Valikko
Talous

”TTIP-sovun syntyminen tänä vuonna on mahdotonta” – HS kertoo, mistä vapaakauppa­neuvotteluissa on kyse

TTIP-vapaakauppaneuvotteluja on käyty vuodesta 2013 lähtien, mutta sovun syntyminen näyttää epätodennäköiseltä. HS tiivisti olennaisimmat tiedot vapaakauppasopimuksista.

Saksan talous- ja energiaministeri Sigmar Gabriel tyrmäsi sunnuntaina TTIP-nimellä tunnetut vapaakauppaneuvottelut epäonnistuneiksi, eivätkä tutkijatkaan ole enää toiveikkaita niiden loppuun saattamisesta tämän vuoden aikana.

EU:n ja Yhdysvaltain välisestä TTIP-sopimuksesta on neuvoteltu vuodesta 2013 lähtien, ja vastustus on ollut ärhäkkää niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin.

HS keräsi yhteen olennaisimmat tiedot TTIP:n tämänhetkisestä tilanteesta sekä siitä, mistä vapaakauppaneuvotteluissa ylipäätään on kyse:

Mitä tarkoitetaan vapaakauppasopimuksella?

Vapaakauppasopimus on kansainvälinen sopimus, jolla valtiot sopivat keskinäisen kauppansa ehdoista. Valtiot siis käytännössä määrittelevät, millä ehdoilla tavaroita ja palveluita viedään maasta ja päästetään maahan.

Sopimuksia voidaan tehdä kahden tai useamman valtion välillä. Sopimisen kohteena ovat perinteisesti olleet tariffit eli tullimaksut sekä muut liiketoiminnan sääntelyyn liittyvät asiat.

On hyvä muistaa, että ”vapaakauppa” ei nimestään huolimatta ole ikinä täysin vapaata. Kauppasopimuksilla kauppaa säädellään ja rajoituksia pyritään vähentämään, mutta kauppaa ei vapauteta kokonaan.

Kattavimmat kauppasopimukset on tehnyt Maailman kauppajärjestö WTO 160 jäsenmaansa kesken. Toinen esimerkki kattavasta vapaakauppasopimuksesta on Yhdysvaltojen, Kanadan ja Meksikon välinen Nafta.

Viime vuonna 12 Tyynenmeren maata pääsi Yhdysvaltojen johdolla sopuun TPP-sopimuksesta, joka on yksi maailman suurimmista vapaakauppasopimuksista. Sopimuksen voimaantulo ei ole kuitenkaan vielä taattu, vaan se on kaksi vuotta kestävässä ratifiointivaiheessa.

Myös EU neuvottelee vapaakauppasopimuksia eri valtioiden, kuten Japanin ja Yhdysvaltojen, kanssa. On hyvä muistaa, että EU itsessäänkin on vapaakauppasopimus.

Mikä on TTIP?

TTIP-sopimuksen lyhenne tulee sanoista Transatlantic Trade and Investment Partnership eli transatlanttinen kauppa- ja investointikumppanuus. Sopimuksella pyritään vapauttamaan Yhdysvaltain ja EU:n välistä kauppaa.

Mihin TTIP:llä tähdätään?

Sopimuksessa halutaan laskea tullimaksuja, yhtenäistää EU:n ja Yhdysvaltain välisiä tuotestandardeja ja purkaa muita kaupan esteitä.

”Tällä hetkellä valtava byrokratian määrä Yhdysvalloissa voi osoittautua liian raskaaksi eurooppalaisyrityksille, joten erityisesti pienemmät yritykset saattavat jättää kokonaan suuntaamatta Pohjois-Amerikkaan. TTIP auttaisi purkamaan tätä byrokratiaa”, Elinkeinoelämän keskusliiton kauppapolitiikan asiantuntija Saila Turtiainen sanoo.

Euroopan komission käyttämän laskelman mukaan TTIP nostaisi EU:n bruttokansantuotteen tasoa 120 miljardilla eurolla vuoteen 2027 mennessä. Luku on niin pieni, ettei sillä ole juuri merkitystä.

Yleisesti sopimuksen tärkeimpänä vaikutuksena pidetäänkin sitä, että EU pääsee Yhdysvaltain kanssa määrittämään kansainvälisen kauppa- ja investointipolitiikan sääntöjä ja tulevaisuutta.

Missä vaiheessa neuvottelut ovat?

EU ja Yhdysvallat aloittivat neuvottelut sopimuksesta heinäkuussa 2013. TTIP-neuvotteluiden neljästoista kierros käytiin heinäkuussa Brysselissä.

Alun perin tavoite on ollut saada aikaan sopimus Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman viimeisen kauden loppuun mennessä eli tämän vuoden aikana. Se näyttää kuitenkin nyt käytännössä mahdottomalta.

Yli kolme miljoonaa eurooppalaista on allekirjoittanut vetoomuksen TTIP:n kaatamiseksi, ja sopimusta vastustetaan äänekkäästi sekä Yhdysvalloissa että EU:ssa. Miksi?

Euroopassa kuumimmaksi perunaksi TTIP-keskustelussa on noussut investointisuojajärjestelmä, joka mahdollistaisi yrityksille valtioiden lainsäädäntöön puuttumisen toisinaan hyvin arveluttavilla perusteilla.

”Näyttää siltä, että investointisuoja on pitkälti kaatamassa koko kauppasopimuksen”, arvioi kansainvälisestä kauppaoikeudesta pian väittelevä tutkija Johanna Jacobsson.

Lisäksi kriitikot pelkäävät eurooppalaisten standardien heikentyvän esimerkiksi kuluttajansuojassa, ruokaterveydessä ja ympäristölainsäädännössä.

Jacobssonin mukaan eurooppalaisia vaivaa myös yleinen epäluuloisuus amerikkalaisia kohtaan.

”Moni ajattelee, että sopimuksen takana ovat itse asiassa suuryritykset, jotka punovat juoniaan eurooppalaisten varalle eivätkä välitä täkäläisestä terveyssääntelystä eivätkä luonnosta.”

Jacobssonin mielestä varuillaan on oltava, mutta hän muistuttaa, että Euroopan komissio on esimerkiksi heti kättelyssä linjannut, että hormoneilla kasvatettua lihaa ei olla päästämässä Eurooppaan.

Hän kuitenkin arvioi, että jos sopuun päästäisiin ja yhteistyötä tehtäisiin pidemmän aikaa, Euroopan ja Yhdysvaltojen sääntelynäkemykset voisivat hiljalleen lähentyä toisiaan.

Kuinka todennäköisesti sopu syntyy?

Valtaosa suomalaisista europarlamentaarikoista ei usko, että TTIP:tä saadaan syntymään tämän vuoden aikana, selviää HS:n huhtikuisesta kyselystä.

Skeptisellä linjalla on myös tutkija Jacobsson.

”Tämän vuoden aikana sovun syntyminen on aivan mahdotonta, ja ylipäätään pidän sitä aika epätodennäköisenä”, hän toteaa.

Kun tullimaksut ovat jo valmiiksi lähes olemattomia, nyt neuvotellaan Jacobssonin mukaan ”oikeasti vaikeista asioista” eli sääntelystä, mikä voi estää sovun syntymisen.

”Neuvottelupöydässä on kaksi liian tasaväkistä, vahvaa toimijaa, joista kumpikaan ei halua antaa periksi. Sen jälkeen sopimukset olisi saatava läpi vielä parlamenteissa.”

EK:n Turtiainen on kuitenkin optimistisempi.

”Neuvotteluja jatketaan varmasti tulevaisuudessakin. Kauppapolitiikassa ei yleensä mikään neuvotteluprosessi epäonnistu, vaan se jää vain odottamaan parempaa päivää”, hän perustelee.

Turtiainen kuitenkin muistuttaa, että republikaani Donald Trumpin mahdollinen valinta Yhdysvaltain presidentiksi on villi kortti, joka voi muuttaa asioita.

Amerikkalaisen Pew-tutkimuskeskuksen alkukeväänä tekemän kyselyn mukaan vapaakauppasopimuksia vastustavat erityisesti Trumpin ja republikaanien kannattajat.

Korjaus 29.8. klo 20:30: Artikkelissa väitettiin alunperin, että TTIP tähtää sääntelyn yhdenmukaistamiseen. Sääntelyä ei tulla yhdenmukaistamaan, mutta sääntelyyn liittyviä kaupanesteitä tullaan purkamaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  3. 3

   Selvitys: Putkiremontti maksaa pääkaupunkiseudulla kaksi kertaa niin paljon kuin muualla – mutta syy ei ole remonttifirmojen kiskonta

  4. 4

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  5. 5

   Louhimies eri mieltä tv-johtaja Sairasen tiukasta kritiikistä – kiista Suomen elokuvahistorian muistettavimpia

  6. 6

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  7. 7

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  8. 8

   Suupielet halkeavat, hiukset putoavat ja väsyttää – onko kyse keväisestä vitamiinien puutteesta?

  9. 9

   Trumpin vävy joutuu senaatin tiedusteluvaliokunnan kuulusteluun Venäjä-yhteyksistä

  10. 10

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  8. 8

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  9. 9

   Suurpalon sammutus jatkuu koko maanantain Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  10. 10

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää