Valikko
Talous

Tuhansilla yhä saatavia – näin perit velkaasi Anttilan konkurssipesästä

Noin 5 000 kuluttajalla on yhä saatavia Anttilan konkurssipesästä. Rahoista ainakin osan voi ehkä saada takaisin, kun lähettää asiasta niin sanotun valvontakirjeen konkurssipesän hoitajalle.

Tuhansilla suomalaisilla on edelleen saatavia heinäkuussa konkurssiin menneestä Anttilasta. Pesänhoitajana toimivan asianajaja Mikko Tiilikan mukaan alle 3 000 euron summaa periviä pienvelkojia on 4 000–6 000.

”Osalla nettikaupasta tehdyt ostokset ovat jääneet saamatta, osa on maksanut ostoksia kaupassa etukäteen. Iso velkojaryhmä ovat ihmiset, joilla on Anttilan käyttämättömiä lahjakortteja. Pelkästään niitä on noin 800 000 euron edestä”, Tiilikka sanoo.

Pienvelkojat voivat hakea saataviaan konkurssipesästä siinä missä isommatkin velkojat. Käytännössä kuitenkaan parinkymmenen euron saatavien vuoksi ei kannata nähdä vaivaa, koska alle 50 euron jako-osuuksia ei konkurssipesistä makseta.

”Mutta yli sadan euron saatavat kannattaa ilman muuta ilmoittaa. Lopullista jako-osuutta on mahdoton vielä tässä vaiheessa ennakoida”, Tiilikka sanoo.

Jako-osuus tarkoittaa sitä, miten suuri osa pesän veloista pystytään lopulta pesän varoilla maksamaan. Jos varat riittävät puoleen pesän veloista, jako-osuus on 50 prosenttia ja esimerkiksi sadan euron saatavasta saisi 50 euroa takaisin. Kaikki velkojat saavat saman osuuden.

Vastikään valmistuneen pesäluettelon mukaan Anttilan konkurssipesässä on tällä hetkellä varoja 88,7 miljoonaa euroa ja eri tyyppisiä velkoja ja saatavia 263 miljoonaa euroa.

Molemmat luvut ovat Tiilikan mukaan tässä vaiheessa hyvin epävarmoja ja voivat muuttua huomattavasti prosessin kuluessa. Pesällä on myös jatkuvasti kuluja. Jako-osuutta on siksi tässä vaiheessa vielä mahdotonta arvioida.

Yleensä se jää konkursseissa Tiilikan mukaan vain muutamaan prosenttiin.

”Anttilan tapauksessa olisi kuitenkin toiveissa, että se voisi olla ainakin kaksinumeroinen luku.”

Velkansa perimiseksi kuluttajan pitää lähettää konkurssipesälle niin sanottu valvontakirje 7. joulukuuta mennessä. Artikkelin yhteydessä olevassa faktalaatikossa on listattu kirjeessä vaadittavat tiedot.

Kirjeen lisäksi velkojan ei tarvitse tehdä muuta, ellei häneen olla yhteydessä. Velkojan ei tarvitse esimerkiksi osallistua ensi perjantaina järjestettävään velkojainkokoukseen. Tietonsa antaneille velkojille toimitetaan asioiden etenemisestä tietoa sähköpostitse.

”Jos valvontakirjeessä kaikki on kunnossa, ja siinä on velkojan pankkitilin numero, mahdollinen jako-osuus maksetaan aikanaan automaattisesti”, Tiilikka sanoo.

Vaikka konkurssin lopullinen selvittely kestänee vuosia, pesänhoitaja arvelee, että pienille velallisille voidaan maksaa niin sanottuja ennakkojako-osuuksia mahdollisesti jo ensi kesänä. Sitä ennen pesän tulee hoitaa useita oikeudellisia toimenpiteitä, joihin kuluu aikaa.

Kuluttajaliitto aikoo ajaa jäsentensä etuja Anttilan konkurssipesässä jäsenten puolesta. Liitto alkaa kerätä jäseniltä valtakirjoja sitä varten. Kuluttajaliiton jäseneksi voi johtavan lakimiehen Tuula Sarion mukaan päästä halvimmillaan liiton paikallisyhdistysten kautta alle kymmenellä eurolla.

Valvontakirjeen voi myös hyvin laatia itse. Alkuperäiset kuitit ja tositteet on tärkeätä säilyttää.

Näin kirjoitat valvontakirjeen

 Kerro kuka olet sekä yhteystietosi mukaan lukien sähköpostiosoite ja pankkitilisi numero.

 Kerro, minkä suuruista summaa perit konkurssipesältä ja mihin se perustuu. Eli kerro, oliko kyseessä nettiostos, lahjakortti tai ennakkoon maksettu tavara.

 Kerro myös, että vaadit saatavallesi korkolain mukaista viivästyskorkoa.

 Liitä kirjeeseen kopio ostoksen kuitista tai lahjakortista.

 Lähetä kirje 7.12.2016 mennessä postitse, faksilla tai sähköpostitse pesänhoitaja Mikko Tiilikalle asianajotoimisto Krogerukseen. Osoite löytyy esimerkiksi Anttilan Facebook-sivulta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • anttilan konkurssi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Lännen hyödylliset idiootit Putinin apureina – Takinkääntö on ollut Suomessakin vauhdikasta

  2. 2

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  3. 3

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  4. 4

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  5. 5

   Seitsemän maankaltaista planeettaa löytyi kääpiötähden ympäriltä 40 valovuoden päästä

  6. 6

   Italialaismedia: Suomalainen poika kuoli Italian Alpeilla

  7. 7

   Neljä naista ja neljä miestä pyrkii Helsingin johtoon – näin he vastasivat kysymyksiin suurmoskeijasta, koulukurista, autoilusta ja ulkoistamisesta

  8. 8

   Miksi Helsingissäkin puuhataan kävelykatuja ja työnnetään autoja ahtaalle? Tämä 80-vuotias tanskalaismies on syypää

  9. 9

   Suku uhkasi tappaa ja viritti ansan irakilaiselle Kasimille – Homoutensa vuoksi vainotut hakevat turvaa Suomesta

  10. 10

   Ajokeli on erittäin huono – räntäsade jatkuu vielä torstaiaamuna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Toni” vaati treffien jälkeen kumppania maksamaan puolet ja syntyi jupakka – siellä, missä nimetön keskustelu Suomessa muuten toimii

  2. 2

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  3. 3

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  4. 4

   Supersuosittu amerikkalaisjuontaja irvaili Trumpille ”Suomen Godzilla-hyökkäyksellä”

  5. 5

   Seitsemän maankaltaista planeettaa löytyi kääpiötähden ympäriltä 40 valovuoden päästä

  6. 6

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  7. 7

   Perusterveestä Kaisa Tolosesta, 52, tuli sairas työtön kuudessa vuodessa: ”Tulevaisuuteni jäi Mikkolan kouluun”

  8. 8

   Parhaissa purkkisalsoissa rouskuu tuore tomaatti, pahimmat ovat kuin ketsuppia – HS:n salsavertailussa paljastui hurjia laatueroja

  9. 9

   Tukholmalaislähiön mellakasta kohistaan maailmalla – Ruotsissa pohditaan poliisin aseenkäyttöä ja tapahtumien vaikutusta maakuvaan

  10. 10

   Nuorena rocktähtenä Jarkko Martikainen huusi totuuttaan julki koko sukupolvelle – nyt Donnerin, Kaurismäen ja Tervon sivallukset ärsyttävät häntä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Jäätyneenä Vuosaaresta löytynyt koiranpentu ”lopetettiin asianmukaisesti” – tapaus herätti raivoa jopa alamaailmaa myöten

  10. 10

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  11. Näytä lisää