Talous

Mistä matto, entä imuri? Esimerkkiperhe esitteli HS:lle tuoreimmat hankintansa ja avasi kurkistuksen kaupan murrokseen

Kaupan murros näkyy uutisina Stockmannin vaikeuksista tai Anttilan konkurssista. Se näkyy myös arjessa. Kun Petrell-Kukkosen perhe esitteli HS:lle 20 uusinta hankintaansa, paljastui ostoskäyttäytymisen iso muutos.

Mäntyharjussa oli 1970- ja 1980-luvuilla Osuuskauppa ja muutamia pikkuliikkeitä. Kun Tanja Petrellin, 42, nuoruudessa lähdettiin isommille ostoksille, ajettiin Mikkeliin tai Kouvolaan.

”Siellä oli Sokos ja Anttila”, Mäntyharjussa varttunut Petrell muistelee.

Kun Espoossa nykyisin asuva Petrell lähtee ostoksille, melkein koko maailman tavarat ovat hänen ulottuvillaan – eikä tilanne ole kovinkaan erilainen vähän yli 6 000 asukkaan Mäntyharjussa.

”En ajattele, että valikoimani rajoittuisi edes siihen, mitä Helsingin keskustassa on tarjolla.”

Verkkokauppa on ollut jo vuosia arkipäivää. Kansainvälinen kilpailu vyöryy Suomeen uusien jättiketjujen, esimerkiksi urheilukaupan XXL:n ja elektroniikkaa myyvän Powerin myötä. Kirpputorien suosio kasvaa, kun tavalliset ihmiset myyvät ja ostavat tavaraa keskenään sekä netissä että kasvokkain.

”Varmasti voi sanoa, että erilaiset ostoskanavat ovat käytössä entistä laajemmin”, Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja tiivistää muutoksen.

Ostoskanavien laajentuminen näkyy talousuutisissa: Yleistavarataloista Anttila teki konkurssin, Stockmann ei tahdo millään saada tavaratalokauppaansa kannattavaksi.

Se näkyy päivittäin myös tavallisten kuluttajien arjessa.

Shoppailua rakastavat Tanja Petrell, hänen miehensä Marko Kukkonen ja poikansa Konsta Kukkonen, 13, esittelivät HS:lle 20 uusimman hankintansa ostospaikat.

Niissä heijastuu se hurja murros, jossa ihmisten ostoskäyttäytyminen ja kauppapaikat ovat olleet viime vuosina. Vaikka Petrell-Kukkosen perhe tekee edelleen suurimman osan hankinnoistaan kivijalkakaupoista, muutos ravistelee niitäkin.

T-paita: Zalando

Perheen teinipojan Konstan vaatteet ostetaan lähes pelkästään verkosta. Yleensä äiti tekee raakavalinnan, josta poika valitsee mieleisensä. Prosessi on tehokas ja nopea. ”Varsinkin vaatteissa ero valikoiman koossa on valtava netissä ja kaupoissa”, Marko Kukkonen sanoo.

Muodin verkkokauppa muista Euroopan maista Suomeen kasvoi viime vuonna 22 prosenttia, kertoo Tekstiili- ja muotialat (TMA) -edunvalvontajärjestö.

Aurinkolasit: XXL

Norjalainen urheilukauppaketju XXL tuli Suomeen 2014. Nyt sillä on täällä jo 13 myymälää. Ketju oli HS:n tietojen mukaan Suomessa kannattava heti ensimmäisenä tilivuotenaan.

Osaksi XXL:n ansiosta urheilukauppaan käytetyt eurot ovat olleet kovassa kasvussa Suomessa. Viime vuonna urheiluvälinekaupan arvo paisui Kaupan liiton mukaan 7,8 prosenttia.

Petrell-Kukkosen perhe toivottaa uudet ketjut tervetulleeksi.

”Suomeen on tullut isoja ketjuja, jotka kilpailevat hinnalla, mutta myös tavara on laadukasta”, Kukkonen sanoo.

Paita: Muotikuu-vaatekauppa, Oulu

Suuri osa perheen aikuisten vaatteista ja vaikkapa harrastuksiin liittyvistä välineistä ostetaan yhä kivijalkakaupoista.

”Shoppailu on myös ajanvietettä. Tykkään sovittelemisesta. Markon mielestä taas on kiva käydä hipelöimässä esimerkiksi golfiin liittyviä asioita”, Petrell perustelee.

Verkkolaiteyhtiö Nokiassa työskentelevien Petrellin ja Kukkosen kulutukseen taantuma ei ole vaikuttanut. Muotikauppa kokonaisuudessaan on kuitenkin kärsinyt siitä pahasti jo kolme vuotta peräkkäin. Viime vuonna muotikaupan arvo väheni 7,7 prosenttia. TMA:n mukaan vaikutusta on ollut myös sillä, että rennommaksi muuttunut muoti on suosinut urheiluvaatteita.

Petrell ei kuitenkaan tingi naisellisesta tyylistään.

Terassin matto: Asko

”Ei kyllä tule mieleen, että mattoja alkaisin netistä ostaa”, Kukkonen sanoo.

”Toisaalta sekin voi olla pikku hiljaa muuttumassa”, Petrell uskoo. Esimerkiksi alusvaatteita hän ei olisi jokin aika sitten kuvitellutkaan ostavansa verkosta, mutta nyt sekin tuntuu mahdolliselta.

”Palautusprosessi on tehty niin käsittämättömän helpoksi.”

Palautukset ovat myös yksi verkkokauppojen suurimmista ongelmista: TMA:n mukaan netistä ostetuista vaatteista palautetaan 16,5 prosenttia.

Imuri: Gigantti

Verkkokauppa ja uudet kansainväliset ketjut ovat mullistaneet vaatekaupan lisäksi erityisesti elektroniikan ja kodin tekniikan kauppaa.

Markkinajohtaja Gigantti sai tänä vuonna uuden kilpailijan, kun joukko vanhoja Expert-myymälöitä muuttui Power-nimisiksi. Powerin tavoitteena on luoda 30 myymälän ketju ensi vuoden loppuun mennessä. Kaupan liiton mukaan uudet ketjut siivittävät nyt osaltaan kodintekniikan kauppaa kasvuun.

Pinkit korkokengät: Espoon Facebook-kirpputori

Tanja Petrell seuraa tiiviisti Facebookin paikallisia kirpputoreja. Hän sekä ostaa että myy niillä etenkin vaatteita ja kodin tavaroita.

”Viimeksi myin Konstan vanhat Angry birds -verhot Espoon fb-kirppiksellä”, hän sanoo.

Kaupan liiton mukaan jo noin kaksi miljoonaa suomalaista on tehnyt kauppaa muiden kuluttajien kesken netissä.

Perhe kiertää myös tavallisia kirpputoreja. Vaikka he pitävät ostoksilla käymisestä, suunta on kohti niukempaa kulutusta. Trendikäs tavaran karsiminen kiinnostaa.

”Mietimme koko ajan enemmän, tarvitseeko meidän oikeasti ostaa tätä. Suunta on ollut ennemminkin talosta ulospäin”, Kukkonen toteaa.

Lasten tyyny ja peitto: Finlaysonin pop-up-myymälä Entressen ostoskeskuksessa

Väliaikaiset pop-up-myymälät ovat yleistyneet voimakkaasti viime vuosina.

Finlayson alkoi perustaa niitä järjestelmällisesti sen jälkeen, kun mainosmiehet Jukka Kurttila ja Petri Pesonen sekä Risto Voutilainen ostivat tekstiilivalmistajan 2014.

Finlaysonilla on koko ajan useita kymmeniä pop-up-myymälöitä, Kurttila kertoo. Tarkoituksena on niiden avulla kokeilla kauppapaikkoja ja välttää kiinteiden myymälöiden avaaminen väärissä paikoissa.

Korkokengät: Stockmann

Petrell-Kukkosen perhe päätti muuttaa Oulusta Espooseen samoihin aikoihin, kun Stockmann ­ilmoitti sulkevansa Oulun tavaratalon ensi vuoden alkupuolella. Taustalla ovat yhtiön vaikeudet saada tavaratalokaupasta kannattavaa. ”Yksi syy siihen, miksi halusimme muuttaa pois Oulusta, oli Oulun Stockan lopettaminen”, Petrell sanoo vain osaksi leikillään.

Vaikka perhe käy edelleen ostoksilla myös tavarataloissa, he ovat huomanneet niiden muutoksen. Esimerkiksi Helsingin keskustan Stockmannilla lelu­osasto on nyt Hamleysin ja kodinkoneosasto Powerin.

”Onko yleistavaratalojen aika ohi?” Petrell pohtii. ”Tuleeko niistä erikoisliikkeiden keskittymiä, joissa raja ostoskeskukseen hämärtyy?”

Aurinkotuoli: Jysk

Tyynyt: Jysk

Ilmapatja: Clas Ohlson

Korkokengät: Vima-vaatekauppa, Oulu

Hame: Destiny-vaatekauppa, Porvoo

Golfkengät: Golf Center, Tapiola

Kukat: Esbau-puutarhakauppa

Unipussi: Finlaysonin pop-up-myymälä

Kaksi pyyhettä: Finlaysonin pop-up-myymälä

+ 3 aineetonta tuotetta

Spotifyn kuukausimaksu

”En muista, milloin olisimme ostaneet viimeksi levyjä”, Petrell sanoo. ”Olisiko ollut 2010?” Kukkonen miettii.

Ennen musiikki oli tavara, nyt sen myynti on siirtynyt lähes täysin digitaaliseksi. Spotify ja muut suoratoistopalvelut muodostavat jo kolme neljäsosaa koko musiikkimarkkinoista.

Musiikin myynti kasvaa, mutta cd-levyjen kauppa on romahtanut. Niitä myytiin musiikkituottajien Ifpi-järjestön mukaan alkuvuonna alle puoli miljoonaa kappaletta.

”Mehän olemme myyneet melkein kaikki cd-levyt. Muutama on jätetty muistoksi”, Petrell sanoo.

Heroes of might & magic -peli: Steam-verkkosivusto

Golf with friends -peli: Steam-verkkosivusto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  4. 4

   Tanskan poliisi: Merestä löydetty naisen ruumis on dna:n perusteella tunnistettu kadonneeksi toimittaja Kim Walliksi

  5. 5

   Pitkäaikainen väsymys on jo epidemia, väittää unitutkija – Kiistanalaisen ongelman syystä ei ole selvyyttä

  6. 6

   Trump: ”Muuri rakennetaan, vaikka meidän pitäisi ajaa hallitus alas”

  7. 7

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  8. 8

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  9. 9

   Hannibalin sotanorsut ylittivät Alpit – tarina kuulostaa uskomattomalta, mutta se on totta

  10. 10

   Merja Kimpimäki ehti toimia vahtimestarina samassa koulussa 27 vuotta, kun Vantaa päätti heittää hänet muualle – Sitten kouluväki päätti vedota päättäjiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  5. 5

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  6. 6

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  7. 7

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  8. 8

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  9. 9

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  10. 10

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää