Talous

Suomalainen SRV sai valmiiksi pitkäaikaisen jättihankkeensa Pietarissa – uusi kauppakeskus on harvinaisuus talouskriisistä kärsivällä Venäjällä

Vaikka SRV:n vuokralaisista vasta neljäsosa on avannut ovensa, ja suurin osa tiloista oli avajaispäivänä kiinni, asiakkaita parveili käytävillä.

Pietari

Kilpailu venäläisten kuluttajien hupenevista ruplista on kovaa peliä.

Se näkyi suomalaisen rakennusyhtiö SRV:n vuosia kestäneen suurhankkeen eli kauppakeskus Ohta Mallin avajaisissa Pietarissa lauantaina.

Avajaishuumaa nostattamaan oli tuotu puujaloilla harppovia sirkustaiteilijoita, nuoret ravintolayrittäjät tarjoilivat nyhtöpossua auton lavalta. Karaoke raikui, ja kauppakeskuksen seiniä vuorasivat kopiot Eremitaasin taideaarteista.

Paljon hehkutusta sai osakseen moderni kirjasto, joka on Pietarissa ensimmäinen julkinen kirjasto ostoskeskuksessa.

Ponnistelut tuottivat tulosta. Vaikka SRV:n vuokralaisista vasta neljäsosa on avannut ovensa, ja suurin osa tiloista oli avajaispäivänä kiinni, asiakkaita parveili käytävillä.

”Kun kaikki tyhjät tilat ovat täynnä kauppoja, paikka ehkä houkuttelee käymään, vaikka lähellä on muitakin ostoskeskuksia”, sanoi varastotyöntekijä Jekaterina Andrejeva, joka seurasi avajaisia tyttäriensä Varvaran ja Valerijan kanssa.

Pietarin keskustasta itään Ohtajoen lähelle kohonnut kauppakeskus on heikossa taloustilanteessa harvinaisuus – etenkin ulkomaisen sijoittajan rakentamana. Jättihanke saatiin kunnolla käyntiin vuonna 2013. Edellisestä talouskriisistä oli jotenkuten toivuttu, ja toiveikkuus orasti.

Alas tultiin lujaa heti seuraavana vuonna öljyn hinnan halpenemisen, ruplan kurssin heikentymisen, Ukrainan sodan ja Euroopan unionin Venäjälle asettamien pakotteiden myötä.

Kesko on pohtinut supermarkettiensa myymistä Venäjällä. S-ryhmän markettien rakentaminen on toistaiseksi jäissä. Stockmannkin luopui tavaratalotoiminnasta Venäjällä, vaikka jättikin Pietarin Nevski Tsentr -kiinteistön itselleen.

Edessä näyttää olevan pitkä jähmeän talouskasvun aika. Miten SRV aikoo pärjätä kauppakeskusten pyörittämisestä?

”Venäläiset viettävät paljon aikaa kotimaassa ulkomaanmatkojen sijaan. Kertaostos on pienempi kuin Suomessa, mutta kävijöitä on paljon. He viettävät merkittävästi enemmän aikaa kauppakeskuksessa kuin suomalaiset”, SRV:n toimitusjohtaja Juha Pekka Ojala sanoi HS:lle.

Vuokralaisille on myönnetty alennuksia, eikä kiiltelevässä kauppakeskuksessa näy kalliita luksusmerkkejä. Yksi suurimmista vuokralaisista on huokea hypermarkettien ketju Lenta.

”Lentalla on kova kasvuvauhti, ja se saa suuret asiakasmassat liikkeelle”, Ojala uskoi.

Edullisen ruuan takia kauppakeskuksessa aikoo käydä duunariksi esittäytyvä Vitali Žavoronkov. ”Pidin rakennuksen tyylistä”, hän kehui.

Kauppakeskus on 1,5 kilometrin päässä metrosta. Moni asiantuntija on pitänyt pitkää etäisyyttä heikkoutena. SRV kuitenkin laskee, että kymmenen minuutin ajomatkan päässä asuu 200 000 pietarilaista. Uusia asuntoja lähistölle ovat rakentamassa sekä YIT että NCC:stä irtautunut Bonava.

Alun perin SRV suunnitteli, että sen rakentamat kauppakeskukset Venäjälle tuottavat 3–4 vuoden kuluttua niin hyvin, että kiinteistöt voi myydä. Nyt suunnitelmia on pitänyt lykätä. Vuokrasopimuksia on solmittu kaik­kiaan 65 prosenttiin tiloista.

SRV:llä on tonttimaata alueella yli viisi hehtaaria, mutta tulevista suunnitelmista ei ole vielä tietoa. Ympärille voi tulla asuntoja.

EU:n ja Venäjän välirikosta huolimatta SRV:n hallituksen puheenjohtaja Ilpo Kokkila uskoo, että Pietarin ja Helsingin yhteistyö jatkuu, ”tapahtui mitä tahansa”.

”Yhteys on säilynyt vuosisatoja ja jatkuu vuosisatojen ajan.”

”Kaikki osapuolet haluavat hakea liennytystä ja ratkaisuja, jotta saadaan ongelmien suma purettua. Suomelle se on erityisen tärkeää”, Kokkila sanoi.

EU:n talouspakotteista Kokkila ei suostunut kertomaan näkemystään. ”Emme ole poliitikkoja, enkä ota kantaa yksittäisiin asioihin. Pakotteet ovat monimutkainen asia, joten toivotaan herroille viisautta.”

Pietarin vilkkaassa katukuvassa on vaikea hahmottaa, moniko on joutunut tinkimään elintasostaan taloustilanteen takia. Ohta Mallinkin parkkipaikka on täynnä citymaastureita. Toisaalta yksikään HS:n haastattelemista asiakkaista ei ollut ostanut mitään eikä aikonutkaan.

Oikaisu 30.8. kello 10:55: Toisin kuin jutussa aiemmin luki, asuntoja ei kauppakeskuksen läheisyyteen rakenna NCC, vaan NCC:stä irtautunut Bonava.

Kymmenen vuoden jättihanke

 SRV kaavaili ensin Ohta- ja Nevajokien yhtymäkohtaan toimistoja, mutta Gazprom nappasi paikan pilvenpiirtäjälleen. Sitä ei paikalle lopulta koskaan noussut.

 Toimistojen sijaan SRV rakensi kauppakeskuksen. Vuokrattavaa tilaa on

78 000 neliömetriä.

 Investoinnin arvo on noin 200 miljoonaa euroa. Ruplan kurssin heikentyminen vähensi kustannuksia.

 SRV omistaa kauppakeskuksesta 45 prosenttia.

 Kiinteistösijoitusyhtiö Russia Invest omistaa loput 55 prosenttia. Yhtiössä ovat mukana Ilmarinen, Sponda, Etera ja Onvest. SRV omistaa 27 prosenttia Russia Investistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rakentaminen
 • Venäjän talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  2. 2

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  5. 5

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  6. 6

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  7. 7

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  8. 8

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  9. 9

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  10. 10

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  9. 9

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  10. 10

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää