Valikko
Talous

Trumpin asiakkaat äänestävät jaloillaan: Hotellivarauksissa jyrkkä pudotus, golf-lomia peruttu, Trump-solmioita leikelty palasiksi

Boikotin taloudellisia kokonaisvaikutuksia on vaikea arvioida. Eri majoituspalvelut ovat kuitenkin havainneet merkittäviä pudotuksia hänen hotelliensa varauksissa.

Presidenttiehdokas Donald Trumpin kulmikas kampanja on aiheuttanut hiljaisen protestiliikkeen, joka kohdistuu hänen liiketoimiinsa.

Sanomalehti The New York Timesin haastattelussa tiistaina parikymmentä yritysjohtajaa, varakasta eläkeläistä tai eri alojen ammattilaista kertoo, miten he ovat peruneet hotellivarauksiaan Trumpin hotelleissa tai golfkeskuksissa, alkaneet boikotoida hänen kiinteistöjensä lounaskahviloita tai jättäneet ostamatta hänen solmioitaan tai viinejään.

Monet entiset asiakkaat ovat lehden mukaan kehitelleet luovia tapoja protestinsa ilmaisuun. Pelkkä Trump-solmioiden poisto vaatekaapista ei ole riittänyt: solmioita on jopa leikelty kappaleiksi.

Chicagolainen yritysjohtaja Elonide Semmes on ilmoittanut henkilöstölle, ettei Trumpin yrityksiin kannettuja dollareita hyvitetä työkuluina.

”Se mitä jokainen voi tehdä, on äänestää jaloillaan”, Semmes sanoo lehdelle.

Boikotin taloudellisia kokonaisvaikutuksia on vaikea arvioida. Eri majoituspalvelut ovat havainneet merkittäviä pudotuksia hänen hotelliensa varauksissa.

Esimerkiksi verkkoyhtiö Hipmunk on havainnut, että ensimmäisen vuosipuoliskon aikana Trumpin hotellien varaukset ovat pudonneet 58 prosentilla verrattuna viime vuoteen.

New York Timesin haastattelema entinen lääkäri ja nykyinen eläkeläinen Morrie Gold, 69, on perunut 11-henkisen golfseurueensa perinteisen Floridan matkan. Hänen mielestään Trumpin lausunnot naisista, maahanmuuttajista ja eri vähemmistöistä ovat vastenmielisiä.

”Minulle tämä on eettinen valinta”, Gold sanoo lehdelle.

Trumpin presidenttikampanjan vaikutuksia hänen yritysimperiuminsa tulokseen on jäljitetty pitkin vuotta. Sanomalehti Washington Post kertoi elokuussa, että asiakaskäynnit Trumpin yrityksissä ovat vähentyneet.

Washington Post perusti uutisensa matkapuhelinsovellus Foursquaren 50 miljoonan käyttäjän tilastoihin. Foursquare-sovelluksessa käyttäjät pystyvät kirjautumaan eri yrityksiin tai liikkeisiin. Foursquaren elokuussa tekemän yhteenvedon mukaan käynnit Trumpin eri yrityksissä olivat kutistuneet olennaisesti.

Kävijätilastoissa näkyi pudotusta jo siinä vaiheessa, kun Trump lähti mukaan presidenttikisaan. Todellisia muutoksia on havaittavissa republikaanien esivaalikampanjan aikana. Esimerkiksi viime maaliskuussa kävijämäärät putosivat 17 prosentilla.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Erityisen voimakkaasti Foursquare-sovelluksen kävijätilastoissa näkyy pudotus niissä Trumpin yrityksissä, jotka toimivat demokraattien perinteisesti hallitsemissa osavaltioissa New Yorkissa, New Jerseyssä, Illinoisissa ja Havaijilla.

Niissä heinäkuun kävijätilastojen pudotus oli jo 20 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Sovelluksen naiskäyttäjät ovat olleet vielä tylympiä. Heidän käynneistään oli hävinnyt pois 29 prosenttia.

New York Timesin haastattelussa 60-vuotias Margaret Riordan kertoo kieltäytyneensä tuttavaperheen tarjoamasta syntymäpäiväillallisesta Chicagon Trump Towerissa.

”Olen vain vanha valkoinen nainen Illinoisista. Mutta ylittämällä tuon kynnyksen sanoisin, että se mitä Donald Trump sanoo on OK. Siihen en suostu.”

Foursqare on kyennyt omalla metodillaan ennustamaan muun muassa hampurilaisketju McDonaldsin koko päivän aamiaistarjoilun suosion sekä iPhone 6:n myyntimenestyksen.

Syyskuussa talouslehti Forbes laski, että Trumpin omaisuuden arvosta on huvennut noin 730 miljoonaa euroa. Forbesin mukaan Trumpin omaisuus oli viime vuonna enää 3,3 miljardin euron arvoinen, kun Trump itse on puhunut yhdeksän miljardin euron arvosta.

Arvonalennus perustuu Forbesin arvioon Trumpin kiinteistöomaisuudesta. Hänen 28 kiinteistöstään yhteensä 18 kiinteistön arvo on Forbesin mukaan heikentynyt.

The New York Times on listannut myös suuntaa antavia tietoja Donald Trumpin yritysten menestyksestä. Jatkuva medianäkyvyys ja hänen kannattajiensa vakaumuksellisuus on todennäköisesti kasvattanut esimerkiksi Trump-viinien myyntiä.

Charlottesvillessä sijaitsevan viinitilan myynti on kasvanut 55 prosentilla viime vuoteen verrattuna. Osa Trumpin kannattajista on matkannut suoraan Charlottesvilleen hänen kampanjatilaisuuksistaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Liikenteen suuri muutos on vasta edessä, mutta isoja ongelmia on yhä ratkaisematta

  7. 7

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  8. 8

   NHL:n varaustilaisuus oli suomalaisjuhlaa – Peräti kuusi pelaajaa varattiin ensimmäisellä kierroksella, Heiskanen sai seuransa kolmantena

  9. 9

   Parasta lomalukemista – HS kokosi alkuvuoden 30 kiinnostavinta kirjaa

  10. 10

   Mökin lettujauhoista ja hellevaatekasoista voi löytyä yllätys – testaa, tunnistatko mökin yleisimmät tuholaiset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  9. 9

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  10. 10

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää