Talous

Turkiskaupan tökkiminen kiristää tuottajien taloutta – korkea tarjonta on painanut hintoja alas

Tältä vuodelta on toistaiseksi tiedossa kaksi turkistilan konkurssia

Turkistuottajat ovat hankalassa tilanteessa, sillä turkiskauppa on käynyt nihkeästi.

”Eläinkasvattajilla on taloudellisesti aika tiukkaa”, sanoo Pohjois-Suomen turkiseläinten kasvattajien puheenjohtaja Esa Rantakangas.

Rantakankaan ja Profurin hallituksen puheenjohtajan Kenneth Ingmanin tiedossa on kuluvalta vuodelta kaksi konkurssitapausta. Suomen turkiseläinten kasvattajain liittoon (STKL) kuului viime vuonna 931 jäsentilaa, kun vuonna 2014 niitä oli 973.

Tilastoja nimenomaan turkistilojen konkurssien määristä ei löytynyt Tilastokeskuksesta, eikä Rantakankaallakaan ole tarkkaa tietoa. Hän kuitenkin arvelee, että aiempina vuosina konkursseja ei ole ollut.

Valtaosa turkiksen myyntituloista tulee ulkomailta. Turkiksen kysyntää ovat laskeneet muun muassa Kiinan taloudellinen epävarmuus ja Venäjän markkinoiden vaikeudet kaudella 2014–2015.

Turkishuutokauppayhtiö Saga Fursin joulukuun 2015 ja maaliskuun 2016 huutokaupoissa suuri osa ketunnahoista jäi myymättä.

Turkista on ollut tarjolla paljon, mikä on osaltaan painanut hintoja alas. Ketuilla oli viime vuonna Suomessa hyvä pentuvuosi, ja tiloja piti laajentaa. Profurin vuosikertomuksen mukaan investoinnit aiheuttivat loppuvuonna osalle tiloista maksu­vaikeuksia.

Alan heikon suhdanteen takia eläkeikää lähestyvät saattavat Ingmanin mukaan lopettaa tuotannon tai siirtää sen seuraavalle sukupolvelle. Turkisala on suhdanneherkkää, ja Ingmanin mukaan alalla syklit kestävät noin 13–15 vuotta.

”Jos nyt hintojen laskiessa lähtee tuottamaan turkista, menee monta vuotta ennen kuin hinnat nousevat. Yli 60-vuotias miettii varmasti tarkasti, lähteekö seuraavaan sykliin mukaan.”

Tilojen myyminen voi olla Ingmanin mukaan vaikeaa. Hän arvioi, että turkistiloja myydään enemmän nousukaudella. Jos on aikeissa myydä tilansa ja meneillään on huonompi kausi, Ingmanin mukaan voi yrittää vuokrata tilansa ja myydä vasta tilanteen parantuessa.

Ostajia tiloille löytyisi Rantakankaan mukaan huonoinakin aikoina. Ongelma on kuitenkin se, että tilasta on tällöin vaikeaa saada kohtuullista hintaa.

Jos koko tilan myyminen ei ole vaihtoehto, Rantakankaan mukaan vain eläimiäkin voi myydä.

”Jos omistaa hyvät eläimet, niille löytyy aina ostaja”, Rantakangas sanoo.

Sekä Rantakangas että Ingman ovat optimistisia alan tulevaisuuden suhteen. Ingman arvioi syklin noudattavan vanhaa kaavaa. Yhden tai useamman kauden ajan menee huonosti, ja sitten taas helpottaa.

”Kaikki odottavat sitä, mutta koskaan ei voi tietää”, Ingman sanoo.

Suurimmat ongelmat ovat kettupuolella. Suomessa kettu on tärkeä turkiseläin, jota tuotettiin vuonna 2015 Profurin tilaston mukaan 2,5 miljoonaa. Maailmassa kettuja tuotettiin yhteensä 8,7 miljoonaa.

Maailmanlaajuisesti tärkeämpi turkiseläin on minkki. Minkkejä tuotettiin Suomessa viime vuonna 1,7 miljoonaa ja maailmalla yhteensä 73 miljoonaa.

Ingmanin mukaan minkkimarkkinoiden sykli pari vuotta edellä kettua. Pohja on jo hänen mukaansa melko varmasti nähty, ja hinnat ovat pienessä nousussa.

”Minkkipuolella tuotanto on jo laskenut. Tuotanto ja kysyntä alkavat olla tasapainossa”, Ingman sanoo.

Tulot viennistä

 Tammi–maaliskuussa vuotia, nahkoja ja turkisnahkoja vietiin Suomesta 50 miljoonan euron arvosta. Se on alle puolet vuodentakaisesta.

 Huippuvuonna 2013 Suomen turkisviennin arvo oli noin 800 miljoonaa euroa.

 Vuonna 2014 turkisvienti romahti alle 500 miljoonaan euroon.

 80 prosenttia Suomessa tuotetuista nahoista

viedään Kiinaan.

Lähteet: Tulli, Profur

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • turkistarhaus
 • Turkismyynti
 • konkurssi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  5. 5

   Yritykset maksoivat HOK-Elannon ex-kiinteistöjohtajan perheen hevosharrastuksen kuluja lähes 800 000 euroa – Syytetty: ”Tavanomaista ja hyväksyttyä huippu-urheilun sponsorointia”

  6. 6

   Miksi buddhalainen munkki lietsoo vainoa ja väkivaltaa?

  7. 7

   Yhdysvallat näytti voimaansa ja lensi sotilaskoneilla Pohjois-Korean rannikon tuntumassa – Pohjois-Korean ulkoministeri: Ohjusten ampuminen Yhdysvaltoihin ”yhä väistämättömämpää”

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  10. 10

   Jopa miljardi kiloa viljaa uhkaa jäädä korjaamatta – Kallistuuko ruoka? Pitääkö viljaa tuoda ulkomailta? Mikä pelastaisi sadon?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  5. 5

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  8. 8

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Yhdysvallat näytti voimaansa ja lensi sotilaskoneilla Pohjois-Korean rannikon tuntumassa – Pohjois-Korean ulkoministeri: Ohjusten ampuminen Yhdysvaltoihin ”yhä väistämättömämpää”
  3. Miksi buddhalainen munkki lietsoo vainoa ja väkivaltaa?
  4. Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon
  5. Saksa äänestää tänään tärkeissä vaaleissa, niiden jälkeen on edessä vaikea vääntö hallituskokoonpanosta – minkä diilin Merkel tekee?
  6. Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi
  7. Tätä on maailmantalous vuonna 2017: Atrian johtajan oli syötävä sonnin penistä, jotta sianlihaa saadaan vihdoin viedä Kiinaan – seurasimme pohjalaisen potkan matkan kiinalaiseen pöytään
  8. Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty
  9. Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa
  10. Yritykset maksoivat HOK-Elannon ex-kiinteistöjohtajan perheen hevosharrastuksen kuluja lähes 800 000 euroa – Syytetty: ”Tavanomaista ja hyväksyttyä huippu-urheilun sponsorointia”
  11. Maanjäristyksen runtelemaan Meksikoon iski voimakas jälkijäristys – useita ihmisiä kuoli
  12. Näytä lisää