Valikko
Talous    |   HS-analyysi

Suomen suurin finanssialan toimija haluaa erota omasta edunvalvonnastaan – tästä päätöksessä on kyse

OP:n pesäero Finanssialan keskusliitosta alkoi kimmastumisesta, mutta lopulta kyse on suuremmista asioista.

HS:n tietojen mukaan OP-ryhmän hallintoneuvosto päättää tänään keskiviikkona, eroaako ryhmä pysyvästi Finanssialan keskusliitosta (FK). On todennäköistä, että hallintoneuvosto kallistuu eroon. Päätöstä on valmisteltu pitkään ja perusteellisesti viime keväästä asti.

Mistä lopulta on kyse? Miksi Suomen suurin pankki- ja vakuutusyhtiö haluaa erota oman alansa edunvalvonnasta?

Alun perin kyse oli kimmastumisesta. Sampo-konserniin kuuluva vakuutusyhtiö If kanteli viime joulukuussa kilpailuviranomaisille OP:n vahinkovakuutusten hinnoittelusta. OP ilmoitti tuolloin jättävänsä Finanssialan keskusliiton toiminnan toistaiseksi.

Ryhmän johdon mielestä kilpailijan kantelu oli loukkaus ja sodanjulistus. OP-ryhmän ja Sammon suhde on ollut muutenkin jännitteinen ja tulenarka.

Sammon kansainväliset finanssikapitalistit Björn Wahlroos ja Kari Stadigh ovat monissa asioissa kovin eri aaltopituudella kuin juurevasta osuuspankki-Suomesta noussut OP-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen.

Kevään ja kesän mittaan OP:n ratkaisu sai kuitenkin uusia sävyjä. Finanssiryhmä kertoi kesäkuun alussa, että se hakee jatkossa kasvua etenkin terveyspalveluista. Puheissa ovat vilahdelleet myös asumisen ja liikenteen palvelut, joihin esimerkiksi uusi liikennekaari luo uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Taustalla on näkemys, että perinteisten vakuutus- ja pankkipalvelujen kysyntä ei tulevaisuudessa kasva ja niiden kannattavuuskin on koetuksella, kun digitalisaatio ja muun muassa uusi maksupalveludirektiivi avaavat kilpailua uusille toimijoille.

OP:sta on annettu ymmärtää, ettei finanssiala ole sille enää oikea viiteryhmä. OP saattaa liittyä palvelualan työnantajajärjestö Paltaan, joka jo muutenkin hoitaa finanssialan käytännön työehtosopimusneuvottelut.

Todellisuudessa OP-ryhmällä on tietenkin edelleen huomattavasti enemmän yhteistä muiden pankkien ja vakuutusyhtiöiden kuin vaikkapa VR:n, Postin ja vartiointiyritysten (eli Paltan suurten toimialojen) kanssa. Terveysala voi olla tulevaisuus, mutta toistaiseksi OP-ryhmä ei edes raportoi terveyspuolen tulosta erikseen.

OP on yhä Suomen suurin finanssialan toimija ja sillä on monia yhteisiä asioita hoidettavana muun finanssialan kanssa, esimerkiksi maksuliikenteen kehittämisessä ja myös Suomessa lainvalmistelun suuntaan. FK on toiminut finanssialan tärkeänä kanavana EU:n pankkialan päättäjiin.

Finanssialan keskusliiton alle vuoden vanha strategiakin on OP-ryhmän pääjohtajan Reijo Karhisen ja FK:n toimitusjohtajan Piia-Noora Kaupin yhdessä laatima.

Erityisesti pankkitoiminnan osalta OP tuntee kuitenkin olevansa kovin erilainen kuin pankkialan toinen suuri peluri, Pohjoismaiden suurin pankki Nordea. Suomen Nordeasta tulee ensi vuonna sivukonttori, jolloin se ei ole enää esimerkiksi euroalueen yhteisen pankkivalvonnan piirissä. Nordean intressit ovat yhä enenevässä määrin muualla kuin Suomessa.

Toisaalta siirtyminen Euroopan keskuspankin johtaman yhteisen pankkivalvonnan alaisuuteen on osoittautunut haastavaksi osuustoiminnalliselle OP-pankkiryhmälle.

Ryhmän yhteisvastuun määrittävä Suomen yhteenliittymälainsäädäntö on Euroopassa osin ainutlaatuinen ja siinä on riittänyt selvittämistä uudelle pankkivalvojalle. Jopa OP:laisten kielitaito on ollut haaste. Hankalien pankkivalvontakuvioiden selvittäminen englannilla ei ole ollut helppoa puhtaasti kotimaassa toimineelle pankkiryhmälle.

Tästä syystä OP-ryhmään palkattiin kesällä EU-kuvioissa kouliintunut Erkki Sarsa, joka vastasi aiemmin valtiovarainministeriössä pankkilainsäädännöstä. Välillä Sarsa ehti olla vajaan vuoden töissä FK:ssa. Niin ikään FK:ssa työskennellyt Tuomas Majuri palkattiin OP-ryhmään lobbaamaan muun muassa henkivakuutusasioita.

OP:ssa pääteltiin, että FK:n 1,7 miljoonan euron jäsenmaksulla se voisi ylipäätään rakentaa kokonaan oman lobbausyksikön.

Taloudellisesti OP:n päätös tekisi FK:lle kipeää, mutta ei ihan niin kipeää kuin OP:n jäsenmaksun menettämisestä voisi laskea. HS:n tietojen mukaan FK:n muut jäsenet ovat lupautuneet pitkälti paikkaamaan menetystä.

FK:n painoarvolle päätös olisi kuitenkin tuhoisa. Järjestön on vaikea väittää edustavansa koko finanssialaa, jos 40 prosenttia alan liiketoiminnasta on sen ulkopuolella.

Oikaisu klo 15.33: Toisin kuin artikkelissa aiemmin luki, OP:n jäsenmaksu FK:hon ei sisällä EK:n jäsenmaksua. Siitä OP maksaa vielä erikseen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Tukiopetusta jäi pitämättä Lauttasaaressa – rehtori antoi rahat opettajille joululahjaksi

  5. 5

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  6. 6

   Tampereen teknillinen yliopisto halusi tehdä etiopialaisesta tyrannista kunniatohtorin – yliopistolta vaaditaan anteeksipyyntöä

  7. 7

   Kauniaisissa on Suomen suurin keskieläke, yli 3 000 euroa – katso oman kuntasi tilanne

  8. 8

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  9. 9

   Futistähti Ronaldon käsittämättömästä näköispatsaasta tuli somehitti, tässä parhaat reaktiot

  10. 10

   Perheet kertovat pakkolääkittyjen ihmisoikeusjuristien kidutuksesta Kiinassa – rotat näykkivät nenää ja korvia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  5. 5

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  6. 6

   Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

  7. 7

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  8. 8

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  9. 9

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  10. 10

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää