internetyhtiölle Baidulle.

Kalanickista tulee Didin hallituksen jäsen. Didin toimitusjohtaja ja perustaja Cheng Wei saa puolestaan paikan Uberin hallituksesta.

Kalanick kertoo tiedotteessa, että Uber on yltänyt Kiinassa 150 miljoonaan ajomatkaan kuukaudessa. Kesäkuussa Uber paljasti, että ajomatkojen määrässä Kiina on jo ohittanut Yhdysvallat Uberin tärkeimpänä markkinana.

Didi Chuxingin sovellus välittää kuitenkin jo noin 14 miljoonaa matkaa päivittäin eli kuukaudessa noin 420 miljoonaa matkaa. Tähän tahtiin Uber ei yltänyt.

Didistä on tulossa merkittävä toimija myös kansainvälisillä markkinoilla yrityskauppojen kautta. HS kertoi toukokuussa, että Didi on osaomistajana muun muassa yhdysvaltalaisessa Lyftissä, intialaisessa Olassa ja indonesialaisessa Grabissä.

Didin johtaman verkoston oli tarkoitus taistella Uberia vastaan maailmanlaajuisesti. Samalla kun Didi ostaa Uber Chinan, se kuitenkin sijoittaa myös miljardi dollaria Uberin globaaliin liiketoimintaan. Kiinalaisyhtiö saattaa ennen pitkää joutua purkamaan ristiriitaisia intressejään ainakin Yhdysvalloissa.

Teknologiayhtiö Applekin hyötyy Didin kasvusta, sillä se teki miljardin dollarin pääomasijoituksen kiinalaisyritykseen viime keväänä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kasvuyritykset
 • Startupit
 • Kiina

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  2. 2

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  3. 3

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  4. 4

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  5. 5

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  6. 6

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  7. 7

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  8. 8

   Kansainvälisiä opiskelijoita pitäisi houkutella jäämään töihin Suomeen

  9. 9

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  10. 10

   Ehdotus Kaartin maneesin uudesta käytöstä on kolme vuosikymmentä vanha

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  5. 5

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  6. 6

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  7. 7

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  8. 8

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää