Valikko
Talous

Tekoäly saattaa jopa tuplata talouskasvun vuoteen 2035 mennessä – nokkelat koneet voivat nostaa Suomenkin aallon pohjalta

Suomi kuuluu Accenturen selvityksen mukaan tekoälystä eniten hyötyvien maiden joukkoon. Teknologian potentiaalin vapauttaminen vaatii kuitenkin yhteiskunnallisia muutoksia.

Oikein hyödynnettynä tekoäly voi kaksinkertaistaa Suomen talouskasvun, ennustaa konsulttiyhtiö Accenture tuoreessa selvityksessään.

Vain Yhdysvalloissa tekoäly voi potentiaalisesti kasvattaa talouskasvua enemmän kuin Suomessa. Accenturen selvityksessä oli mukana 12 kehittynyttä maata, joiden yhteenlaskettu osuus maailman bruttokansantuotteesta on yli puolet.

Jos Suomi sisällyttää tekoälyn erottamattomaksi osaksi kansantalouttaan, Suomen bruttokansantuotteen vuosikasvu yltäisi jopa 4,1 prosenttiin vuoteen 2035 mennessä. Viimeksi Suomen vuotuinen talouskasvu on ylittänyt neljä prosenttia ennen globaalin finanssikriisin puhkeamista vuonna 2007.

Jos Accenturen laskelmat osuvat oikeaan, Suomen talous voisi jopa kaksinkertaistua 17 vuodessa. Ilman tekoälyn tehokasta hyödyntämistä siinä menisi 33 vuotta.

”Edistykselliset teknologiat ja niiden taloudellinen hyödyntäminen ovat jo pitkään muodostaneet Suomen taloudellisen kehityksen perustan”, toteaa Accenturen Suomen teknologiajohtaja Tomas Nyström tiedotteessa.

Hänen mukaansa tekoälyyn nojaavat sovellukset voi järisyttää liiketoimintaa tavoilla, jotka ovat verrattavissa tietotekniikan läpimurtoon viime vuosisadan lopussa. Nyströmin mukaan Suomessa on jo tekoälyn hyödyntämiseen vaadittava infrastruktuuri valmiina.

”Jo nyt tekoäly, pilvipalvelut, edistynyt analytiikka ja muut teknologiat vaikuttavat ihmisten ja koneiden työn tekemisen tapoihin sekä organisaatioiden ja kuluttajien väliseen kanssakäymiseen hätkähdyttävillä tavoilla.”

Vielä 1980 luvulla Yhdysvalloissa, Japanissa, Saksassa, Britanniassa, Ranskassa ja Italiassa talouskasvu oli keskimäärin kolme prosenttia vuodessa. 1990-luvulla kasvu jarrutti 2,1 prosenttiin ja viime vuosikymmenellä 1,1 prosenttiin, johon se on sittemmin jämähtänyt.

Väestönkasvun kääntyessä pakkaselle yhä useammassa vauraassa maassa, menneiden vuosikymmenten kasvuvauhti on haalistunut kaukaiseksi muistoksi. Suomessa tilannetta pahensivat Nokian ja metsäteollisuuden viime vuosien ongelmat sekä Venäjän talouden romahdus.

Tekoäly voi tuoda vetoapua Suomen kaltaisille olemattomaan kasvuun jumiutuneille maille. Nyström kuitenkin korostaa, että teknologia ei kasvata tuottavuutta automaattisesti.

”Potentiaalin toteutuminen vaatii kuitenkin keskeisiltä sidosryhmiltä tekoälyn hyötyjen ja haasteiden ymmärtämistä ja niihin valmistautumista erilaiset teknologiset, poliittiset, eettiset ja sosiaaliset näkökannat huomioon ottaen”, hän sanoo tiedotteessa.

Accenturen mukaan tekoäly voi kasvattaa työn tuottavuutta kymmenillä prosenteilla vuoteen 2035 mennessä. Eniten potentiaalia työn tehostamiseksi on selvityksen mukaan Ruotsissa.

Siellä tekoäly voi kasvattaa työn tuottavuutta 37 prosentilla. Suomi on kuitenkin 12 maan joukossa heti kakkosena 36 prosentilla.

Esimerkiksi jo nyt virtuaaliavustajien avulla lakimiehet voivat käydä muutamassa päivässä läpi tuhat sivua lakiasiakirjoja, kun kolmelta ihmiseltä menisi samaan urakkaan kuusi kuukautta.

Näin tekoäly valjastetaan yhteiskunnan hyödyksi

 Koulutus. Ihmis- ja tekoälyn pitää oppia toisiltaan sen sijaan, että ne kilpailisivat keskenään. Ihmisiä tulee kouluttaa toimimaan yhdessä tekoälyn kanssa ja samoin tekoäly tulee suunnitella yhteistyökykyiseksi.

 Lainsäädäntö. Sääntelyn pitää olla vähintään ajantasaista, joustavaa ja mieluiten ennakoivaa, jotta lainsäädäntö ei jarruta teknologista kehitystä.

 Etiikka. Koneiden älyykkyyden ja oppimiskyvyn kehittyminen vaatii laajaa yhteiskunnallista keskustelua etiikasta. Koneille pitää luoda selkeät standardit.

 Työmarkkinat. Robotiikan ja tekoälyn kehittyminen voi viedä ihmisiltä ainakin väliaikaisesti työpaikkoja. Teknologista työttömyyttä voidaan torjua jo ennakkoon suuntaamalla tukitoimia ja uudelleen koulutusta muutokselle alttiille toimialoille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tekoäly
 • Teknologia
 • selvitys
 • Talouskasvu
 • Suomen talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  2. 2

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  3. 3

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  5. 5

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  6. 6

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  7. 7

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  8. 8

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  9. 9

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää