Valikko
Talous

Turun telakka sai jälleen miljarditilauksen – lähes kahden Kalasataman keskuksen arvoinen urakka

Elinkeinoministeri Olli Rehnin mukaan pelkästään telakalla tarvitaan jatkossa 500 uutta työntekijää. Tiistaina julkistettujen uusien risteilijätilausten ansiosta Turun telakan tilanne on parempi kuin koskaan sen historiassa.

Turun telakka on saanut uuden miljardiluokan tilauksen. Risteilyvarustamo Royal Caribbean tiedotti maanantain ja tiistain välisenä yönä Suomen aikaa solmineensa telakkaa pyörittävän Meyer Turun kanssa aiesopimuksen kahden risteilijän rakentamisesta.

Turun telakalta vahvistettiin yöllä HS:lle, että Caribbeanin tilaus koskee kahta uutta risteilijää. Laivat toimitetaan vuosina 2022 ja 2024.

Tilauksen kokoluokka on sama kuin syyskuussa uutisoidussa Carnival-yhtiön tekemässä laivatilauksessa.

Carnival tilasi tuolloin Meyer Turulta niin ikään kaksi risteilijää, joiden arvoksi asiantuntijat arvioivat 800 miljoonaa euroa laivaa kohden. Tälläkin kertaa kyseessä olisi siis suurin piirtein 1,6 miljardin euron tilaus.

Urakan kokoa voi suhteuttaa esimerkiksi Metsä Groupin Äänekosken sellutehdashankkeeseen. Metsä Groupin mukaan 1,2 miljardin euron tehdashanke on Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi. Kalasataman keskuksen rakennusurakka on puolestaan arvoltaan hieman alle miljardi euroa, eli Turun telakan tilaus on liki kahden Kalasataman keskuksen arvoinen.

Elinkeinoministeri Olli Rehnin mukaan tilaukset vaikuttavat alihankintaketjun kautta työllisyyteen koko Suomessa.

”Pelkästään telakalla tarvitaan jatkossa 500 uutta työntekijää. Kaikkiaan tänään saatujen tilausten yhteisvaikutus on yli 15 000 henkilötyövuotta”, Rehn sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa tilaus osoittaa, että julkiset tutkimus- ja tuotekehityspanokset telakkateollisuuden kehittämiseen ovat kannattaneet.

”Uudet innovaatiot muun muassa energia- ja materiaalitehokkuudessa sekä ennen kaikkea tehokas ja osaava kumppanuusverkosto pitävät suomalaisen risteilijäteollisuuden alan kansainvälisessä kärjessä.”

Royal Caribbean -yhtiön tilaukset lihottavat ja venyttävät Turun telakan tilauskirjoja entisestään.

Uuden sopimuksen myötä Turun telakalla on kesken tai rakennustöiden alkua odottelemassa peräti kymmenen alusta. Tilanne on ennätyksellisen hyvä.

Ensi vuonna valmistuvien laivojen joukossa on esimerkiksi Tallink Mega Star -niminen matkustajalaiva.

Jos urakat toteutuvat aiesopimusten mukaisesti, töitä Turun telakalla riittää ainakin vuoteen 2024. Suuren laivan rakennusprojekti kestää suunnitteluineen ainakin kolme vuotta.

Telakka ja sen alihankintaverkosto työllistävät Turun seudulla noin 10 000 ihmistä.

”Historiallisen pitkän ja työntäyteisen tilauskirjamme avulla voimme uudelleenrakentaa Turun telakan moderniksi digitalisoituneeksi laivatehtaaksi. Kasvatamme tuotantomme aivan uudelle tasolle yli 50 prosenttia yli aikaisemman huipputason. Yli 75 miljoonan euron investointimme ovat enemmän kuin yhdelläkään muulla oman teollisuusalamme yrityksellä Suomessa. Nyt saadut tilaukset ja investoinnit tarjoavat runsaasti hyvää työtä monille suomalaisille yhtiöille ja myös omalle kasvavalle tiimillemme”, Meyer Turun toimitusjohtaja Jan Meyer kommentoi Meyerin tiedotteessa.

Konkurssin partaalla käynyt telakka siirtyi saksalaisen perheyrityksen Meyer Werftin omistukseen vuonna 2014. Nyt telakka elää uutta nousukautta.

”Tämä on hyvin mielenkiintoista aikaa telakkamme asiantuntijoille, sillä olemme luomassa uudelleen työn tekemisen tapoja ja edistämässä tuotteidemme teknologiaa. Olen hyvin ylpeä suomalaisen laivanrakennustiimimme ammattitaidosta. Tarvitsemme yhä lisää lahjakkaita ihmisiä monilta eri aloilta mukaan joukkoomme”, Meyer sanoo tiedotteessa.

Meyer Turku järjestää tiedotustilaisuuden tilauksistaan tiistaina kello 9.30.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Telakkateollisuus
 • Turun telakka
 • Suomen talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Liikenteen suuri muutos on vasta edessä, mutta isoja ongelmia on yhä ratkaisematta

  7. 7

   Parasta lomalukemista – HS kokosi alkuvuoden 30 kiinnostavinta kirjaa

  8. 8

   Mökin lettujauhoista ja hellevaatekasoista voi löytyä yllätys – testaa, tunnistatko mökin yleisimmät tuholaiset

  9. 9

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  10. 10

   NHL:n varaustilaisuus oli suomalaisjuhlaa – Peräti kuusi pelaajaa varattiin ensimmäisellä kierroksella, Heiskanen sai seuransa kolmantena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  7. 7

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää