Valikko
Talous

”TTIP-sovun syntyminen tänä vuonna on mahdotonta” – HS kertoo, mistä vapaakauppa­neuvotteluissa on kyse

TTIP-vapaakauppaneuvotteluja on käyty vuodesta 2013 lähtien, mutta sovun syntyminen näyttää epätodennäköiseltä. HS tiivisti olennaisimmat tiedot vapaakauppasopimuksista.

Saksan talous- ja energiaministeri Sigmar Gabriel tyrmäsi sunnuntaina TTIP-nimellä tunnetut vapaakauppaneuvottelut epäonnistuneiksi, eivätkä tutkijatkaan ole enää toiveikkaita niiden loppuun saattamisesta tämän vuoden aikana.

EU:n ja Yhdysvaltain välisestä TTIP-sopimuksesta on neuvoteltu vuodesta 2013 lähtien, ja vastustus on ollut ärhäkkää niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin.

HS keräsi yhteen olennaisimmat tiedot TTIP:n tämänhetkisestä tilanteesta sekä siitä, mistä vapaakauppaneuvotteluissa ylipäätään on kyse:

Mitä tarkoitetaan vapaakauppasopimuksella?

Vapaakauppasopimus on kansainvälinen sopimus, jolla valtiot sopivat keskinäisen kauppansa ehdoista. Valtiot siis käytännössä määrittelevät, millä ehdoilla tavaroita ja palveluita viedään maasta ja päästetään maahan.

Sopimuksia voidaan tehdä kahden tai useamman valtion välillä. Sopimisen kohteena ovat perinteisesti olleet tariffit eli tullimaksut sekä muut liiketoiminnan sääntelyyn liittyvät asiat.

On hyvä muistaa, että ”vapaakauppa” ei nimestään huolimatta ole ikinä täysin vapaata. Kauppasopimuksilla kauppaa säädellään ja rajoituksia pyritään vähentämään, mutta kauppaa ei vapauteta kokonaan.

Kattavimmat kauppasopimukset on tehnyt Maailman kauppajärjestö WTO 160 jäsenmaansa kesken. Toinen esimerkki kattavasta vapaakauppasopimuksesta on Yhdysvaltojen, Kanadan ja Meksikon välinen Nafta.

Viime vuonna 12 Tyynenmeren maata pääsi Yhdysvaltojen johdolla sopuun TPP-sopimuksesta, joka on yksi maailman suurimmista vapaakauppasopimuksista. Sopimuksen voimaantulo ei ole kuitenkaan vielä taattu, vaan se on kaksi vuotta kestävässä ratifiointivaiheessa.

Myös EU neuvottelee vapaakauppasopimuksia eri valtioiden, kuten Japanin ja Yhdysvaltojen, kanssa. On hyvä muistaa, että EU itsessäänkin on vapaakauppasopimus.

Mikä on TTIP?

TTIP-sopimuksen lyhenne tulee sanoista Transatlantic Trade and Investment Partnership eli transatlanttinen kauppa- ja investointikumppanuus. Sopimuksella pyritään vapauttamaan Yhdysvaltain ja EU:n välistä kauppaa.

Mihin TTIP:llä tähdätään?

Sopimuksessa halutaan laskea tullimaksuja, yhtenäistää EU:n ja Yhdysvaltain välisiä tuotestandardeja ja purkaa muita kaupan esteitä.

”Tällä hetkellä valtava byrokratian määrä Yhdysvalloissa voi osoittautua liian raskaaksi eurooppalaisyrityksille, joten erityisesti pienemmät yritykset saattavat jättää kokonaan suuntaamatta Pohjois-Amerikkaan. TTIP auttaisi purkamaan tätä byrokratiaa”, Elinkeinoelämän keskusliiton kauppapolitiikan asiantuntija Saila Turtiainen sanoo.

Euroopan komission käyttämän laskelman mukaan TTIP nostaisi EU:n bruttokansantuotteen tasoa 120 miljardilla eurolla vuoteen 2027 mennessä. Luku on niin pieni, ettei sillä ole juuri merkitystä.

Yleisesti sopimuksen tärkeimpänä vaikutuksena pidetäänkin sitä, että EU pääsee Yhdysvaltain kanssa määrittämään kansainvälisen kauppa- ja investointipolitiikan sääntöjä ja tulevaisuutta.

Missä vaiheessa neuvottelut ovat?

EU ja Yhdysvallat aloittivat neuvottelut sopimuksesta heinäkuussa 2013. TTIP-neuvotteluiden neljästoista kierros käytiin heinäkuussa Brysselissä.

Alun perin tavoite on ollut saada aikaan sopimus Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman viimeisen kauden loppuun mennessä eli tämän vuoden aikana. Se näyttää kuitenkin nyt käytännössä mahdottomalta.

Yli kolme miljoonaa eurooppalaista on allekirjoittanut vetoomuksen TTIP:n kaatamiseksi, ja sopimusta vastustetaan äänekkäästi sekä Yhdysvalloissa että EU:ssa. Miksi?

Euroopassa kuumimmaksi perunaksi TTIP-keskustelussa on noussut investointisuojajärjestelmä, joka mahdollistaisi yrityksille valtioiden lainsäädäntöön puuttumisen toisinaan hyvin arveluttavilla perusteilla.

”Näyttää siltä, että investointisuoja on pitkälti kaatamassa koko kauppasopimuksen”, arvioi kansainvälisestä kauppaoikeudesta pian väittelevä tutkija Johanna Jacobsson.

Lisäksi kriitikot pelkäävät eurooppalaisten standardien heikentyvän esimerkiksi kuluttajansuojassa, ruokaterveydessä ja ympäristölainsäädännössä.

Jacobssonin mukaan eurooppalaisia vaivaa myös yleinen epäluuloisuus amerikkalaisia kohtaan.

”Moni ajattelee, että sopimuksen takana ovat itse asiassa suuryritykset, jotka punovat juoniaan eurooppalaisten varalle eivätkä välitä täkäläisestä terveyssääntelystä eivätkä luonnosta.”

Jacobssonin mielestä varuillaan on oltava, mutta hän muistuttaa, että Euroopan komissio on esimerkiksi heti kättelyssä linjannut, että hormoneilla kasvatettua lihaa ei olla päästämässä Eurooppaan.

Hän kuitenkin arvioi, että jos sopuun päästäisiin ja yhteistyötä tehtäisiin pidemmän aikaa, Euroopan ja Yhdysvaltojen sääntelynäkemykset voisivat hiljalleen lähentyä toisiaan.

Kuinka todennäköisesti sopu syntyy?

Valtaosa suomalaisista europarlamentaarikoista ei usko, että TTIP:tä saadaan syntymään tämän vuoden aikana, selviää HS:n huhtikuisesta kyselystä.

Skeptisellä linjalla on myös tutkija Jacobsson.

”Tämän vuoden aikana sovun syntyminen on aivan mahdotonta, ja ylipäätään pidän sitä aika epätodennäköisenä”, hän toteaa.

Kun tullimaksut ovat jo valmiiksi lähes olemattomia, nyt neuvotellaan Jacobssonin mukaan ”oikeasti vaikeista asioista” eli sääntelystä, mikä voi estää sovun syntymisen.

”Neuvottelupöydässä on kaksi liian tasaväkistä, vahvaa toimijaa, joista kumpikaan ei halua antaa periksi. Sen jälkeen sopimukset olisi saatava läpi vielä parlamenteissa.”

EK:n Turtiainen on kuitenkin optimistisempi.

”Neuvotteluja jatketaan varmasti tulevaisuudessakin. Kauppapolitiikassa ei yleensä mikään neuvotteluprosessi epäonnistu, vaan se jää vain odottamaan parempaa päivää”, hän perustelee.

Turtiainen kuitenkin muistuttaa, että republikaani Donald Trumpin mahdollinen valinta Yhdysvaltain presidentiksi on villi kortti, joka voi muuttaa asioita.

Amerikkalaisen Pew-tutkimuskeskuksen alkukeväänä tekemän kyselyn mukaan vapaakauppasopimuksia vastustavat erityisesti Trumpin ja republikaanien kannattajat.

Korjaus 29.8. klo 20:30: Artikkelissa väitettiin alunperin, että TTIP tähtää sääntelyn yhdenmukaistamiseen. Sääntelyä ei tulla yhdenmukaistamaan, mutta sääntelyyn liittyviä kaupanesteitä tullaan purkamaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  2. 2

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  3. 3

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  4. 4

   Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

  5. 5

   Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   Sompasauna saa jatkaa ainakin kolme vuotta, sen jälkeen saunan on joko siistiydyttävä tai muutettava – ”Se ei voi olla tuollainen kuin se nyt on”

  8. 8

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  9. 9

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  10. 10

   Klas Mattson asuu perheensä kanssa ulkosaaristossa yhdeksän muun vakituisen asukkaan kanssa, eikä kaipaa sinne mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  2. 2

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  3. 3

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  4. 4

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  5. 5

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  6. 6

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  7. 7

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  8. 8

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  9. 9

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  10. 10

   Vasta joka kolmannella on eurooppalainen sairaanhoitokortti – moni myös ajattelee virheellisesti, että Suomen valtio järjestää kotiinkuljetuksen vakavan sairastumisen jälkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  9. 9

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää