Valikko
Talous

Yahoon viimeisen toimitusjohtajan potkuja pidetään väistämättöminä – Marissa Mayer muistetaan ankarasta työtahdista ja suomalaisjuuristaan

Yksi maailman seuratuimmista johtajaurista tuli päätökseen, tai ainakin taitekohtaan, kun Verizon osti internetyhtiö Yahoon. Millaisen jäljen jätti Marissa Mayer?

Yksi maailman seuratuimmista johtajaurista tuli päätökseen – tai ainakin taitekohtaan – kun teleoperaattori Verizon ilmoitti viime viikolla ostavansa internetyhtiö Yahoon keskeiset liiketoiminnat vajaalla viidellä miljardilla dollarilla.

Yhdysvaltalainen Yahoo yritti uutta nousua 41-vuotiaan Marissa Mayerin johdolla neljän vuoden ajan, mutta hän ei onnistunut palauttamaan yhtiön asemaa merkityksellisenä verkkotoimijana. Vaikka vuonna 1994 perustettu Yahoo selvisi vuosituhannen vaihteen it-kuplasta, yritys jäi pahasti Googlen ja Facebookin kaltaisten internetin käyttöä muokkaavien jättiläisten jalkoihin.

Teknologia-alan vaikutusvaltaisimpien naisten joukkoon noussut Mayer jää nyt Yahoon viimeiseksi toimitusjohtajaksi.

Yahoon myyminen Verizonille on vieritetty julkisessa keskustelussa Mayerin syyksi, ja moni pitääkin Mayerin potkuja väistämättöminä.

Vielä ei kuitenkaan tiedetä, lähteekö Mayer jo ennen Yahoon siirtymistä Verizonille vai vasta, kun yhtiö on teleoperaattorin alaisuudessa. Mayer itse vakuuttaa Bloombergin tuoreessa haastattelussa, että hän rakastaa Yahoota ja aikoo jäädä yhtiöön.

Potkujen saaminen vuoden sisällä yrityskaupasta ei olisi Mayerille ainakaan taloudellinen katastrofi. Hän on nimittäin neuvotellut itselleen 54,8 miljoonan dollarin eli vajaan 50 miljoonan euron arvoisen eropaketin, jonka hän uutismedia NPR:n mukaan saa, siirtyi hän Verizonille tai ei.

Mayer on ristiriitainen liike-elämän hahmo, jota on syytetty työssään Yahoolla epäolennaisuuksiin keskittymisestä, surkeista investointipäätöksistä ja huonosta johtamisesta.

Hänen äitiysvapaataan on arvosteltu liian lyhyeksi, ja hän itse on syyttänyt mediaa seksismistä sekä ennakkoluuloisuudesta häntä koskevassa uutisoinnissa.

HS kokosi yhteen viisi tekijää, joista Mayer muistetaan:

Googlen ensimmäinen naisinsinööri

Mayerin ammatillinen kehitys alkoi Yhdysvalloissa Stanfordin yliopistossa, jossa hän opiskeli tietojenkäsittelytiedettä. Hänet palkattiin Googlelle 24-vuotiaana eli vuonna 1999, ja hänestä tuli hakukonejätin ensimmäinen naispuolinen insinööri sekä kahdeskymmenes työntekijä.

Vuosien saatossa Mayerista muotoutui yksi Googlen keskeisimpiä johtohahmoja. Hän kertoo oppineensa Googlella kovan työn arvon.

”’Voisitko työskennellä 130 tuntia viikossa?’ Vastaus on kyllä, jos suunnittelee strategisesti nukkumisensa sekä suihkussa ja vessassa käynnit. Googlella oli torkkuhuoneita sitä varten, että kolmelta aamuyöllä oli turvallisempaa jäädä toimistolle kuin kävellä autolleen”, Mayer muistelee Bloombergin haastattelussa.

”Ensimmäisten viiden vuoden aikana tein ainakin yhtenä päivänä viikossa töitä kellon ympäri, paitsi silloin harvoin kun olin lomalla.”

Kohu äitiyslomasta ja etätyöstä

Mayer kielsi vakituisen etätyön tekemisen ja kutsui kaikki Yahoon kotona työskentelevät takaisin toimistolle. Sääntö herätti huomiota, koska se meni vastavirtaan yleisten työtapojen kehityksen kanssa. Yleensä internetyhtiöt ovat halunneet kasvattaa työskentelyn joustavuutta.

Vaikka moni Yahoon työntekijöistä ymmärsi Mayerin päätöstä, vastalauseita esittivät erityisesti naisjärjestöt. Kotoa työskentely on auttanut äitejä, jotka kärsivät Yhdysvaltojen surkeista äitiyslomista.

Mayer itse sai osakseen runsaasti arvostelua palattuaan ensimmäisenä Yahoon toimitusjohtajavuotenaan töihin kaksi viikkoa synnytyksensä jälkeen ja tehtyään ensimmäisinä viikkoina töitä kotoaan. Hän myös rakennutti toimistonsa yhteyteen lastenhoitohuoneen omalla kustannuksellaan.

Isot investoinnit

Yahoolla aloittaessaan Mayer oli optimistinen ja teki isoja investointeja. Brittilehti Guardianin mukaan Yahoo osti vuonna 2013 blogialusta Tumblrin 1,1 miljardilla dollarilla ja uudisti kuvapalvelu Flickriä rankalla kädellä.

Vuoden 2014 alussa Mayer lanseerasi joukon digitaalisia lehtiä, joilla hän yritti asemoida Yahoota mediayhtiönä. Uudistus ei kuitenkaan näkynyt yhtiön osakekurssissa, ja Yahoon liiketoiminnallinen identiteetti jäi yhä epäselväksi.

Mayeria on syytetty Yahoolla johtajana epäolennaisuuksiin keskittymisestä. NPR:lle puhunut Yahoon entinen johtoportaan työntekijä Shashi Seth kuvailee, että Mayer keskittyi liikaa Yahoon liiketoiminnan sisältöpuoleen, joka oli toki hauskaa muttei kovin tuottoisaa.

Kilpailuhenkisyys

Mayer tunnetaan Piilaaksossa hersyvästä naurustaan ja kilpailuhenkisyydestään. Hän haluaa olla paras – niin liike-elämässä kuin leivonnassakin.

”En ole ikinä keskustellut hänen kanssaan ilman, että hän olisi ollut täysin varma siitä, että on oikeassa”, teknologiajulkaisu Wiredin perustaja John Battelle kuvailee San Francisco Magazine -lehdelle.

Lehden mukaan Mayer heittäytyi projektiin kuin projektiin täysillä. Esimerkiksi kuppikakkuja leipoessaan hän kertoi ostaneensa liudan keittokirjoja, analysoineensa joka ikisen reseptin ja koostaneensa tiedoista excel-taulukon, minkä jälkeen hän oli kehittänyt oman reseptinsä.

Suomalaiset sukujuuret

Mayer on äitinsä puolelta suomalaista sukua. Hän on syntynyt Yhdysvaltain Wisconsinissa, jossa on paljon pohjoismaalaisia.

”Äitini Margaret on toisen polven amerikansuomalainen, joten olen puoliksi suomalainen”, Mayer sanoi Kauppalehti Option haastattelussa muutama vuosi sitten.

Mayer on myös viitannut Twitterissä usein Suomeen ja kehunut Marimekkoa.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Johtaminen

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

    2. 2

      Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

    3. 3

      Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

    4. 4

      Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

    5. 5

      Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

    6. 6

      ”Tilanne on osittain lähtenyt lapasesta Helsingin kouluissa” – Lisää kuria kouluihin, vaativat oikean laidan ehdokkaat

    7. 7

      Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

    8. 8

      Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

    9. 9

      HS seuraa: F1-kausi starttasi Australiassa – suomalaiset sijoilla 3 ja 4

    10. 10

      Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

    2. 2

      Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

    3. 3

      Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

    4. 4

      Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

    5. 5

      Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

    6. 6

      USA:n oikeiston bluffi paljastui

    7. 7

      Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

    8. 8

      Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

    9. 9

      HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

    10. 10

      Tove Janssonin perilliset lähettivät korvaus­vaatimuksen Image-lehdelle Tom of Finland -henkisten muumien käyttämisestä – päätoimittaja toivoo sopua

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

    2. 2

      Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

    3. 3

      Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

    4. 4

      En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

    5. 5

      Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

    6. 6

      Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

    7. 7

      Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

    8. 8

      Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

    9. 9

      Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

    10. 10

      Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

    11. Näytä lisää