Valikko
Talous

Lidl lopettaa virikehäkkimunien myynnin – Siipikarjaliitto: ”Pelkkä pr-temppu”

Kauppaketju Lidl lopettaa kokonaan virikehäkkimunien myynnin syksyn aikana. Myyntiin jää vain vapaiden kanojen munia ja luomumunia.

Kauppaketju Lidl kertoo lopettavansa kokonaan virikehäkkimunien myynnin syksyn aikana. Myyntiin jää vain vapaiden kanojen munia ja luomumunia.

Lidl perustelee päätöstä sillä, että kuluttajat ovat yhä kiinnostuneempia ruuan alkuperästä, tuotantotavoista ja tuotantoeläinten oloista. Virikehäkeissä kanoilla on vähemmän tilaa kuin luomu- tai lattiakanaloissa. Niissä voi olla enimmillään 13 kanaa neliömetrillä, kun luomukanoja saa samassa tilassa olla enintään kuusi.

”Tuotantoeläinten liikkumisvapauden ja elintilan lisääminen on tärkeää ja kiinnostaa yhä enemmän asiakkaitamme. Haluamme linjauksillamme auttaa tekemään vastuullisemmista tuotantotavoista valtavirtaa”, Lidlin Suomen vastuullisuusasiantuntija Maija Järvinen sanoo tiedotteessa.

Virikehäkkimunat ovat yleensä kaupan hyllyllä halvimpia.

Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina pitää Lidlin päätöstä lähinnä julkisuustemppuna.

”Päätös oli odotettavissa, koska Lidl on luopunut virikehäkkimunista muissakin maissa”, hän sanoo.

”Enemmän kyseessä on kuitenkin pr-temppu kuin aito toimi edistää kanojen hyvinvointia.”

Kananmunatuottajat ovat vastikään investoineet virikehäkkeihin, koska kaikki kanahäkit piti 2012 mennessä muuttaa virikehäkeiksi EU:n direktiivin tultua voimaan. Myös virikehäkeissä kanoilla on oltava pesä, kuopsutuspaikka ja orsia.

”Ei voi sanoa, että kanojen hyvinvointi olisi heikoimmillaan virikehäkkikanaloissa”, Hamina sanoo.

Hänen mukaansa vaatisi isoja investointeja, jos virikehäkkikanaloista siirryttäisiin laajassa mittakaavassa lattiakanaloihin.

”Investoinnit maksaa viime kädessä kuluttaja. Toki ala muuttaa tuotantoa, jos tarve tulee, mutta siirtymäaikaa tarvitaan vuosia ja euroja kymmeniä miljoonia.”

Myös S-ryhmä korostaa, että tuotantosuunnan vaihtaminen ei käy tuottajilta hetkessä. S-ryhmästä kerrotaan, että suurena kaupparyhmänä se ei voisi kertaheitolla lopettaa virikehäkkimunien myyntiä, koska tällöin osa suomalaisista kananmunantuottajista menettäisi mahdollisuuden toimintaansa.

Keskossa puolestaan ”tahtotila” on se, että K-kaupoissa voitaisiin jollakin aikavälillä siirtyä vain lattia- ja luomukanaloiden munien myyntiin, toteaa päivittäistavaratoimialan ostojohtaja Jyrki Karlsson.

”Tällä hetkellä tämä ei ole mahdollista, sillä lattia- ja luomukanaloiden munia ei tuoteta riittävästi.”

Virikehäkkimunien tuotantomäärät ovat kasvaneet ja niiden osuus kaikesta munantuotannosta on nyt 64 prosenttia. Virikehäkkimunien tuotanto kasvoi Luonnonvarakeskuksen mukaan vuoden alkupuolella kolme prosenttia, yhtä paljon kuin koko munantuotanto.

Eniten kasvoi kuitenkin luomumunien tuotanto, joka harppasi kahdeksan prosenttia. Sekä S- että K-kaupoissa luomumunien myynti on kasvanut tänä vuonna 15 prosenttia.

Lattiakanaloiden eli vapaan kanan munien tuotantomäärä Suomessa väheni.

Lidl ei käytä jatkossa virikehäkkimunia myöskään omien merkkien tuotteidensa valmistukseen. Loppuvuoden aikana niissäkin siirrytään käyttämään vain vapaana liikkuvien kanojen munia. Lidlin valikoimasta suuri osa on sen omien merkkien tuotteita.

”Tämä on meille iso päätös, joka osoittaa, että vastuulliset valinnat kaupalta ovat ennen kaikkea tahtokysymys”, Lidlin Järvinen sanoo.

Erilaisia tuotantotapoja

 Kananmunia tuotettiin Suomessa vuoden ensimmäisellä puoliskolla 36 miljoonaa kiloa. Tuotanto kasvoi kolme prosenttia.

 Munat jaetaan neljään luokkaan: luomumunat, ulkokananmunat, vapaan kanan munat eli lattiakanaloissa tuotetut munat ja virikehäkkimunat.

 Luomumunia tuottavia kanoja voi pitää enintään kuutta neliömetriä kohti. Kanaloissa on oltava ikkunat, pehkua ja ulkotarha. Kanat saavat liikkua vapaasti.

 Ulkokananmunia tuottavien kanojen on päästävä ulkoilemaan ja liikkumaan vapaasti. Niitä saa olla enintään yhdeksän neliömetrillä.

 Vapailla kanoilla on samat olosuhteet kuin ulkokanamunia tuottavilla, mutta niillä ei ole ulkoilumahdollisuutta.

 Virikehäkissä kanoilla on oltava pesä, kuopsutuspaikka ja orsia. Virikehäkissä kanoja saa olla enintään 13 neliömetrillä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Päivittäistavarakauppa
 • Luomu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko saunassa oikeasti pakko olla alasti?

  2. 2

   Suurpalo Jumbon lähellä Vantaalla – savu haittaa Tuusulanväylän liikennettä

  3. 3

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  4. 4

   Kananmuna on nyt trendiruokaa – tutkimukset korostavat terveellisyyttä, ja suomalaisia vaivaavan kolesteroli­herkkyyden voi testata helposti

  5. 5

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  6. 6

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  7. 7

   Työaikoihin pitää saada lisää joustavuutta

  8. 8

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  9. 9

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  10. 10

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  5. 5

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  6. 6

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  7. 7

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  8. 8

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää