Valikko
Talous

EU:n ja Kanadan suuri kauppasopu uhkaa romahtaa – ”EU:n uskottavuus on vakavasti uhattuna”

Belgialaiset haluavat kaataa sopimuksen, Suomen työntekijä- ja työnantajajärjestöt huolissaan.

Bryssel

Euroopan unionin kunnianhimoinen Ceta-vapaakauppasopimus Kanadan kanssa joutui suuren epävarmuuden keskelle perjantaina, kun Belgian ranskankielisen Vallonian alueen parlamentti äänesti sopimuksen hyväksymistä vastaan.

Jo kahdeksan vuotta tekeillä ollut sopimus on ollut määrä allekirjoittaa 27. lokakuuta, mutta nyt on epäselvää, miten EU ja Belgia voivat asiassa edetä. Koko sopimus voi jopa kaatua.

”Minä en tule antamaan valtuutusta liittohallitukselle ja Belgia ei tule allekirjoittamaan Cetaa”, totesi Vallonian hallitusta johtava sosialisti Paul Magnette uutistoimistojen mukaan.

Suomessa uutinen otettiin vastaan vakavan huolestuneesti sekä työntekijöiden että työnantajien leirissä.

”EU:n uskottavuus kauppapolitiikassa on vakavasti uhattuna. Vaikka Ceta-sopimukseen jäikin joitain ongelmakohtia, avaisi se kauppaa vahvojen sääntöjen ja korkeiden standardien puitteissa”, kommentoi Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön kansainvälisten asioiden asiantuntija Aleksi Kuusisto.

Hänen mukaansa sopimuksesta hyötyisivät Suomessa ”yritykset, työntekijät ja kuluttajat”.

Elinkeinoelämän keskusliiton kauppapolitiikan asiantuntija Saila Turtiainen totesi, että Cetan kaatuminen voi vaarantaa monet muutkin EU:n neuvottelemat sopimukset. Unioni ei enää näytä luotettavalta neuvottelukumppanilta.

Ceta-sopimuksen romahdus tekisi monta kertaa vaikeammaksi TTIP-neuvottelut, joissa EU ja Yhdysvallat yrittävät sopia maailman suurimmasta vapaakauppa-alueesta. TTIP-prosessi on pahasti viivästynyt, ellei jo kuollut.

”Tällaisena aikana, jolloin unionia koettelevat useat eri kriisit ja talous ei kasva, olisi EU-maiden yhtenäisyys tärkeämpää kuin koskaan. EU-maiden pitäisi nyt katsoa pidemmälle eikä antaa oman sisäpoliittisesti vaikeiden tilanteiden lamaannuttaa yhteistä hyvää”, Turtiainen toteaa.

Turtiaisen mukaan jokaisella EU-maalla on ollut mahdollista vaikuttaa Cetan sisältöön jo ennen pitkän neuvotteluprosessin alkamista. Hänen mukaansa “Kanadan kärsivällisyyttä ja jouston halua voi vain ihailla”, kun EU:n toiminta on poukkoillut monelle mutkalle vuosien aikana.

EU:n kauppaministerit kokoontuvat ensi tiistaina kokoukseen, jossa on määrä päättää Cetan hyväksymisestä. On epäselvää, millä tavalla Belgia voisi hyväksyä sopimuksen, jota maan liittohallitus ja esimerkiksi maan pohjoinen hollanninkielinen Flanderin alue tukevat.

”Olen huolissani Euroopan tulevaisuudessa. Miksi pitää lisätä vielä yksi kriisi?” Belgian ulkoministeri Didier Reynders ihmetteli uutistoimisto AFP:n mukaan.

Vallonian vastustus nostanee hikikarpaloita myös Britannian poliitikkojen otsalle, sillä he valmistautuvat hyvin vaikeisiin Brexit-neuvotteluihin Britannian EU-eron jälkeisestä suhteesta. Ceta-sopimuksen vaikeudet osoittavat, että mitä vain voi tapahtua, kun vastapuolella on 27 EU-maata ja vieläpä niiden alueelliset ja sisäpoliittiset intohimot päälle.

Cetan kohtalo joutui uuden kysymysmerkin alle kesällä, kun EU-komissio taipui painostuksen alla julistamaan EU:n ja Kanadan sopimuksen niin sanotuksi sekasopimukseksi.

Se tarkoitti, että Ceta pitää hyväksyä lähes 40 erilaisessa kansallisessa ja alueellisessa parlamentissa. EU-komissiota johtava Jean-Claude Juncker oli aiemmin toivonut nopeampaa menettelyä, jossa sopimus olisi hyväksytty jäsenmaiden neuvoston ja EU-parlamentin kesken.

Junckerin mukaan kyseessä on ”paras ja edistyksellisin kauppasopimus” ikinä. Kansalaiset ovat kuitenkin kääntyneet vapaakauppaa vastaan joka puolella Eurooppaa, mikä on kasvattanut poliittista painetta.

Jäsenmaiden enemmistö – mukaan lukien Suomi – halusivat Cetasta päätettävän kaikissa jäsenmaissa.

EU ja Yhdysvallat pitivät pitkään tavoitteenaan, että TTIP-sopimus neuvotellaan valmiiksi tänä vuonna, mutta nyt tavoitteesta on luovuttu. On täysin epäselvää, milloin neuvotteluihin voidaan palata ja missä muodossa, kun Yhdysvalloissa vaihtuu presidentti ensi tammikuussa.

Vallonian parlamentissa 46 kansanedustajaa äänesti Cetaa vastaan ja kuusitoista sen puolesta.

Ceta- ja TTIP-sopimuksia on vastustettu monista syistä. Kansalaisjärjestöjen ja joidenkin poliitikkojen mukaan ne on tehty salamyhkäisesti, ne vaarantavat tuoteturvallisuuden, ympäristön ja kansanterveyden ja antavat suuryhtiöille liikaa valtaa valtioiden kustannuksella.

Euroopan parlamentin ranskalaismeppi, vihreisiin kuuluva ympäristöaktivisti Yannick Jadot ilmaisi tyytyväisyytensä Vallonian vastustukseen.

”Nyt olisi hyvin vaikeaa, että sopimus voitaisiin allekirjoittaa EU:n ja Kanadan tulevassa huippukokouksessa. Cetan tulevaisuuteen liittyvä epävarmuus on voitto kaikille kansalaisille, jotka ovat kampanjoineen sopimusta vastaan”, Jadot totesi tiedotteessaan.

SAK:n Aleksi Kuusiston mukaan EU:n virhe Ceta-neuvotteluissa oli, että komissiolle annettu neuvottelumandaatti päätettiin aikoinaan salassa.

”Ei ole kestävää, että EU käy ensin saamansa mandaatin pohjalta neuvotteluja ja sitten se ei kelpaakaan jäsenmaissa. Tässä maksetaan vanhoista virheistä”, Kuusisto totesi.

Kuusistoa ja Turtiaista harmittaa, että neuvottelut epäonnistuvat nimen omaan korkeista standardeistaan kuulun Kanadan kanssa.

”Herääkin kysymys siitä kuinka paljon Wallonian päätös itse asiassa liittyy Belgian omaan sisäpoliittiseen tilanteeseen ja vaikeaan keskusteluun budjetista, ja kuinka paljon itse sopimuksen sisältöön”, EK:n Saila Turtiainen totesi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  4. 4

   Tv-kanavat: Viranomaiset estivät terrori-iskun maailman suurimpaan moskeijaan Mekassa

  5. 5

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Martin Kantola rakentaa yksin mikrofoneja pienessä pohjalaiskylässä – Nyt niihin ovat laulaneet jo Björk ja Jennifer Lopez

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  10. 10

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää