Valikko
Talous    |   HS-analyysi

Verot alas, muurit ylös, velasta viis – Donald Trump kaivoi Ronald Reaganin pölyttyneen puoskaroinnin esiin

Donald Trumpin maanantai-iltana esittelemässä talousohjelmassa on tietty punainen lanka, joka tulee edesmenneeltä republikaanipresidentiltä Ronald Reaganilta.

Republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin linjasta on usein vaikea ottaa selvää. Pikemminkin miljardööriliikemiestä tuntuu määrittävän linjattomuus: hän puhuu mitä sylki suuhun tuo ja ohittaa räikeätkin ristiriidat olankohautuksella.

Myös Trumpin talousohjelma on kiistämättä erikoisen oloinen kokonaisuus. Verot alas, muurit ylös, velasta viis on karkeistaen Trumpin visio.

Suunnitelma voi kuulostaa sekavalta, mutta siinä on itse asiassa vankka pro-business logiikka, joka menee suurin piirtein näin: rikkaiden ja elinkeinoelämän eteen tehdään kaikki mahdollinen, kun taas esimerkiksi kuluttajien edulla, julkisella taloudella tai pienituloisempia hyödyttävällä talouspolitiikalla ei ole juurikaan merkitystä.

Trump on useaan otteeseen alleviivannut, että hänen talousajattelunsa on peräisin edesmenneeltä republikaanipresidentiltä Ronald Reaganilta. Se kävi selväksi myös maanantaina illalla Suomen aikaa Detroitissa, kun Trump esitteli talousohjelmansa pääpiirteitä.

Aivan niin kuin Reagan, Trump haluaa leikata erityisesti hyvätuloisten verotusta, kasvattaa asevoimien kokoa ja torjua vapaata kilpailua.

Kumpaakaan ei juuri kiinnosta julkinen velkaantuminen, vaikka retorisella tasolla siitä kannetaankin suurta huolta. Lupaukset talouskasvusta ovat höttöisellä pohjalla, koska ne perustuvat pääasiassa verohelpotusten maagiseen vaikutukseen.

Reagan, joka oli virassa läpi 1980-luvun, tuli tunnetuksi niin sanotun tarjontapuolen talousteorian (supply-side economics) edistäjänä.

Tarjontapuolen talousteoria on karkeistaen lähestymistapa, jossa kuvitellaan suurten veroleikkausten piristävän taloutta niin, että verotulot itse asiassa kasvavat eikä julkisen talouden tila heikkene. Ekonomisti Arthur Laffer raapusti ajatuksen vuonna 1974 ravintolan lautasliinalle. Myöhemmin Lafferista tuli Reaganin johtava neuvonantaja.

On tärkeää huomata ero tarjontapuolen talousteorian ja sen lähes jokaisen ekonomistin jakaman näkemyksen välillä, että pienemmät verot lähtökohtaisesti kannustavat yrityksiä investoimaan ja ihmisiä työntekoon.

Esimerkiksi arvostettu Harvardin yliopiston taloustieteen professori Gregory N. Mankiw, joka toimi republikaanipresidentti George W. Bushin pääneuvonantajana ja kannatti Bushin suuria verohuojennuksia, on kutsunut Reaganin avustajia oppikirjassaan ”puoskareiksi ja hyypiöiksi”.

Mankiw pitää nimittäin harhaisena väitettä, että suurilla, etenkin kaikista rikkaimpia hyödyttävillä verohuojennuksilla olisi mahdollista saada aikaan verotulojen kasvu.

Nyt Reagania neuvoneet Mankiw’n ”puoskarit ja hyypiöt”, eli ekonomistit Lawrence Kudlow, Stephen Moore ja Laffer toimivat myös Trumpin neuvonantajina. Se näkyy.

Reagan ajoi 1980-luvulla läpi suuria verohuojennuksia. Myös Trumpin talousohjelman ytimessä ovat massiiviset verohuojennukset.

Trumpin verohuojennuksista hyötyisivät kaikki, mutta etenkin kaikista varakkaimmat, arvioi ajatushautomo The Tax Policy Center joulukuussa. Trumpin verosuunnitelma ei itse asiassa näytä olevan kovin edullinen pieni- ja keskituloisille, sanoivat asiantuntijat The Washington Post -lehdelle maanantain puheen jälkeen.

Myös Reaganin verohuojennukset hyödyttivät selkeästi eniten kaikkein rikkaimpia. Koska Reagan myös korotti veroja, moni pieni- ja keskituloinen kotitalous maksoi enemmän veroja hänen kautensa lopussa kuin sen alussa.

Reaganin verohuojennukset yhdessä alati paisuvan puolustusbudjetin kanssa johtivat Yhdysvaltain valtionvelan lähes kolminkertaistumiseen kahdeksan vuoden aikana. Myös julkinen alijäämä kasvoi lähes kolminkertaiseksi viidessä vuodessa.

Tämä siitä huolimatta, että Reagan vannoi pysäyttävänsä julkisen velkaantumisen. Todellisuudessa Reagania ei juuri näyttänyt kiinnostavan julkisen talouden tila. Pitkän linjan republikaanipoliitikko, presidentti George W. Bushin varapresidentti Dick Cheney kiteytti ajatuksen aikanaan näin: ”Reagan opetti meille, ettei alijäämillä ole merkitystä”.

Myös Trump lupaa vaaliohjelmassaan ”hyökätä velan ja alijäämän kimppuun”, mutta asiantuntijoiden mukaan hänen talousreseptinsä tulee lisäämään Yhdysvaltain velkaa tuhansilla miljardeilla dollareilla.

Se on odotettavaa, koska Reaganin tavoin Trump haluaa hakea säästöjä pääasiassa ”byrokratian leikkaamisesta” sekä lisää verotuloja verohuojennusten tuomasta talouskasvusta. Suuriin sosiaaliohjelmiin, kuten terveydenhuoltoon ja sosiaaliturvaan, Trump ei halua koskea. Niihin ei myöskään Reagan juuri kadonnut.

Vaikka velkaantuminen ei sinänsä ole Yhdysvalloille vaarallista ja leikkausten välttäminen sekä verojen keventäminen voivat olla itsessään järkeviä toimia, on Trumpin ja Reaganin talouspolitiikka käytännössä sumutusta. Siinä luvataan kansalaisille jotain, mikä ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa.

Entä vapaakauppa? Trump on protektionismin suuri ystävä, joka vastustaa vapaakauppaa ja lupaa ajaa häpeilemättä amerikkalaisyritysten etuja.

Protektionismin suuri ystävä oli myös Ronald Reagan. Kun amerikkalainen autoteollisuus ei 1980-luvun alussa pärjännyt Toyotalle, presidenttiehdokas lupasi helpotusta.

Vapaita markkinoita kannattavan Cato-ajatushautomon mukaan Reagan sanoi Japanin olevan ”ongelma” ja lupasi presidenttinä vakuuttaa japanilaiset siitä, että ”autojen virta Yhdysvaltoihin pitää pysäyttää, kunnes teollisuutemme pääsee taas jaloilleen.”

”Jos Japani jatkaa samalla linjalla, joudumme tietysti turvautumaan toimiin, joita kutsutaan protektionismiksi.”

Niin Reagan myös teki, painostamalla Japanin hyväksymään niin sanottuja vapaaehtoisia vientirajoitteita. Myöhemmin Reagan kymmenkertaisti japanilaisten moottoripyörien ja kaksinkertaisti japanilaisten elektroniikkatuotteiden tuontitariffit.

Ja Japani ei ollut suinkaan ainoa maa, joka joutui Reaganin protektionismin kohteeksi. Reagan yritti suojella myös esimerkiksi terästeollisuutta ja rajoittaa tekstiilituotteiden maahantuontia.

Globalisaatiossa on omat varjopuolensa ja sen häviäjät ansaitsevat kompensaatiota.

Reaganin ja Trumpin ajattelussa ei kuitenkaan yritetä juurikaan tasapainottaa kuluttajien hyötyä ja työpaikkansa menettäneiden väliinputoajien ahdinkoa. Protektionistinen politiikka näyttää pikemminkin kumpuavan halvanlaisesta populismista ja heikosti pärjäävän elinkeinoelämän suojelemisesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Verotus
 • Ronald Reagan
 • Yritysverotus
 • Yhdysvaltain talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  2. 2

   Hallitus tavoittelee 250 000:ta uutta sähköautoa – Mitä tapahtuisi sähköverkolle, jos ne tulisivat käyttöön kerralla?

  3. 3

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  4. 4

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  5. 5

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  8. 8

   Vielä kaksi vuotta sitten Puolaa pidettiin EU:n suurena menestystarinana, nyt maan oikeuslaitos on menettämässä riippumattomuutensa – miksi näin kävi? Tutkija selittää

  9. 9

   Miten tässä taas kävi näin? Aamulla Helsinkiin luvattiin aurinkoista säätä, saimme rankkasadetta – meteorologi selittää

  10. 10

   ”Itseoppineet suomalaistutkijat” haukkuvat hallituksen perustulokokeilun New York Timesissa: ”Lähinnä julkisuustemppu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  3. 3

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  4. 4

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  5. 5

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  8. 8

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  9. 9

   ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

  10. 10

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  11. Näytä lisää