Valikko
Talous

Näin valitset television, joka on hyvä vielä vuosien päästä

Kaupoissa myytävissä televisioissa on isoja eroja, ja moni kaupan oleva televisio on jo myyntihetkellä vanha. Ostajan kannattaa varmistaa, että televisiossa on DVB-T2-viritin, 4K-resoluutio, smart tv ja HDR.

Ensi vuodesta lähtien antenniverkossa siirrytään nykyistä laajemmin uuteen lähetystekniikkaan. Sen myötä suoratoistopalveluissa jo arkea olevien täysteräväpiirto- eli Full HD -ohjelmistojen lähettäminen tulee mahdolliseksi ilmaiskanavilla.

Samalla heikomman kuva- ja äänilaadun lähetykset vähenevät.

Monesta suomalaisesta kodista löytyykin jo täysteräväpiirtoon kykenevä televisio. Sillä pärjää varmasti vielä pitkään, mutta jos nyt haluaa ostaa television, kannattaa huomiota kiinnittää myös moniin muihin television ominaisuuksiin.

Television ostaminen on monille nyt ajankohtaista Rion olympialaisten takia. Televisiokaupan sesonkiaikaa ovatkin urheilun suurtapahtumat. Erityisesti urheilua varten kannattaa valita televisio, jossa on vähintään sadan hertsin näyttö tai liiketoiston parannus, joka vähentää liikkeen nykimistä.

Helsingin Sanomat vertaili markkinoilla olevia televisioita neljässä eri hintaluokassa: 500–800 euroa, 900–1 200 euroa, 1 300–1 600 euroa ja 1 700–2 000 euroa. Vertailussa käytiin läpi kolmen suuren ja Suomessa toimivan verkkokaupan myydyimmät televisiot.

Joka kategoriasta valittiin yksi hintaluokkaansa erinomaisesti edustava televisio, jossa yhdistyvät ominaisuudet ja tekniikka, joilla saa nykyisestä tv-, suoratoisto- ja videopelipalveluista eniten irti.

Toimitus ei etsinyt parasta televisiota, koska paras televisio on yksinkertaisesti sellainen, joka palvelee käyttäjänsä tarpeita. Kun valintakriteereiksi otetaan menekki ja ominaisuudet, toimituksen valinnat edustavat joka tapauksessa nykytarjonnan kärkeä.

Vielä muutamia vuosia sitten televisio-ostoksilla yksi tärkeimmistä kysymyksistä oli, tuleeko talouteen 1920 x 1080 pikselin toistoon kykenevä täysteräväpiirtotelevisio vai alhaisempaan 1280 x 720 pikselin toistoon kykenevä HD Ready -televisio.

Verkkokauppa.comin tuoteasiantuntija Joni Walleniuksen mukaan Full HD alkaa tekniikkana olla jo hieman vanha.

”Viime vuoden aikana myydyistä televisioista jo noin puolet olivat 4K-televisioita. Nyt ovat tulleet jo ensimmäiset 4K Blu-rayt, ja verkon suoratoistopalveluiden 4K sisältö on kasvanut äärettömästi.”

4K-resoluutiossa pikseleitä on neljä kertaa Full HD:ta enemmän. Monia televisioita markkinoidaan Ultra HD -merkinnällä, mikä kertoo 4K:ta vain hieman alhaisemmasta resoluutiosta.

Mitä suurempi ruutu, sitä suurempi merkitys on pikseleillä.

”Oma mielipiteeni on se, että maksimikoko Full HD -televisiolle on 55 tuumaa”, kertoo Wallenius.

Vaikka 4K-sisältöjen määrä on toistaiseksi vielä vähäinen, osaavat 4K-resoluutiolla varustetut televisiot skaalata huonompilaatuista kuvaa ylöspäin. Näin kuluttaja hyötyy, vaikka varsinainen 4K-sisältöjen aalto onkin vasta tuloillaan.

Toinen lähiaikoina keskeiseksi noussut ominaisuus on HDR (high dynamic range), joka mahdollistaa tavallista enemmän valoisuuseroja ilman, että yksityiskohdat häviävät. Monelle katsojalle HDR saattaa olla 4K-resoluutiota tärkeämpi ominaisuus, koska se tekee kuvasta niin paljon miellyttävämmän näköisen.

HDR on useimmille varmasti tuttu valokuvauksesta, jossa se hyvin toteutettuna tekee kuvista tavallista dynaamisempia ja rikkaampia.

Myös HDR:ää vaivaa toistaiseksi sama vaiva kuin 4K-resoluutiota: sisältöjä on toistaiseksi vain vähän, sillä HDR vaatii tavallisesta poikkeavan sisältöjen tuottamistavan.

4K ja HDR ovatkin ennen kaikkea ominaisuuksia, jotka pitävät vasta ostetun television tuoreena ja ajankohtaisena myös vuosien päästä.

Viimeinen tärkeä ominaisuus uuden television ostajalle ovat niin sanotut smart tv -ominaisuudet, kuten YouTube ja Netflix, jotka löytyvät käytännössä jo kaikista markkinoilla olevista televisioista. Muut sovellukset, kuten HBO Nordic, Katsomo, Ruutu ja YLE Areena ovat pitkälti valmistajakohtaisia.

Vaikka smart tv on jo vanha ominaisuus, sen merkitys vain kasvaa nyt, kun 4K- ja HDR -sisällöt debytoivat pääsääntöisesti suoratoistopalveluissa.

Muita, joskin Walleniuksen mielestä vähemmän tärkeitä, ominaisuuksia ovat 3D-tuki ja ruudun kaarevuus.

”Tekniikkana 3D on pois jäävä. Muutama valmistaja onkin jättänyt jo ominaisuuden pois uusista kuluvan vuoden televisioistaan täysin.”

Kaarevaruutuisen television etu on se, että kaikki ruudun pikselit ovat yhtä kaukana katsojan silmistä, jolloin kuva näyttää paremmalta. Ominaisuus kääntyy katsojaa vastaan kuitenkin nopeasti, jos tämä istuu reilu 40 astetta ruudun keskipisteen sivulla.

Koko perheen tai kaveriporukan kokoontuessa onkin todennäköistä, että joku vetää paikanjaossa lyhyen tikun.

”Se, että onko televisio suora tai kaareva on makuasia. Esimerkiksi Samsung valmistaakin nykyään aina saman television sekä suorana että kaarevana”, kertoo Wallenius.

Tarkista kaupassa ainakin nämä

Tärkeimmät ominaisuudet:

Full HD: 1920x1080 pikselin kuvantarkkuus on nykyään lähes poikkeuksetta standardi netissä, suoratoistopalveluissa, maksullisilla kanavilla ja lähivuosina myös ilmaiskanavilla.

DVB-T2-viritin: Antenniverkossa siirrytään ensi vuonna DVB-T2-lähetysjärjestelmään, mikä mahdollistaa täysteräpiirtolähetykset ilmaiskanavilla. Ilman DVB-T2-viritintä tai erillistä DVB-T2-digiboksia näitä lähetyksiä ei pääse kuitenkaan seuraamaan.

Smart tv: Smart tv mahdollistaa YouTuben, Netflixin ja esimerkiksi HBO Nordicin, Katsomon ja YLE Areenan katsomisen suoraan televisiosta. Sillä voi ladata myös erilaisia älypuhelimista tuttuja pelejä ja sovelluksia televisiolle.

Uudet ja lähivuosina keskeiseksi nousevat ominaisuudet:

4K Ultra HD: 4K-resoluutiossa pikseleitä on 3840x2160 eli neljä kertaa Full HD:ta enemmän. Mitä enemmän ruudussa on pikseleitä, sitä tarkempi ja näyttävämpi kuva on.

HDR (high dynamic range): Monille valokuvauksesta tuttu HDR mahdollistaa tavallista enemmän valoisuuseroja ilman, että yksityiskohdat häviävät.

Vähemmän tärkeät mutta mielenkiintoiset ominaisuudet:

3D: Kolmiulotteisuus tempaa parhaimmillaan katsojan voimakkaasti mukaansa, mutta monille ominaisuus aiheuttaa lähinnä päänsärkyä. Useat valmistajat eivät enää lisääkään 3D-tukea televisioihinsa.

Kaareva näyttö: Kaarevaruutuisen television etu on se, että kaikki ruudun pikselit ovat yhtä kaukana katsojan silmistä, jolloin kuva näyttää paremmalta. Ominaisuus kääntyy katsojaa vastaan, jos tämä istuu kaukana sivussa ruudun keskipisteestä.

 

Vertailun televisiot:

Hintaluokka 1700–2000 euroa

Vertailun nosto: LG 65UF850V 65" 4K Smart LED. Esimerkkihinta: 1999 euroa.

Muita vaihtoehtoja: Samsung UE65KU6075XXE 65" 4K UHD Smart TV. Esimerkkihinta: 1899 euroa. Samsung UE75H6475 75" Smart 3D LED. Esimerkkihinta: 1999 euroa.

Hintaluokka 1300–1600 euroa

Vertailun nosto: LG 55EG910V 55" Smart 3D Curved OLED. Esimerkkihinta: 1499 euroa.

Muita vaihtoehtoja: LG 65UH615V 65" 4K UHD Smart TV. Esimerkkihinta: 1399 euroa. Samsung UE55JU7005 55" 4K. Esimerkkihinta: 1299 euroa.

Hintaluokka 900–1200 euroa

Vertailun nosto: Samsung 55" UE55JU6475XXE4K UHD Smart LED-TV Esimerkkihinta: 999 euroa.

Muita vaihtoehtoja: LG 55LF652VAEN 55" Full HD Smart LED. Esimerkkihinta: 899 euroa. Samsung UE55KU6670 55" Smart 4K Ultra HD Curved LED. Esimerkkihinta: 999 euroa.

Hintaluokka 500–800 euroa

Vertailun nosto: Philips 55PUT6401 55" Smart Android 4K Ultra HD LED.

Esimerkkihinta: 799 euroa. Muita vaihtoehtoja: Samsung UE43KU6075 43" 4K UHD Smart TV. Esimerkkihinta: 799 euroa.LG 49UF640V 49" 4K.Esimerkkihinta: 799 euroa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • teräväpiirto
 • Kuluttajat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  3. 3

   Voimakas maanjäristys Egeanmerellä – ainakin kaksi kuoli Kosin lomasaarella Kreikassa, pormestarin mukaan uhrit olivat ulkomaalaisia

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  6. 6

   Suomen ökyhuviloita kaupataan nyt ulkomaisille ostajille – HS:n video näyttää, millaisen huvilan Suomesta saa kahdella miljoonalla eurolla

  7. 7

   Naton Euroopan-joukkojen johtaja: Venäjän suuret sotaharjoitukset Valko-Venäjällä voivat osoittautua ”Troijan hevoseksi”

  8. 8

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  9. 9

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  10. 10

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  4. 4

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  5. 5

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  6. 6

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  7. 7

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  8. 8

   Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

  9. 9

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  10. 10

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Voimakas maanjäristys Egeanmerellä – ainakin kaksi kuoli Kosin lomasaarella Kreikassa, pormestarin mukaan uhrit olivat ulkomaalaisia
  3. Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta
  4. Ryan Gosling aloitti Justin Timberlaken rinnalla Disney-lapsinäyttelijänä – Näin hänestä tuli Hollywoodin seksisymboli, meemien aihe ja uusi Blade Runner
  5. Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus
  6. Miksi kakkutaikina maistuu paremmalta kuin valmis kakku?
  7. Pikajuoksija Hanna-Maari Latvalan tie huipulle on ollut kova ja kivinen – ”Uuden treenimenetelmän kanssa on vielä opettelua”
  8. Tunti sitten
  9. Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija
  10. Suomen ökyhuviloita kaupataan nyt ulkomaisille ostajille – HS:n video näyttää, millaisen huvilan Suomesta saa kahdella miljoonalla eurolla
  11. 2 tuntia sitten
  12. Mikä on voimistelua laukkaavan hevosen selässä? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
  13. Perjantaina tulee kuurosateita lähes koko maassa – monin paikoin myös ukkostaa
  14. Näytä lisää