Valikko
Talous

Alkaako tästä puurakentamisen uusi aika? Uusi tehdas tähtää puukerrostalojen sarjatuotantoon

Suomessa on tähän mennessä rakennettu yli kaksikerroksisia puukerrostaloja noin viisikymmentä. Niissä on yhteensä 1 157 asuntoa.

Kauhajoelle rakennetaan uusi tehdas, joka voi lisätä merkittävästi mahdollisuuksia rakentaa puukerrostaloja Suomeen.

CLT Plant alkaa näillä näkymin vuoden päästä valmistaa kotimaisesta kuusesta ja männystä CLT-massiivipuulevyjä ja myöhemmin myös valmiita taloelementtejä.

”Jatkossa esimerkiksi 35 neliön yksiö rakennetaan kokonaan valmiiksi tehtaassa ja kuljetetaan rakennuspaikalle”, CLT Plantin hallituksen puheenjohtaja Keijo Ullakko sanoo.

Noin 12 miljoonan euron investointi toisi Pohjanmaalle mahdollisesti jopa 150 uutta työpaikkaa. Yhtiö tavoittelee viidessä vuodessa noin 20 miljoonan euron liikevaihtoa.

Ensimmäisenä suomalaista puuta CLT-elementeissä alkoi käyttää kuhmolainen Crosslam kaksi vuotta sitten. Lue lisää tästä. Stora Enso valmistaa jo puukerrostalojen elementtejä, mutta niiden CLT-levyt oli aluksi valmistettu yhtiön tehtailla Itävallassa.

Ullakon mukaan sarjatuotanto takaa sen, että rakennusten neliöhinnat saadaan kohtuullisiksi. Esimerkiksi Tampereelle on tulossa kaksi vuokrakerrostaloa, joiden rakennuskustannukset jäävät alle 2800 euron neliöltä. Ne mahtuvat Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n asettamiin hintarajoihin.

”Pelkkä CLT-levyjen tuotanto ei riitä lisäämään puukerrostalojen tuotantoa. Pitää pystyä tuottamaan valmiita sarajaelementtejä, ja tällaista tuotantoa Suomessa on tähän asti ollut liian vähän”, professori Markku Karjalainen Tampereen teknillisestä yliopistosta sanoo.

Useissa kunnissa on kaavoitettu jopa kokonaisia asuinalueita puukerrostaloille, mutta edullisen sarjatuotannon ja riittävän CLT-tuotannon puuttuessa taloja ei ole vielä rakennettu.

Nykyiset rakentamismääräykset antavat mahdollisuuden rakentaa korkeimmillaan kahdeksankerroksisia puukerrostaloja. Asunnoissa on aina sprinklerijärjestelmä tulipalojen varalta.

”CLT on massiivipuuta, jota on hankala saada syttymään”, Markku Karjalainen sanoo.

CLT on lyhenne sanoista Cross Laminated Timber. Materiaalissa on liimattu puupalkkeja ristiin. Ristiinliimauksen ansiosta materiaali ei elä kuten puurakennukset yleensä. Jäykistysominaisuuksiensa ansiosta CLT sopii erityisen hyvin kerrostaloihin, mutta sitä voidaan käyttää myös pientaloissa ja esimerkiksi silloissa.

Helsingin Maunulaan valmistui CLT-levyistä valmistettu pientalo kaksi vuotta sitten. Lue lisää tästä.

”CLT on uusiutuva, ekologinen materiaali, joka takaa rakennukseen hyvän sisäilman, palonkestävyyden, lämpöeristyksen ja akustiikan. Se on melkein kuin nykyajan hirsi”, Ullakko sanoo.

Kun talomoduulit rakennetaan valmiiksi tehtaassa, ne eivät missään vaiheessa altistu kosteudelle. CLT-rakennuksen ulkoseiniin ei tule myöskään muovikalvoa höyrysulkuna, koska levy tasaa kosteuden hirsiseinän tavoin. Siksi valmistajat mainostavatkin materiaalia ratkaisuna talojen kosteus- ja homeongelmiin.

CLT Plantin suunnitelmissa on kaksinkertainen tuotantovolyymi Crosslamiin verrattuna. Yhtiöt aikovat myös aloittaa yhteistyön laatiakseen sarjatuotantoon sopivan puurakentamisen malliston suunnittelijoille.

CLT-tuotteilla on myös kysyntää ulkomailla. Ullakon mukaan kyselyjä on tullut jo esimerkiksi Ruotsista ja Norjasta, joissa puukerrostalojen rakentaminen on yleisempää kuin Suomessa.

Joukko kauhajokelaisia yrittäjiä sijoittaa CLT Plantiin neljä miljoonaa euroa. Yhtiön tavoitteena on 20 prosentin tuotto sijoitetulle pääomalle.

”Kauhajokelaisten yrittäjähenkisyys on vaikuttavaa. Kunta on menettänyt paljon teollisia työpaikkoja, ja he todella halusivat tehtaan omaan kuntaansa”, vaasalainen Ullakko sanoo.

Suomessa on tähän mennessä rakennettu yli kaksikerroksisia puukerrostaloja noin viisikymmentä. Niissä on yhteensä 1 157 asuntoa. Tänä vuonna on aloitettu noin 600 uuden puukerrostaloasunnon rakentaminen, kun kerrostaloasuntoja rakennetaan koko maassa noin 15 000 vuodessa.

CLT-levyistä rakennettu puukerrostalo voitti arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon viime vuonna. Lue juttu tästä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rakentaminen
 • Asuminen
 • puu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Liikenteen suuri muutos on vasta edessä, mutta isoja ongelmia on yhä ratkaisematta

  7. 7

   Parasta lomalukemista – HS kokosi alkuvuoden 30 kiinnostavinta kirjaa

  8. 8

   Mökin lettujauhoista ja hellevaatekasoista voi löytyä yllätys – testaa, tunnistatko mökin yleisimmät tuholaiset

  9. 9

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  10. 10

   NHL:n varaustilaisuus oli suomalaisjuhlaa – Peräti kuusi pelaajaa varattiin ensimmäisellä kierroksella, Heiskanen sai seuransa kolmantena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  7. 7

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää