Valikko
Talous

Pörssin tuloskausi tuo viimein toivoa paremmasta – vuosia jatkunut liikevaihdon supistuminen voi päättyä

Finanssiyhtiö Nordean ennusteen mukaan tuhdisti liikevoittoaan ovat lisänneet esimerkiksi SSAB, Nokia ja Outokumpu.

Suurten pörssissä noteerattujen teollisuusyhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto on Nordean ennusteen mukaan alkanut viimeinkin kasvaa. Tosin liikevaihdon lisäys olisi vain 0,2 prosenttia viime vuoden samaan ajanjaksoon verrattuna.

”Tuloskauden yleiskuva vaikuttaisi olevan myönteinen. Kuluneella vuosineljänneksellä kysynnässä on ollut paranemisen merkkejä, mutta kustannukset ovat pysyneet matalalla tasolla. Nämä seikat ovat tukeneet kannattavuutta”, sanoo Nordean osaketutkimuksen pääanalyytikko Harri Taittonen.

Liikevaihdon lisääntyminen olisi merkittävä muutos siksi, suurten teollisuusyhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto on supistunut jo vuosia.

Suurten pörssiyhtiöiden tuloskausi alkaa keskiviikkona, jolloin Suomen suurin teleoperaattori Elisa julkaisee osavuosikatsauksensa.

Sen sijaan teollisuusyritysten yhteenlaskettu liikevoitto olisi ennusteen mukaan supistunut heinä–syyskuussa seitsemän prosenttia.

”Muutamat suuret yritykset vaikuttavat liikevoittoon hyvin paljon. Lukumääräisesti enemmistön yrityksistä ennustetaan parantavan tulostaan”, sanoo Taittonen.

Kun yhtiöiden tulot ovat kysynnän vähenemisen takia supistuneet ja niiden nykyinen tuotantokapasiteetti on ollut vajaakäytössä, monet yritykset ovat joutuneet karsimaan kustannuksiaan ja lykkäämään investointeja.

Varainhoitoyhtiö eQ:n salkunhoitaja Hannu Angervuo suhtautuu ennustuksiin liikevaihdon lisääntymisestä varauksella.

Jos muutos parempaan olisi tapahtunut, sen pitäisi hänen mukaansa näkyä jo tilastoissa. Tullin ennakkotilaston mukaan tavaraviennin arvo supistui elokuussa kolme prosenttia viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta.

Pidemmällä aikavälillä tammi–elokuussa tavaraviennin arvo pieneni kuusi prosenttia.

”Pahoin pelkään, että ennustukset liikevaihdon kasvamisesta eivät toteudu. Tavaravienti on vähentynyt ja yhtiöiden uudet tilaukset ovat supistuneet. Olen todella iloinen, jos liikevaihto kasvaisi. ”

Suurista yhtiöstä tulosvaroituksen ennakoitua heikommasta taloudellisesta kehityksestä antoi viime viikolla konepajayhtiö Wärtsilä.

Toisaalta kuitumate­riaaleja valmistava Ahlstrom arvioi syyskuun puolivälissä liiketoimintansa kehittyvän aikaisempaa arviota paremmin tänä vuonna.

Toisin sanoen kysynnän kehittyminen on ainakin osittain kiinni siitä, millä toimialalla yhtiö toimii.

”Metallin hintojen halpeneminen on pysähtynyt, minkä pitäisi olla hyväksi konepajayhtiöille. Vastaavaa Kiina-vetoista kasvua kuin menneisyydessä havaittiin ei ole kuitenkaan odotettavissa”, Taittonen sanoo.

Toimialoista myönteistä kehittymisestä on ollut etenkin me­diassa, mutta se on kansantaloudellisesti kohtalaisen pieni toimiala.

”Mediassa on tapahtunut selvästi paranemista. Kotimainen kysyntä on kasvanut, mikä on ollut ehkä yllättävän voimakasta.”

Suurista toimialoista metsä­teollisuus on kehittynyt Taittosen mukaan vakaasti.

”Valuuttakurssit ovat aiheuttaneet hieman epävakautta, mutta vaikutukset ovat loppujen lopuksi aika pieniä. Pakkausmateriaaleissa kevään heikkouden merkit ovat sittemmin haihtuneet. Lisäksi sellumarkkinat ovat vakaat kevään hinnan halpenemisen jälkeen, vaikka ylitarjonnan riski on tuotantokapasiteetti lisäyksen takia olemassa.”

Tavaraviennin supistumisen lisäksi Angervuo pelkää, että palveluiden vienti ei ainakaan heinä–syyskuussa ole kompensoinut tavaraviennin vähenemistä.

”Monilla konepajayhtiöillä palveluliiketoiminta supistui vielä toisella vuosineljänneksellä.”

Pääasiassa Suomen markkinoilla toimiville yhtiöille Angervuo ennustaa hyvää.

”Myönteistä on, että kuluttajat ovat jatkaneet kuluttamista velkaantumalla. Tämä näkyy selvästi etenkin rakennusteollisuudessa ja autokaupassa. Valitettavasti siitä ei vain ole hyötyä vientiteollisuudelle”, Angervuo sanoo.

Suuret suomalaiset teollisuusyhtiöt valmistavat pääasiassa investointihyödykkeitä eivätkä kuluttajatuotteita.

Tuloskausi kolmen kuukauden välein

 Pörssiyhtiöt julkaisevat osavuosikatsauksensa vuosineljänneksittäin eli kolmen kuukauden välein.

 Heinä–syyskuun raportointijakson osavuosikatsaukset julkaistaan syys–lokakuun vaihteessa.

 Osavuosikatsauksissa julkaistut tulostiedot ovat tilintarkastamattomia. Siksi ne voivat muuttua hieman tulevaisuudessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomen talous
 • Suomalaiset pörssiyhtiöt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  2. 2

   Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

  3. 3

   Suomi suostui erikoiseen pyyntöön – Ilmavoimat lahjoittaa Hawk-harjoitushävittäjän Sveitsiin

  4. 4

   Iikka Kivi jättäytyy stand up -kiertueelta ”seksistisen viestin” takia – Naiskoomikoiden ammattitaitoa epäilleen promoottorin mukaan 24 miehen kiertue luultavasti peruuntuu

  5. 5

   Töitä olisi heti 9 000 osaavalle koodarille, mutta tekijöitä ei löydy – ”Vaikka maksaisit mitä, se ei muuttaisi tilannetta”, sanoo ohjelmistoyrityksen teknologiajohtaja

  6. 6

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  7. 7

   Suorasukaisen musiikkikriitikon Seppo Heikinheimon itsemurhasta on 20 vuotta – kollegani oli muutakin kuin muistelmien ”mätämuna”

  8. 8

   Mauno Koiviston haudasta tuli hetkessä Helsingin uusin nähtävyys – katso HS:n suora lähetys Hietaniemen hautausmaalta

  9. 9

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  10. 10

   Kahdeksan kilometrin korkeudesta Mount Everestiltä löytyi neljä ruumista – on arvoitus, keitä he olivat ja koska he kuolivat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  3. 3

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  4. 4

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  5. 5

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  6. 6

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  7. 7

   Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

  8. 8

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää