Valikko
Talous

Pörssin tuloskausi tuo viimein toivoa paremmasta – vuosia jatkunut liikevaihdon supistuminen voi päättyä

Finanssiyhtiö Nordean ennusteen mukaan tuhdisti liikevoittoaan ovat lisänneet esimerkiksi SSAB, Nokia ja Outokumpu.

Suurten pörssissä noteerattujen teollisuusyhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto on Nordean ennusteen mukaan alkanut viimeinkin kasvaa. Tosin liikevaihdon lisäys olisi vain 0,2 prosenttia viime vuoden samaan ajanjaksoon verrattuna.

”Tuloskauden yleiskuva vaikuttaisi olevan myönteinen. Kuluneella vuosineljänneksellä kysynnässä on ollut paranemisen merkkejä, mutta kustannukset ovat pysyneet matalalla tasolla. Nämä seikat ovat tukeneet kannattavuutta”, sanoo Nordean osaketutkimuksen pääanalyytikko Harri Taittonen.

Liikevaihdon lisääntyminen olisi merkittävä muutos siksi, suurten teollisuusyhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto on supistunut jo vuosia.

Suurten pörssiyhtiöiden tuloskausi alkaa keskiviikkona, jolloin Suomen suurin teleoperaattori Elisa julkaisee osavuosikatsauksensa.

Sen sijaan teollisuusyritysten yhteenlaskettu liikevoitto olisi ennusteen mukaan supistunut heinä–syyskuussa seitsemän prosenttia.

”Muutamat suuret yritykset vaikuttavat liikevoittoon hyvin paljon. Lukumääräisesti enemmistön yrityksistä ennustetaan parantavan tulostaan”, sanoo Taittonen.

Kun yhtiöiden tulot ovat kysynnän vähenemisen takia supistuneet ja niiden nykyinen tuotantokapasiteetti on ollut vajaakäytössä, monet yritykset ovat joutuneet karsimaan kustannuksiaan ja lykkäämään investointeja.

Varainhoitoyhtiö eQ:n salkunhoitaja Hannu Angervuo suhtautuu ennustuksiin liikevaihdon lisääntymisestä varauksella.

Jos muutos parempaan olisi tapahtunut, sen pitäisi hänen mukaansa näkyä jo tilastoissa. Tullin ennakkotilaston mukaan tavaraviennin arvo supistui elokuussa kolme prosenttia viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta.

Pidemmällä aikavälillä tammi–elokuussa tavaraviennin arvo pieneni kuusi prosenttia.

”Pahoin pelkään, että ennustukset liikevaihdon kasvamisesta eivät toteudu. Tavaravienti on vähentynyt ja yhtiöiden uudet tilaukset ovat supistuneet. Olen todella iloinen, jos liikevaihto kasvaisi. ”

Suurista yhtiöstä tulosvaroituksen ennakoitua heikommasta taloudellisesta kehityksestä antoi viime viikolla konepajayhtiö Wärtsilä.

Toisaalta kuitumate­riaaleja valmistava Ahlstrom arvioi syyskuun puolivälissä liiketoimintansa kehittyvän aikaisempaa arviota paremmin tänä vuonna.

Toisin sanoen kysynnän kehittyminen on ainakin osittain kiinni siitä, millä toimialalla yhtiö toimii.

”Metallin hintojen halpeneminen on pysähtynyt, minkä pitäisi olla hyväksi konepajayhtiöille. Vastaavaa Kiina-vetoista kasvua kuin menneisyydessä havaittiin ei ole kuitenkaan odotettavissa”, Taittonen sanoo.

Toimialoista myönteistä kehittymisestä on ollut etenkin me­diassa, mutta se on kansantaloudellisesti kohtalaisen pieni toimiala.

”Mediassa on tapahtunut selvästi paranemista. Kotimainen kysyntä on kasvanut, mikä on ollut ehkä yllättävän voimakasta.”

Suurista toimialoista metsä­teollisuus on kehittynyt Taittosen mukaan vakaasti.

”Valuuttakurssit ovat aiheuttaneet hieman epävakautta, mutta vaikutukset ovat loppujen lopuksi aika pieniä. Pakkausmateriaaleissa kevään heikkouden merkit ovat sittemmin haihtuneet. Lisäksi sellumarkkinat ovat vakaat kevään hinnan halpenemisen jälkeen, vaikka ylitarjonnan riski on tuotantokapasiteetti lisäyksen takia olemassa.”

Tavaraviennin supistumisen lisäksi Angervuo pelkää, että palveluiden vienti ei ainakaan heinä–syyskuussa ole kompensoinut tavaraviennin vähenemistä.

”Monilla konepajayhtiöillä palveluliiketoiminta supistui vielä toisella vuosineljänneksellä.”

Pääasiassa Suomen markkinoilla toimiville yhtiöille Angervuo ennustaa hyvää.

”Myönteistä on, että kuluttajat ovat jatkaneet kuluttamista velkaantumalla. Tämä näkyy selvästi etenkin rakennusteollisuudessa ja autokaupassa. Valitettavasti siitä ei vain ole hyötyä vientiteollisuudelle”, Angervuo sanoo.

Suuret suomalaiset teollisuusyhtiöt valmistavat pääasiassa investointihyödykkeitä eivätkä kuluttajatuotteita.

Tuloskausi kolmen kuukauden välein

 Pörssiyhtiöt julkaisevat osavuosikatsauksensa vuosineljänneksittäin eli kolmen kuukauden välein.

 Heinä–syyskuun raportointijakson osavuosikatsaukset julkaistaan syys–lokakuun vaihteessa.

 Osavuosikatsauksissa julkaistut tulostiedot ovat tilintarkastamattomia. Siksi ne voivat muuttua hieman tulevaisuudessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomen talous
 • Suomalaiset pörssiyhtiöt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Lännen hyödylliset idiootit Putinin apureina – Takinkääntö on ollut Suomessakin vauhdikasta

  2. 2

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  3. 3

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  4. 4

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  5. 5

   Seitsemän maankaltaista planeettaa löytyi kääpiötähden ympäriltä 40 valovuoden päästä

  6. 6

   Italialaismedia: Suomalainen poika kuoli Italian Alpeilla

  7. 7

   Neljä naista ja neljä miestä pyrkii Helsingin johtoon – näin he vastasivat kysymyksiin suurmoskeijasta, koulukurista, autoilusta ja ulkoistamisesta

  8. 8

   Suku uhkasi tappaa ja viritti ansan irakilaiselle Kasimille – Homoutensa vuoksi vainotut hakevat turvaa Suomesta

  9. 9

   Miksi Helsingissäkin puuhataan kävelykatuja ja työnnetään autoja ahtaalle? Tämä 80-vuotias tanskalaismies on syypää

  10. 10

   Tukholmalaislähiön mellakasta kohistaan maailmalla – Ruotsissa pohditaan poliisin aseenkäyttöä ja tapahtumien vaikutusta maakuvaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Toni” vaati treffien jälkeen kumppania maksamaan puolet ja syntyi jupakka – siellä, missä nimetön keskustelu Suomessa muuten toimii

  2. 2

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  3. 3

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  4. 4

   Supersuosittu amerikkalaisjuontaja irvaili Trumpille ”Suomen Godzilla-hyökkäyksellä”

  5. 5

   Seitsemän maankaltaista planeettaa löytyi kääpiötähden ympäriltä 40 valovuoden päästä

  6. 6

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  7. 7

   Perusterveestä Kaisa Tolosesta, 52, tuli sairas työtön kuudessa vuodessa: ”Tulevaisuuteni jäi Mikkolan kouluun”

  8. 8

   Parhaissa purkkisalsoissa rouskuu tuore tomaatti, pahimmat ovat kuin ketsuppia – HS:n salsavertailussa paljastui hurjia laatueroja

  9. 9

   Tukholmalaislähiön mellakasta kohistaan maailmalla – Ruotsissa pohditaan poliisin aseenkäyttöä ja tapahtumien vaikutusta maakuvaan

  10. 10

   Nuorena rocktähtenä Jarkko Martikainen huusi totuuttaan julki koko sukupolvelle – nyt Donnerin, Kaurismäen ja Tervon sivallukset ärsyttävät häntä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Jäätyneenä Vuosaaresta löytynyt koiranpentu ”lopetettiin asianmukaisesti” – tapaus herätti raivoa jopa alamaailmaa myöten

  10. 10

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  11. Näytä lisää