Valikko
Talous

Tuulivoiman tuki voi jäädä ilman jatkoa

Hallitus puntaroi biopolttoaineiden riittävyyttä ilmastotavoitteissa.

Missä viipyy uusi tukimalli tuulivoimalle ja muulle uusiutuvalle energialle, kyseli vihreiden eduskuntaryhmä viime viikolla kesäkokouksessaan Kalajoella.

Juha Sipilän (kesk) hallitus on puheenjohtaja Ville Niinistön mukaan viivytellyt uuden järjestelmän synnyttämistä.

Hän vaati, että uusi tukimalli pitää saada voimaan jo ensi vuonna.

Vastaus vihreille on, että uusi järjestelmä on valmisteilla, osana Suomen uutta energia- ja ilmastostrategiaa. Siitä huolimatta voi olla, että uutta tuulituen järjestelmää ei tarvita.

”Mikäli hallitus ja myöhemmin eduskunta arvioivat, että Suomen uusiutuvan energian tavoitteet täyttyvät ilman lisätuulivoimaa, niin tässä vaiheessa uutta tukijärjestelmääkään ei välttämättä tule”, sanoo ylijohtaja Riku Huttunen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Keskustaministerit Olli Rehn ja Kimmo Tiilikainen vetävät biotalous ja puhtaat ratkaisut -työryhmää, joka valmistelee ilmastostrategiaa. Tarkoitus on saada se eduskuntaan joulukuussa.

Lähtökohtana on tavoite, että Suomen pitää vuoteen 2030 mennessä kasvattaa uusiutuvan energian osuus energian loppukulutuksesta 50 prosenttiin.

Tavoite perustuu Euroopan unionin komission äskeiseen päätökseen päästövähennysten taakanjaosta liikenteessä, maataloudessa, lämmityksessä ja muilla päästökaupan ulkopuolisilla aloilla.

Painopiste on liikenteessä, koska sen tuottamat päästöt ovat mainituista aloista suurimmat ja liikenteessä on mahdollisuus vähentää päästöjä kustannustehokkaasti.

Hallitus painotti jo hallitusohjelmassa vahvasti kotimaisesta puusta valmistettujen biopolttoaineiden roolia päästötavoitteiden saavuttamisessa.

Biodieselin ja biobensiinin tuotantoa kasvattamalla ja liikennepolttoaineiden biosekoitusosuuden nostamisella jopa 40 prosenttiin voitaisiin tämän näkemyksen mukaan hoitaa velvoitteista suuri osa.

Keskustalle tämä sopisi, sillä samalla puun kysyntä kasvaisi ja biojalostustehtaat toisivat töitä maaseudulle ja voisivat yltää vientilaitoksiksi, jos suunta saisi kannatusta myös muualla.

Niinistö sanoi viime viikolla, että hallitus nojaa liikaa metsä­biomassan käyttöön, missä käytettävät keinot ovat rajallisia.

Mikäli ministerityöryhmä ja eduskunta ovat loppuvuodesta eri mieltä, hallitus ryhtyy panostamaan biopolttoaineisiin eikä uutta tuulivoimaa tarvita.

Tuulivoimaa on joka tapauksessa tulossa nykyisestä vielä runsaasti lisää, johtuen vanhoista päätöksistä.

Samalla veronmaksajien maksamat tuulivoiman tuet kasvavat vuosi vuodelta, kunnes vasta vuonna 2023 tuet alkavat pienentyä, kun vanhimmat tuulivoimalat alkavat pudota pois tuen piiristä.

Tänä vuonna veronmaksajien rahaa palaa tuuleen jo noin 150 miljoonaa euroa, ja määrä kasvaa lähivuosina noin 300 miljoonaan euroon. Kaikkiaan tuulivoimaa tuetaan vuoteen 2030 mennessä arviolta noin kolmella miljardilla eurolla.

Tuet perustuvat niin sanottuun syöttötariffijärjestelmään, josta päätti keskustan Matti Vanhasen toinen hallitus.

Tuen määrä kasvoi odotettua suuremmaksi, kun sähkön markkinahinta halpeni, eikä tuelle asetettu ylärajaa. Siksi nykyinen hallitus päätti sulkea järjestelmän etuajassa, ensi vuoden marraskuussa.

Silti vanha järjestelmä nakuttaa vielä pitkään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tuulivoima
 • Uusiutuva energia
 • Vihreät

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Sipilä: Mauno Koivisto toteutti suomalaisen unelman

  3. 3

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  4. 4

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  5. 5

   Toive toteutui – Mauno Koiviston hautajaispäivästä tuli koko Suomen päivä

  6. 6

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  7. 7

   ”Tätä on ihana katsoa, kaikki pitivät hänestä niin paljon”– yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa Helsingissä

  8. 8

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  9. 9

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  10. 10

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  6. 6

   Sipilä: Mauno Koivisto toteutti suomalaisen unelman

  7. 7

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  8. 8

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  9. 9

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää