Valikko
Talous

Trumpin asiakkaat äänestävät jaloillaan: Hotellivarauksissa jyrkkä pudotus, golf-lomia peruttu, Trump-solmioita leikelty palasiksi

Boikotin taloudellisia kokonaisvaikutuksia on vaikea arvioida. Eri majoituspalvelut ovat kuitenkin havainneet merkittäviä pudotuksia hänen hotelliensa varauksissa.

Presidenttiehdokas Donald Trumpin kulmikas kampanja on aiheuttanut hiljaisen protestiliikkeen, joka kohdistuu hänen liiketoimiinsa.

Sanomalehti The New York Timesin haastattelussa tiistaina parikymmentä yritysjohtajaa, varakasta eläkeläistä tai eri alojen ammattilaista kertoo, miten he ovat peruneet hotellivarauksiaan Trumpin hotelleissa tai golfkeskuksissa, alkaneet boikotoida hänen kiinteistöjensä lounaskahviloita tai jättäneet ostamatta hänen solmioitaan tai viinejään.

Monet entiset asiakkaat ovat lehden mukaan kehitelleet luovia tapoja protestinsa ilmaisuun. Pelkkä Trump-solmioiden poisto vaatekaapista ei ole riittänyt: solmioita on jopa leikelty kappaleiksi.

Chicagolainen yritysjohtaja Elonide Semmes on ilmoittanut henkilöstölle, ettei Trumpin yrityksiin kannettuja dollareita hyvitetä työkuluina.

”Se mitä jokainen voi tehdä, on äänestää jaloillaan”, Semmes sanoo lehdelle.

Boikotin taloudellisia kokonaisvaikutuksia on vaikea arvioida. Eri majoituspalvelut ovat havainneet merkittäviä pudotuksia hänen hotelliensa varauksissa.

Esimerkiksi verkkoyhtiö Hipmunk on havainnut, että ensimmäisen vuosipuoliskon aikana Trumpin hotellien varaukset ovat pudonneet 58 prosentilla verrattuna viime vuoteen.

New York Timesin haastattelema entinen lääkäri ja nykyinen eläkeläinen Morrie Gold, 69, on perunut 11-henkisen golfseurueensa perinteisen Floridan matkan. Hänen mielestään Trumpin lausunnot naisista, maahanmuuttajista ja eri vähemmistöistä ovat vastenmielisiä.

”Minulle tämä on eettinen valinta”, Gold sanoo lehdelle.

Trumpin presidenttikampanjan vaikutuksia hänen yritysimperiuminsa tulokseen on jäljitetty pitkin vuotta. Sanomalehti Washington Post kertoi elokuussa, että asiakaskäynnit Trumpin yrityksissä ovat vähentyneet.

Washington Post perusti uutisensa matkapuhelinsovellus Foursquaren 50 miljoonan käyttäjän tilastoihin. Foursquare-sovelluksessa käyttäjät pystyvät kirjautumaan eri yrityksiin tai liikkeisiin. Foursquaren elokuussa tekemän yhteenvedon mukaan käynnit Trumpin eri yrityksissä olivat kutistuneet olennaisesti.

Kävijätilastoissa näkyi pudotusta jo siinä vaiheessa, kun Trump lähti mukaan presidenttikisaan. Todellisia muutoksia on havaittavissa republikaanien esivaalikampanjan aikana. Esimerkiksi viime maaliskuussa kävijämäärät putosivat 17 prosentilla.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Erityisen voimakkaasti Foursquare-sovelluksen kävijätilastoissa näkyy pudotus niissä Trumpin yrityksissä, jotka toimivat demokraattien perinteisesti hallitsemissa osavaltioissa New Yorkissa, New Jerseyssä, Illinoisissa ja Havaijilla.

Niissä heinäkuun kävijätilastojen pudotus oli jo 20 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Sovelluksen naiskäyttäjät ovat olleet vielä tylympiä. Heidän käynneistään oli hävinnyt pois 29 prosenttia.

New York Timesin haastattelussa 60-vuotias Margaret Riordan kertoo kieltäytyneensä tuttavaperheen tarjoamasta syntymäpäiväillallisesta Chicagon Trump Towerissa.

”Olen vain vanha valkoinen nainen Illinoisista. Mutta ylittämällä tuon kynnyksen sanoisin, että se mitä Donald Trump sanoo on OK. Siihen en suostu.”

Foursqare on kyennyt omalla metodillaan ennustamaan muun muassa hampurilaisketju McDonaldsin koko päivän aamiaistarjoilun suosion sekä iPhone 6:n myyntimenestyksen.

Syyskuussa talouslehti Forbes laski, että Trumpin omaisuuden arvosta on huvennut noin 730 miljoonaa euroa. Forbesin mukaan Trumpin omaisuus oli viime vuonna enää 3,3 miljardin euron arvoinen, kun Trump itse on puhunut yhdeksän miljardin euron arvosta.

Arvonalennus perustuu Forbesin arvioon Trumpin kiinteistöomaisuudesta. Hänen 28 kiinteistöstään yhteensä 18 kiinteistön arvo on Forbesin mukaan heikentynyt.

The New York Times on listannut myös suuntaa antavia tietoja Donald Trumpin yritysten menestyksestä. Jatkuva medianäkyvyys ja hänen kannattajiensa vakaumuksellisuus on todennäköisesti kasvattanut esimerkiksi Trump-viinien myyntiä.

Charlottesvillessä sijaitsevan viinitilan myynti on kasvanut 55 prosentilla viime vuoteen verrattuna. Osa Trumpin kannattajista on matkannut suoraan Charlottesvilleen hänen kampanjatilaisuuksistaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  2. 2

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  3. 3

   Lehti: Trumpin vävy alkaa uusia valtion hallintoa – ”Pitäisi johtaa kuin yritystä”

  4. 4

   Suurpalon sammutus Vantaalla jatkuu koko maanantain – ”Savu kulkeutuu kohti Tuusulanväylää”

  5. 5

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  6. 6

   Näin Helsingistä tuli 12 vuodessa kiva ja avoin mutta myös kallis ja eriarvoinen – kuka sen sai aikaan?

  7. 7

   Vuoden odotetuimpiin sarjoihin kuuluva Iron Fist on ensimmäinen epäonnistunut Netflixin Marvel-sarja – näistä syistä

  8. 8

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  9. 9

   Teini-ikä vie 10 prosenttia ihmisistä todellisiin vaikeuksiin, mutta murrosiän epätasapaino on samalla välttämätöntä

  10. 10

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  6. 6

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  7. 7

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  8. 8

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  9. 9

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  10. 10

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää