Talous

Ruoan verkkokauppa kasvaa, mutta on yhä tappiollista – ja häviävän pientä

K- ja S-ryhmissä uskotaan ruoan nouto- ja kotiin­kuljetuspalveluihin. Toistaiseksi toiminta on vaatimatonta.

Ruoan ostaminen verkosta kasvaa, mutta merkittävistä määristä ei voida vielä puhua. Ruoan verkkokaupan suosion tiellä ovat yhtä lailla toiminnan tekeminen kannattavaksi sekä kuluttajien varovainen suhtautuminen netistä tilattuun ruokaan.

Suomessa suuret kauppaketjut eli K- ja S-ryhmä ovat pyörittäneet omia palveluitaan jo viiden vuoden ajan. K-ryhmän verkkokauppa kattaa 70 eri kauppiasta K-market, K-supermarket- ja K-citymarketeissa. S-ryhmän verkkokauppaa tekevät toimipisteet ovat valikoidut Salet, Alepat ja Prismat foodie.fi-palvelussa.

Keskon myyntijohtaja Mika Kakko kertoo K-ryhmän ruoan verkkomyynnin nelinkertaistuneen viime vuonna.

”Tänä vuonna myynti on kaksinkertaistunut edellisvuodesta, ja kasvu on ollut tammi–heinäkuussa kaksisataa prosenttia.”

Kakko kuitenkin muistuttaa, että verkkokaupan osuus Suomen 16,5 miljardin euron päivittäistavarakaupasta on arvion mukaan vain vaatimattomat 25 miljoonaa euroa eli 0,15 prosentin luokkaa.

S-ryhmän verkkokaupan päällikkö Matti Torniainen kertoo, että myös heillä on ollut kasvua.

”Vuoden seitsemänä ensimmäisenä kuukautena olemme kasvattaneet verkkokaupan myyntiä noin neljäkymmentä prosenttia. Verkkokaupan osuus päivittäistavarakaupan kokonaismyynnistä on meillä noin 0,3 prosenttia.”

Molemmissa ryhmissä verkkokaupan kerrotaan olevan tappiollista. Kyse on kuitenkin pitkäjänteisestä toiminnasta, jonka uskotaan tulevan kannattavaksi ennemmin tai myöhemmin.

”Tämä on maraton eikä lyhyt juoksukisa. Uudet teknologiat myymäläkeräilyssä ja logistiikassa parantavat kannattavuusedellytyksiä. Strategiamme mukaan tavoittelemme 40 prosentin markkinaosuutta verkkokaupassa”, toteaa Kakko.

Verkkokauppojen nouto- ja kotiinkuljetuspalveluita käyttävät selkeästi eniten kiireiset lapsiperheet. Myös eläkeläiset erottuvat käyttäjien joukosta aktiivisena ryhmänä. Valikoimaltaan netin ostoskassit eivät poikkea kaupasta ostetuista – samat tuotteet myyvät niin netissä kuin kivijalkakaupoissakin.

Kasvutoiveet kohdistuvat kuitenkin nuoriin diginatiiveihin, joille verkossa ostaminen eri muodoissaan on jo arkea.

Verkkokauppaa hidastavat tällä hetkellä korkeat keräily- ja logistiikkakustannukset ja toisaalta myös ihmisten tottumukset. Monille kaupassa vaeltelu ja tuotteiden vertailu on osa kokemusta.

”Asiakas saattaa muistaa vaikkapa tietyn mehun paikan kaupassa, mutta ei löydä sitä netistä. Myös ruoan tuoreus ja se, laitetaanko lähetykseen mukaan huonoja tuotteita mietityttävät asiakkaita”, kertoo Kakko.

Toisaalla kiristynyt kilpailu on tuottanut häviäjiä.

Pitkään Suomen ainoaa maanlaajuista ruoan verkkokauppaa tehnyt ruoka.net on siirtynyt yritysasiakkaisiin. Syy tälle löytyy postin maaliskuussa päättyneistä kylmäkuljetuksista ja isojen pelaajien tulosta markkinoille.

”Nykyään teemme kuljetuksia yrityksille pk-seudulla. Kesko ja S-ryhmä voivat myydä paljon pieniä yrityksiä edullisemmin, ja kuluttajahan katsoo hintoja”, toteaa ruoka.netin toimitusjohtaja Eva Tenhunen.

Neljä vuotta Uudellamaalla toimineen kauppahalli24.fi:n markkinointi- ja myyntijohtaja Hanna-Kaisa Risku uskoo ruoan verkkomyyntiin, vaikka se onkin vielä lapsenkengissään.

”Tämä on volyymibisnestä. Toimintamme on vielä tappiollista, mutta tavoitteemme on kääntää liiketoiminta parin vuoden päästä voitolliseksi.”

Suuri osa yrityksen tuotteista tulee pientuottajilta ja loput suoraan tavarantoimittajilta. Yritys myös myy yhden aterian tai kolmen päivän etukäteen valittuja ostospusseja ja -kasseja.

”Panostamme raaka-aineiden tuoreuteen ja luomuun. Valttimme ovat tuoreet vihannekset, jotka eivät ole seisoneet kaupan hyllyllä”, kertoo Risku.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vähittäiskauppa
 • Verkkokauppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  4. 4

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Yhteyden luomisessa ei auta lainkaan, vaikka toinen olisi kuinka kaunis ja laiha”

  5. 5

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  6. 6

   Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump

  7. 7

   Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään

  8. 8

   Sukellusvene-Madsenin murhaepäily avasi vanhat tapaukset: Poliisi tutkii myös japanilaisnaisen paloittelumurhaa vuodelta 1986

  9. 9

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  10. 10

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  5. 5

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  6. 6

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  7. 7

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  8. 8

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Yhteyden luomisessa ei auta lainkaan, vaikka toinen olisi kuinka kaunis ja laiha”
  3. Lentopallomaajoukkue on ollut kymmenen vuotta arvokisojen vakiovieras – ”Yhteinen tekemisen nälkä, halu pelata toiselle, niillä me on aina pärjätty”
  4. Suomi 100 -juhlat Tukholmassa: Alma, Arja Saijonmaa, muumit ja sukupuoli­neutraali puolisonkanto esittäytyvät ruotsalaisille
  5. Azerbaidžanilaisjoukkue teki HJK:n takavuosien tempun – Englannista peräti viisi joukkuetta Mestarien liigaan
  6. Yli 4 000 autoilijaa jäi kiinni poliisin nopeusvalvonta­maratonissa – Käryjä selvästi vähemmän kuin edellisessä tehovalvonnassa
  7. Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”
  8. Tunti sitten
  9. HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen
  10. Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään
  11. Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump
  12. Koirien asusteista tuli suomalainen hittituote – ”Omistajaa saatetaan katsoa pahasti, jos koira on ilman takkia nollakelissä”
  13. Näytä lisää