Talous

Suomen ydinvoimahistorian murheellisin projekti yhä pahemmassa solmussa: Olkiluodon kolmas reaktori uhkaa viivästyä lisää

Suomessa pelätään, että yhdeksällä vuodella viivästynyt projekti voi lykkääntyä entisestään, kun ydinvoimayhtiö Arevaa yritetään pelastaa Ranskan valtion tuella.

Bryssel

Suomen teollisuushistorian murheellisimpiin kuuluva projekti Olkiluodon ydinvoimalan kolmannen reaktorin rakentamisesta uhkaa mennä uuteen solmuun Ranskan vaikeuksissa olevan ydinvoimayhtiön Arevan uudelleenjärjestelyn vuoksi.

Suomessa pelätään, että yhdeksällä vuodella viivästynyt projekti voi menettää voimalan valmistumiseen tarvittavia tärkeitä resursseja, kuten osaavaa työvoimaa, ja lykkääntyä entisestään, kun Arevaa yritetään pelastaa Ranskan valtion tuella.

Olkiluoto kolmosen (OL3) oli alun perin määrä valmistua vuonna 2009. Nyt tavoiteltu valmistumisaika on vuoden 2018 loppupuoli, jolloin sen pitäisi alkaa tuottaa noin kymmenen prosenttia Suomen sähköstä.

Olkiluodon reaktorin tilannut Teollisuuden Voima (TVO) on vedonnut Euroopan komissioon, että se ottaisi huomioon suomalaisten huolet, kun komissio päättää, onko Arevalle kaavailtu Ranskan valtiontuki EU-sääntöjen mukaista.

Areva on osittain ajautumassa ranskalaisen energiajätin EDF:n syliin. EDF ei kuitenkaan halua Olkiluoto kolmosta riesakseen.

TVO on kirjelmöinyt komissiolle olevansa ”äärimmäisen huolestunut”, että yritysjärjestelyn jälkeisellä tynkä-Arevalla ei olisi riittävästi varoja ja resursseja viedä päätökseen projektia, Helsingin Sanomien lähteet kertovat.

Suomalaiset ovat viime viikkoina lobanneet kiivaasti huoliaan komission virkamiehille ja muille EU-tahoille. Kolmansien osapuolten, kuten TVO:n, piti kirjelmöidä huolenaiheensa komission kilpailuosastolle viime viikon maanantaihin mennessä.

TVO on ilmoittanut komissiolle, ettei se sinänsä vastusta Arevan pelastamista Ranskan valtion tuella, vaan hankkeen seuraamuksia OL3-projektin näkökulmasta.

Yhtiö lähtee kuitenkin yhä olettamuksesta, että OL3 on valmis vuoden 2018 lopussa, koska mitään teknisiä esteitä aikataulun toteutumiselle ei ole, yhtiöstä viestitään.

TVO:n toimitusjohtaja Jarmo Tanhua ei halunnut kommentoida asiaa.

Komission tapauskansiosta ja muista lähteistä käy ilmi, että Ranskassa Olkiluodon valmistuminen ei ole päällimmäinen huolenaihe. Olkiluoto niputetaan ”kaikkein myrkyllisimpiin” kuuluvaksi osaksi Arevaa, johon EDF ei halua koskea pitkällä tikullakaan.

Mikäli komissio hyväksyy sen, että Ranskan valtio antaa Arevalle neljä miljardia yhtiön pelastamiseen, tie aukeaa sille, että Arevan terveimmät ja tuottavimmat osat siirtyvät EDF:lle vähintään 51 prosentin omistusosuudella. Molemmat yhtiöt ovat yli 80-prosenttisesti Ranskan valtion omistamia.

Kyseessä on karkeasti ottaen järjestely, jossa Ranska pilkkoo, palastelee, ostaa ja myy omia firmojaan ja pelastaa niitä veronmaksajien rahoilla.

EDF:llä on kuitenkin järjestelylle tiukka ehto: EDF ja sille siirtyvät osat Arevaa ”immunisoidaan täysin Olkiluoto kolmosen riskeistä ja kuluista”, kuten todettiin heinäkuun lopulla solmitun aiesopimuksen tiedotteessa.

Järjestelyssä OL3:een liittyvät vastuut ja oikeusjupakat jäävät vanhaan Arevaan, jota suomalaistahot ovat luonnehtineet roskapankkia muistuttavaksi järjestelyksi.

OL3-voimalan viivästykset ovat ajaneet TVO:n ja Arevan katkeriin rahakiistoihin ja keskinäiseen syyttelyyn. TVO on vaatinut Arevalta 2,6 miljardia euroa, Areva TVO:lta 3,5 miljardia – ja riita on siirretty Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n välimiesmenettelyyn.

TVO:n kanssa rahasta riitelee myös saksalainen Siemens, joka on vastannut Olkiluodon turpiineista.

Vuosikausien tappiokierteestä kärsinyt Areva lupaa kuitenkin hoitaa OL3:n sovitusti valmiiksi.

”Ranskan ydinvoimasektorin uudelleenjärjestely ei aiheuta minkäänlaisia operationaalisia muutoksia OL3-projektiin. Arevalla tulee olemaan resurssit ja kyvyt, joita vaaditaan projektin viimeistelyyn ja palveluiden tarjoamiseen takuuajan loppuun asti”, toteaa Arevan mediaosaston johtaja Aurélie Grange.

Hän vierittää pallon hankkeen onnistumisesta suomalaisille: ”Olemme nyt voimalan testausvaiheessa. Nyt, enemmän kuin koskaan, tarvitaan TVO:n vahvaa sitoutumista ja aktiivista osallistumista, jotta aikataulussa pysytään”.

TVO:ssa Arevan vakuutteluihin suhtaudutaan epäillen. Yksi syy huoleen on se, että EDF:llä on tekeillä Flamanvillen rannikkokuntaan Luoteis-Ranskassa ydinvoimala, joka on Olkiluoto kolmosen tavoin pahasti myöhässä.

Suomalaiset pelkäävät, että Flamanvillen hankkeeseen pannaan vauhtia siirtämällä Olkiluodon työmaan parhaat arevalaisvoimat sinne. EDF haluaa hankkeeseen vauhtia, koska sillä on haaveissa jättimäinen kahden reaktorin projekti Britanniaan – ja Flamanville toimii eräänlaisena käyntikorttina brittien suuntaan.

Britannian hallitus hyväksyi syyskuun puolivälissä tiukoin reunaehdoin lähes 21 miljardin euron Hinkley Pointin projektin, josta kahden kolmasosan rahoittaa EDF ja kolmasosan kiinalaistahot. Kyseessä on Olkiluodon ja Flamanvillen kaltainen – vakavista viivästyksistä kärsinyt – EPR-tyypin voimalahanke.

EDF-yhtiössä Hinkley Pointin projekti on aiheuttanut kuohuntaa. Viime keväänä talousjohtaja Thomas Piquemal irtisanoutui, koska katsoi hankkeen uhkaavan yhtiötä. Heinäkuun lopussa erosi johtokunnan jäsen Gerard Magnin.

”Toivotaan, ettei Hinkley Point vedä EDF:ää samoihin syövereihin kuin missä Areva on”, Magnin totesi uutistoimistojen mukaan.

EDF:n tiedotusosasto pyysi Helsingin Sanomia lähettämään haastattelukysymykset kirjallisesti, mutta ei vastannut niihin.

Suomalaisten lisäksi ranskalaiset ovat lobanneet omia kantojaan voimakkaasti EU:n suuntaan. Komissiosta Arevan kohtaloa ei tässä vaiheessa kommentoida TVO:n huolien tai kilpailuosaston prosessin arvioidun kestonkaan osalta. Joidenkin arvioiden mukaan Arevan rahat voivat loppua kuukausien sisällä.

Komission rooli on tarkastella, onko Arevan uusi yhtiöjärjestely sellainen, että yhtiö säilyy elinkelpoisena, että tuki ei vääristä kilpailua eikä yhtiö tarvitse jatkossa lisää valtiontukea, kilpailukomissaari Margrethe Vestager totesi heinäkuussa.

Pääministeri Juha Sipilä kertoo olevansa “hyvin tietoinen” Teollisuuden Voiman (TVO) huolista, joiden mukaan Ranskan ydinvoimayhtiön Arevan uudelleenjärjestely saattaa viedä Olkiluoto kolmosen projektilta tärkeitä resursseja ja lykätä entisestään pahoin venähtäneen hankkeen aikataulua.

“Aikataulu on viivästynyt käsittämättömän paljon. Hanke on viimeinkin saatettava loppuun turvallisesti ja luotettavasti”, Sipilä toteaa sähköpostitse Helsingin Sanomille.

Sipilä otti suomalaisten huolet esille viime kesäkuussa, kun hän tapasi Ranskan presidentin François Hollanden ja pääministeri Manuel Vallsin. Tuolloin Sipilä totesi, että TVO:n ja Arevan kiistat ovat selkeästikin Ranskan hallituksen ja presidentin asialistalla ja huolenaiheina.

“Toin keskustelussa esille toiveen siitä, että yhtiöt pääsevät ratkaisuun ja että Olkiluoto 3 valmistuu suunnitellusti. Kaikkien osapuolten on toimittava sen puolesta, että syntyy ratkaisu”, Sipilä sanoo.

Olkiluoto kolmonen on viivästynyt ainakin yhdeksällä vuodella. TVO ja Areva ovat syyttäneet toisiaan viivästyksistä ja vaativat toisiltaan miljardien eurojen korvauksia.

Sipilä toivoo, että Arevan pelastussuunnitelmaa Ranskan valtion tuella parhaillaan tarkasteleva EU-komissio ottaa huomioon suomalaisten murheet.

“On tärkeää, että uusi yhtiöjärjestely mahdollistaa hankkeen valmistumisen suunnitellusti. Suomen tavoitteena on varmistaa, että OL3 valmistuisi nykyisellä aikataululla vuoden 2018 loppuun mennessä”, Sipilä toteaa.

Sipilä huomauttaa kuitenkin, että “Suomen hallitus ei tietenkään ole neuvotteluosapuoli OL3-hankkeessa”.

Hän kertoo keskustelleensa TVO:n edustajien kanssa Olkiluoto kolmosen näkymistä viimeksi kesäkuussa.

 

Iso, isompi, jätti

Teollisuuden Voimalla (TVO) on Eurajoen Olkiluodossa kaksi ydinreaktoria, jotka tuottavat noin 16 prosenttia Suomen sähköstä. TVO:n suurin omistaja on Pohjolan Voima, jonka suurin omistaja puolestaan on UPM-Kymmene. Viime vuonna noin 800 työntekijän TVO:n liikevaihto oli 273 miljoonaa euroa.

TVO sopi vuonna 2003, että ranskalainen Areva rakentaa sille Olkiluotoon kolmannen reaktorin. Hanke valmistuu nykyilmoituksen mukaan vuoden 2018 lopussa, yhdeksän vuotta aikataulustaan jäljessä. Projektin piti maksaa noin kolme miljardia euroa, mutta loppulasku – jonka maksajasta riidellään – on paisumassa jopa kolminkertaiseksi.

Areva on monialainen ranskalainen ydinvoimayhtiö, jonka 40 000 työntekijää ovat mukana ydinvoimabisneksen kaikissa ketjuissa uraanin louhinnasta ydinvoimaloiden reaktoreiden suunnitteluun.

Ranskan valtio omistaa Arevasta 86,5 prosenttia. Yhtiö on tehnyt viisi tappiollista vuotta peräkkäin ja se on konkurssin partaalla. Vaikeuksien pääsyyksi mainitaan japanilaisen Fukushiman ydinlaitoksen onnettomuuden jälkeinen huono markkinatilanne ja Olkiluoto kolmosen kaltaiset epäonniset projektit. Viime vuonna Arevan liikevaihto oli noin 4,2 miljardia euroa.

Électricité de France eli EDF on maailman suurin sähköyhtiö, jonka liikevaihto oli viime vuonna 75 miljardia euroa ja joka työllistää lähes 160 000 ihmistä. Noin 80 prosenttia yhtiön sähköstä tuotetaan ydinvoimalla. Ranskan valtio omistaa yhtiöstä noin 85 prosenttia.

EDF on tehnyt aiesopimuksen, jonka myötä se ostaisi enemmistön Arevan tuottavimmista liiketoimista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja 80 loukkaantunutta, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla – HS seuraa

  2. 2

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  3. 3

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  4. 4

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  5. 5

   Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää

  6. 6

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  7. 7

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  8. 8

   Twitter-käyttäjät vastaavat Barcelonan terrori-iskuun kissoilla – ”Kunnioitetaan tämän kauheuden uhreja”

  9. 9

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  10. 10

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja 80 loukkaantunutta, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla – HS seuraa

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  5. 5

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  9. 9

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  10. 10

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää