Valikko
Talous

Suomalaisilla on tavallisilla käyttö­tileillään jo 60 miljardia euroa – ”On päätetty olla sijoittamatta mihinkään”

Määräaikaisten talletustilien suosio on romahtanut niille maksettujen korkojen mukana.

Suomalaiset makuuttavat rahojaan enenevässä määrin käyttötileillä, joilta saa mahdollisimman huonoa korkotuottoa.

Tämä on reagointia uuteen aikakauteen, jota leimaavat matala inflaatio ja lähes nollakorkoiset säästötilit ja luotot.

Tavallisille käyttötileille on siirtynyt varoja määräaikaisista talletuksista, joiden suosio on selvästi vähentynyt.

”Kun määräaikaisille talletuksille maksettavat korot ovat alentuneet, ihmiset pitävät enenevästi varojaan käyttelytileillä, josta ne voi nopeasti ottaa käyttöön ilman rajoituksia”, pankkikonserni Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen sanoo.

Pankkien asiakkaat ovat ilmeisesti katsoneet, että saatu korvaus varojen sitomisesta tietyksi ajaksi ei enää ole riittävä, ja pitävät rahat mieluummin hieman pienikorkoisimmilla käyttelytileillä.

Suomen Pankin tilaston mukaan uusien määräaikaistilien keskikorko oli heinäkuussa enää 0,46 prosenttia.

Käyttötilien varoille taas maksetaan tällä hetkellä keskimäärin korkoa 0,13 prosenttia.

Perinteisillä käyttötileillä olevien talletusten kanta eli kokonaismäärä kasvoi viime heinäkuussa ennätysmäisen suureksi, hieman yli 60 miljardiin euroon Suomen Pankin mukaan.

Näiden talletusten määrä on kasvanut tasaisesti viime kolmen vuoden aikana, kaikkiaan noin 11 miljardia euroa. Samaan aikaan määräaikaistileiltä on lähtenyt lähes kahdeksan miljardia euroa. Määräaikaistalletuksia oli enää kymmenen miljardia heinäkuun lopussa.

Matalalla inflaatiolla on Kärkkäisen arvion mukaan vaikutusta pankkiasiakkaiden käyttäytymiseen. Inflaatio on käyttötilien korkoja korkeampi, mutta ero ei ole kovin suuri, joten rahan arvossa tapahtuva menetyskään ei ole nyt kovin tuntuva.

Raakaöljyn hinta on tosin nousussa, ja se kiihdyttää inflaatiota. Suomessa inflaatiovauhdin odotetaan pysyttelevän euroaluetta pienempänä johtuen talouden heikommasta kasvusta.

Kärkkäinen sanoo, että uusi korkoympäristö on selvästi tuonut kotitalouksien eteen ongelman säästövarojen sijoittelusta.

”Kun näköpiirissä ei ole mitään kohdetta, josta voisi saada kummoista tuottoa, on päätetty olla sijoittamatta mihinkään.”

Suomalaiset ovat yleensä halunneet sijoittaa rahansa mahdollisimman pienellä riskillä, jolloin tuotonkaan ei ole tarvinnut olla järin korkea.

Nyt tällaista kohtuullisen tuoton ja pienen riskin kohdetta ei ole olemassa. Jos haluaa isompaa tuottoa, pitäisi olla valmis myös isompaan riskiin.

Sijoitusneuvonnalle tämä aiheuttaa uuden haasteen. Yleensä pankeissa suositellaan, että käyttelytileillä säilytettäisiin vain noin kahden kuukauden nettopalkkaa vastaava summa. Yli jäävälle pitäisi löytää parempi kohde.

”Mitään yleispätevää neuvoa, mihin nyt pitäisi rahat laittaa, ei ole antaa. Jos asiakas kysyy neuvoa, kartoitetaan ensin hänen toiveensa ja edellytyksensä,” Kärkkäinen sanoo.

Kotitalousvaroja on jonkin verran siirtynyt sijoitusrahastoihin viime vuosina. Finanssialan keskusliiton analyytikko Valtteri Vuorio kertoo, että aikuisista suomalaisista 31 prosentilla oli viime vuoden lopun selvityksen mukaan osuuksia sijoitusrahastoissa.

Edellinen selvitys tehtiin 2010, jolloin osuus oli 25 prosenttia.

Siirtyneistä summista ei ole tarkkaa arviota. Suomen Pankin mukaan kotitalouksilla oli suomalaisissa sijoitusrahastoissa elokuussa varoja suoraan 19 miljardia ja sijoitussidonnaisten vakuutusten kautta enkä noin kymmenen miljardia.

Viime 12 kuukauden aikana uutta rahaa on siirtynyt erityisen paljon, noin miljardin verran, yhdistelmärahastoihin. Ne ovat kohtuullisen riskin rahastoja, jotka perinteisesti ovat olleet kotitalouksien suosiossa.

Parhaimmissa yhdistelmärahastoissa korkotuotto on ollut vuoden sisällä kymmenen prosentin luokkaa.

Kotitalouksien velat kasvussa

 Säästämisen vastapuoli tai sen rahoitustapa on velanotto. Tilastokeskuksen mukaan kotitalouksien velkaantumisaste on tasaisessa nousussa.

 Heti finanssikriisin alkamisen jälkeen 2009, kotitalouksien velkaantumisaste oli 109 prosenttia. Kuluvan vuoden puolivälissä se oli noussut 126 prosenttiin.

 Seitsemän vuoden muutosta voi pitää melko maltillisena.

 Velkaantumisaste lasketaan siten, että kotitalouksien velkojen määrää vuosineljänneksen lopussa verrataan edeltävien neljän vuosineljänneksen yhteenlaskettuun käytettävissä olevaan tuloon.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sijoittaminen
 • säästäminen
 • Kotitaloudet
 • Korot
 • Heikki Arola

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  2. 2

   Oksennus tyhjensi uimahallin Espoossa – Asiantuntija rauhoittaa: Uimahallit ovat liian lämpimiä norovirukselle

  3. 3

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  4. 4

   Aira Samulin täyttää tänään 90 vuotta ja kannustaa välttämään vanhainkotia: ”Meillä on suuret ikäluokat tulossa, ei siitä edes tule mitään”

  5. 5

   Onko Trump saanut mitään hyvää aikaan? Pysyykö hän vallassa koko kautensa? HS vastaa lukijoiden kysymyksiin presidentin alkukaudesta

  6. 6

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  7. 7

   Ex-presidentti George W. Bush näpäytti Trumpia: ”Tarvitsemme riippumatonta mediaa”

  8. 8

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  9. 9

   Puolueesta erotettu Terhi Kiemunki saa jatkaa Tampereen perussuomalaisten johdossa – vastoin yhdistyksen omia sääntöjä

  10. 10

   Tapaaminen Maahan­muutto­viraston kanssa ei riittänyt turvapaikan­hakijoille – Rautatientorin telttaleiriä ei pureta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  2. 2

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  5. 5

   Moonlight palkittiin yllättäen parhaana elokuvana, palkinto kuulutettiin ensin La La Landille – HS listasi kaikki vuoden Oscar-voittajat

  6. 6

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  7. 7

   Raju pettymys ei voinut tulla Aino-Kaisa Saariselle yllätyksenä – ja lisää saattaa olla tulossa

  8. 8

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  9. 9

   Facebook ei paljasta, miten uusia kavereita ehdotetaan – seksuaalirikoksen uhrin näkymään ilmestyi ahdistelijan profiili

  10. 10

   Ruuhkavuosia elävät vanhemmat kertovat, miten he järjestävät aikaa liikunnalle – ”Jos on aikaa katsoa telkkaria, on aikaa treenata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  5. 5

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  6. 6

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  7. 7

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  8. 8

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  9. 9

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  10. 10

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  11. Näytä lisää