Valikko
Talous

Tekoäly saattaa jopa tuplata talouskasvun vuoteen 2035 mennessä – nokkelat koneet voivat nostaa Suomenkin aallon pohjalta

Suomi kuuluu Accenturen selvityksen mukaan tekoälystä eniten hyötyvien maiden joukkoon. Teknologian potentiaalin vapauttaminen vaatii kuitenkin yhteiskunnallisia muutoksia.

Oikein hyödynnettynä tekoäly voi kaksinkertaistaa Suomen talouskasvun, ennustaa konsulttiyhtiö Accenture tuoreessa selvityksessään.

Vain Yhdysvalloissa tekoäly voi potentiaalisesti kasvattaa talouskasvua enemmän kuin Suomessa. Accenturen selvityksessä oli mukana 12 kehittynyttä maata, joiden yhteenlaskettu osuus maailman bruttokansantuotteesta on yli puolet.

Jos Suomi sisällyttää tekoälyn erottamattomaksi osaksi kansantalouttaan, Suomen bruttokansantuotteen vuosikasvu yltäisi jopa 4,1 prosenttiin vuoteen 2035 mennessä. Viimeksi Suomen vuotuinen talouskasvu on ylittänyt neljä prosenttia ennen globaalin finanssikriisin puhkeamista vuonna 2007.

Jos Accenturen laskelmat osuvat oikeaan, Suomen talous voisi jopa kaksinkertaistua 17 vuodessa. Ilman tekoälyn tehokasta hyödyntämistä siinä menisi 33 vuotta.

”Edistykselliset teknologiat ja niiden taloudellinen hyödyntäminen ovat jo pitkään muodostaneet Suomen taloudellisen kehityksen perustan”, toteaa Accenturen Suomen teknologiajohtaja Tomas Nyström tiedotteessa.

Hänen mukaansa tekoälyyn nojaavat sovellukset voi järisyttää liiketoimintaa tavoilla, jotka ovat verrattavissa tietotekniikan läpimurtoon viime vuosisadan lopussa. Nyströmin mukaan Suomessa on jo tekoälyn hyödyntämiseen vaadittava infrastruktuuri valmiina.

”Jo nyt tekoäly, pilvipalvelut, edistynyt analytiikka ja muut teknologiat vaikuttavat ihmisten ja koneiden työn tekemisen tapoihin sekä organisaatioiden ja kuluttajien väliseen kanssakäymiseen hätkähdyttävillä tavoilla.”

Vielä 1980 luvulla Yhdysvalloissa, Japanissa, Saksassa, Britanniassa, Ranskassa ja Italiassa talouskasvu oli keskimäärin kolme prosenttia vuodessa. 1990-luvulla kasvu jarrutti 2,1 prosenttiin ja viime vuosikymmenellä 1,1 prosenttiin, johon se on sittemmin jämähtänyt.

Väestönkasvun kääntyessä pakkaselle yhä useammassa vauraassa maassa, menneiden vuosikymmenten kasvuvauhti on haalistunut kaukaiseksi muistoksi. Suomessa tilannetta pahensivat Nokian ja metsäteollisuuden viime vuosien ongelmat sekä Venäjän talouden romahdus.

Tekoäly voi tuoda vetoapua Suomen kaltaisille olemattomaan kasvuun jumiutuneille maille. Nyström kuitenkin korostaa, että teknologia ei kasvata tuottavuutta automaattisesti.

”Potentiaalin toteutuminen vaatii kuitenkin keskeisiltä sidosryhmiltä tekoälyn hyötyjen ja haasteiden ymmärtämistä ja niihin valmistautumista erilaiset teknologiset, poliittiset, eettiset ja sosiaaliset näkökannat huomioon ottaen”, hän sanoo tiedotteessa.

Accenturen mukaan tekoäly voi kasvattaa työn tuottavuutta kymmenillä prosenteilla vuoteen 2035 mennessä. Eniten potentiaalia työn tehostamiseksi on selvityksen mukaan Ruotsissa.

Siellä tekoäly voi kasvattaa työn tuottavuutta 37 prosentilla. Suomi on kuitenkin 12 maan joukossa heti kakkosena 36 prosentilla.

Esimerkiksi jo nyt virtuaaliavustajien avulla lakimiehet voivat käydä muutamassa päivässä läpi tuhat sivua lakiasiakirjoja, kun kolmelta ihmiseltä menisi samaan urakkaan kuusi kuukautta.

Näin tekoäly valjastetaan yhteiskunnan hyödyksi

 Koulutus. Ihmis- ja tekoälyn pitää oppia toisiltaan sen sijaan, että ne kilpailisivat keskenään. Ihmisiä tulee kouluttaa toimimaan yhdessä tekoälyn kanssa ja samoin tekoäly tulee suunnitella yhteistyökykyiseksi.

 Lainsäädäntö. Sääntelyn pitää olla vähintään ajantasaista, joustavaa ja mieluiten ennakoivaa, jotta lainsäädäntö ei jarruta teknologista kehitystä.

 Etiikka. Koneiden älyykkyyden ja oppimiskyvyn kehittyminen vaatii laajaa yhteiskunnallista keskustelua etiikasta. Koneille pitää luoda selkeät standardit.

 Työmarkkinat. Robotiikan ja tekoälyn kehittyminen voi viedä ihmisiltä ainakin väliaikaisesti työpaikkoja. Teknologista työttömyyttä voidaan torjua jo ennakkoon suuntaamalla tukitoimia ja uudelleen koulutusta muutokselle alttiille toimialoille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tekoäly
 • Teknologia
 • selvitys
 • talouskasvu
 • Suomen talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Yksi atomiaikakauden suurista mysteereistä saattoi saada selityksen – Etelä-Atlantin kaksoisvälähdys oli todennäköisesti salainen ydinkoe

  4. 4

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  5. 5

   Ylen johtajat toivat itse kohunsa uudestaan julkisuuteen – miten luottamus palautetaan?

  6. 6

   Mitä jos Linnan juhlien miehistä kirjoitettaisiin kuin naisista?

  7. 7

   Alkon toimitusjohtaja harmittelee Suomen 100-vuotisjuhlan liköörihälyä: ”Ei tällaista päätöstä voi muuttaa”

  8. 8

   Presidentti Niinistö keskusteli viimein Trumpin kanssa – Trump lähetti terveisiä Suomen kansalle

  9. 9

   Naiset synnyttävät entistä myöhemmin – katso, kuinka moni sinua nuorempi tai vanhempi sai lapsen viime vuonna

  10. 10

   Sokos luopuu turkisten myynnistä – Keskustan kansanedustajat: ”Kaksinaismoralistista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

  4. 4

   Jasper teki 2-vuotiaana 200 palan palapelejä – lapsen lahjakkuuteen suhtaudutaan Suomessa usein häpeillen, sanoo asiantuntija

  5. 5

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  6. 6

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  7. 7

   Asuinalueiden erot kasvavat Helsingissä koko ajan – ”Ihmisillä tuntuu olevan halu asua samankaltaisten lähellä”

  8. 8

   Mitä jos Linnan juhlien miehistä kirjoitettaisiin kuin naisista?

  9. 9

   Olga Maltseva kirjoitti 50 Venäjää ylistävää kommenttia päivässä – Pietarin trollitehdas kärsii entisten työntekijöiden avautumisista

  10. 10

   Posti kiistää syytöksen Demokraatti-lehden koko painoksen hukkaamisesta – viestintäjohtajalla ja päätoimittajalla täysin erilaiset väitteet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  3. 3

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  4. 4

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  5. 5

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  6. 6

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  7. 7

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  8. 8

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  9. 9

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  10. 10

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  11. Näytä lisää