Valikko
Talous

Kiistelty yrittäjävähennys saa tukea asiantuntijoilta: ”Kyllä se yrittämiseen kannustaa”

Yrittäjävähennys maksaa veronmaksajille paljon, vaikka sen kannustavat vaikutukset ovat epävarmat.

Hallituksen esitys yrittäjävähennyksestä on herättänyt valtavan porun eduskunnassa. Hallitus pyrkii veronkevennyksellä kannustamaan suomalaisia yritystoiminnan harjoittamiseen. Työpaikkojen lisäämisen kannalta esitys on kuitenkin tehoton.

”Ehdotetulla vähennyksellä ei arvioida olevan merkittäviä yritystoimintaa kasvattavia tai yrittäjyyttä lisääviä vaikutuksia”, lakiesityksessä lukee.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) korosti eduskunnassa, että Suomi haluaa esiintyä yrittämiseen positiivisesti suhtautuvana maana. ”Yrittäjävähennys on merkittävä, jotta yhteiskunta näyttää selkeän viestin siitä, että me haluamme tukea teidän toimintaanne.”

Hyvän tahdon ele vähentää verotuloja noin 123 miljoonaa euroa vuodessa. Asiantuntijat suhtautuvat esitykseen silti varovaisen myönteisesti.

”Ei voi sanoa, että tämä on hyvä tai huono. Kuinka se konkreettisesti vaikuttaa esimerkiksi työllisyyteen, sitä on hirveän vaikea ennustaa”, vero-oikeuden professori Seppo Penttilä Tampereen yliopistosta sanoo.

Hänkin on pannut merkille, että lakiesityksen perusteluista ei löydy argumentteja sen tueksi miksi laki pitää säätää. ”Sen suurin merkitys on positiivinen signaali”, hän sanoo hallitukseen yhtyen.

Penttilän mukaan yrittäjävähennystä voi perustella sillä, että yrittäjä kantaa aina riskin, jota palkansaajalla ei ole. Yksityisiä elinkeinonharjoittajia kuitenkin verotetaan samalla veroasteikolla kuin palkansaajia.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja, valtiotieteen tohtori Pasi Holm on tutkinut yrittämisen kannustimia.

Hän pohtii yrittäjävähennyksen kannustinvaikutusta siinä kokonaisuudessa, johon kuuluvat toisaalta palkansaajan turvattu palkka, hyvä sosiaaliturva, mutta korkea verotus ja toisaalta yrittäjän riski, huonompi sosiaaliturva, mutta riskiä kompensoiva kevyempi verotus.

”Kun sitä verotusta kevennetään edelleen, minusta se kyllä kannustaa yrittämiseen”, hän sanoo.

Holm päätyy siihen, että yrittäjävähennys kannattaa ottaa käyttöön. ”Ehkä näiden argumenttien kautta vähennys on 123 miljoonan euron väärtti.”

Johtaja Ann-Mari Kemell keskuskauppakamarista suhtautuu myös vähennykseen varovaisen myönteisesti.

”Jos tulotaso on pieni ja yrittäjä kantaa riskin, voi olla perusteltua että hän saa järjestelmältä tukea. Kyllä tällä voi olla oikeansuuntaista kannustinvaikutusta”, hän sanoo.

Kemell sanoo, että veroetujen vaikuttavuutta yleensä liioitellaan, ja veroetujen vaikutusta on vaikea mitata euroissa. ”Verotusta osana kokonaisuutta ei kuitenkaan pidä väheksyä”, hän korostaa.

Kemell pitää perusteltuna kokeilla yrittäjävähennystä tilanteessa, jossa veronkevennysten tie on budjetissa katsottu loppuun. Jos hän saisi valita, katse olisi vaikuttavammassa ja laajemmassa verouudistuksessa.

Vuonna 2014 alennettiin yhteisöveroa, joka koski osakeyhtiöitä. Nykyhallitus oikaisee vääryyden yrittäjävähennyksellä, joka koskee yksityisliikkeitä, henkilöyhtiöitä sekä maa-, metsä- ja porotalouksia.

Sekä Holm että Kemell pitävät yrittäjävähennykselle pätevänä perusteluna sitä, että pienet yritysmuodot asetetaan samalle viivalle.

Esityksen mukaan elinkeinotoiminnan veronalaisesta tuloksesta saisi vähentää verotuksessa viisi prosenttia, kun tulos verotetaan luonnollisen henkilön tai kuolinpesän tulona.

Vähennyksen kohdentumista on eduskunnan vasemmisto-oppositio pitänyt kohtuuttomana. Eniten hyötyisivät ne viitisen tuhatta yritystä, joiden yritystulo on noin 100 000 euroa vuodessa. Heidän verotustaan vähennys keventäisi noin 1 700–2 900 euroa.

Ne 150 000 pikkuyritystä, joiden tulo on alle 10 000 euroa vuodessa pääsisivät nauttimaan 50-150 euron säästöstä vuodessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yrittäjyys
 • Yrittäjät
 • Hallitus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi lopettaa Rautatientorin Suomi ensin -mielenosoituksen – syynä viimeaikaiset pahoinpitelyt ja jatkuvat häiriöt

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  5. 5

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  6. 6

   Egyptiläinen ravintola tuhoutui tulipalossa Helsingin Käpylässä – omistaja kuuli tulipalosta naapurilta

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Uusi käänne Espoon pitseriapalossa: Mieskaksikon epäillään heittäneen polttopullon myös toiseen ravintolaan

  9. 9

   IT-konsultiksi 12 viikossa – Fysioterapeutti Josefin Reuter sai ensimmäisen paikan ilmaiselta pikakurssilta

  10. 10

   Sopiiko jäätelö välipalaksi ja onko vegaaninen tavallista terveellisempää? – Ravitsemusterapeutti arvioi jäätelöiden ravintosisällöt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  7. 7

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  8. 8

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  9. 9

   Stand up -koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  10. 10

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää