Talous    |   HS-selvitys

Hae pörssiyhtiöiden vaikuttajia HS:n hakukoneella – hallituksen jäsenten keski-ikä voi olla jopa 70

Suurin osa kymmenestä nuorimmasta hallituksen jäsenestä kuuluu rikkaaseen yrittäjäsukuun.

Suomalaisten pörssiyhtiöiden hallitusten jäsenten keski-ikä on noussut, ilmenee Helsingin Sanomien tekemästä selvityksestä.

Hallitusten jäsenet ovat keskimäärin vuoden vanhempia kuin kuusi vuotta sitten.

Jäsenien keski-ikä on nykyisin 56 vuotta, kun vuonna 2010 tehdyssä selvityksessä keskimääräinen ikä oli 55 vuotta.

Kuten vuonna 2010, nytkin näyttää siltä, että keski-ikäiset käyttävät eniten valtaa suomalaisissa pörssiyhtiöissä.

Suurin ikäryhmä on 50–60-vuotiaat. Yli puolet pörssiyhtiöiden hallitusten jäsenistä kuuluu tähän ikäryhmään. Jäseniä oli kokonaisuudessaan aineiston mukaan 686.

Myös eläkeikäisiä on paljon pörssiyhtiöiden hallituksissa. Toisiksi suurin ikäryhmä ovat 60–70-vuotiaat, joita on hallitusten jäsenistä 32 prosenttia.

70-vuotiaita on selvästi aiempaa enemmän, vaikka heitä on suhteellisesti edelleen vähän. Kuusi vuotta sitten heitä oli 12. Nykyisin heitä on 31.

Keski-iältään vanhin hallitus on Viking Linella, jonka hallitusjäsenien keskimääräinen ikä on 70 vuotta.

Nuorin hallitus on Takomalla. Sen hallituksessa istuvien keskimääräinen ikä on 43 vuotta.

Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja ja Vaasan yliopiston rahoituksen professori Timo Rothoviuksen mielestä yksi syy hallitusten jäsenien vanhenemiselle on pitkään kestänyt talouden taantuma.

”Viime vuosina talous ei ole juuri kasvanut ja koko ajan on jonkinlainen kriisi meneillään. Tällaisena aikana yhtiöt luottavat vanhempaan porukkaan. Sellaisiin, jotka ovat aiemmin olleet samanlaisissa tehtävissä.”

Rothovius uumoilee, että jos Suomessa elettäisiin voimakkaan talouskasvun aikakautta, yhtiöt yrittäisivät rekrytoida nuorempia ihmisiä hallitustensa riveihin.

Hallitusjäsenistön kypsää ikää selittää myös se, että eläkkeelle siirtyvät johtajat saattavat siirtyä päivätöistä hallitukseen.

Alle 40-vuotiaat ovat vähemmistössä pörssiyhtiöiden hallituksissa. Heitä on vain 37 eli noin viisi prosenttia kaikista hallitusten jäsenistä.

Kymmenen nuorimman hallitusjäsenen joukossa on paljon ihmisiä, jotka kuuluvat pörssiyhtiöiden omistajasukuihin. Heidän sukunimiään ovat Ehrnrooth, Martela, Laakkonen, Pöyry, Vidgrén ja Hortling.

Koneen ja Cargotecin merkittäviä omistajia ovat Herlinit. Nuoria Herlinejä oli kymmenen nuorimman hallituksen jäsenen joukossa kaksi.

Ainakin kaksi kymmenen nuorimman joukosta on päässyt asemaansa ilman taustaa omistajasuvussa. Yleiselektroniikan hallituksen jäsen Henrietta Kekäläinen, 27, ja Marimekon hallituksen jäsen Mikko-Heikki ”Mikki” Inkeroinen, 28, eivät ole sukua yhtiöiden suuromistajille.

Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaan mukaan omistajasukujen nuoria on päässyt hallituksiin, koska perheyritykset miettivät sukupolvenvaihdoksia hyvissä ajoin ja haluavat perehdyttää yhtiön toiminnasta kiinnostuneet ja mahdollisesti alan koulutusta kartuttaneet vesansa varhain. Suvut ovat myös usein suuria, joten valinnanvaraa on.

Linnainmaan mukaan ilman minkäänlaisia meriittejä hallitukseen ei pitäisi olla asiaa.

”Hallitustyö ei ole mikään kesäharjoittelu. Motivoitunut perheyrityksen vesa ajattelee varmasti yhtiön parasta. Se, miten yrityksellä menee, vaikuttaa suoraan heidän henkilökohtaiseen talouteensa”, Linnainmaa sanoo.

Pörssiyhtiöiden toimintaa selvittäneen Linnainmaan mukaan ilman omistajasuvun jäsenyyttä alle 40-vuotiaan on vaikea päästä pörssiyhtiön hallitukseen.

”Harvalla nuorella on johtamiskokemusta ja kansainvälistä asiantuntijuutta, joka herättäisi rekrytointiyritysten huomion.”

Linnainmaa arvioi, että tulevaisuudessa digiosaaminen saattaa nostaa nuoria pörssiyhtiöiden hallituksiin.

Ikä ja säännöt

 Pörssiyhtiöitä ohjeistava hallinnointikoodi kannustaa monimuotoisuuteen.

 Hallituksessa toimimiselle ei ole määritelty yläikärajaa hallinnointikoodissa.

 Osakeyhtiölain mukaan jäsenen tulee olla täysi-ikäinen, mutta muita ikärajoitteita laissa ei ole.

 Joillakin yhtiöillä on itse määriteltyjä yläikärajoja. Raja on voinut olla esimerkiksi 70 vuoden ikä.

 Keskuskauppakamarista arvioidaan, että yläikärajat eivät ole kovin yleisiä ja ne tuskin yleistyvätkään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomalaiset pörssiyhtiöt
 • Johtaminen
 • Ikä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  6. 6

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  7. 7

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  8. 8

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  9. 9

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  6. 6

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  7. 7

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää