Valikko
Talous

Betoninvalmistajat moittivat hallituksen halua suosia puurakentamista – ”Ministeri palkkasi sisäisen lobbarin, joka ajaa yhden materiaalin asiaa”

Betonirakentajat: Ministeri Kimmo Tiilikainen suosii kohtuuttomasti puuta rakennusmateriaalina.

Betoninvalmistajien etujärjestö on tuohtunut ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle (kesk), jonka toimet suosivat järjestön mukaan kohtuuttomasti yhtä rakennusmateriaalia, puuta, muiden kustannuksella.

Järjestöä ärsyttää ministerin kesäinen päätös palkata ympäristöministeriöön virkamieheksi henkilö, jonka tehtävänä on edistää puurakentamista.

”Ministeri palkkasi sisäisen lobbarin, joka ajaa yhden materiaalin asiaa ja etuja organisaa­tiossa, jonka tehtävänä on valmistella koko maata koskevat rakentamismääräykset”, sanoo Betoniteollisuus ry:n toimitusjohtaja Jussi Mattila.

Nimitys on Mattilan mukaan poikkeama tähänastisesta käytännöstä.

”Perinteisesti meillä on lähdetty siitä, että kaikkia rakennusmateriaaleja kohdellaan lainsäädännössä samalta viivalta, eli ollaan materiaalineutraaleja. Tämä periaate on nyt vaarassa”, Mattila sanoo.

Mattila sanoo, että rakentamisen materiaalivalinnat on totuttu tekemään markkinoilla, ja valinnan ovat tehneet koulutetut suunnittelijat.

”Nämä ovat valinneet kuhunkin kohteeseen sopivat materiaalit, ilman poliittista ohjausta.”

Mattila uskoo, että keskellä säädöksiä valmistelevaa organisaatiota toimivalla henkilöllä voi olla suuri vaikutusvalta tuleviin rakentamiskäytäntöihin.

”Mahdollisuuksia vaikuttamisen on juuri nyt runsaasti, kun ministeriö valmistelee kaiken rakentamista koskevan lainsäädännön uudistamista.”

Ympäristöministeriön nettisivut kertovat, että ohjelmapäällikkö Petri Heinon tehtävänä on ”puurakentamisen edistäminen osana hallituksen kärkihanketta”.

Nykyinen hallitusohjelma toteaa, että hallitus pyrkii edistämään puurakentamista säädöksissä.

Betoniteollisuuden käsityksen mukaan tämä on jatkoa edellisen hallituskauden ”metsäalan strategiselle ohjelmalle”, joka oli järjestön mukaan pitkälti puurakentamisen edistämishanke.

Mattila huomauttaa, että kansantalouden investoinneista lähes kaksi kolmannesta menee rakentamiseen.

”Kansantalouden kannalta on haitallista, jos poliittisin päätöksin rakennusmateriaaleja ohjautuu kohteisiin, joihin ne eivät luontaisesti sovellu.”

Suomessa on Mattilan mukaan laajalti vallalla sellainen väärä käsitys, että puurakentaminen olisi Suomessa vähäistä.

Tilastot kertovat, että rakennuskuutioilla mitattuna vuonna 2014 puun osuus rakentamisessa oli 37 prosenttia, betonin osuus oli 42 prosenttia ja teräksen 18 prosenttia.

Puu ja betoni ovat siis melko tasavertaisia materiaaleja Suomessa.

Kerrostaloissa betonia on kuitenkin hallitseva materiaali, ja tätä tilannetta poliittinen ohjaus pyrkii muuttamaan.

Mattilan mukaan kerrostalojen vähäinen rakentaminen puusta johtuu kysynnän puutteesta. Rakennuttajat ja rakennusliikkeet haluavat käyttää toimiviksi tunnettuja betonirakenteita, ja niitä suosivat myös talojen käyttäjät eli asukkaat.

”Rakentajat joutuvat vastaamaan työnsä kelpoisuudesta kymmenen vuoden ajan, ja valitsevat varmaksi koetun vaihtoehdon.”

Merkittävää on Mattilan mukaan myös se, että rakentajat voivat hankkia elementit useilta kilpailevilta valmistajilta, koska betoniliikkeet ovat jo 1960-luvulla luoneet yhteisen rakennejärjestelmän kerrostaloille.

”Vastaavaa avointa kilpailua ei puurakentamisessa ole, koska järjestelmät ovat yrityskohtaisia.”

Ympäristöministeriön kans­liapäällikkö Hannele Pokka vastaa Mattilalle, että materiaalineutraalisuus ei ole vaarassa, vaikka ministeriöön on palkattu puurakentamiseen keskittyvä henkilö.

”Ennen tällainen virkamies oli työ- ja elinkeinoministe­riössä, mutta nyt kun puurakentamisen normistoa halutaan karsia, päätettiin, että sijaintipaikka on meillä.”

Pokka sanoo, että hallituksen ohjelma on ”jumalansanaa” ministeriössä, ja nykyhallituksen ohjelmaan kuuluu puurakentamisen edistäminen.

”Kun tulin tänne kahdeksan vuotta sitten, kaikista uusista kerrostaloista yksi prosentti oli puurakenteisia. Nyt on jo kuusi prosenttia. Alalla selvästi tapahtuu.”

”Säädöksiä on jo helpotettu siten, että meillä saa jo rakentaa seitsemänkerroksisia taloja puusta. Ruotsissa saa rakentaa kymmenen kerrosta enemmän”, Pokka huomauttaa.

Jussi Mattila ottaa kantaa kolmeen väitteeseen

Helsingin Sanomat pyysi Betoniteollisuus ry:n toimitusjohtajaa Jussi Mattilaa ottamaan kantaa kolmeen väitteeseen betonista ja puusta.

1 Puurakentaminen nostaa Suomen nousuun.

”Pellervon taloudellinen tutkimus selvitti tätä parisen vuotta sitten ja totesi, että puurakentamisen massiivisellakin lisäämisellä olisi työllisyyteen vain vähäisiä vaikutuksia. Kokonaisrakentaminen tuskin lisääntyisi, materiaali vain korvautuisi toisella.

Työpaikkojen nettolisäys olisi vain muutama sata henkeä. Puunkorjuuseen tulisi jonkin verran lisää työpaikkoja. Muuten tapahtuisi siirtoja betoniteollisuuden puolelta puuteollisuuteen. Tällä ei Suomi lähde nousuun.”

2 Betonikerrostalo on ruma.

”Kauneus on katsojan silmissä. Talot ovat arkkitehtien suunnittelemia, joten luultavasti ainakin arkkitehti pitää taloaan kauniina.

Puukerrostalot eivät ulkonäöltä ole juuri sen erilaisempia. Elementeistä nekin on tehty. Sadan metrin etäisyydeltä en pysty erottamaan niitä toisistaan.”

3 Betoni homehtuu helposti.

”Betoniharkko ei sisällä orgaanista ainesta, joten se on kuin kivi. Kyllä senkin pinnalle tulee organismeja, mutta aikaa se vaatii. Tässä mielessä puu ja betoni ovat janan ääripäissä.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  2. 2

   Pohjois-Korean vakavin uhka ei ole ydinase – maailma ei mahda diktatuurille mitään, koska sen tykistö muuttaisi Etelä-Korean pääkaupungin tulimereksi sekunneissa

  3. 3

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  4. 4

   Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

  5. 5

   S-kauppoihin tulee brittiläisen Tescon tuotteita – erityisesti gluteenittomien elintarvikkeiden määrä kasvaa

  6. 6

   Helsinki ei kertonut Munkkiniemen jätevesivuodosta, koska oli helatorstain aatto kello 15.30 – ”Ihmiset olivat jo lähdössä töistä pois”

  7. 7

   Pohjois-Korean ohjus osui yöllä Japanin talousvyöhykkeelle – Japani raivoissaan, Yhdysvallat varoitti sodan kauheuksista

  8. 8

   Rankasti kiusatut Helsingin kaupungin työntekijät kertovat nyt kokemastaan – ”Me tiesimme liikaa”

  9. 9

   Unohda eksoottiset superruuat, muista ruisleipä – Nämä kuusi kotimaista ruokaa ovat terveysvaikutuksiltaan ylitse muiden

  10. 10

   Jäseniä menettänyt Soldiers of Odin kiistää olevansa henkitoreissaan ja aikoo seuraavaksi avata kahvilan – ”Menemme oikeaan suuntaan”, sanoo kansallissosialistiksi esittäytyvä perustaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  2. 2

   Miehet puukottivat toisensa sairaalakuntoon Helsingin Hakaniemessä – lapsiperheet kauhistelivat tapahtumia aivan vierestä

  3. 3

   Pohjois-Korean ohjus osui yöllä Japanin talousvyöhykkeelle – Japani raivoissaan, Yhdysvallat varoitti sodan kauheuksista

  4. 4

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  5. 5

   F1-sarjakin irvailee Räikkösen olemukselle – yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

  6. 6

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  7. 7

   ”Se oli totuuden hetki” – Ranskan Macron kertoi, miksi hän kätteli niin pitkään Trumpia

  8. 8

   Jos presidentti Mauno Koivisto olisi kuollut lauantaina 13.5., olisiko seuraavana päivänä liputettu äideille vai noudatettu suru­liputusta?

  9. 9

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  10. 10

   Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  4. 4

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  5. 5

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  6. 6

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  7. 7

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  8. 8

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  9. 9

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  10. 10

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  11. Näytä lisää