Valikko
Talous

Nokia rikkoi merikaapeleiden datansiirron ennätyksen – Google ja Facebook huohottavat jo niskaan

Ennätyksen teki Alcatel-Lucent-kaupassa Nokialle siirtynyt merikaapeliyhtiö. Ihmiskunnan kasvava datanälkä tarkoittaa, että merikaapeleiden pitää kyetä siirtämään entistä suurempia määriä tietoa.

Teknologiayhtiö Nokia kertoi keskiviikkona rikkoneensa vedenalaisten merikaapelien datansiirron ennätyksen.

Nokia onnistui siirtämään 65 teratavua sekunnissa, mikä vastaa yli kymmentä miljoonaa samanaikaisesti toistettua hd-televisiolähetystä, yhtiö tiedottaa. Hd tarkoittaa teräväpiirtoa.

Merikaapelit mahdollistavat maailmanlaajuisen internetin, mutta samanaikaisesti ne myös toimivat pullonkauloina datan määrän jatkuvasti kasvaessa.

Etenkin Netflixin kaltaiset suoratoistopalvelut, Youtube-videot ja videopuhelut ovat kasvattaneet datan käyttöä ympäri maailmaa. Siksi kaapelikapasiteetin kasvattaminen on äärimmäisen tärkeää.

Markkinatutkimusyritys Telegeography arvioikin, että uusia kaapelihankkeita tehdään kolmen vuoden sisällä yli kahdeksan miljardin dollarin edestä.

Datansiirron ennätyksen teki Alcatel Submarine Networks -tytäryhtiö (ASN), joka siirtyi Nokian omistukseen tammikuussa. Nokia osti tuolloin koko Alcatel-Lucentin 15,6 miljardilla eurolla.

ASN teki uuden ennätyksen yhdessä Nokia Bell Labs -tutkimusyrityksen kanssa. Legendaarinen Bell Labs tuli niin ikään Nokian omistukseen Alcatel-kaupan myötä.

ASN on tehnyt vedenalaisia kaapeleita yli 150 vuoden ajan, ja se on nykyään maailman johtava meriverkkokaapelien rakentaja. Konsulttiyhtiö Terabitin mukaan ASN:n markkinaosuus on 47 prosenttia.

Uutistoimisto Reuters kertoo, että Nokia punnitsee parhaillaan vaihtoehtojaan ASN:n suhteen. UBS-pankki ennustaa, että Nokia myy merikaapelit ennen pitkää pois. Ennen Alcatel-kauppaa Nokia keskittyi lähinnä langattomiin verkkoihin.

Merikaapelikisaan on liittymässä muitakin kuin perinteisiä verkkoyhtiöitä.

Facebook ja Google kertoivat keskiviikkona, että ne rakennuttavat yhdessä kiinalaisen China Soft Power -yrityksen kanssa suuren kapasiteetin internetkaapelin Hongkongin ja Los Angelesin välille. Yhteydestä tulisi 12 800 kilometrin mittainen, ja se olisi ensimmäinen suora yhteys kaupunkien välillä.

Yritykset kutsuvat hanketta Tyynenmeren valokaapeliverkoksi.

Googlen tietoverkkojohtaja Brian Quigley kertoo uutistoimisto Reutersille, että valmistuttuaan kaapeli pystyy käsittelemään kerralla 120 teratavua dataa sekunnissa – lähes kaksinkertaisen määrän verrattuna Nokian uuteen ennätykseen.

Tyynenmeren valokaapeliverkon hallituksen puheenjohtaja Wei Junkang on tyytyväinen, että Facebookin ja Googlen kaltaiset jättiläiset halusivat hankkeen rahoittajiksi.

”Tästä tulee ensimmäinen reitti, joka mahdollistaa äärimmäisen suuren kapasiteetin lähetykset”, hän toteaa Reutersille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Verkkoyhteydet
 • Nokia
 • Tyynimeri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Jimi Hendrix ei päässyt Helsingissä keikkaillessaan sisään ravintolaan

  7. 7

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  8. 8

   Mauno Koiviston edeltäjän hautajaiset olivat spektaakkeli, jonka lehtikuvaaja ikuisti korkeuksista – ”Silloin ei ollut rahasta kiinni”

  9. 9

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  10. 10

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää