Valikko
Talous

Ensimmäinen Lähi-idän lentoyhtiö rantautui Suomeen – sisäänheittotuotteina kaukokohteita alle 500 eurolla

Pieni Qatar pyrkii Qatar Airways -lentoyhtiöllä maailman suurimpien joukkoon.

Lähi-idän suurten lentoyhtiöiden saapumista Helsinkiin on odotettu. Maanantaina tuo päivä koitti, kun Qatar Airwaysin kone laskeutui Helsinki–Vantaan lentoasemalle, ja yhtiö aloitti päivittäiset lennot Helsinkiin Qatarin pääkaupungista Dohasta.

Muihin Pohjoismaiden pääkaupunkeihin Qatar Airways lentää jo kahdesti päivässä.

”Minun Pohjoismaisessa laajentumissuunnitelmassani on tarkoitus on aikanaan kaksinkertaistaa liikenne”, Qatar Airways Groupin pääjohtaja Akbar Al Baker kertoi yhtiön lehdistötilaisuudessa tiistaina Helsingissä.

Al Baker sanoi pitävänsä Pohjoismaista markkinaa merkittävänä. Hänen mukaansa laajentumishankkeita alueella hidastaa lähinnä se, että lentokonevalmistajat eivät pysty tuottamaan yhtiölle uusia koneita riittävän nopeasti.

Qatar Airways on aloittanut lentojensa markkinoinnin Suomessa sisäänheittohinnoilla. Tarjouksissa halvimpia menopaluulippuja Goalle, Bangkokiin, Singaporeen ja Nairobiin on kaupattu alle 500 eurolla.

Al Bakerin mukaan kyseessä on tavallinen lentoyhtiöiden käytäntö uusille markkinoille tultaessa, ei hintasodan julistus. ”Tarkoituksena ei ole kaivaa maata kumppanimme Finnarin alta.”

Qatar Airways on saman OneWorld-lentoyhtiöallianssin jäsen kuin Finnair.

Yhtiöt ilmoittivat tiistaina aloittaneensa rajoitetun codeshare-yhteistyön, jossa tietyillä lennoilla yhtiöt ostavat toistensa koneista tilaa ja markkinoivat niitä omina lentoinaan.

”Näemme [Qatar Airwaysin] tulon enemmän mahdollisuutena kuin uhkana”, Finnairin kaupallinen johtaja Juha Järvinen ar­vioi tiistaina.

Järvisen mukaan kyseessä on ”aito mielipide” eikä kohteliaisuus, koska Dohan kautta Finnair pääsee vastaanottamaan ja syöttämään liikennettä kohteisiin, jotka ovat aiemmin olleet valkoisia läikkiä kartalla.

Qatar Airways lennättää matkustajia peräti 150 kohteeseen, ja rahtia lisäksi 40 muuhun kohteeseen. Finnairille avautuu tätä verkostoa käyttämällä uusia kohteita erityisesti Afrikasta, Järvinen perustelee.

Aasian-liikennettä Qatar Airways ei Järvisen mielestä kovin vakavasti uhkaa, koska kuuden tunnin lento Dohaan ennen jatkolentoa pidentää kilpailijan lentoaikoja kohteisiin Finnairin suoriin lentoihin verrattuna.

Qatar Airways tunnetaan laatulentoyhtiönä, joka on vuodesta toiseen erilaisten listausten kärkipäässä parhaita lentoyhtiöitä arvioitaessa. Erityisesti sen first- ja businessluokka ovat vuodesta toiseen vähintään viiden parhaan joukossa.

Kansallinen Qatar Airways on samalla Qatarin valtion käyntikortti ja työkalu, jolla öljytuloista riippuvaisen maan elinkeinorakennetta pyritään monipuolistamaan. Sen avulla maahan yritetään saada lisää matkailijoita.

Kun suuri osa lentoyhtiöiden kuluista tulee polttoaineesta, Lähi-idän valtionyhtiöt voivat tavoitella markkinaosuuksia kansainvälisestä lentoliikenteestä halvan polttoaineen takia.

Aggressiivinen laajentumisstrategia näkyy niin yritysostoina kuin lentokoneiden määrän kasvattamisena.

Elokuussa yhtiö ilmoitti lisänneensä omistusosuutensa maailman kuudenneksi suurimmasta lentoyhtiöstä IAG:stä runsaaseen 20 prosenttiin, kun muun muassa British Airwaysin omistavan yhtiön kurssi oli lähtenyt luisuun Britannian EU-eron takia.

Viime viikolla yhtiö kohahdutti ilmailualaa ilmoittamalla tehneensä yhdysvaltalaisen Boeing-lentoyhtiön kanssa listahinnoilla laskettuna 18,6 miljardin dollarin eli 16,7 miljardin euron sopimuksen 40–100 lentokoneen ostosta. Suurissa lentokonekaupoissa alennukset ovat yleensä huomattavia.

Näistä 40 on pitkän matkan laajarunkokoneita. Aiesopimus tehtiin lisäksi 60:n 737 MAX 8 -koneen ostosta.

Ilmoitus 737-koneiden ostosta tuli vain pari viikkoa sen jälkeen, kun Qatar Airways oli peruuttanut eurooppalaiselta Airbus-yhtiöltä neljän samassa luokassa kilpailevan Airbus A320neo -koneiden tilaukset toimitusviivästyksiin vedoten.

”Voitte ymmärtää, miksi eurooppalaiset lentoyhtiöt ovat niin huolissaan meistä”, Al Baker sanoi kerrottuaan Qatar Airwaysin tuoreista ostoksista.

Kysymykseen siitä, onko Qatar Airways kiinnostunut ostamaan osuuden Finnairista, Al Baker vastasi hymyillen, ettei kerro koskaan ostoaikeistaan etukäteen, koska sellaiset puheet nostavat ostokohteen hintaa.

Qatarin käyntikortti

 Qatar on emiirikunta Arabian niemimaan kaakkoisosassa, Saudi-Arabian ja Persianlahden välissä. Väkiluku on noin 2,2 miljoonaa.

 Qatar Airways Group on valtion monialayritys, joka omistaa lentoyhtiön lisäksi esimerkiksi pääkaupunki Dohan Hamad-lentoaseman ja maan alkoholimonopoliyrityksen.

 Qatar Airwaysin laivastossa on nykyisin 190 lentokonetta.

 Lentorahtiyhtiö Qatar Airways Cargolla on 188 konetta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  2. 2

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  5. 5

   Maapallo lämminnyt ennätyskuumaksi – Suomen pitäisi tehdä muutakin kuin kiukutella hiilinielujen laskentatavasta

  6. 6

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  7. 7

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  8. 8

   Ilmainen itse jonotettu ämpäri on suomalainen unelma, ja niitä valmistetaan Vanttilassa – ”Me olemme syypäitä tähän hullutukseen”

  9. 9

   Neljä saksalaista Isis-tukijoiksi epäiltyä naista on pidätettyinä Irakissa – yksi heistä on todennäköisesti 16-vuotias Linda, joka herätti suuren mediahuomion

  10. 10

   Hallitus tavoittelee 250 000:ta uutta sähköautoa – Mitä tapahtuisi sähköverkolle, jos ne tulisivat käyttöön kerralla?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  3. 3

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  4. 4

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  5. 5

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  8. 8

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  9. 9

   ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

  10. 10

   Poliisi ampui yöpukuisen naisen Minneapolisissa hämärissä olosuhteissa – Nyt poliisipäällikkö joutui jättämään tehtävänsä australialaisnaisen ampumisen vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää