Valikko
Talous    |   HS-analyysi

Jättiyhtiöiden johtajat valtaavat poliitikkojen tonttia – Applen Tim Cook vetosi eurooppalaisten kansallistuntoon

Historiallisista veromätkyistä suivaantunut Applen toimitusjohtaja Tim Cook kirjoitti kirjeen. Se oli suunnattu Euroopan ja Yhdysvaltojen äänestäjille, ei sijoittajille.

Politiikan ja yritystoiminnan raja hämärtyy, kun Applen, Googlen ja Facebookin kaltaiset yritykset ottavat yhä suuremman roolin ihmisten elämässä teknologian ja sosiaalisen median kautta.

Lobbaus on kiihtynyt kabineteissa jatkuvasti sitten 1970-luvun lopun, mutta viime vuosina yhä useampi toimitusjohtaja on ottanut myös avoimen poliittisen roolin. Etenkin Piilaaksossa yrityskulttuuriin kuuluu myös yhteiskunnallinen vaikuttaminen.

Lisäksi uudenlaiset poliittiset riskit, kuten Britannian todennäköinen lähtö Euroopan unionista, ovat saaneet yritykset ottamaan voimakkaastikin kantaa politiikkaan.

Kun Euroopan komissio vaati tiistaina Irlantia perimään Applelta takaisin 13 miljardin euron edestä laittomia veroetuja, maailman arvokkaimmalla pörssiyhtiöllä oli vastaus valmiina – eikä sitä suunnattu sijoittajille tai edes komissiolle.

Asiakaskirjeeksi (customer letter) kutsuttu julkaisu oli tarkoitettu Applen tuotteiden kuluttajille tai tarkkaan ottaen Euroopan ja Yhdysvaltojen äänestäjille.

Päätökseen varautunut Apple oli todennäköisesti valmistellut tiedotustaan kuukausien ajan. Toimitusjohtaja Tim Cookin hiottu viesti sisältänyt juuri lainkaan korporatiivista kapulakieltä, vaan Cook vetosi siinä ”Applen yhteisöön” tunteikkaalla kuvauksella työpaikkoja luovasta ja ”maailman eniten veroja maksavasta” yrityksestä.

The New York Times -lehti tosin huomautti, että monien maiden, mukaan lukien Yhdysvaltojen, verotiedot ovat salaisia, joten Apple ei voi itsekään varmuudella tietää, pitääkö väite paikkansa. Toimitusjohtaja ei saa levittää harhaanjohtavaa tietoa pörssiyhtiöstä, mutta Cook puhuikin nyt kuin poliitikko, jolle liioittelu ja laajat pensselin vedot sopivat.

Kirje oli kantaaottava ja vahvasti poliittinen. Cook ei tyytynyt kommentoimaan komission päätöksen vaikutuksia Appleen, vaan maalasi yhteiskunnallisen uhkakuvan Euroopasta, jossa epädemokraattiset EU-elimet tallovat kansallisvaltioiden itsemääräämisoikeuden liiskaksi.

”Euroopan komissio yrittää kirjoittaa uusiksi Applen historian Euroopassa, sivuuttaa Irlannin verolait ja kääntää samalla kansainvälisen verojärjestelmän nurin”, hän julisti.

Lopuksi hän kruunasi eurooppalaisille suunnatun osuutensa tummanpuhuvalla, varoituksella.

”Sen lisäksi, että komissio ilmiselvästi ottanut Applen tähtäimeensä, tällä päätöksellä on vakavia ja vahingollisia vaikutuksia investointeihin ja työpaikkojen luontiin Euroopassa.”

Hänen huolensa ulottuu siis tavalliseen eurooppalaiseen äänestäjään, jolla on iPhone käsilaukussa.

Cook ei toki unohtanut myöskään Applen kotimarkkinoita. Hän vihjasi, että EU uhkaa nyt käydä yhdysvaltalaisten veronmaksajien kukkaroilla. Lähes kaikki Applen tutkimuksesta ja tuotekehityksestä tapahtuu Kaliforniassa.

”Siksi ylivoimainen osuus voitoistamme verotetaan Yhdysvalloissa. [– –] Yrityksen tulosta pitäisi verottaa siinä maassa, missä arvonluontikin tapahtuu.”

Hän unohti mainita, että yhtiöllä oli uutistoimisto Bloombergin tietojen mukaan viime kuussa kassavaroja 208 miljardin euron edestä, joista 192 miljardia euroa oli säilössä ulkomailla.

Apple pitää varansa esimerkiksi Euroopassa, koska Yhdysvaltojen liittovaltion 35 prosentin yhteisöveroaste on yksi maailman korkeimmista ja sen päälle voi tulla osavaltiokohtaisia veroja. Moni yritys pystyy toki verosuunnittelun avulla leikkaamaan todellista veroastetta merkittävästi.

Tämä ei ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun suuryhtiön toimitusjohtaja on ottanut selvästi poliittisen roolin.

Viime vuosina etenkin arvojohtamisesta on tullut suosittua. Maailman suurimman kahvilaketjun Starbucksin toimitusjohtaja Howard Schultz julkaisi vuonna 2013 avoimen kirjeen, jossa hän pyysi asiakkaita Yhdysvalloissa jättämään aseet kotiin kahvilaan tullessaan. Hän on myös yrittänyt vaihtelevalla menestyksellä ottaa kantaa rotukysymyksiin.

Applen Tim Cook vastusti viime vuonna The Washington Post -lehdessä voimakkaasti tiettyjen osavaltioiden lakiesityksiä, jotka mahdollistaisivat asiakaspalvelun kieltämisen seksuaalivähemmistöiltä uskonnollisen vakaumuksen perusteella.

Pilvipalveluyhtiö Salesforcen perustaja Marc Benioff sai vuoden alussa nostatettua toimitusjohtajien hyökyaallon Georgian osavaltiota vastaan, kun se yritti säätää vastaavankaltaista lakia. Lakia vastaan protestoivat muun muassa Intelin toimitusjohtaja Brian Krzanich, Dellin perustaja Michael Dell ja Virgin Groupin perustaja Richard Branson.

He esiintyivät poliittisissa kannanotoissaan pääosin yritystensä edustajina tai jopa toimialojen lähettiläinä.

Arvojohtaminen on yleensä vaaratonta niin kauan, kunhan toimitusjohtajien kannanotot sopivat yhtiön brändiin ja asiakkaiden poliittisiin kantoihin. Esimerkiksi trendikkään kahvilaketjun toimitusjohtaja voi kritisoida aseenkanto-oikeutta varsin huoletta.

Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg joutui kuitenkin vaikeuksiin, kun yhtiön entiset työntekijät väittivät Gizmodo-verkkolehdelle, että Facebookin uutisvirta suosii liberaaleja, eikä anna konservatiiveja kiinnostaville aiheille tasapuolisesti tilaa.

Yhtiö teetti sisäisen tutkinnan ja päätyi päivittämään toimintojaan, vaikka Facebook ei julkisesti myöntänytkään löytäneensä mitään todisteita poliittisista painotuksista.

Cookin hyökkäys Euroopan komissiota kohtaan erottuu kuitenkin harvinaisen uskaliaana vetona, vaikka yritysten poliittinen toiminta onkin yleistynyt.

Apple vetoaa pidetyn toimitusjohtajansa suulla eurooppalaisten kansallistunteeseen ja itsemääräämisoikeuteen, jota komissio nyt Cookin mukaan uhkaa.

Apple on markkinoinnin mestari, mutta verotus voi osoittautua liian hankalaksi myytäväksi.

Lopputuloksena voi hyvinkin olla, että Yhdysvallat muuttaa vihdoinkin omia lakejaan, ja voittojen säilöminen matalan verotuksen maihin loppuu. Yhdysvaltalaisten jättiyritysten voittoja makoilee ulkomailla jo yli 2 000 miljardin dollarin edestä.

Ehkäpä Cookin kannattaisikin lobata kotimaansa kongressia mahdollisimman armollisen verouudistuksen puolesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroopan unioni
 • Politiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  2. 2

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  5. 5

   Lihavuus lisääntyy joka puolella maailmaa – Suomessa on lihavia Ruotsia enemmän, mutta maailmassa olemme vain keskitasoa, kertoo 195 maan vertailu

  6. 6

   Kehäradan lipunmyynti on ajoittain ruuhkautunut Helsinki-Vantaalla – ”Oli säälittävää nähdä turhautuneet ulkomaalaiset ja kärsimättömät suomalaiset yhden lippuautomaatin edessä”

  7. 7

   Suunnitteletko budjettimatkaa? Hintavertailu kertoo, missä on nyt edullista lomailla

  8. 8

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  9. 9

   Kerrostalokaksio paloi täysin Vantaalla – tulipalon aiheutti vartioimatta jäänyt kynttilä, asunnossa ei palovaroitinta

  10. 10

   Willehardt Gröhn, 18, rakentaa näyttäviä pyöriä, koska haluaa jotain, mitä muilla ei ole – pyöräbuumin villitsemissä kaupungeissa pyörä on muotiasuste

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  3. 3

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  4. 4

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  5. 5

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  6. 6

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  7. 7

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  8. 8

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  9. 9

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää