Valikko
Talous

Kuunteleeko kukaan nobelisti Holmströmiä? HSTV:ssä puitiin tieteen ja politiikan suhdetta: ”Olemme vanhojen järjestelmien vankeja”

Vattin tutkimusjohtaja Essi Eerola, kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki ja Sdp:n kansanedustaja Timo Harakka uskovat kaikki, että tiede vaikuttaa yhä politiikkaan.

Kun taloustieteilijä Bengt Holmström voitti maanantaina Nobelin, tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli ensimmäisten onnittelijoiden joukossa.

”Taloustieteen Nobel-palkinto menee oikealle osaajalle ja Teitä tullaan kuuntelemaan yhä tarkemmin.SN”, Niinistö kirjoitti Facebook-seinällään.

Niinistö huomautus tuskin oli sattumaa. Välillä vaikuttaa siltä, ettei Holmströmiä juuri kuunnella yhteiskunnallisessa keskustelussa. Esimerkiksi Holmströmin koulutusleikkauksia koskeva arvostelu sekä vaateet työmarkkinauudistuksista ovat kaikuneet hallituksessa kuuroille korville.

Tutkimuksen ja politiikan välinen suhde, johon myös Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä kiinnitti taannoin huomiota. Vihriälä sanoi juhlapuheessaan, että ”tutkimustiedon rooli talous- ja yhteiskuntapolitiikan päätöksenteossa on Suomessa ollut tarpeettoman, osin jopa luvattoman heikko”.

HSTV:n suorassa lähetyksessä kysyttiin tiistaina, kuuntelevatko poliitikot taloustieteilijöitä ja tieteellistä tutkimusta ylipäänsä?

”Kyllähän poliitikot kuuntelevat. Minusta poliitikkoja vähän turhaan halveerataan siitä, etteivät he muka tietäisi, miten asiat pitää tehdä”, pohti kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki.

Lepomäen mukaan Suomen vaalijärjestelmä ei kuitenkaan ohjaa parhaaseen lopputulemaan päätösten kannalta.

”Tätä voi itse asiassa Holmströmin teorialla aika hyvin selittääkin. Kun olet kansanedustaja, on aika vähän taloudellisia kannustimia riskinottoon tai siihen, että tekee työnsä hyvin.”

”Ja sitten on olemassa tällainen career concern, urahuoli, josta Holmström on paljon kiroittanut yleisellä tasolla. Poliitikolla julkinen kuva on se, jota suojellaan, ja tutkimusten mukaan se voi jopa kannustaa valehteluun”, Lepomäki lisää.

Sdp:n Harakka arvioi, että kyllä taloustieteilijöitä kuunnellaan, yhtä mittaa ja aika laajalla kirjolla.

”Ja hyvä niin. Mutta mielestäni tässä on tehtävänjako. En näe, että politiikan pitäisi toteuttaa jotain talousteoreettista näkemystä jäännöksettömästi.”

Harakan mukaan politiikan tehtävä on joutua ajattelemaan esimerkiksi monia niitä ulkoisvaikutuksia, joita rajallisissakin talousteoreettisissa malleissakaan ei ole voitu ottaa huomioon.

”Se tehdään usein väärin ja huonosti, mutta se kuuluu tehdä. Jolloin asiat, jotka näyttäytyvät talousteoriassa itsestäänselvinä ja fiksuina vaihtoehtoina, eivät välttämättä reaalimaailmassa olekaan sitä.”

Essi Eerola Vattista taas arvioi, että tutkimus saattaa heijastua politiikkaan pidemmällä aikavälillä, vaikka poliitikot saattavatkin viitata kintaalla moniin yksittäisiin tutkimuksiin tai selvityksiin.

Eerola myös arvioi, että eri politiikan lohkoissa on isoja eroja. Jotkut ovat enemmän etujärjestöjen hallussa, toiset taas enemmän tutkijoiden.

”Kokonaisuutta hämärtää myös se, että tutkimuksen ja politiikanteon aikajänne on hirveän erilainen. Siitä seuraa, että poliittisia päätöksiä joudutaan väistämättä tekemään myös tilanteissa, joissa juuri tähän tilanteeseen ei ole saatavilla sopivaa tutkimusta.”

Keskustelussa nousi esille myös tutkimuksen ja päätöksenteon keskeisin jännite: tutkijat lähtevät usein liikkeelle puhtaalta pöydältä.

”Toisaalta taas poliittinen päätöksenteko liittyy siihen, että aina on olemassa joku järjestelmä, jonka muuttaminen synnyttää voittajia ja häviäjiä. Siksi se keskustelu on luonnollisesti paljon vaikeampaa”, pohti Eerola.

”Lähtökohta siihen, että mennään edes yksi askel oikeaan suuntaan, on käytännön päätöksenteossa niin monimutkainen tilanne”, lisäsi Lepomäki.

”On koko ajan erilaisia ihmisiä, jotka häviävät tai menettävät. Olemme vanhojen järjestelmien vankeja, johonkin pisteeseen asti”, sanoi Harakka.

Eikö demokraattinen päätöksenteko ole toisaalta tutkimustietoa tärkeämpi asia?

Jos keskusta ei esimerkiksi halua kiihdyttää kaupungistumista, vaikka lähes kaikki ekonomistit ovat sen kannalla, eikö sillä ole tähän politiikkaan oikeus? Kyseessä on pääministeripuolue, jolla on todella monen suomalaisen tuki.

”Tähän liittyen minua vähän häiritsee poliittisessa keskustelussa se, kun kaikki vetoavat aina isänmaan etuun ja sanovat, että nuo toiset ajattelevat vain äänestäjiään”, Harakka sanoo.

”Se on alentavaa retoriikkaa, josta pitäisi luopua. Ei jonkun eturyhmän edun ajamisessa ole mitään pahaa, mutta sitä ei pitäisi verhota siihen, että kyseessä on varmasti kaikkien suomalaisten etu.”

Lepomäki korosti, että demokraattinen mandaatti on tärkein asia suomalaisessa yhteiskunnassa.

”Mutta kuten tässä on tullut aikaisemminkin todettua, meidän koalitiohallituksemme varmistavat, ettei mikään sellainen räikeä ja puhdas yhden etujärjestön agendan ajaminen ei mene läpi. Sen sijaan lehmänkaupoissa menevät läpi kahden etujärjestön agendat”, Lepomäki ironisoi.

”Itse haluan uskoa siihen, että rypyt rakkaudessa korjaantuvat tiedon myötä. Siinä toivoisin tutkijoilta ja medialta pitkää pinnaa. Oppositiolle se asettaa haasteen ja oikeastaan upean tehtävän kaivaa esille asioita, jotka eivät vie pitkällä aikavälillä kansantalouden kokonaisetua eteenpäin.”

Essi Eerola sanoi, että tutkijat käyvät jatkuvasti keskustelua politiikan ja tutkimuksen suhteesta.

”Ei ole ollenkaan riittävää, että kommunikoimme tulokset päätöksentekijöille. Meidän pitää osallistua myös julkiseen keskusteluun, ja se velvollisuus liittyy juuri siihen, että äänestäjät voisivat tehdä informoituja päätöksiä mennessään vaaliuurnille”, Eerola kertoi.

”Oleellista on pyrkiä viestimään, mitä me tutkimuksen perusteella eri asioista tiedämme.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Talouspolitiikka
 • Taloustiede
 • Nobel-palkinto
 • HSTV

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  3. 3

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  4. 4

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  5. 5

   Miksi ihminen pitää luomua ylivertaisena tai uskoo Jumalaan? Marjaana Lindeman tutkii työkseen ihmisten ajattelua ja uskomuksia, jotka voivat johtaa vaarallisiinkin tekoihin

  6. 6

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  7. 7

   Nokia teki huipputuloksen – liikevoitto kasvoi yli 200 miljoonaa euroa

  8. 8

   Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

  9. 9

   Pankit haluavat tietää, oletko ottanut kulutusluottoja – positiivinen luottorekisteri voisi estää suomalaista saamasta pankista lainaa

  10. 10

   Trump aikoo kieltää transsukupuoliset Yhdysvaltain armeijassa – Palkittu eliittisotilas ärähti: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  2. 2

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  3. 3

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  4. 4

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  5. 5

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  6. 6

   Trump aikoo kieltää transsukupuoliset Yhdysvaltain armeijassa – Palkittu eliittisotilas ärähti: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  7. 7

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  8. 8

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  9. 9

   ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

  10. 10

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  11. Näytä lisää