Valikko
Talous

EU:n ja Kanadan suuri kauppasopu uhkaa romahtaa – ”EU:n uskottavuus on vakavasti uhattuna”

Belgialaiset haluavat kaataa sopimuksen, Suomen työntekijä- ja työnantajajärjestöt huolissaan.

Bryssel

Euroopan unionin kunnianhimoinen Ceta-vapaakauppasopimus Kanadan kanssa joutui suuren epävarmuuden keskelle perjantaina, kun Belgian ranskankielisen Vallonian alueen parlamentti äänesti sopimuksen hyväksymistä vastaan.

Jo kahdeksan vuotta tekeillä ollut sopimus on ollut määrä allekirjoittaa 27. lokakuuta, mutta nyt on epäselvää, miten EU ja Belgia voivat asiassa edetä. Koko sopimus voi jopa kaatua.

”Minä en tule antamaan valtuutusta liittohallitukselle ja Belgia ei tule allekirjoittamaan Cetaa”, totesi Vallonian hallitusta johtava sosialisti Paul Magnette uutistoimistojen mukaan.

Suomessa uutinen otettiin vastaan vakavan huolestuneesti sekä työntekijöiden että työnantajien leirissä.

”EU:n uskottavuus kauppapolitiikassa on vakavasti uhattuna. Vaikka Ceta-sopimukseen jäikin joitain ongelmakohtia, avaisi se kauppaa vahvojen sääntöjen ja korkeiden standardien puitteissa”, kommentoi Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön kansainvälisten asioiden asiantuntija Aleksi Kuusisto.

Hänen mukaansa sopimuksesta hyötyisivät Suomessa ”yritykset, työntekijät ja kuluttajat”.

Elinkeinoelämän keskusliiton kauppapolitiikan asiantuntija Saila Turtiainen totesi, että Cetan kaatuminen voi vaarantaa monet muutkin EU:n neuvottelemat sopimukset. Unioni ei enää näytä luotettavalta neuvottelukumppanilta.

Ceta-sopimuksen romahdus tekisi monta kertaa vaikeammaksi TTIP-neuvottelut, joissa EU ja Yhdysvallat yrittävät sopia maailman suurimmasta vapaakauppa-alueesta. TTIP-prosessi on pahasti viivästynyt, ellei jo kuollut.

”Tällaisena aikana, jolloin unionia koettelevat useat eri kriisit ja talous ei kasva, olisi EU-maiden yhtenäisyys tärkeämpää kuin koskaan. EU-maiden pitäisi nyt katsoa pidemmälle eikä antaa oman sisäpoliittisesti vaikeiden tilanteiden lamaannuttaa yhteistä hyvää”, Turtiainen toteaa.

Turtiaisen mukaan jokaisella EU-maalla on ollut mahdollista vaikuttaa Cetan sisältöön jo ennen pitkän neuvotteluprosessin alkamista. Hänen mukaansa “Kanadan kärsivällisyyttä ja jouston halua voi vain ihailla”, kun EU:n toiminta on poukkoillut monelle mutkalle vuosien aikana.

EU:n kauppaministerit kokoontuvat ensi tiistaina kokoukseen, jossa on määrä päättää Cetan hyväksymisestä. On epäselvää, millä tavalla Belgia voisi hyväksyä sopimuksen, jota maan liittohallitus ja esimerkiksi maan pohjoinen hollanninkielinen Flanderin alue tukevat.

”Olen huolissani Euroopan tulevaisuudessa. Miksi pitää lisätä vielä yksi kriisi?” Belgian ulkoministeri Didier Reynders ihmetteli uutistoimisto AFP:n mukaan.

Vallonian vastustus nostanee hikikarpaloita myös Britannian poliitikkojen otsalle, sillä he valmistautuvat hyvin vaikeisiin Brexit-neuvotteluihin Britannian EU-eron jälkeisestä suhteesta. Ceta-sopimuksen vaikeudet osoittavat, että mitä vain voi tapahtua, kun vastapuolella on 27 EU-maata ja vieläpä niiden alueelliset ja sisäpoliittiset intohimot päälle.

Cetan kohtalo joutui uuden kysymysmerkin alle kesällä, kun EU-komissio taipui painostuksen alla julistamaan EU:n ja Kanadan sopimuksen niin sanotuksi sekasopimukseksi.

Se tarkoitti, että Ceta pitää hyväksyä lähes 40 erilaisessa kansallisessa ja alueellisessa parlamentissa. EU-komissiota johtava Jean-Claude Juncker oli aiemmin toivonut nopeampaa menettelyä, jossa sopimus olisi hyväksytty jäsenmaiden neuvoston ja EU-parlamentin kesken.

Junckerin mukaan kyseessä on ”paras ja edistyksellisin kauppasopimus” ikinä. Kansalaiset ovat kuitenkin kääntyneet vapaakauppaa vastaan joka puolella Eurooppaa, mikä on kasvattanut poliittista painetta.

Jäsenmaiden enemmistö – mukaan lukien Suomi – halusivat Cetasta päätettävän kaikissa jäsenmaissa.

EU ja Yhdysvallat pitivät pitkään tavoitteenaan, että TTIP-sopimus neuvotellaan valmiiksi tänä vuonna, mutta nyt tavoitteesta on luovuttu. On täysin epäselvää, milloin neuvotteluihin voidaan palata ja missä muodossa, kun Yhdysvalloissa vaihtuu presidentti ensi tammikuussa.

Vallonian parlamentissa 46 kansanedustajaa äänesti Cetaa vastaan ja kuusitoista sen puolesta.

Ceta- ja TTIP-sopimuksia on vastustettu monista syistä. Kansalaisjärjestöjen ja joidenkin poliitikkojen mukaan ne on tehty salamyhkäisesti, ne vaarantavat tuoteturvallisuuden, ympäristön ja kansanterveyden ja antavat suuryhtiöille liikaa valtaa valtioiden kustannuksella.

Euroopan parlamentin ranskalaismeppi, vihreisiin kuuluva ympäristöaktivisti Yannick Jadot ilmaisi tyytyväisyytensä Vallonian vastustukseen.

”Nyt olisi hyvin vaikeaa, että sopimus voitaisiin allekirjoittaa EU:n ja Kanadan tulevassa huippukokouksessa. Cetan tulevaisuuteen liittyvä epävarmuus on voitto kaikille kansalaisille, jotka ovat kampanjoineen sopimusta vastaan”, Jadot totesi tiedotteessaan.

SAK:n Aleksi Kuusiston mukaan EU:n virhe Ceta-neuvotteluissa oli, että komissiolle annettu neuvottelumandaatti päätettiin aikoinaan salassa.

”Ei ole kestävää, että EU käy ensin saamansa mandaatin pohjalta neuvotteluja ja sitten se ei kelpaakaan jäsenmaissa. Tässä maksetaan vanhoista virheistä”, Kuusisto totesi.

Kuusistoa ja Turtiaista harmittaa, että neuvottelut epäonnistuvat nimen omaan korkeista standardeistaan kuulun Kanadan kanssa.

”Herääkin kysymys siitä kuinka paljon Wallonian päätös itse asiassa liittyy Belgian omaan sisäpoliittiseen tilanteeseen ja vaikeaan keskusteluun budjetista, ja kuinka paljon itse sopimuksen sisältöön”, EK:n Saila Turtiainen totesi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Euroopan unioni
 • Belgia
 • Kanada
 • CETA
 • TTIP
 • SAK
 • Elinkeinoelämän keskusliitto
 • Vapaakauppa
 • Pekka Mykkänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Yksi atomiaikakauden suurista mysteereistä saattoi saada selityksen – Etelä-Atlantin kaksoisvälähdys oli todennäköisesti salainen ydinkoe

  4. 4

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  5. 5

   Ylen johtajat toivat itse kohunsa uudestaan julkisuuteen – miten luottamus palautetaan?

  6. 6

   Mitä jos Linnan juhlien miehistä kirjoitettaisiin kuin naisista?

  7. 7

   Alkon toimitusjohtaja harmittelee Suomen 100-vuotisjuhlan liköörihälyä: ”Ei tällaista päätöstä voi muuttaa”

  8. 8

   Presidentti Niinistö keskusteli viimein Trumpin kanssa – Trump lähetti terveisiä Suomen kansalle

  9. 9

   Naiset synnyttävät entistä myöhemmin – katso, kuinka moni sinua nuorempi tai vanhempi sai lapsen viime vuonna

  10. 10

   Sokos luopuu turkisten myynnistä – Keskustan kansanedustajat: ”Kaksinaismoralistista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

  4. 4

   Jasper teki 2-vuotiaana 200 palan palapelejä – lapsen lahjakkuuteen suhtaudutaan Suomessa usein häpeillen, sanoo asiantuntija

  5. 5

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  6. 6

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  7. 7

   Asuinalueiden erot kasvavat Helsingissä koko ajan – ”Ihmisillä tuntuu olevan halu asua samankaltaisten lähellä”

  8. 8

   Mitä jos Linnan juhlien miehistä kirjoitettaisiin kuin naisista?

  9. 9

   Olga Maltseva kirjoitti 50 Venäjää ylistävää kommenttia päivässä – Pietarin trollitehdas kärsii entisten työntekijöiden avautumisista

  10. 10

   Posti kiistää syytöksen Demokraatti-lehden koko painoksen hukkaamisesta – viestintäjohtajalla ja päätoimittajalla täysin erilaiset väitteet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  3. 3

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  4. 4

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  5. 5

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  6. 6

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  7. 7

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  8. 8

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  9. 9

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  10. 10

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  11. Näytä lisää