Valikko
Talous

Tuhansilla yhä saatavia – näin perit velkaasi Anttilan konkurssipesästä

Noin 5 000 kuluttajalla on yhä saatavia Anttilan konkurssipesästä. Rahoista ainakin osan voi ehkä saada takaisin, kun lähettää asiasta niin sanotun valvontakirjeen konkurssipesän hoitajalle.

Tuhansilla suomalaisilla on edelleen saatavia heinäkuussa konkurssiin menneestä Anttilasta. Pesänhoitajana toimivan asianajaja Mikko Tiilikan mukaan alle 3 000 euron summaa periviä pienvelkojia on 4 000–6 000.

”Osalla nettikaupasta tehdyt ostokset ovat jääneet saamatta, osa on maksanut ostoksia kaupassa etukäteen. Iso velkojaryhmä ovat ihmiset, joilla on Anttilan käyttämättömiä lahjakortteja. Pelkästään niitä on noin 800 000 euron edestä”, Tiilikka sanoo.

Pienvelkojat voivat hakea saataviaan konkurssipesästä siinä missä isommatkin velkojat. Käytännössä kuitenkaan parinkymmenen euron saatavien vuoksi ei kannata nähdä vaivaa, koska alle 50 euron jako-osuuksia ei konkurssipesistä makseta.

”Mutta yli sadan euron saatavat kannattaa ilman muuta ilmoittaa. Lopullista jako-osuutta on mahdoton vielä tässä vaiheessa ennakoida”, Tiilikka sanoo.

Jako-osuus tarkoittaa sitä, miten suuri osa pesän veloista pystytään lopulta pesän varoilla maksamaan. Jos varat riittävät puoleen pesän veloista, jako-osuus on 50 prosenttia ja esimerkiksi sadan euron saatavasta saisi 50 euroa takaisin. Kaikki velkojat saavat saman osuuden.

Vastikään valmistuneen pesäluettelon mukaan Anttilan konkurssipesässä on tällä hetkellä varoja 88,7 miljoonaa euroa ja eri tyyppisiä velkoja ja saatavia 263 miljoonaa euroa.

Molemmat luvut ovat Tiilikan mukaan tässä vaiheessa hyvin epävarmoja ja voivat muuttua huomattavasti prosessin kuluessa. Pesällä on myös jatkuvasti kuluja. Jako-osuutta on siksi tässä vaiheessa vielä mahdotonta arvioida.

Yleensä se jää konkursseissa Tiilikan mukaan vain muutamaan prosenttiin.

”Anttilan tapauksessa olisi kuitenkin toiveissa, että se voisi olla ainakin kaksinumeroinen luku.”

Velkansa perimiseksi kuluttajan pitää lähettää konkurssipesälle niin sanottu valvontakirje 7. joulukuuta mennessä. Artikkelin yhteydessä olevassa faktalaatikossa on listattu kirjeessä vaadittavat tiedot.

Kirjeen lisäksi velkojan ei tarvitse tehdä muuta, ellei häneen olla yhteydessä. Velkojan ei tarvitse esimerkiksi osallistua ensi perjantaina järjestettävään velkojainkokoukseen. Tietonsa antaneille velkojille toimitetaan asioiden etenemisestä tietoa sähköpostitse.

”Jos valvontakirjeessä kaikki on kunnossa, ja siinä on velkojan pankkitilin numero, mahdollinen jako-osuus maksetaan aikanaan automaattisesti”, Tiilikka sanoo.

Vaikka konkurssin lopullinen selvittely kestänee vuosia, pesänhoitaja arvelee, että pienille velallisille voidaan maksaa niin sanottuja ennakkojako-osuuksia mahdollisesti jo ensi kesänä. Sitä ennen pesän tulee hoitaa useita oikeudellisia toimenpiteitä, joihin kuluu aikaa.

Kuluttajaliitto aikoo ajaa jäsentensä etuja Anttilan konkurssipesässä jäsenten puolesta. Liitto alkaa kerätä jäseniltä valtakirjoja sitä varten. Kuluttajaliiton jäseneksi voi johtavan lakimiehen Tuula Sarion mukaan päästä halvimmillaan liiton paikallisyhdistysten kautta alle kymmenellä eurolla.

Valvontakirjeen voi myös hyvin laatia itse. Alkuperäiset kuitit ja tositteet on tärkeätä säilyttää.

Näin kirjoitat valvontakirjeen

 Kerro kuka olet sekä yhteystietosi mukaan lukien sähköpostiosoite ja pankkitilisi numero.

 Kerro, minkä suuruista summaa perit konkurssipesältä ja mihin se perustuu. Eli kerro, oliko kyseessä nettiostos, lahjakortti tai ennakkoon maksettu tavara.

 Kerro myös, että vaadit saatavallesi korkolain mukaista viivästyskorkoa.

 Liitä kirjeeseen kopio ostoksen kuitista tai lahjakortista.

 Lähetä kirje 7.12.2016 mennessä postitse, faksilla tai sähköpostitse pesänhoitaja Mikko Tiilikalle asianajotoimisto Krogerukseen. Osoite löytyy esimerkiksi Anttilan Facebook-sivulta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • anttilan konkurssi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Jimi Hendrix ei päässyt Helsingissä keikkaillessaan sisään ravintolaan

  8. 8

   Mauno Koiviston edeltäjän hautajaiset olivat spektaakkeli, jonka lehtikuvaaja ikuisti korkeuksista – ”Silloin ei ollut rahasta kiinni”

  9. 9

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  10. 10

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää