Talous

Ministeri Kai Mykkänen: TTIP-neuvottelut jatkuvat Ranskan vastustuksesta huolimatta

Ulkomaankauppaministerin mukaan EU:n ja Kanadan Ceta-sopimus on myötätuulessa pitkästä ratifiointirumbasta huolimatta.

Bryssel

Euroopan unioni jatkaa neuvotteluja Yhdysvaltain kanssa laajasta TTIP-vapaakauppasopimuksesta, vaikka unionin merkittävä jäsenmaa Ranska sekä Itävalta vaativat perjantaina neuvottelujen keskeyttämistä, kertoo ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen.

Mykkänen osallistui perjantaina Slovakian pääkaupungissa Bratislavassa epäviralliseen ministerikokoukseen, jossa käytiin ”jännittynyt ja energinen” keskustelu.

”Selvä enemmistö oli sillä kannalla, että komission mandaatti on voimassa ja komissio jatkaa neuvotteluja 3. lokakuuta”, Mykkänen kertoi puhelinhaastattelussa Bratislavasta.

Ranska ja Itävalta olivat esittäneet, että neuvottelut tulisi nykymuodossaan keskeyttää noin vuoden ajaksi, kunnes Yhdysvalloissa on uusi hallinto.

”Mielestäni isona riskinä siinä on, ettemme pääse liikkeelle uudestaan, jos uudelle Yhdysvaltain hallinnolle jää mielikuva, että tästä ei tullut mitään”, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Mykkänen totesi.

Euroopassa on syntynyt valtava kansanliike, joka vastustaa sekä TTIP-sopimusta että vastaavanlaista Ceta-sopimusta Kanadan kanssa. Yli kolme miljoonaa ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen sopimuksia vastaan ja yli 2 000 kaupunkia ja kuntaa on julistautunut TTIP- ja Ceta-vapaiksi alueiksi.

Vastustajien mielestä sopimukset antavat liikaa valtaa suuryrityksille ja aiheuttavat monenlaista uhkaa esimerkiksi kuluttajansuojalle, työläisten asemalle ja ympäristölle.

Kai Mykkäsen mukaan paine on kovaa erityisesti Ranskassa, Itävallassa ja Saksassa, mutta myös hän on saanut palautetta sopimusten tukemisesta – puolesta ja vastaan.

”Pari päivää sitten sain vetoomuksen Suomen Musiikintuottajat ry:ltä sen puolesta, että saisimme Ceta-sopimuksen maaliin. He pitävät sitä tärkeänä suomalaiselle musiikkiteollisuudelle, jolla on Kanadassa jonkin verran jalansijaa.”

Ceta-sopimus on Mykkäsen mukaan nyt hyvässä myötätuulessa, vaikka senkin vastustus on eri maissa kasvanut.

”Ceta-sopimuksen osalta edetään vahvalla tuella kohti allekirjoitusta 27. lokakuuta”, Mykkänen totesi.

Ceta-sopimus pitää ratifioida kaikissa jäsenmaissa, yhteensä 38 erilaisessa lainsäädäntöelimessä kautta Euroopan. Prosessi voi kestää vuosia, mutta Mykkänen odottaa sopimuksen astuvan ehdollisena ja osittain voimaan ensi vuoden alussa.

Yleisesti on ajateltu, että jos Kanadan kanssa tehty sopimus kaatuisi, viimeisetkin haaveet TTIP:n suhteen voisi haudata. Vapaakauppaa kannattavien mielestä nämä kaksi sopimusta ovat ratkaisevia EU:n globaalin painoarvon kannalta.

Komission ja Yhdysvaltain tavoitteena on ollut saada TTIP-sopimus neuvoteltua ennen kuin Barack Obama jättää presidentin tehtävät tammikuussa. Siihen ei usko enää kukaan.

Ranskan kauppaministeri Matthias Fekl on todennut, että neuvottelut ovat lukkotilanteessa, koska ”amerikkalaiset eivät anna mitään tai sitten vain murusia”.

Häntä ja monia muita eurooppalaispoliitikkoja on suututtanut erityisesti Yhdysvaltain haluttomuus päästää eurooppalaisyrityksiä mukaan julkisten hankintojen markkinoille.

Saksan, Ranskan ja Itävallan julkisen mielipiteen kääntyminen vapaakauppasopimuksia vastaan ja lähestyvät vaalit ovat panneet maiden poliitikot pohtimaan selviämistään.

Itävallan talousministeri Reinhold Mitterlehner totesi perjantaina Die Welt -lehden haastattelussa, että TTIP-neuvotteluita tulisi jatkaa myöhemmin eri nimellä ja sisällöllä ja suuremman läpinäkyvyyden hengessä.

Äskettäin tehdyssä kyselyssä Itävallan päähallituspuolueen sosiaalidemokraattien kannattajista 92 prosenttia vastusti Ceta-sopimusta.

Itävallassa pidetään loppuvuodesta presidentinvaalit. Kyselyiden mukaan oikeistopopulistisen Vapauspuolueen eli FPÖ:n ehdokas Norbert Hofer voi hyvinkin voittaa vaalit.

Oikeistopopulistit ovat vahvoilla myös Ranskassa ja Saksassa, joissa pidetään ensi vuonna tärkeät vaalit.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vapaakauppa
 • TTIP
 • Euroopan unioni
 • Ranska
 • Itävalta
 • Pekka Mykkänen
 • Eurooppa
 • Kanada

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Sukellusveneestä kadonnutta ruotsalais­toimittajaa etsivä Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee Yhdysvaltojen halki kello 20.15–21.49 Suomen aikaa – HSTV:n suora lähetys käynnissä

  5. 5

   Sdp:lle lankesi ratkaisijan rooli uusien tiedustelulakien voimaantulossa – Olisiko uusilla laeilla voitu estää Turun puukotukset?

  6. 6

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  7. 7

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  10. 10

   Näin vakuutat pomosi palkkaneuvotteluissa, neuvoo johtamisen professori – Huippuneuvottelijan vinkkejä voi soveltaa niin töissä kuin parisuhteessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  10. 10

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee Yhdysvaltojen halki kello 20.15–21.49 Suomen aikaa – HSTV:n suora lähetys käynnissä
  3. Katalonian iskujen jäljet johtivat idylliseen pikkukaupunkiin Pyreneiden juurelle – Paikallisen imaamin epäillään värvänneen nuoria jihadisteiksi
  4. Sdp:lle lankesi ratkaisijan rooli uusien tiedustelulakien voimaantulossa – Olisiko uusilla laeilla voitu estää Turun puukotukset?
  5. Chris Froome nappasi Vueltassa johtajan punaisen liivin ensi kertaa sitten vuoden 2011
  6. Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön
  7. Sukellusveneestä kadonnutta ruotsalais­toimittajaa etsivä Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta
  8. Näin vakuutat pomosi palkkaneuvotteluissa, neuvoo johtamisen professori – Huippuneuvottelijan vinkkejä voi soveltaa niin töissä kuin parisuhteessa
  9. Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin
  10. Tunti sitten
  11. Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa
  12. Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”
  13. Näytä lisää