Talous

Nokian Renkaiden toimitusjohtaja kiistää Aamulehden väitteet markkinointivilpistä

Toimitusjohtaja Ari Lehtorannan mukaan suomalaiset kuluttajat ovat Nokian Renkaita ostaessaan saaneet aina saaneet Pohjoismaiden olosuhteisiin suunniteltuja ja valmistettuja renkaita.

Renkaita valmistavan Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Ari Lehtoranta kiistää Aamulehden väitteet yhtiön markkinointivilpistä.

”Väite harhaanjohtavasta markkinoinnista ei pidä paikkansa. Suomessa on myyty ainoastaan tänne Pohjoismaiden olosuhteisiin suunniteltuja ja valmistettuja renkaita”, sanoo Lehtoranta.

Aamulehden mukaan Nokian Renkaat on valmistanut Pohjoismaihin ja Keski-Eurooppaan kesärenkaita samoilla resepteillä, mutta hinnat ovat olleet Keski-Euroopassa satoja euroja edullisempia.

Lehden mukaan reseptejä on käytetty valmistuksessa ainakin vuosina 2010–2013. Resepti kertoo sen, miten renkaan kumiseos on valmistettu.

Aamulehden mukaan Nokian Renkaat on kertonut vuosien ajan väärää tietoa valmistamistaan henkilöautojen renkaista.

Sen sijaan Keski-Euroopassa yhtiö on Lehtorannan mukaan aikoinaan myynyt Pohjoismaiden olosuhteisiin suunniteltuja renkaita eri tuotenimellä kuin Pohjoismaissa.

”Olemme jo pitkään kertoneet verkkosivuillamme, että Nokian Hakka Black ja Zlinen-tuotesarjojen kesärenkaissa on ollut identtisiä malleja. Kaikki renkaat on silti aina suunniteltu Pohjoismaiden olosuhteisiin.”

Lehtoranta ihmettelee myös Aamulehden väitettä, että yhtiö olisi saanut toimintatavallaan ”huomattavan taloudellisen hyödyn.”

”Kyse on kesärenkaista, joiden osuus liikevaihdostamme on 30 prosenttia. Meidän päätuotteitamme ovat Pohjoismaisiin olosuhteisiin kehitetyt talvirenkaat.”

Nokian Renkaat katsoo olevansa ainoa renkaiden valmistaja maailmassa, joka suunnittelee ja valmistaa myös kesärenkaat Pohjoismaiden olosuhteisiin.

Lehtorannan mielestä on täysin varmaa, että suomalaiset kuluttajat ovat saaneet juuri sitä, mitä he ovat ostaneet.

”Pelkästään se, että olemme käyttäneet samaa rengasseosta eri tuotteissa ei tarkoita, että ne olisivat samoja tuotteita. Pintakuvio ja renkaan rakenne vaikuttavat renkaan ominaisuuksiin aika paljon. Eli samalla reseptillä tehdystä rengasseoksesta voidaan tehdä ominaisuuksiltaan erilaisia renkaita.”

Lehtoranta painottaa myös, että Nokian Renkailla ei ole mitään mahdollisuuksia vaikuttaa keskieurooppalaisten vähittäismyyjien hinnoitteluun.

”Keskieurooppalaiset kuluttajat ovat saaneet renkaansa halvemmalla kuin kuluttajat Pohjoismaissa, jonne tuotteet on alun perin suunniteltu. Onhan Lidlin mehutkin Saksassa halvempia kuin Suomessa.”

Suomessa renkaita maahan tuova Vannetukku on ilmeisesti myynyt Nokian Renkaiden tuotteita suomalaisia vähittäismyyjiä halvemmalla ostamalla niitä Keski-Euroopasta.

Lehtoranta arvelee, että Aamulehti on saanut tietonsa lehtiartikkelissa mainitulta Vannetukulta. Hänen mukaansa Vannetukku on aiemmin ilmaissut, että sillä olisi halussaan Nokian Renkaiden reseptejä. Nokian Renkaiden käsityksen mukaan reseptien on täytynyt päätyä yhtiön ulkopuolelle oikeudettomasti.

Vannetukku on myös mainostanut maahantuomiaan kiinalaisia Trianglen renkaita 100-prosenttisesti Suomessa suunnitelluiksi.

Kiinalaiselle Trianglelle renkaiden valmistuksen suunnittelua ja tuotantoteknologiaa on myynyt Pirkkalassa toimiva Black Donuts Engineering, jonka työntekijöitä epäillään Nokian Renkaiden yrityssalaisuuksien oikeudettomasta käytöstä.

Nokian Renkaiden palveluksesta irtisanoutui vuosina 2010–2011 useita työntekijöitä, jotka ovat mukana Black Donuts Engineeringissä.

Nokian Renkaat teki syksyllä 2011 tutkintapyynnön epäillessään irtisanoutuneiden vieneen yhtiön yrityssalaisuuksia. Syyttäjä päätti nostaa syytettyjä vastaan syytteet yrityssalaisuuden rikkomisesta ja väärinkäytöstä.

Asiaa käsitellään parhaillaan Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Syyttäjä vaatii Black Donuts Engineeringiä menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 20 miljoonaa euroa ja 400 000–600 000 euron yhteisösakkoa.

Rikoksesta syytettyjen hallusta on esitutkinnassa takavarikoitu kymmeniätuhansia Nokian Renkaiden tuote- ja tuotannonkehitykseen liittyviä tallenteita.

Syyttäjä epäilee, että tallenteilla olevia yrityssalaisuuksia on käytetty Black Donuts Engineeringin toiminnassa tarjottaessa ja myytäessä rengastehdashankkeisiin liittyvää teknologiaa ja renkaiden tuotekehitystä useille ulkomaisille yhtiöille.

Rikoksesta syytetyt ovat kiistäneet syyllisyytensä. Syyttömyysolettaman mukaan rikoksesta epäiltyä ja syytettyä on pidettävä syyttömänä, kunnes hänen syyllisyytensä on laillisesti näytetty toteen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nokian renkaat
 • Markkinointi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poika harrasti seksiä kehitysvammaisen tytön kanssa – oikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta, koska oli epäselvää, miten tyttö kieltäytyi

  2. 2

   Helsinkiin muuttavien opiskelijoiden asuntohakemukset myöhästyivät Postin virheen vuoksi – ”Minä vain oletin, että kirje olisi perillä kolmessa päivässä”

  3. 3

   Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset ajokortit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

  4. 4

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  5. 5

   Veitsihyökkäys supermarketissa Hampurissa – yksi kuollut ja useita haavoittunut

  6. 6

   Tämä oli nyt tässä, tai sitten ei – Trump vihjasi, että Obamacare voisi vielä kaatua likaisen tempun avulla

  7. 7

   Melkein toivon, ettei Ultra Bra tee enää lisää konsertteja – mutta sellaisista nyt vihjaillaan

  8. 8

   Helsingissä liftataan nyt ilman autoa kulkevien ohikulkijoiden matkaan – Näin toimii suomalaiskaverusten kehittelemä Urban Hitchhiking

  9. 9

   Suomalaislapsilta vaaditaan liikaa itsenäisyyttä – Ranskassa pikku koululaisten ei tarvitse viettää iltapäiviään yksin

  10. 10

   Arnold Schwarzenegger oli maailman isoin toimintatähti, joka nousi kuvernööriksi kuin Donald Trump presidentiksi – olemalla menestynyt mies, joka ahdistelee ja kourii naisia häpeilemättä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset ajokortit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

  4. 4

   Poika harrasti seksiä kehitysvammaisen tytön kanssa – oikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta, koska oli epäselvää, miten tyttö kieltäytyi

  5. 5

   Seksuaaliseen häirintään törmää Helsingissä kaikkialla

  6. 6

   Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

  7. 7

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  8. 8

   Yhdysvaltain senaatti kaatoi yhdellä äänellä Obamacaren ”laihan kumouksen” – McCain taas ratkaisijoiden joukossa

  9. 9

   Trumpin uuden viestintäjohtajan alatyylinen vuodatus vei Valkoisen talon sisäiset riidat uudelle tasolle – haukkui kansliapäällikköä ”skitsoksi” ja uhkasi erottaa kaikki alaisensa

  10. 10

   Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää