Valikko
Talous

Twitterin kilpakosijat kaikkoavat – ainakin Googlen, Disneyn ja Applen kiinnostus on hiipunut

Tappiota vuosien ajan tehnyt yhteisöpalvelu Twitter koettelee sijoittajien kärsivällisyyttä. Vakavarainen ostaja voisi auttaa visertäjää, mutta ostajaehdokkaiden parvi on harventuu.

Yhteisöpalvelu Twitter on vaikeuksissa. Sosiaalisen median tähti on menettänyt uskottavuuttaan sijoittajien keskuudessa. Tappiollinen pörssiyhtiö on yrittänyt houkutella itselleen ostajaehdokkaita.

Teknologiasivusto Recode kertoo, että nettijätti Google ei aio tehdä ostotarjousta Twitteristä. Recoden mukaan myös viihdekonserni Disney on luopunut lintujahdista, ja Applekin suhtautuu nihkeästi kauppaan.

Uutistoimisto Bloomberg kertoi aiemmin, että ainakin Disney, Google ja pilvipalveluyhtiö Salesforce ovat neuvotelleet investointipankkiirien kanssa ostotarjouksen tekemisestä.

Ainakin Salesforce saattaa yhä olla kiinnostunut, mutta sijoittajille ajatus on karvas. Salesforcen osake halventui keskiviikkona kuutisen prosenttia.

Yhtiön perustaja ja toimitusjohtaja Marc Benioff ilmoittikin Bloombergin mukaan, että hän silmäilee monenlaisia yrityksiä, mutta jättää valtaosan niistä lopulta ostamatta.

Ostohuhujen ensin kiihdyttyä Twitterin osake ehti kallistua New Yorkin pörssissä keskiviikkona lähes kuusi prosenttia.

Uutinen Googlen vetäytymisestä tuli pörssien jo sulkeuduttua, jonka jälkeen Twitter sukelsi jälkipörssissä enimmillään 11 prosenttia.

Google olisi ollut luonteva koti Twitterille, joka omistaa muun muassa videopalvelu Youtuben. Twitter olisi sulautunut hyvin osaksi monia Googlen palveluita. Ilmeisesti Twitterin hallituksen asettama hintahaarukka ei kuitenkaan kelvannut Googlelle.

Vielä joulukuussa 2013 Twitter oli yksi Yhdysvaltojen kuumimmista yrityksistä. Silloin sen markkina-arvo oli lähes 50 miljardia dollaria, ja sijoittajat luottivat 140 merkin pikaviestien tulevaisuuteen.

Sittemmin Twitterin arvosta on huvennut yli 60 prosenttia.

Ongelmana on, että Twitter on jäänyt jumiin. Sen käyttäjämäärä on junnannut noin 300 miljoonassa jo kahden vuoden ajan. Kasvu on ollut hyvin verkkaista ja vuoden 2015 viimeisellä neljänneksellä käyttäjämäärä jopa hieman hupeni.

Käyttäjien lisääminen on kriittistä Twitterin kaltaisille mainoksista riippuvaisille internetyhtiöille. Ilman jykevää tietokantaa kuluttajista yrityksellä on ongelmia houkutella mainostajia palveluunsa.

Twitter ei ole tehnyt vielä voittoa, mutta sillä tuskin olisi sijoittajille väliä, jos se pystyisi vahvistamaan jalansijaansa netin isona pelurina. Nyt kuitenkin vaikuttaa, että Twitter on jäämässä ihan kivaksi palveluksi, joka ei kuitenkaan ole välttämätön väline ihmisten sosiaalisessa kanssakäymisessä.

Kesäkuun lopussa käyttäjiä oli 313 miljoonaa. Twitter julkistaa heinä–syyskuun tuloksensa lokakuun 27. päivä. Jos yhtiöllä on tuolloin lisää huonoja uutisia kerrottavana, sillä voi olla suuria vaikeuksia löytää omistajaa, joka suostuisi maksamaan Twitteristä suosiollista hintaa.

Uutistoimisto Reuters uutisoi torstaina, että Twitter aikoo viedä myyntineuvottelut päätökseen ennen seuraavaa tulosjulkistusta.

Reutersin mukaan sitovat ostotarjoukset jätetään kahden viikon sisällä, ja ainakin Salesforce on yhä kiinnostunut. Reutersin lähteiden mukaan myös Disney ja Google yhä harkitsevat tarjousten jättämistä.

Disney olisi kiinnostava ostaja, sillä elokuvista, huvipuistoista ja televisiokanavistaan tunnettu vuonna 1923 perustettu yhtiö ei ole toistaiseksi pyrkinyt merkittäväksi toimijaksi internetissä.

Disneyn brändiportfolion ja Twitterin yhdistelmä voisi tuottaa kiinnostavia tuloksia. Twitterin toiminnot täydentäisivät hyvin myös ESPN-urheilukanavaa, joka on Disneyn rahasampo.

On kuitenkin kyseenalaista, onko Disneyllä tarvetta omistaa Twitteriä hyötyäkseen sen ominaisuuksista.

Salesforce omistaa joitakin sosiaalisen median palveluita, mutta sen pääasiallisia asiakkaita ovat yritykset. Twitter on markkinointi- ja verkostoitumiskanava yrityksillekin, ja Benioff saattaa haluta kehittää Twitteriä yritysystävällisempään suuntaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yrityskaupat
 • Sosiaalinen media

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  2. 2

   Varo näitä ruokia, jos syöt lääkkeitä – ruoka-aineilla on oudoilta kuulostavia vaikutuksia lääkkeiden kanssa

  3. 3

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  4. 4

   Tutkimus: Sperman laatu laskee hälyttävästi – länsimaissa miehillä on siittiöitä jo yli puolet vähemmän kuin 40 vuotta sitten

  5. 5

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamissuunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   Parantumattomasti sairaan Charlie-vauvan vanhemmat ajautuivat taas erimielisyyksiin sairaalan kanssa – vanhemmat haluavat vauvan kotiin kuolemaan, mutta sairaala ei suostu

  8. 8

   Suomen EU-politiikkaa pyörittävä mies on palvellut viittä pääministeriä, mutta hänestä ei ole edes Wikipedia-artikkelia – haastattelussa arvostettu, karu ja vähän pelättykin Kare Halonen

  9. 9

   Yhdysvaltain senaatti päätti täpärästi aloittaa poikkeusmenettelyn Obamacaren kumoamiseksi

  10. 10

   Terveystiedon googlaus on niin helppoa, että yhä useampi pelkää sairastavansa jotain vakavaa – Näin pääset eroon turhista terveyshuolista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  3. 3

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  4. 4

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  5. 5

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  6. 6

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  9. 9

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  10. 10

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää