Valikko
Talous    |   HS-analyysi

Jättiyhtiöiden johtajat valtaavat poliitikkojen tonttia – Applen Tim Cook vetosi eurooppalaisten kansallistuntoon

Historiallisista veromätkyistä suivaantunut Applen toimitusjohtaja Tim Cook kirjoitti kirjeen. Se oli suunnattu Euroopan ja Yhdysvaltojen äänestäjille, ei sijoittajille.

Politiikan ja yritystoiminnan raja hämärtyy, kun Applen, Googlen ja Facebookin kaltaiset yritykset ottavat yhä suuremman roolin ihmisten elämässä teknologian ja sosiaalisen median kautta.

Lobbaus on kiihtynyt kabineteissa jatkuvasti sitten 1970-luvun lopun, mutta viime vuosina yhä useampi toimitusjohtaja on ottanut myös avoimen poliittisen roolin. Etenkin Piilaaksossa yrityskulttuuriin kuuluu myös yhteiskunnallinen vaikuttaminen.

Lisäksi uudenlaiset poliittiset riskit, kuten Britannian todennäköinen lähtö Euroopan unionista, ovat saaneet yritykset ottamaan voimakkaastikin kantaa politiikkaan.

Kun Euroopan komissio vaati tiistaina Irlantia perimään Applelta takaisin 13 miljardin euron edestä laittomia veroetuja, maailman arvokkaimmalla pörssiyhtiöllä oli vastaus valmiina – eikä sitä suunnattu sijoittajille tai edes komissiolle.

Asiakaskirjeeksi (customer letter) kutsuttu julkaisu oli tarkoitettu Applen tuotteiden kuluttajille tai tarkkaan ottaen Euroopan ja Yhdysvaltojen äänestäjille.

Päätökseen varautunut Apple oli todennäköisesti valmistellut tiedotustaan kuukausien ajan. Toimitusjohtaja Tim Cookin hiottu viesti sisältänyt juuri lainkaan korporatiivista kapulakieltä, vaan Cook vetosi siinä ”Applen yhteisöön” tunteikkaalla kuvauksella työpaikkoja luovasta ja ”maailman eniten veroja maksavasta” yrityksestä.

The New York Times -lehti tosin huomautti, että monien maiden, mukaan lukien Yhdysvaltojen, verotiedot ovat salaisia, joten Apple ei voi itsekään varmuudella tietää, pitääkö väite paikkansa. Toimitusjohtaja ei saa levittää harhaanjohtavaa tietoa pörssiyhtiöstä, mutta Cook puhuikin nyt kuin poliitikko, jolle liioittelu ja laajat pensselin vedot sopivat.

Kirje oli kantaaottava ja vahvasti poliittinen. Cook ei tyytynyt kommentoimaan komission päätöksen vaikutuksia Appleen, vaan maalasi yhteiskunnallisen uhkakuvan Euroopasta, jossa epädemokraattiset EU-elimet tallovat kansallisvaltioiden itsemääräämisoikeuden liiskaksi.

”Euroopan komissio yrittää kirjoittaa uusiksi Applen historian Euroopassa, sivuuttaa Irlannin verolait ja kääntää samalla kansainvälisen verojärjestelmän nurin”, hän julisti.

Lopuksi hän kruunasi eurooppalaisille suunnatun osuutensa tummanpuhuvalla, varoituksella.

”Sen lisäksi, että komissio ilmiselvästi ottanut Applen tähtäimeensä, tällä päätöksellä on vakavia ja vahingollisia vaikutuksia investointeihin ja työpaikkojen luontiin Euroopassa.”

Hänen huolensa ulottuu siis tavalliseen eurooppalaiseen äänestäjään, jolla on iPhone käsilaukussa.

Cook ei toki unohtanut myöskään Applen kotimarkkinoita. Hän vihjasi, että EU uhkaa nyt käydä yhdysvaltalaisten veronmaksajien kukkaroilla. Lähes kaikki Applen tutkimuksesta ja tuotekehityksestä tapahtuu Kaliforniassa.

”Siksi ylivoimainen osuus voitoistamme verotetaan Yhdysvalloissa. [– –] Yrityksen tulosta pitäisi verottaa siinä maassa, missä arvonluontikin tapahtuu.”

Hän unohti mainita, että yhtiöllä oli uutistoimisto Bloombergin tietojen mukaan viime kuussa kassavaroja 208 miljardin euron edestä, joista 192 miljardia euroa oli säilössä ulkomailla.

Apple pitää varansa esimerkiksi Euroopassa, koska Yhdysvaltojen liittovaltion 35 prosentin yhteisöveroaste on yksi maailman korkeimmista ja sen päälle voi tulla osavaltiokohtaisia veroja. Moni yritys pystyy toki verosuunnittelun avulla leikkaamaan todellista veroastetta merkittävästi.

Tämä ei ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun suuryhtiön toimitusjohtaja on ottanut selvästi poliittisen roolin.

Viime vuosina etenkin arvojohtamisesta on tullut suosittua. Maailman suurimman kahvilaketjun Starbucksin toimitusjohtaja Howard Schultz julkaisi vuonna 2013 avoimen kirjeen, jossa hän pyysi asiakkaita Yhdysvalloissa jättämään aseet kotiin kahvilaan tullessaan. Hän on myös yrittänyt vaihtelevalla menestyksellä ottaa kantaa rotukysymyksiin.

Applen Tim Cook vastusti viime vuonna The Washington Post -lehdessä voimakkaasti tiettyjen osavaltioiden lakiesityksiä, jotka mahdollistaisivat asiakaspalvelun kieltämisen seksuaalivähemmistöiltä uskonnollisen vakaumuksen perusteella.

Pilvipalveluyhtiö Salesforcen perustaja Marc Benioff sai vuoden alussa nostatettua toimitusjohtajien hyökyaallon Georgian osavaltiota vastaan, kun se yritti säätää vastaavankaltaista lakia. Lakia vastaan protestoivat muun muassa Intelin toimitusjohtaja Brian Krzanich, Dellin perustaja Michael Dell ja Virgin Groupin perustaja Richard Branson.

He esiintyivät poliittisissa kannanotoissaan pääosin yritystensä edustajina tai jopa toimialojen lähettiläinä.

Arvojohtaminen on yleensä vaaratonta niin kauan, kunhan toimitusjohtajien kannanotot sopivat yhtiön brändiin ja asiakkaiden poliittisiin kantoihin. Esimerkiksi trendikkään kahvilaketjun toimitusjohtaja voi kritisoida aseenkanto-oikeutta varsin huoletta.

Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg joutui kuitenkin vaikeuksiin, kun yhtiön entiset työntekijät väittivät Gizmodo-verkkolehdelle, että Facebookin uutisvirta suosii liberaaleja, eikä anna konservatiiveja kiinnostaville aiheille tasapuolisesti tilaa.

Yhtiö teetti sisäisen tutkinnan ja päätyi päivittämään toimintojaan, vaikka Facebook ei julkisesti myöntänytkään löytäneensä mitään todisteita poliittisista painotuksista.

Cookin hyökkäys Euroopan komissiota kohtaan erottuu kuitenkin harvinaisen uskaliaana vetona, vaikka yritysten poliittinen toiminta onkin yleistynyt.

Apple vetoaa pidetyn toimitusjohtajansa suulla eurooppalaisten kansallistunteeseen ja itsemääräämisoikeuteen, jota komissio nyt Cookin mukaan uhkaa.

Apple on markkinoinnin mestari, mutta verotus voi osoittautua liian hankalaksi myytäväksi.

Lopputuloksena voi hyvinkin olla, että Yhdysvallat muuttaa vihdoinkin omia lakejaan, ja voittojen säilöminen matalan verotuksen maihin loppuu. Yhdysvaltalaisten jättiyritysten voittoja makoilee ulkomailla jo yli 2 000 miljardin dollarin edestä.

Ehkäpä Cookin kannattaisikin lobata kotimaansa kongressia mahdollisimman armollisen verouudistuksen puolesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroopan unioni
 • Politiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  2. 2

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  3. 3

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  4. 4

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  5. 5

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  6. 6

   USA:n terveydenhoitolain uudistus epäonnistui – lupauksen pettäminen nöyryytys Trumpille ja republikaaneille

  7. 7

   Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

  8. 8

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  9. 9

   Nuori mies kuoli kaahattuaan poliisia karkuun yli kahta sataa Pohjois-Karjalassa

  10. 10

   Turkin kanssa on turha enää neuvotella EU-jäsenyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  2. 2

   Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

  3. 3

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  4. 4

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  5. 5

   Ilmavoimat on perustanut kaikessa hiljaisuudessa Raven-joukot – ”korpit” suojelevat vip-matkustajia mahdollisesti vaarallisilla paikoilla

  6. 6

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  7. 7

   Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

  8. 8

   Näin lähtee Jopo hävyttömän varkaan mukaan helsinkiläisnaisen kotipihasta – ”Toivottavasti tämä toimii muille opetuksena”

  9. 9

   Yli sata laskua ilman kauppakuitteja – Helsingissä vanhuksia ilman ruokaa jättänyt Servea lähetti edunvalvojalle epäselviä laskuja

  10. 10

   USA:n terveydenhoitolain uudistus epäonnistui – lupauksen pettäminen nöyryytys Trumpille ja republikaaneille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää