Valikko
Talous

Verkkokauppa Zalando aikoo muuttua teknologiayhtiöksi – Helsingin toimistoon palkataan vauhdilla uusia koodareita

Zalandon Helsingissä sijaitsevaan teknologiakeskukseen rekrytoidaan noin viisi uutta työntekijää kuukaudessa. Uudenkarhessa toimistossa koodarit saavat pelata play stationia ja kiikkua keinuissa, jossa on valo takapuolen alla.

Verkkokauppajätti Zalandon Helsingissä oleva teknologiakeskus on kasvanut niin vauhdikkaasti, että vasta vuosi sitten kesällä avatun toimiston tilat kävivät pieniksi. Tänä syksynä se muutti uusiin, isompiin tiloihin Kampissa.

Ulospäin nyt 70 ihmistä työllistävä teknologiakeskus ei juuri näy. Oikeaa oveakin on vaikea löytää.

”Me ei haluta hirveästi mainostaa että olemme täällä. Edelliseen toimistoomme pyrki välillä asiakkaita, jotka halusivat palauttaa tai vaihtaa Zalandolta ostamiaan vaatteita”, nauraa tuotekehityksestä vastaava johtaja Pekka Kosonen.

Vaatteita tai verkkokaupan paketteja uudenkarheassa toimistossa ei pyöritellä.

Täällä koodataan. Välillä pelataan myös biljardia ja play stationia, tai rentoudutaan keinuissa, joissa on takapuolen alla valot. Työnantaja tarjoaa virvoitusjuomat. Suosittua näyttäisi olevan maté-juoma.

Zalandon Helsingin-toimisto pyrkii vaalimaan startup-henkeä.

Sitä tarvitaan, sillä Zalandon koodarien tarkoitus on rakentaa osaltaan harppausta, jolla verkkojätti pyrkii muuttumaan entistä enemmän pelkästä vaatekauppiaasta teknologiayhtiöksi.

Helsingissä kehitetään muun muassa palveluita, joiden avulla perinteisinä kivijalkamyymälöinä toimivien muotikauppojen valikoima saataisiin tarjolle Zalandon verkkopalvelun kautta. Ensimmäinen kokeilu tässä tehtiin viime kesänä Berliinissä, jossa paikallisen Adidas-myymälän tuotteet tuotiin tarjolle Zalandon sivuille. Toimitusajat lyhenivät tunteihin.

Tämä on vasta ensimmäinen pieni askel. Suunnitelmat ovat kunnianhimoisia.

”Tavoitteena on, että Euroopassa kaikki muoti olisi tarjolla Zalandon kautta ”, sanoo Helsingin toimiston johtaja Tuomas Kytömaa.

Samoin kuin hakukone Googlen tavoitteena on järjestää koko maailman tieto, Zalandon visiossa se järjestäisi kaiken maailman vaatteet.

Kaikkiaan Zalandon noin 10 000 työntekijästä 1 300 työskentelee sovelluskehityksen parissa. Suurin teknologiakeskus on Berliinissä. Tähän verrattuna Helsingin 70 zalandolaista on pieni määrä.

Zalando kuitenkin rekrytoi koko ajan myös Helsinkiin: Kososen mukaan kuukaudessa Helsingissä aloittaa noin viisi uutta työntekijää. Valtaosa heistä on koodareita. Osa toimiston työpisteistä on tarkoituksella tyhjinä. Uusiin tiloihin mahtuisi noin 120 työntekijää.

Tänä vuonna Zalando on ilmoittanut investoivansa teknologian ja logistiikan kehittämiseen 200 miljoonaa euroa. Valtaosa noin kolmen miljardin liikevaihdosta tulee yhä vaatekaupasta, mutta yhtiö näkee teknologian kehittämisessä ja palvelujen tarjoamisessa ison kasvupotentiaalin.

Zalandon niskaan hengittää nyt myös yhdysvaltalainen verkkokauppias Amazon, joka suunnittelee laajentavansa valikoimaansa myös vaatteisiin ja kenkiin. Vaikka Zalando on arvioinut Amazonin mahdollisen asiakaskunnan poikkeavan hieman omastaan, kilpailu muodin verkkokaupassa saattaa tulevaisuudessa kiristyä.

”Eksponentiaalinen kasvu voidaan saada aikaan palveluilla”, Kytömaa selittää.

”Lisäksi jos tarjoamme kaupoille palveluita sen sijaan että vain myisimme vaatteita, riski pienenee eikä tarvitse sitoa pääomaa omaan varastoon.”

Zalando suunnittelee ja kehittää useita erilaisia palveluita verkkoalustalleen. Osaa niistä, kuten stylistipalvelua, se tarjoaa kuluttajille.

Osa on palveluita vaatemerkeille: niille Zalando haluaa myydä muun muassa hyvin tarkasti potentiaalisen asiakaskunnan mukaan rajattua mainontaa. Tässä se hyödyntää miljoonista asiakkaistaan keräämäänsä yksityiskohtaista tietoa.

Kivijalkaliikkeille Zalando pyrkii tulevaisuudessa tarjoamaan myyntikanavaa verkossa. Ajatuksena on luoda silta verkon ja fyysisten vaatekauppojen välille – käytännössä digitalisoida kivijalkakauppojen valikoima.

Taustalla on usko siihen, että valtaosa vaatteista myydään vielä pitkään kivijalkaliikkeistä.

”Euroopassa muotimarkkina on noin 400 miljardin euron arvoinen. Kymmenen prosenttia siitä myydään verkkokaupassa”, Pekka Kosonen sanoo.

”Se kasvaa, mutta kivijalan osuus tulee olemaan iso hyvin pitkään.”

Varsinkin pienille vaatekaupoille verkkokaupan perustaminen on Kososen mukaan haastavaa, kallista ja aikaavievää. Zalando haluaisi tarjota niille ratkaisun – myynnistä saatavaa prosenttiosuutta vastaan.

Ennen kuin palvelu saadaan pystyyn, se vaatii kuitenkin ankaraa koodausponnistelua Helsingissäkin. Haasteita on paljon: muun muassa se, miten tiedot ja kuvat kivijalkakauppojen varastoissa olevista tavaroista saadaan sähköiseen muotoon.

Kosonen ei halua julkisesti arvioida, milloin palvelua mahdollisesti voitaisiin alkaa tarjota liikkeille Suomessa.

”Lähikuukausina olisi valehtelua, mutta lähivuosina liioittelua.”

19 miljoonaa asiakasta

 Vaatteiden, kenkien ja muun muodin verkkokaupalla Zalandolla oli vuoden toisella neljänneksellä 18,8 miljoonaa aktiivista asiakasta.

 Vuonna 2008 perustettu saksalaisyritys teki ensimmäisen kerran voittoa 2014. Samana vuonna se listattiin Frankfurtin pörssiin.

 Zalando toimii 15 Euroopan maassa ja myy 1 500 merkin tuotteita.

 Yrityksen suurin omistaja on ruotsalainen sijoitusyhtiö Kinnevik, joka omistaa Zalandosta lähes 32 prosenttia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vaatekauppa
 • Teknologia
 • Verkkokauppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  2. 2

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  5. 5

   Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin

  6. 6

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  7. 7

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  8. 8

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  9. 9

   Teemu Selänne valittiin Hall of Fameen – myös ketjukaveri Paul Kariya mukana

  10. 10

   Britannia kertoi viimein brexit-tarjouksestaan – näillä ehdoin EU-kansalaiset saisivat jäädä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  4. 4

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  7. 7

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  9. 9

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  10. 10

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Teemu Selänne valittiin Hall of Fameen – myös ketjukaveri Paul Kariya mukana
  3. Videotuomarointi kuohuttaa Venäjällä MM-kisojen esiturnauksessa – Fifa myöntää ongelmat, mutta haluaa VAR-järjestelmän ensi vuoden turnaukseen
  4. Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”
  5. Keskustan ja kokoomuksen välit kiristyivät aikataulupaineen takia – Hallitus joutunee täydentämään esitystään sote-uudistuksesta
  6. Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”
  7. Tunti sitten
  8. Oli voittamassa Mestarien liigaa Sami Hyypiän kanssa – nyt norjalaisviilettäjä vaihtaa maastohiihdon maratonmatkoille: ”Menen aina all-in”
  9. Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin
  10. USA:n korkein oikeus sallii maahantulokiellon soveltamisen osittain – Trump: Päätös on selvä voitto kansalliselle turvallisuudellemme
  11. Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella
  12. Dallas ostaa Antti Niemen ulos sopimuksestaan – Esa Lindellille mukava palkankorotus
  13. Näytä lisää