Talous

Huawei teki läpimurron: Kiinalaiset valmistajat täyttävät Nokian jättämää tyhjiötä Suomessa

Kiinalaismerkeistä Huawei ja Oneplus ovat jo tehneet läpimurron Suomen markkinoille.

Suomalaiset ostavat yhä useammin kiinalaisen älypuhelimen. Etenkin Huawein puhelimet ovat kivunneet Suomen teleoperaattoreiden myydyimpien puhelinten joukkoon.

Dna Kaupan toimitusjohtajan Sami Aavikon mukaan Kiina on päässyt eroon halpatuottajan leimasta.

”Aikoinaan ajateltiin, että kiinalaisella ruuvimeisselillä ei varmasti saa ruuvia auki. Nyt Kiinaa pidetään teknologisesti orientoituneena ja osaavana valmistajamaana.”

Huawein tietojen mukaan vuoden alkupuoliskolla jo lähes joka neljännes Suomessa myyty puhelin oli sen valmistama, kun vielä viime vuoden alussa yhtiön markkinaosuus oli vain prosentin luokkaa. Huawein Suomen kuluttajaliiketoiminnan johtaja Mika Engblom uskoo, että yhtiön tuotteet vetoavat tasapainoisen hinta-laatusuhteen vuoksi.

”Olemme yrittäneet tuoda markkinoille laitteita, joissa on vastaavat ominaisuudet kuin kilpailijoilla mutta järkevämpään hintaan.”

Huawein mallistosta löytyy noin 600 euron hintainen P9-puhelin, mutta valtaosa yhtiön malleista mahtuu 150–350 euron hintahaarukkaan. Esimerkiksi Applen iPhonien uusimpien mallien hinnat vaihtelevat 450–800 euron välillä.

Operaattorit eivät julkista puhelinvalmistajien markkinaosuuksia. Suosituimpien puhelinmallien listoista voi kuitenkin päätellä, että Huawei kisaa uusien puhelinten myynnissä tasavertaisesti Samsungin ja Applen kanssa.

Soneralla Huawein keskihintainen P8 Lite -puhelin oli heinäkuun myydyin malli.

”Suomi oli pitkään Nokia-vetoinen maa. Nokian ja myöhemmin Microsoftin puhelinten osuus on romahtanut. Muut valmistajat, myös kiinalaiset, ovat tulleet paikkaamaan tätä tyhjiötä”, arvioi Soneran laiteliiketoiminnan johtaja Markku Saranpää.

Nokian puhelinliiketoiminta siirtyi Microsoftille vuonna 2014, eikä valtavirran älypuhelinmerkkien joukossa ole enää suomalaisia vaihtoehtoja.

Engblom tosin huomauttaa, että Huawein puhelimissa on mukana suomalaista osaamista, sillä yhtiöllä on noin 200 työntekijän tuotekehitysyksikkö Helsingissä. Suomalaisten panos on kuitenkin kiinalaisen yhtiön mittakaavassa pikkuruinen, sillä yhtiö työllistää noin 170 000 ihmistä maailmanlaajuisesti.

Elisalla ja Dna:lla kiinalaisten valmistajien puhelimet ylsivät heinäkuun myyntilistalla kakkossijalle eteläkorealaisen Samsungin jälkeen.

”Ensimmäiset viitteet kiinalaisten tulosta saatiin jo kuutisen vuotta sitten, kun ZTE-valmistajan puhelin menestyi hyvin Suomessakin. Android-käyttöjärjestelmä lähti yleistymään tuolloin voimakkaasti”, kertoo puheliittymien liiketoimintajohtaja Jan Virkki Elisalta.

Hän arvioi, että juuri Googlen omistaman Androidin leviäminen on tukenut kiinalaisia yrityksiä, sillä mikä tahansa valmistaja voi ottaa Androidin käyttöönsä.

Kiinassa on jo pitkään tehty valtaosa länsimaistenkin valmistajien puhelimista, mutta käyttöjärjestelmissä osaaminen on ohutta. Suurimmat kiinalaiset valmistajat, Huawei, Oppo ja Xiaomi, käyttävät kaikki pääosin Androidia puhelimissaan.

Xiaomin ja Oppon puhelimia ei vielä juuri näy Suomessa, mutta Oneplus on yksi Elisan kesän hittituotteista. Elisa sai toukokuussa ensimmäisenä eurooppalaisena operaattorina luvan myydä uuden kiinalaismerkin tuotteita.

Vuonna 2013 perustettu Oneplus on markkinoinut itseään ylellisenä tuotemerkkinä, jonka puhelimia on voinut ostaa netistä vain kutsuperusteisesti. Harva kiinalainen valmistaja on saanut länsimaiset asiakkaat himoitsemaan tuotteitaan.

”Siinä missä Huawei on järjestelmällisesti rakentanut brändiään vuosien ajan, Oneplus on onnistunut luomaan globaalin ilmiön ilman vahvoja paikallisia organisaatioita”, Virkki selittää.

Huawein puhelinyksiköllä on kaksi tuotemerkkiä: Huawei ja Honor. Kuluttajatuotteiden markkinoinnista Suomessa vastaava Sofia Lehtimäki kertoo, että Huaweita markkinoidaan suunnilleen samalla kaavalla maailmanlaajuisesti. Yhdysvaltalainen näyttelijä Scarlett Johansson on kelvannut Huawein kasvoiksi monessa maassa.

Honor-tuotteiden markkinointi sen sijaan lokalisoidaan suomalaisille sopivaksi. Viime vuonna Honor 7 -puhelinta mainostivat jääkiekkojoukkue Jokerit, laulaja Sanni ja räppäri Spekti.

”Vaikka Huawei on globaali jätti, suunnittelemme Honor-kampanjoita paikallisten brändilähettiläiden kanssa ja tuotamme markkinointimateriaalin Suomessa”, Lehtimäki kertoo.

Mika Engblomin mukaan paikalliset ponnistelut ovat kannattaneet.

”Honor 7:n ansiosta kasvoimme jo viime vuonna noin viidesosaan koko markkinasta.”

Sittemmin Huawein osuus Suomen markkinoista on vain kasvanut. Kansainvälisessä vertailussa se on poikkeuksellisen suuri.

Markkinatutkimusyhtiö Strategy Analyticsin mukkan Huawein markkinaosuus oli maailmanlaajuisesti huhti–kesäkuussa yhdeksän prosenttia, mikä teki siitä maailman kolmanneksi suurimman puhelinvalmistajan Samsungin ja Applen jälkeen. Huaweita seurasivat Oppo ja Xiaomi.

Älypuhelinmarkkinat kaipaavat uutta puhtia, sillä niiden myynnin kasvu on hidastumassa. Strategy Analyticsin mukaan älypuhelinten myyntimäärä kasvoi vuoden toisella neljänneksellä vain yhden prosentin vuoden takaisesta.

Etenkin kiinalaisten valmistajien rymistely markkinoille on kiristänyt kilpailua ja leikannut katteita. Laitteet ovat hyvin toistensa kaltaisia, eikä puhelinteollisuudessa ole nähnyt suurta mullistusta sitten Applen iPhonen julkaisun vuonna 2007.

Heinäkuussa peliuutuus Pokémon Go toi kännykkäkauppiaille uutta toivoa.

”En muista mitään vastaavaa sovellusta tai peliä, joka olisi aiheuttanut tarpeen puhelimen vaihtoon. Kun pelivalmistajat alkavat kunnolla hyödyntää virtuaalitodellisuutta tai lisättyä todellisuutta, puhelimilta vaaditaan ihan uudella tavalla antureita, muistikapasiteettia ja muita teknologisia ominaisuuksia”, sanoo Dna:n Sami Aavikko.

Pokémon Go on madaltanut markkinakynnystä lisättyä todellisuutta hyödyntäville sovelluksille. Toisin kuin täysin suljetussa virtuaalimaailmassa, lisätyssä todellisuudessa digitaaliset luomukset, kuten pokémon-olennot, ilmestyvät todelliseen maailmaan vaikkapa kännykän näytön läpi tarkasteltaessa.

Jos lisätty todellisuus lyö itsensä kunnolla läpi, se saattaa laukaista murroksen myös älypuhelinmarkkinoilla. Kuten Pokémon Go on todistanut, jatkuvasti ihmisten mukana kulkevat mobiililaitteet ovat parhain kanava hyödyntää lisättyä todellisuutta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teleoperaattorit
 • Nokia
 • Älypuhelimet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Venäjän suurlähettiläs Suomessa puhuu toisella tyylillä kuin hänen virkaveljensä Ruotsissa

  4. 4

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  5. 5

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  6. 6

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  7. 7

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  8. 8

   Syy suomalaisten terveyseroihin löytyy elintavoista

  9. 9

   Suomi on jakautunut kahtia: etelässä ja rannikolla on terveimmät asukkaat, idässä ja pohjoisessa sairauksia podetaan enemmän – Katso, miten omassa kotikunnassasi sairastetaan

  10. 10

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  4. 4

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  5. 5

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  9. 9

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  10. 10

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  5. 5

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  8. 8

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  11. Näytä lisää