Talous

Suomalaisyhtiöt etenevät Yhdysvalloissa verkostoilla

Suomalaisten yritysten määrä on kasvanut Yhdysvalloissa kymmenen vuoden ajan. Etenkin ohjelmisto-osaamista arvostetaan.

Suomalaisten yritysten määrä Yhdysvalloissa on kasvanut tasaisesti kymmenen viime vuoden ajan, ja näkymät ovat hyvät etenkin kasvuyrityksille.

Asianajotoimisto Boreniuksen New Yorkin -toimistoa vetävä osakas Jarno Vanto arvioi, että kysyntää riittää startupeille erityisesti data-analytiikan, verkkomainonnan, muotoilun, puolustusteknologian ja tietoturvallisen viestinnän alueilla – sekä toki pelialalla.

”Isommille yrityksille näkymät ovat hyvät aloilla, jotka tarjoavat tuotteita tai palveluita ­Yhdysvaltain infrastruktuurin uudistamiseen”, Vanto kertoo.

Hänen mukaansa Yhdysvalloissa toimii aktiivisesti yli sata suomalaisten yhtiöiden tytär­yritystä, jotka suomalainen yhtiö omistaa kokonaan.

”Lisäksi pörssiyhtiöiden isommissa rakenteissa toimii varmasti toinen mokoma lisää.”

Kansainvälisen kaupan asiantuntija Veijo Komulainen arvioi, että suomalaiselle osaamiselle on kysyntää etenkin luonnon­varojen kestävää käyttöä edistävän cleantechin parissa.

”Suomalainen ja eurooppalainen lainsäädäntö sekä ilmastotavoitteet ovat edellä Yhdysvaltoja, joten voimme olla etulinjassa tekemässä jotakin, millä saavutetaan osaamisen ylivoima markkinoilla”, Suomen New Yorkin pääkonsulaatissa työskentelevä Komulainen perustelee.

Lisäksi hänen mukaansa suomalainen koodausosaaminen on vertaansa vailla. Digitalisaation suomalaiskärkeä Yhdysvalloissa edustaa esimerkiksi ohjelmisto­yritys Reaktor, joka avasi toimistonsa New Yorkiin vajaat pari vuotta sitten. Sen asiakkaita ovat muun muassa HBO ja Nasdaq.

”Suomen digiosaajien määrä on väkilukuun suhteutettuna korkeampi kuin muualla. Suomalaisten ohjelmistotalojen kanssa halutaan tehdä yhteistyötä, koska niissä sovitusta pidetään kiinni. Organisaatioissa on vähän hierarkiaa, ja asiakkaiden kanssa toimitaan ketterästi.”

Amerikkalaisten kiinnostuksen suomalaiseen ohjelmisto-osaamiseen on haistanut ­esimerkiksi Smarp, joka avasi toimistonsa New Yorkiin noin vuosi sitten.

Työntekijälähettilyyspalvelua tarjoavalla kasvuyrityksellä on Yhdysvalloissa runsaat kymmenen yritysasiakasta, joista suurin osa kuuluu Fortune 500 -listauksessa 150 tuottoisimman amerikkalaisyhtiön joukkoon. Smarpin tarjoamassa palvelussa työntekijä kerää pisteitä ja palkintoja olemalla aktiivinen yritystä koskevissa asioissa sosiaalisessa me­diassa.

Toimitusjohtaja Roope Heinilän mukaan Smarp on voittanut Yhdysvalloissa kilpailutuksia, koska sen tarjoaman ohjelmiston käyttäjäkokemus on amerikkalaisversioita parempi. Se on kotimaisen teknologiaosaamisen ansiota.

Toisaalta Yhdysvaltain markkinoilla peli on raakaa, kun asioita tehdään isosti ja nopeasti, ja paikallisten kilpailijoiden rahoitukset voivat olla kymmenkertaisia suomalaiseen start­upiin verrattuna.

”Tuote kopioidaan helposti lähes suoraan. Esimerkiksi LinkedIn oli aiemmin meidän asiakas, mutta nyt he tekivät melkein samanlaisen palvelun itse”, Heinilä kuvailee.

Heinilän mukaan Yhdysvalloissa menestymisen avain ovat verkostot.

”Siellä ei kukaan yrityksen edustaja vastaa puhelimeen, jos ei tunne etukäteen. Täytyy aina olla olemassa joku kontakti”, hän kuvailee.

Samaa mieltä on suomalainen designkeittiötarvikkeistaan tunnettu Magisso, joka on viisinkertaistanut Yhdysvaltain-liikevaihtonsa kolmessa vuodessa.

”Mitään ei tapahdu Pohjois-Amerikassa, jos ei pysty tutustumaan ihmisiin”, toimitusjohtaja Juhani Sirén sanoo.

Magisson tuotteita jälleenmyydään esimerkiksi Bloomingdale’s- ja Barneys-tavarataloissa. Sirén ei kerro tarkkoja­ konsernilukuja Yhdysvalloista, mutta hänen mukaansa liikevaihto on nyt ”reilusti lähempänä miljoonaa dollaria kuin nollaa”.

”Viime vuonna Pohjois-Amerikasta tuli suurin yksittäinen markkina-alueemme.”

Suomalaisista pk-yrityksistä noin 20 prosenttia harjoittaa vientiä tai liiketoimintaa ulkomailla, selviää Suomen Yrittäjien viime kevään pk-yritysbarometrista. Näistä yrityksistä 22 prosenttia vie Yhdysvaltoihin ja Kanadaan.

Veijo Komulaisen mielestä etenkin keskisuurten eli noin 50–500 hengen yritysten pitäisi saada uusi vauhti kansainvälistymiseen.

”En missään nimessä halua vähätellä startupeja, mutta niiden työllistämisvaikutus on vielä hyvin pieni. Keskisuurten kansainvälistymisellä voisi olla nopeammin merkittävä vaikutus Suomen työllisyyteen”, Komulainen sanoo.

”Yhdysvaltain markkinoita arkaillaan ihan turhaan. Kohtaahan sitä byrokratiaa silloinkin, kun perustaa toimiston johonkin toiseen EU-maahan.”

Suomalaisyritysten asiaa ajaa New Yorkissa ja Yhdysvalloissa sekava verkko toimijoita.

Team Finland -verkostoon siellä kuuluvat esimerkiksi Suomen New Yorkin pääkonsulaatti, Finpro ja Finnvera. Lisäksi New Yorkissa toimii kaksi suomalaista kauppakamaria: suomalais-amerikkalainen FACC ja amerikkalais-suomalainen Am­cham. Ympäri Yhdysvaltoja toimii myös FACC:n pienempiä, vapaaehtoisvoimin pyöriviä ­kamareita.

Yhdysvaltoihin suuntaava yritys saattaa hämmentyä eri tahojen erilaisista painopisteistä ja keskinäisestä nokittelusta. Komulainen kuitenkin vakuuttaa, että mikään verkostoista ei ole ”tekemisistään mustasukkainen”.

”Markkinan kokoon nähdenhän meitä [suomalaisia toimijoita] on Yhdysvalloissa yhä liian vähän. Keskinäistä koordinaa­tiota ja yhteistyötä pitäisi kuitenkin edelleen parantaa, ja asiasta on keskusteltu”, Komulainen ­sanoo.

Esimerkkejä suomalaisyrityksistä Yhdysvalloissa

 Avant valmistaa pienkuormaajia, jotka ovat herättäneet kiinnostusta ympäri Yhdysvaltoja.

 Spent on finanssiteknologiasovellus, joka on kehitetty Oulussa, mutta joka lanseerattiin kesällä vain Yhdysvalloissa.

 Kiosked tarjoaa sisältömarkkinointipalvelua, ja yksi sen toimistoista sijaitsee New Yorkissa.

 Laitilan Wirvoitusjuomatehdas lanseerasi gluteenittoman oluensa Teksasissa kesällä ja suuntaa nyt muihinkin osavaltioihin.

 Finnish Baby Box myy suomalaisia äitiyspakkauksia, ja sen suurimmat markkina-alueet Yhdysvalloissa ovat Kalifornia ja New York.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vienti
 • Yhdysvallat
 • Startupit
 • New York

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi – Espoossa tutkitaan 16-vuotiaan tytön pahoinpitelyä kotitalon rappukäytävässä

  3. 3

   Aasiasta saatu superbakteeri pilasi 21-vuotiaan Miran terveyden – Väärästä syystä syöty antibioottikuuri saattaa pahentaa bakteerin aiheuttamia tuhoja, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  5. 5

   Trump: ”Muuri rakennetaan, vaikka meidän pitäisi ajaa hallitus alas”

  6. 6

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  7. 7

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  8. 8

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  9. 9

   Professori Turun puukotuksista: Terroristinen motiivi voi olla vaikea näyttää toteen – nämä asiat saattavat olla ratkaisevia

  10. 10

   Miksi hyvin koulutetun, fiksun ja hyvännäköisen naisen on vaikea löytää kumppania?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  5. 5

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  6. 6

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  7. 7

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  8. 8

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  9. 9

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  10. 10

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää