Valikko
Talous

Tekoäly saattaa jopa tuplata talouskasvun vuoteen 2035 mennessä – nokkelat koneet voivat nostaa Suomenkin aallon pohjalta

Suomi kuuluu Accenturen selvityksen mukaan tekoälystä eniten hyötyvien maiden joukkoon. Teknologian potentiaalin vapauttaminen vaatii kuitenkin yhteiskunnallisia muutoksia.

Oikein hyödynnettynä tekoäly voi kaksinkertaistaa Suomen talouskasvun, ennustaa konsulttiyhtiö Accenture tuoreessa selvityksessään.

Vain Yhdysvalloissa tekoäly voi potentiaalisesti kasvattaa talouskasvua enemmän kuin Suomessa. Accenturen selvityksessä oli mukana 12 kehittynyttä maata, joiden yhteenlaskettu osuus maailman bruttokansantuotteesta on yli puolet.

Jos Suomi sisällyttää tekoälyn erottamattomaksi osaksi kansantalouttaan, Suomen bruttokansantuotteen vuosikasvu yltäisi jopa 4,1 prosenttiin vuoteen 2035 mennessä. Viimeksi Suomen vuotuinen talouskasvu on ylittänyt neljä prosenttia ennen globaalin finanssikriisin puhkeamista vuonna 2007.

Jos Accenturen laskelmat osuvat oikeaan, Suomen talous voisi jopa kaksinkertaistua 17 vuodessa. Ilman tekoälyn tehokasta hyödyntämistä siinä menisi 33 vuotta.

”Edistykselliset teknologiat ja niiden taloudellinen hyödyntäminen ovat jo pitkään muodostaneet Suomen taloudellisen kehityksen perustan”, toteaa Accenturen Suomen teknologiajohtaja Tomas Nyström tiedotteessa.

Hänen mukaansa tekoälyyn nojaavat sovellukset voi järisyttää liiketoimintaa tavoilla, jotka ovat verrattavissa tietotekniikan läpimurtoon viime vuosisadan lopussa. Nyströmin mukaan Suomessa on jo tekoälyn hyödyntämiseen vaadittava infrastruktuuri valmiina.

”Jo nyt tekoäly, pilvipalvelut, edistynyt analytiikka ja muut teknologiat vaikuttavat ihmisten ja koneiden työn tekemisen tapoihin sekä organisaatioiden ja kuluttajien väliseen kanssakäymiseen hätkähdyttävillä tavoilla.”

Vielä 1980 luvulla Yhdysvalloissa, Japanissa, Saksassa, Britanniassa, Ranskassa ja Italiassa talouskasvu oli keskimäärin kolme prosenttia vuodessa. 1990-luvulla kasvu jarrutti 2,1 prosenttiin ja viime vuosikymmenellä 1,1 prosenttiin, johon se on sittemmin jämähtänyt.

Väestönkasvun kääntyessä pakkaselle yhä useammassa vauraassa maassa, menneiden vuosikymmenten kasvuvauhti on haalistunut kaukaiseksi muistoksi. Suomessa tilannetta pahensivat Nokian ja metsäteollisuuden viime vuosien ongelmat sekä Venäjän talouden romahdus.

Tekoäly voi tuoda vetoapua Suomen kaltaisille olemattomaan kasvuun jumiutuneille maille. Nyström kuitenkin korostaa, että teknologia ei kasvata tuottavuutta automaattisesti.

”Potentiaalin toteutuminen vaatii kuitenkin keskeisiltä sidosryhmiltä tekoälyn hyötyjen ja haasteiden ymmärtämistä ja niihin valmistautumista erilaiset teknologiset, poliittiset, eettiset ja sosiaaliset näkökannat huomioon ottaen”, hän sanoo tiedotteessa.

Accenturen mukaan tekoäly voi kasvattaa työn tuottavuutta kymmenillä prosenteilla vuoteen 2035 mennessä. Eniten potentiaalia työn tehostamiseksi on selvityksen mukaan Ruotsissa.

Siellä tekoäly voi kasvattaa työn tuottavuutta 37 prosentilla. Suomi on kuitenkin 12 maan joukossa heti kakkosena 36 prosentilla.

Esimerkiksi jo nyt virtuaaliavustajien avulla lakimiehet voivat käydä muutamassa päivässä läpi tuhat sivua lakiasiakirjoja, kun kolmelta ihmiseltä menisi samaan urakkaan kuusi kuukautta.

Näin tekoäly valjastetaan yhteiskunnan hyödyksi

 Koulutus. Ihmis- ja tekoälyn pitää oppia toisiltaan sen sijaan, että ne kilpailisivat keskenään. Ihmisiä tulee kouluttaa toimimaan yhdessä tekoälyn kanssa ja samoin tekoäly tulee suunnitella yhteistyökykyiseksi.

 Lainsäädäntö. Sääntelyn pitää olla vähintään ajantasaista, joustavaa ja mieluiten ennakoivaa, jotta lainsäädäntö ei jarruta teknologista kehitystä.

 Etiikka. Koneiden älyykkyyden ja oppimiskyvyn kehittyminen vaatii laajaa yhteiskunnallista keskustelua etiikasta. Koneille pitää luoda selkeät standardit.

 Työmarkkinat. Robotiikan ja tekoälyn kehittyminen voi viedä ihmisiltä ainakin väliaikaisesti työpaikkoja. Teknologista työttömyyttä voidaan torjua jo ennakkoon suuntaamalla tukitoimia ja uudelleen koulutusta muutokselle alttiille toimialoille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tekoäly
 • Teknologia
 • selvitys
 • Talouskasvu
 • Suomen talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  4. 4

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  5. 5

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  6. 6

   Miksi kukaan ei välitä autoilijoista? Viherpuhe jyrää vaaliohjelmissa

  7. 7

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  8. 8

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  9. 9

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  10. 10

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  5. 5

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  8. 8

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  9. 9

   Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän – ”Suomi on irtaantumassa Ruotsin, Norjan ja Islannin joukosta”

  10. 10

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää