Valikko
Talous

Apple joutuu palauttamaan 13 miljardin euron laittoman verohyödyn Irlannissa – vuonna 2014 verot vain 0,005 prosenttia tuloksesta

Euroopan komissio tulkitsi Applen veroedut laittomaksi valtiontueksi ja määräsi palauttamaan tuet. Päätös voi vaikuttaa yritysverotukseen lukuisissa Euroopan maissa. Apple ei niele komission päätöstä: ”Komissio yrittää kääntää nurin koko kansainvälisen verojärjestelmän.”

Euroopan komission mukaan teknologiajätti Applen tulee maksaa 13 miljardin euron edestä verorästejä Irlannille, koska yhtiö on saanut laitonta veroetua Irlannissa, kilpailukomissaari Margrethe Vestager kertoi tiistaina. Apple ja Irlannin valtio aikovat valittaa päätöksestä.

Mätkyt ovat ennätyssuuret, ja Vestagerin mukaan Applen tulee maksaa ne korkoineen. Komissio ei toistaiseksi määritellyt, kuinka suurista koroista on kyse.

Yhtiö on saanut veroetua yli kahden vuosikymmenen ajan. Apple avasi Euroopan pääkonttorinsa Irlantiin Corkin kaupunkiin vuonna 1980.

Vestager totesi, että vuonna 2014 Apple maksoi veroja EU:n alueella tekemistä voitoistaan vain 0,005 prosenttia, ”50 euroa miljoonan euron voitoista”.

Yhtiötä on verotettu Irlannissa erittäin kevyesti jo pitkään. Vuonna 2003 yhtiö maksoi Euroopan tuloksestaan veroa vain prosentin.

Applen verohuojennusten taustalla ovat Irlannin vuosina 2001 ja 2007 tekemät erityiset verotuspäätökset, jotka komission tulkinnan mukaan olivat yhtiölle erityistä valtiontukea. Valtio antoi siis Applelle poikkeuksellisia veroetuja, jotka eivät olleet saatavilla keskivertoyritykselle.

”Jäsenmaat eivät saa antaa veroetuja valituille yrityksille, se on vastoin EU:n valtiontukia koskevia määräyksiä”, Vestager sanoi ja kutsui järjestelyä ”laittomaksi”.

Apple väittää maksaneensa voitoistaan Irlannin normaalin 12,5 prosentin yhteisöveron.

Komission mukaan yhtiö on kuitenkin kiertänyt veroja keinotekoisilla yritysjärjestelyillä, jotka olivat olemassa vain paperilla. Tuottoja tilitettiin ”pääkonttoriin, joka ei sijainnut missään maassa ja jolla ei ollut yhtään työntekijöitä tai tiloja”.

Apple ei niele komission päätöstä.

”Euroopan komissio yrittää kirjoittaa Applen historian Euroopassa uudelleen, sivuuttaa Irlannin verolait ja kääntää samalla kansainvälisen verojärjestelmän nurin”, kirjoittaa Applen toimitusjohtaja Tim Cook yhtiön julkaisemassa julkisessa kirjeessä.

Kirje on kohdistettu Applen asiakkaille. Cook kuvailee Euroopan komissiota kansallisvaltioiden itsehallintoa uhkaavana voimana. Hänen mukaansa komission päätöksellä on ”vakavia” ja ”kauaskantoisia” seurauksia.

”Käytännössä Euroopan komissio esittää Irlannin verolakeja korvattavaksi komission parhaaksi katsomalla lainsäädännöllä. Tämä olisi tuhoisa isku EU:n jäsenvaltioiden päätösvallalla veroasioissa ja lainsäädännön luotettavuudelle Euroopassa.”

Cook myös arvioi, että komission päätös vahingoittaa investointeja ja työpaikkojen luontia Euroopassa.

”Apple noudattaa lakia ja maksaa kaikki veronsa missä tahansa toimimmekin. Aiomme valittaa, ja olemme luottavaisia siitä, että päätös kumotaan.”

Irlanti haluaa pitää kiinni maineestaan verotukseltaan houkuttelevana maana. Valtiovarainministeri Michael Noonan ilmoitti heti pyytävänsä maan hallituksen hyväksyntää valitukselle.

”Tämä on välttämätöntä, jotta voimme puolustaa verojärjestelmämme koskemattomuutta. Yritysten pitää voida olla varmoja verotuksestaan”, hän toteaa tiedotteessa.

Noonanin mukaan komissio yrittää valtiontukisääntöihin nojaten haastaa kansallisvaltioiden verotusoikeuden.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriön tiedottaja puolestaan totesi uutistoimisto Reutersin mukaan, että komission päätös voi vahingoittaa ulkomaista sijoitustoimintaa Euroopassa sekä Yhdysvaltain ja Euroopan talousyhteistyötä.

EU:n kilpailuviranomaiset ovat tanskalaiskomissaari Vestagerin kaudella syynänneet innokkaasti suuryritysten verotuskäytäntöjä eri jäsen maissa. Helpoiten komissio voi puuttua aggressiiviseen verosuunnitteluun juuri valtiontukisääntöjen nojalla.

Tähän mennessä jaetut sanktiot kuitenkin kalpenevat Applen 13 miljardin euron mätkyjen rinnalla.

Viime kesänä komissio määräsi Ranskan valtion karhuamaan pääosin omistamaltaan sähköyhtiöltä EDF:ltä veroetuja takaisin 1,4 miljardin euron edestä. Ennen Applea, EDF oli suurin verohuojennuksiin liittyvä laittomaksi tulkittu valtiontukitapaus.

Myös muun muassa kahvilaketju Starbucks, autoyhtiö Fiat ja panimojätti Anheuser-Busch InBev ovat saaneet ylimääräiset verolaskut.

Verkkokauppayhtiö Amazon ja pikaruokajätti McDonald’s odottavat komission päätöksiä Luxemburgin veroeduista.

Jättimäisillä verorästeillä ei ollut merkittävää välitöntä vaikutusta Applen osakekurssiin. Yhtiön osakekurssi oli alkuillasta tiistaina Suomen aikaa vajaan prosentin laskussa.

Komission sanktiot saattavat silti vaikeuttaa yhtiön verosuunnittelua jatkossa, jos yhtiö ei enää pysty minimoimaan verojaan yhtä tehokkaasti ainakaan Euroopan talousalueella.

Valtavat mätkyt varjostavat myös Applen ensi viikon julkistamistapahtumaa, jossa esitellään muun muassa uusin iPhone-malli.

Applella on varaa kertaluontoisiin miljardienkin eurojen menoeriin. Uutistoimisto Bloombergin mukaan yhtiöllä oli viime kuussa kassavaroja 232 miljardin dollarin eli 208 miljardin euron edestä.

Valtaosa rahoista on ulkomailla Yhdysvaltojen kireän yritysverotuksen vuoksi.

Komission päätöksellä voi olla huomattavia vaikutuksia Euroopan unionin jäsenmaiden yritysverotukseen ja suuryritysten mahdollisuuksiin minimoida EU:n alueella verojaan.

Lisäksi suuret veromätkyt voivat aiheuttaa ryppyjä Yhdysvaltojen ja EU:n suhteisiin.

Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö on jo ennalta arvostellut EU:ta voimakkaasti yhdysvaltalaisten yritysten vainoamisesta. Ministeriö on lähettänyt komissiolle kirjeen, jossa se varoittaa harkitsevansa vastatoimia, jos komissio toimii ylikansallisen veroviranomaisen tavoin ja määrää Applelle kohtuuttomia maksuja.

Komission päätös koskee tosin vain Applen voittoja Euroopan unionin alueella ja EU-maa Irlannin verotusta.

Irlanti ei ole ainoa komission tulkinnan mukaan laittomia veroetuja myöntänyt valtio. Myös esimerkiksi Hollannin, Luxemburgin ja Belgian verokarhut ovat saaneet komissiolta moitteita.

Kilpailukomissaari Vestager on noussut aggressiivisen verosuunnittelun vastaisen kampanjan johtotähdeksi. Hän sai viime tammikuussa vieraakseen Applen toimitusjohtajan Tim Cookin, joka yritti saada komissaaria höllentämään otettaan kansainvälisistä jättiyrityksistä.

Vestager on kuitenkin pitänyt tiukan linjan ja pyrkinyt kitkemään liian aggressiivista verosuunnittelua unionin alueella.

Verosuunnittelu on sinänsä normaalia yritysten toimintaa, kunhan yritykset noudattavat lakia. Komissiolla on kuitenkin oikeus viheltää peli poikki, jos se tulkitsee verohuojennukset laittomaksi valtiontueksi yrityksille.

Globaalien suuryritysten tavat minimoida veroja ovat usein hyvin monimutkaisia ja monesti vähintään lain henkeä rikkovia. Lisäksi valtioiden tarkoituksella myöntämät veroedut voivat painaa lopullisen veroprosentin lähes olemattomaksi.

Esimerkiksi Irlanti on houkutellut lukuisia rahoitus- ja teknologia-alan yrityksiä maahan alhaisen verotuksen perässä. Applen lisäksi muun muassa Amazonilla ja Googlella on runsaasti toimintoja Irlannissa.

Apple työllistää Irlannissa 5 500 ihmistä ja on Corkin kaupungin suurin yksityisen sektorin työllistäjä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan joka kymmenes irlantilainen työntekijä on monikansallisen ulkomaisen yrityksen leivissä.

Komission veroruoska viuhuu

 Teknologiayhtiö Apple: 13 miljardia euroa laittomia veroetuja Irlannissa.

 Energiayhtiö EDF: 1,4 miljardia euroa Ranskassa.

 Panimoyhtiö Anheuser-Busch InBev: 700 miljoona euroa Belgiassa.

 Konepaja Atlas Copco: 300 miljoonaa euroa Belgiassa.

 Kahvilaketju Starbucks: 30 miljoonaa euroa Hollannissa.

 Autoyhtiö Fiat Chrysler: 30 miljoonaa euroa Luxemburgissa.

 Moni yhtiö ja maa on valittanut komission päätöksistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • verosuunnittelu
 • Yritysverotus
 • Irlanti
 • Euroopan unioni
 • Eurooppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  2. 2

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  3. 3

   Suurpalon sammutus Vantaalla jatkuu koko maanantain – ”Savu kulkeutuu kohti Tuusulanväylää”

  4. 4

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  5. 5

   Teini-ikä vie 10 prosenttia ihmisistä todellisiin vaikeuksiin, mutta murrosiän epätasapaino on samalla välttämätöntä

  6. 6

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  7. 7

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  8. 8

   Vuoden odotetuimpiin sarjoihin kuuluva Iron Fist on ensimmäinen epäonnistunut Netflixin Marvel-sarja – näistä syistä

  9. 9

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  10. 10

   ”Vallanpitäjiemme osoittamaa törkeää kyynisyyttä voi verrata­ ainoastaan natsien operaatioihin” – Leif Salménin kärjistykset sopisivat paremmin tv:n debattiohjelmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  6. 6

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  7. 7

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  8. 8

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  9. 9

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  10. 10

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää