Valikko
Talous

Verkkokauppa Zalando aikoo muuttua teknologiayhtiöksi – Helsingin toimistoon palkataan vauhdilla uusia koodareita

Zalandon Helsingissä sijaitsevaan teknologiakeskukseen rekrytoidaan noin viisi uutta työntekijää kuukaudessa. Uudenkarhessa toimistossa koodarit saavat pelata play stationia ja kiikkua keinuissa, jossa on valo takapuolen alla.

Verkkokauppajätti Zalandon Helsingissä oleva teknologiakeskus on kasvanut niin vauhdikkaasti, että vasta vuosi sitten kesällä avatun toimiston tilat kävivät pieniksi. Tänä syksynä se muutti uusiin, isompiin tiloihin Kampissa.

Ulospäin nyt 70 ihmistä työllistävä teknologiakeskus ei juuri näy. Oikeaa oveakin on vaikea löytää.

”Me ei haluta hirveästi mainostaa että olemme täällä. Edelliseen toimistoomme pyrki välillä asiakkaita, jotka halusivat palauttaa tai vaihtaa Zalandolta ostamiaan vaatteita”, nauraa tuotekehityksestä vastaava johtaja Pekka Kosonen.

Vaatteita tai verkkokaupan paketteja uudenkarheassa toimistossa ei pyöritellä.

Täällä koodataan. Välillä pelataan myös biljardia ja play stationia, tai rentoudutaan keinuissa, joissa on takapuolen alla valot. Työnantaja tarjoaa virvoitusjuomat. Suosittua näyttäisi olevan maté-juoma.

Zalandon Helsingin-toimisto pyrkii vaalimaan startup-henkeä.

Sitä tarvitaan, sillä Zalandon koodarien tarkoitus on rakentaa osaltaan harppausta, jolla verkkojätti pyrkii muuttumaan entistä enemmän pelkästä vaatekauppiaasta teknologiayhtiöksi.

Helsingissä kehitetään muun muassa palveluita, joiden avulla perinteisinä kivijalkamyymälöinä toimivien muotikauppojen valikoima saataisiin tarjolle Zalandon verkkopalvelun kautta. Ensimmäinen kokeilu tässä tehtiin viime kesänä Berliinissä, jossa paikallisen Adidas-myymälän tuotteet tuotiin tarjolle Zalandon sivuille. Toimitusajat lyhenivät tunteihin.

Tämä on vasta ensimmäinen pieni askel. Suunnitelmat ovat kunnianhimoisia.

”Tavoitteena on, että Euroopassa kaikki muoti olisi tarjolla Zalandon kautta ”, sanoo Helsingin toimiston johtaja Tuomas Kytömaa.

Samoin kuin hakukone Googlen tavoitteena on järjestää koko maailman tieto, Zalandon visiossa se järjestäisi kaiken maailman vaatteet.

Kaikkiaan Zalandon noin 10 000 työntekijästä 1 300 työskentelee sovelluskehityksen parissa. Suurin teknologiakeskus on Berliinissä. Tähän verrattuna Helsingin 70 zalandolaista on pieni määrä.

Zalando kuitenkin rekrytoi koko ajan myös Helsinkiin: Kososen mukaan kuukaudessa Helsingissä aloittaa noin viisi uutta työntekijää. Valtaosa heistä on koodareita. Osa toimiston työpisteistä on tarkoituksella tyhjinä. Uusiin tiloihin mahtuisi noin 120 työntekijää.

Tänä vuonna Zalando on ilmoittanut investoivansa teknologian ja logistiikan kehittämiseen 200 miljoonaa euroa. Valtaosa noin kolmen miljardin liikevaihdosta tulee yhä vaatekaupasta, mutta yhtiö näkee teknologian kehittämisessä ja palvelujen tarjoamisessa ison kasvupotentiaalin.

Zalandon niskaan hengittää nyt myös yhdysvaltalainen verkkokauppias Amazon, joka suunnittelee laajentavansa valikoimaansa myös vaatteisiin ja kenkiin. Vaikka Zalando on arvioinut Amazonin mahdollisen asiakaskunnan poikkeavan hieman omastaan, kilpailu muodin verkkokaupassa saattaa tulevaisuudessa kiristyä.

”Eksponentiaalinen kasvu voidaan saada aikaan palveluilla”, Kytömaa selittää.

”Lisäksi jos tarjoamme kaupoille palveluita sen sijaan että vain myisimme vaatteita, riski pienenee eikä tarvitse sitoa pääomaa omaan varastoon.”

Zalando suunnittelee ja kehittää useita erilaisia palveluita verkkoalustalleen. Osaa niistä, kuten stylistipalvelua, se tarjoaa kuluttajille.

Osa on palveluita vaatemerkeille: niille Zalando haluaa myydä muun muassa hyvin tarkasti potentiaalisen asiakaskunnan mukaan rajattua mainontaa. Tässä se hyödyntää miljoonista asiakkaistaan keräämäänsä yksityiskohtaista tietoa.

Kivijalkaliikkeille Zalando pyrkii tulevaisuudessa tarjoamaan myyntikanavaa verkossa. Ajatuksena on luoda silta verkon ja fyysisten vaatekauppojen välille – käytännössä digitalisoida kivijalkakauppojen valikoima.

Taustalla on usko siihen, että valtaosa vaatteista myydään vielä pitkään kivijalkaliikkeistä.

”Euroopassa muotimarkkina on noin 400 miljardin euron arvoinen. Kymmenen prosenttia siitä myydään verkkokaupassa”, Pekka Kosonen sanoo.

”Se kasvaa, mutta kivijalan osuus tulee olemaan iso hyvin pitkään.”

Varsinkin pienille vaatekaupoille verkkokaupan perustaminen on Kososen mukaan haastavaa, kallista ja aikaavievää. Zalando haluaisi tarjota niille ratkaisun – myynnistä saatavaa prosenttiosuutta vastaan.

Ennen kuin palvelu saadaan pystyyn, se vaatii kuitenkin ankaraa koodausponnistelua Helsingissäkin. Haasteita on paljon: muun muassa se, miten tiedot ja kuvat kivijalkakauppojen varastoissa olevista tavaroista saadaan sähköiseen muotoon.

Kosonen ei halua julkisesti arvioida, milloin palvelua mahdollisesti voitaisiin alkaa tarjota liikkeille Suomessa.

”Lähikuukausina olisi valehtelua, mutta lähivuosina liioittelua.”

19 miljoonaa asiakasta

 Vaatteiden, kenkien ja muun muodin verkkokaupalla Zalandolla oli vuoden toisella neljänneksellä 18,8 miljoonaa aktiivista asiakasta.

 Vuonna 2008 perustettu saksalaisyritys teki ensimmäisen kerran voittoa 2014. Samana vuonna se listattiin Frankfurtin pörssiin.

 Zalando toimii 15 Euroopan maassa ja myy 1 500 merkin tuotteita.

 Yrityksen suurin omistaja on ruotsalainen sijoitusyhtiö Kinnevik, joka omistaa Zalandosta lähes 32 prosenttia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vaatekauppa
 • Teknologia
 • Verkkokauppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suuren urheilusponsorin perijä välttelee oikeudenkäyntiä kuolonkolarista – ja viettää yhä ylellistä elämää

  2. 2

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  3. 3

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  4. 4

   ”Mikä Juha Sipilää vaivaa?” – Hallituskumppanit kummastelevat pääministerin outoja ja arvaamattomia avauksia

  5. 5

   Tanskan maahanmuutto­ministeri: Jos pizzeriassa ei puhuta tanskaa, ilmiantakaa se viranomaisille

  6. 6

   Helsinkiläinen rakennusalan opiskelija kuvaa kerrostaloja Instagramiin, brittien The Guardian -lehti ihastui

  7. 7

   Sörnäisten rantatien kupeeseen tulossa ravintola- ja vapaa-ajan keskittymä – Tarkoitus avata jo tänä kesänä

  8. 8

   Useita loukkaantunut yhteenotoissa Turkin Brysselin-konsulaatin luona

  9. 9

   Trump uhkaa taistella oman puolueensa konservatiivi­siipeä vastaan

  10. 10

   Tampereen teknillinen yliopisto halusi tehdä etiopialaisesta tyrannista kunniatohtorin – yliopistolta vaaditaan anteeksipyyntöä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   ”Mikä Juha Sipilää vaivaa?” – Hallituskumppanit kummastelevat pääministerin outoja ja arvaamattomia avauksia

  4. 4

   Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

  5. 5

   Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

  6. 6

   Radikaali rehellisyys voi muuttaa elämäsi ja tuhota parisuhteesi, mutta on sen arvoista, sanoo Tuuli Syvänen: ”Vaihtoehto on elää feikkaamalla”

  7. 7

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  8. 8

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  9. 9

   Tukiopetusta jäi pitämättä Lauttasaaressa – rehtori antoi rahat opettajille joululahjaksi

  10. 10

   Putin on valmis tapaamaan Trumpin Suomessa – Niinistö: ”Isännöimme ilomielin, mutta pitää olla myös jotain sanottavaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  3. 3

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  4. 4

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  5. 5

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  6. 6

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  7. 7

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  8. 8

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  9. 9

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  10. 10

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  11. Näytä lisää