Talous

EU:n ja Kanadan suuri kauppasopu uhkaa romahtaa – ”EU:n uskottavuus on vakavasti uhattuna”

Belgialaiset haluavat kaataa sopimuksen, Suomen työntekijä- ja työnantajajärjestöt huolissaan.

Bryssel

Euroopan unionin kunnianhimoinen Ceta-vapaakauppasopimus Kanadan kanssa joutui suuren epävarmuuden keskelle perjantaina, kun Belgian ranskankielisen Vallonian alueen parlamentti äänesti sopimuksen hyväksymistä vastaan.

Jo kahdeksan vuotta tekeillä ollut sopimus on ollut määrä allekirjoittaa 27. lokakuuta, mutta nyt on epäselvää, miten EU ja Belgia voivat asiassa edetä. Koko sopimus voi jopa kaatua.

”Minä en tule antamaan valtuutusta liittohallitukselle ja Belgia ei tule allekirjoittamaan Cetaa”, totesi Vallonian hallitusta johtava sosialisti Paul Magnette uutistoimistojen mukaan.

Suomessa uutinen otettiin vastaan vakavan huolestuneesti sekä työntekijöiden että työnantajien leirissä.

”EU:n uskottavuus kauppapolitiikassa on vakavasti uhattuna. Vaikka Ceta-sopimukseen jäikin joitain ongelmakohtia, avaisi se kauppaa vahvojen sääntöjen ja korkeiden standardien puitteissa”, kommentoi Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön kansainvälisten asioiden asiantuntija Aleksi Kuusisto.

Hänen mukaansa sopimuksesta hyötyisivät Suomessa ”yritykset, työntekijät ja kuluttajat”.

Elinkeinoelämän keskusliiton kauppapolitiikan asiantuntija Saila Turtiainen totesi, että Cetan kaatuminen voi vaarantaa monet muutkin EU:n neuvottelemat sopimukset. Unioni ei enää näytä luotettavalta neuvottelukumppanilta.

Ceta-sopimuksen romahdus tekisi monta kertaa vaikeammaksi TTIP-neuvottelut, joissa EU ja Yhdysvallat yrittävät sopia maailman suurimmasta vapaakauppa-alueesta. TTIP-prosessi on pahasti viivästynyt, ellei jo kuollut.

”Tällaisena aikana, jolloin unionia koettelevat useat eri kriisit ja talous ei kasva, olisi EU-maiden yhtenäisyys tärkeämpää kuin koskaan. EU-maiden pitäisi nyt katsoa pidemmälle eikä antaa oman sisäpoliittisesti vaikeiden tilanteiden lamaannuttaa yhteistä hyvää”, Turtiainen toteaa.

Turtiaisen mukaan jokaisella EU-maalla on ollut mahdollista vaikuttaa Cetan sisältöön jo ennen pitkän neuvotteluprosessin alkamista. Hänen mukaansa “Kanadan kärsivällisyyttä ja jouston halua voi vain ihailla”, kun EU:n toiminta on poukkoillut monelle mutkalle vuosien aikana.

EU:n kauppaministerit kokoontuvat ensi tiistaina kokoukseen, jossa on määrä päättää Cetan hyväksymisestä. On epäselvää, millä tavalla Belgia voisi hyväksyä sopimuksen, jota maan liittohallitus ja esimerkiksi maan pohjoinen hollanninkielinen Flanderin alue tukevat.

”Olen huolissani Euroopan tulevaisuudessa. Miksi pitää lisätä vielä yksi kriisi?” Belgian ulkoministeri Didier Reynders ihmetteli uutistoimisto AFP:n mukaan.

Vallonian vastustus nostanee hikikarpaloita myös Britannian poliitikkojen otsalle, sillä he valmistautuvat hyvin vaikeisiin Brexit-neuvotteluihin Britannian EU-eron jälkeisestä suhteesta. Ceta-sopimuksen vaikeudet osoittavat, että mitä vain voi tapahtua, kun vastapuolella on 27 EU-maata ja vieläpä niiden alueelliset ja sisäpoliittiset intohimot päälle.

Cetan kohtalo joutui uuden kysymysmerkin alle kesällä, kun EU-komissio taipui painostuksen alla julistamaan EU:n ja Kanadan sopimuksen niin sanotuksi sekasopimukseksi.

Se tarkoitti, että Ceta pitää hyväksyä lähes 40 erilaisessa kansallisessa ja alueellisessa parlamentissa. EU-komissiota johtava Jean-Claude Juncker oli aiemmin toivonut nopeampaa menettelyä, jossa sopimus olisi hyväksytty jäsenmaiden neuvoston ja EU-parlamentin kesken.

Junckerin mukaan kyseessä on ”paras ja edistyksellisin kauppasopimus” ikinä. Kansalaiset ovat kuitenkin kääntyneet vapaakauppaa vastaan joka puolella Eurooppaa, mikä on kasvattanut poliittista painetta.

Jäsenmaiden enemmistö – mukaan lukien Suomi – halusivat Cetasta päätettävän kaikissa jäsenmaissa.

EU ja Yhdysvallat pitivät pitkään tavoitteenaan, että TTIP-sopimus neuvotellaan valmiiksi tänä vuonna, mutta nyt tavoitteesta on luovuttu. On täysin epäselvää, milloin neuvotteluihin voidaan palata ja missä muodossa, kun Yhdysvalloissa vaihtuu presidentti ensi tammikuussa.

Vallonian parlamentissa 46 kansanedustajaa äänesti Cetaa vastaan ja kuusitoista sen puolesta.

Ceta- ja TTIP-sopimuksia on vastustettu monista syistä. Kansalaisjärjestöjen ja joidenkin poliitikkojen mukaan ne on tehty salamyhkäisesti, ne vaarantavat tuoteturvallisuuden, ympäristön ja kansanterveyden ja antavat suuryhtiöille liikaa valtaa valtioiden kustannuksella.

Euroopan parlamentin ranskalaismeppi, vihreisiin kuuluva ympäristöaktivisti Yannick Jadot ilmaisi tyytyväisyytensä Vallonian vastustukseen.

”Nyt olisi hyvin vaikeaa, että sopimus voitaisiin allekirjoittaa EU:n ja Kanadan tulevassa huippukokouksessa. Cetan tulevaisuuteen liittyvä epävarmuus on voitto kaikille kansalaisille, jotka ovat kampanjoineen sopimusta vastaan”, Jadot totesi tiedotteessaan.

SAK:n Aleksi Kuusiston mukaan EU:n virhe Ceta-neuvotteluissa oli, että komissiolle annettu neuvottelumandaatti päätettiin aikoinaan salassa.

”Ei ole kestävää, että EU käy ensin saamansa mandaatin pohjalta neuvotteluja ja sitten se ei kelpaakaan jäsenmaissa. Tässä maksetaan vanhoista virheistä”, Kuusisto totesi.

Kuusistoa ja Turtiaista harmittaa, että neuvottelut epäonnistuvat nimen omaan korkeista standardeistaan kuulun Kanadan kanssa.

”Herääkin kysymys siitä kuinka paljon Wallonian päätös itse asiassa liittyy Belgian omaan sisäpoliittiseen tilanteeseen ja vaikeaan keskusteluun budjetista, ja kuinka paljon itse sopimuksen sisältöön”, EK:n Saila Turtiainen totesi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  4. 4

   Halpa kolmen euron pikkusikariaski on tämän kesän myyntimenestys – nyt hallitus aikoo nostaa sen hintaa

  5. 5

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  6. 6

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  7. 7

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  8. 8

   Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Nyt Suomen kirkko on taas siinä tilanteessa, että kaikki kymmenen piispaa ovat miehiä”

  9. 9

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  10. 10

   Pekka Sauri arvioi Pentti Linkolan elämäkerran: Kun Persianlahden sota syttyi, Linkola toivoi ”huomattavaa tappamista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  5. 5

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  6. 6

   Halla-aho vaatii Helsingin kohtuuhintaisten asuntojen kohdentamista työssä käyville – Vapaavuori: ”Tämän tyyppiseen diskriminaatioon ei ole mahdollisuutta”

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Kiinan ja Intian välille syntyi pattitilanne pahaan aikaan – 600 sotilasta on istunut pian 60 päivää vuoristossa tuijottamassa toisiaan, eikä loppua näy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  9. 9

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää