Talous

Suomalaisekonomistit: Paluuta finanssikriisiä edeltäneeseen normaaliin ei enää ole

EKP:n rahapolitiikkaa valottavan kirjan maanantaina julkaisseet Antti Suvanto ja Jarmo Kontulainen uskovat, että euroalueen talous jatkaa kasvuaan – tosin aiempaa hitaammin.

Vaikka paluu finanssikriisiä edeltäneeseen normaaliin on edelleen keskuspankkien tavoite, ekonomistit Antti Suvanto ja Jarmo Kontulainen ovat sitä mieltä, ettei paluuta entiseen enää ole.

Keskuspankkien rahapolitiikka on elänyt finanssikriisin ja syvän taantuman pyörteissä poikkeuksellisia aikoja. Suvannon ja Kontulaisen mielestä paluu positiivisiin nimelliskorkoihin ja kahden prosentin inflaatiotavoitteen saavuttaminen voivat osoittautua synkimmässä skenaariossa jopa mahdottomiksi.

”Ainakin siihen tulee menemään kovasti aikaa. Ihan vanhaan maailmaan tuskin mennään takaisin”, Suvanto totesi maanantaina hänen ja Kontulaisen uuden kirjan, EKP ilmoitti tänään... Rahapolitiikka tyynessä ja myrskyssä, julkistustilaisuudessa.

Suomen Pankissa pitkän uran tehneiden ekonomistien kirja kartoittaa Euroopan keskuspankin rahapolitiikan historiaa, nykyisyyttä ja tulevaisuutta aina peruskäsitteistä tunnettuihin talousteorioihin.

”Rahapolitiikka tarvitsi yleispätevän, lukijaystävällisen esityksen. Nyt oli hyvä aika koota minun ja Jarmon kokemus aihepiiristä kansien väliin”, Suvanto kertoo.

Rahapolitiikassa on Suvannon ja Kontulaisen mukaan viime vuosina otettu askeleita, joihin ei ennen finanssikriisiä olisi koskaan uskottu olevan tarvetta.

Keskuspankkien harjoittaman rahapolitiikan tavoite on lähes aina hintavakauden säilyttäminen, ja siihen pyritään normaalisti esimerkiksi ohjauskorkoa säätelemällä.

Koska ohjauskorkoa ei voi laskea merkittävästi alle nollan, käyttöön on otettu esimerkiksi laajamittaisia arvopaperiostoja ja ennakoivaa viestintä. Viestinnän avulla on pyritty vaikuttamaan odotuksiin ja vakuuttamaan, että rahapolitiikka jatkuu kevyenä.

Suomen Pankin pääjohtajan Erkki Liikasen mukaan juuri rahapolitiikan avoimuudessa on tapahtunut suurin vallankumous viime vuosina.

”Ennakoiva viestintä on nykyään yhtä tärkeä väline kuin vaikka korkopäätökset”, kirjan julkistustilaisuudessa puhunut Liikanen sanoo.

Kontulaisen ja Suvannon mielestä rahapolitiikka onnistui kriisiaikoina melko hyvin. Sillä pystyttiin ainakin estämään maailmantalouden ajautuminen finanssikriisistä 1930-luvun kaltaiseen deflatoriseen kierteeseen.

”Silloin kun päätöksiä tehtiin, skenaario oli vielä täysin mahdollinen, joten siinä mielessä hyvä saavutus”, Suvanto kommentoi.

”Rahapolitiikan tehoon kohdistetaan aina hirveästi toiveita ja siitä tehdään samalla syntipukki, vaikka se on vain yksi tekijä taloudessa”, Jarmo Kontulainen lisää.

Hänen mielestään rahapolitiikkaan kohdistetut toiveet ovat usein ylimitoitettuja.

Suvanto ja Kontulainen katsovat kirjassaan kriisin jälkeiseen tulevaisuuteen kolmen skenaarion avulla.

Yksi vaihtoehto on, että maailmantalous ja myös euroalueen talous jatkaa kasvuaan – tosin aiempaa hitaammin. EKP pitää ohjauskorkonsa pitkään nollassa ja talletuskorot miinuksella. Euroalueen inflaatio pyritään palauttamaan pysyvästi tavoitetasolleen jatkamalla rahapolitiikan määrällistä keventämistä.

Toisessa vaihtoehdossa euroalueen talouskasvu pysyy hitaana muuhun maailmaan verrattuna. Rakenteellisia uudistuksia ei toteuteta eikä tuotannollisia investointeja juuri tehdä. Inflaatio-odotukset vakiintuvat lähelle nollaa, koska kysyntä on heikkoa.

Kontulainen ja Suvanto väläyttävät vaihtoehtona myös maailmantalouden uuden syvän taantuman mahdollisuutta. Se voisi johtua esimerkiksi kehittyvien maiden rahoitus- ja velkakriisistä.

Kaksikko pitää ensimmäistä ja kaikkein valoisinta vaihtoehtoa hyvin realistisena.

”Se on looginen skenaario, jota kohti euroalue on ollut viime aikoina menossa. Kehitystä tukee myös tämänhetkinen rahapolitiikka”, Suvanto arvioi.

Mutta millainen olisi euroalueen kriisikestävyys, jos Suvannon ja Kontulaisen esittämä kolmas kauhuskenaario toteutuisi?

Nollakorkorajoitteen takia ei kovin hyvä.

”Viimeksi kun Lehman Brothersin kaatuminen ajoi talouden taantumaan, rahapolitiikkaa kevennettiin roimasti, mutta nyt kun korkojen lähtötaso on jo nolla, rahapolitiikkaa ei voi enää keventää”, Suvanto pohtii.

”Nyt pitäisi siis improvisoida.”

Samalla kun rahapolitiikan keinovalikoimaa on laajennettu nollakorkorajoitteen takia, rahapoliittisessa keskustelussa on alettu puhua EKP:n kahden prosentin inflaatiotavoitteen nostamisesta esimerkiksi neljään prosenttiin. Silloin suhteellisten hintojen muutokselle jäisi enemmän tilaa.

Suvanto ja Kontulainen eivät kuitenkaan pidä numeerisen tavoitteen nostamista todennäköisenä. Heidän mukaansa korkeampi tavoite kasvattaisi todennäköisesti inflaation vaihteluita tavoitetason ympärillä. Siten hintatasoon liittyvä epävarmuus kasvaisi.

”Tällä hetkellähän ei päästä edes lähelle sitä kahta prosenttia. Ollaan kaukana siitä, että muutosta voitaisiin harkita”, Suvanto toteaa.

Kontulainen huomauttaa, että lisäksi EKP:n rahapolitiikan uskottavuus voisi heikentyä tavoitetta muuttamalla. Lisäksi jos keskuspankkien inflaatiotavoitteet olisivat keskenään kovin erilaisia, epävarmuus valuuttakursseissa kasvaisi.

Rahapolitiikalla pyritään hintavakauteen

 Keskuspankkien harjoittaman rahapolitiikan ensisijainen tavoite on matala ja vakaa inflaatio.

 Esimerkiksi Euroopan keskuspankin inflaatiotavoite on alle kaksi prosenttia, mutta lähellä sitä.

 Tärkein rahapoliittinen väline on ohjauskorko, jota nostamalla rahapolitiikka kiristyy ja laskemalla kevenee.

Lähde: Antti Suvanto & Jarmo Kontulainen: EKP ilmoitti tänään... Rahapolitiikka tyynessä ja myrskyssä

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rahapolitiikka
 • EKP
 • Taloustiede
 • Antti Suvanto
 • Tietokirjat
 • Kirjallisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  2. 2

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  3. 3

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  4. 4

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  5. 5

   Keravan kunta: ”Lihaton vaihtoehto ei ole ravitsemuksellisesti riittävä” – kaupunki uudisti päiväkotien ja koulujen ruokalistat ja lähetti varoituskirjeen vanhemmille

  6. 6

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  7. 7

   Nainen surmasi 73-vuotiaan miehen useilla mattoveitsen iskuilla Aleksis Kiven kadulla Helsingissä – HS seuraa murhaoikeudenkäyntiä

  8. 8

   Alkon nostalginen palvelutiski palasi, kun Töölöntorin uusi Alko avasi ovensa kello 10

  9. 9

   Suomalaisissa yliopistoissa tutkijoiden on pakko opettaa, ja siitä kärsivät opiskelijat – ”Opettajan liika itseluottamus ei ole hyvä asia”, sanoo Aalto-yliopiston palkittu professori

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  2. 2

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne oli sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  5. 5

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  6. 6

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  7. 7

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  8. 8

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  9. 9

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  10. 10

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää