Valikko
Talous

Väärennetyt tilit upottivat pankkijätti Wells Fargon toimitusjohtajan – John Stumpf jättää tehtävänsä

Yksi maailman suurimmista pankeista avasi ainakin kaksi miljoonaa pankkitiliä ilman asiakkaiden lupaa.

Maailman suurimpiin pankkeihin kuuluvan Wells Fargon toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja John Stumpf jättää tehtävänsä. Hän on joutunut viime viikkoina puolustamaan omaa työpaikkaansa ja pankin mainetta vakavilta petossyytöksiltä.

Wells Fargo tiedotti keskiviikkona, että Stumpf jää eläkkeelle välittömästi. Hänen tilalleen nousee operatiivinen johtaja Tim Sloan.

Kuluttajansuojaa Yhdysvalloissa rahoitusalalla valvova CFPB-virasto lätkäisi Wells Fargolle syyskuussa ennätykselliset sadan miljoonan dollarin sakot väärennettyjen tilien vuoksi. Lisäksi pankki sopi maksavansa 85 miljoonaa dollaria muille viranomaisille.

CFPB:n tutkimusten mukaan Wells Fargoon oli avattu ainakin kaksi miljoonaa tiliä ilman asiakkaiden suostumusta.

Stumpf on jo viikkojen ajan väittänyt, että väärennykset eivät ole pankin korkeimman johdon syytä, vaan niistä vastasi 5 300 rivityöntekijän joukko. Pankki on irtisanonut heidät kaikki, mutta johto on tähän asti pitänyt kiinni työpaikoistaan.

Stumpf on käynyt selittämässä pankkinsa toimia jopa Yhdysvaltojen kongressille.

Työntekijät avasivat väärennettyjä tilejä johdon asettamien aggressiivisten myyntitavoitteiden vuoksi.

Pankkiin muodostui vuosien varrella käytäntö, jota noudattivat tuhannet työntekijät: asiakkaille avattiin heidän tietämättään pankki- ja luottokorttitilejä. Näin työntekijät toteuttivat hurjat myyntitavoitteensa.

New York Times -lehti kertoo, että joidenkin työntekijöiden mukaan pankin esimiehet saattoivat tarkistaa useita kertoja päivässä, onko yksittäinen työntekijä onnistunut myymään riittävästi pankin tuotteita asiakkaille.

Myyntitavoitteissa pysyneet työntekijät saivat muhkeat bonukset.

Vastaavanlaisista myrkyllisistä kannustimista on syytetty lukuisia pankkeja etenkin finanssikriisin jälkeen.

John Stumpf on toiminut Wells Fargon toimitusjohtajana vuodesta 2007.

Pankin työntekijä Julie Tishkoff teki sisäisen valituksen väärennetyistä pankkitileistä jo vuonna 2005, joten käytäntö on ilmeisesti alkanut ennen Stumpfin kautta.

Stumpf on kuitenkin toiminut Wells Fargossa jo vuodesta 1982 lähtien.

Stumpfin lähdöstä kertovassa tiedotteessa ei sanallakaan viitata väärennyskohuun, vaan pitkäaikaista toimitusjohtajaa ja hallituksen puheenjohtajaa kehutaan vuolaasti. Stumpf ei itse anna yksityiskohtaisia perusteluja äkilliselle eläköitymiselleen.

”Olen ollut erittäin omistautunut ja keskittynyt yhtiön johtamiseen tämän ajanjakson halki, ja olen päättänyt, että yhtiölle on parasta, jos astun sivuun”, hän toteaa tiedotteessa.

Stumpf ilmoitti jo aiemmin luopuvansa 41 miljoonan dollarin bonuksistaan. Uutistoimisto AFP:n mukaan Stumpf ei myöskään saa erokorvauksia.

Talouslehti Forbesin viime kevään listalla Wells Fargo oli maailman seitsemänneksi suurin pankki ja Yhdysvaltojen toiseksi suurin pankki JP Morgan Chasen jälkeen.

Forbes huomioi listauksessaan liiketoiminnan koon, tuloksen, varallisuuden ja markkina-arvon.

Ennen skandaalia Wells Fargo oli pelkällä markkina-arvolla mitattuna maailman arvokkain pankki. Syyskuun sakkojen jälkeen pankin arvosta on kuitenkin haihtunut noin kymmenesosa.

Wells Fargo ryvettyy pankkiskandaalissa

 Wells Fargo on avannut vuosien saatossa jopa kaksi miljoonaa väärennettyä pankki- ja luottokorttitiliä.

 Työntekijä teki sisäisen valituksen käytännöstä jo vuonna 2005.

 Myös muut työntekijät yrittivät lopettaa petoksen vuosien varrella, mutta pankki erotti heidät. Kaksi työntekijää haastoi pankin oikeuteen, mutta juttu raukesi vuonna 2012.

 Syyskuussa Wells Fargo sai yhteensä 185 miljoonan dollarin sakot väärennysten vuoksi.

 Toimitusjohtaja John Stumpf ilmoitti erostaan keskiviikkona.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pankit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  3. 3

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  6. 6

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  8. 8

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  9. 9

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  10. 10

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää