Valikko
Talous

Luhistunut punta hämmentää brittiyrityksiä: Ryanair antoi tulosvaroituksen, Burberryn takit tuovat turisteja Lontooseen

Punta on heikentynyt 15 prosenttia euroa vastaan brittien äänestettyä EU:sta lähdön puolesta.

Britannian lähestyvä ero Euroopan unionista heijastuu Britanniassa toimivien yritysten tuloksiin.

Lentoyhtiö Ryanair antoi tiistaina tulosvaroituksen heikon punnan vuoksi.

Yhtiö ennustaa, että vuoden toisella puoliskolla sen lipunmyyntitulot romahtavat 13–15 prosenttia ja sen nettotulos olisi viisi prosenttia odotettua heikompi. Ryanairin toimitusjohtaja Michael O’Leary myös varoittaa tiedotteessa, että yhtiön tulos on hyvin riippuvainen punnan kurssin liikkeistä.

Ryanairin kotimaassa Irlannissa käytetään euroa, mutta yli neljännes yhtiön liikevaihdosta tulee Britanniasta.

Aiemmin tässä kuussa toinen halpalentoyhtiö, brittiläinen Easyjet, kasvatti arviotaan valuuttaheilahtelujen aiheuttamista tuhoista sataan miljoonaan euroon.

Britit äänestivät EU:sta lähdön puolesta kesäkuun 23. päivä. Sen jälkeen punta on heikentynyt yli 15 prosenttia euroa vastaan ja peräti 18 prosenttia Yhdysvaltojen dollaria vastaan.

EU-eron rakenteelliset vaikutukset Britannian talouteen ja kauppasuhteisiin näkyvät kunnolla vasta myöhemmin. Britannian pääministeri Theresa May on kertonut aloittavansa neuvottelut erosta EU:n kanssa ensi maaliskuuhun mennessä.

Itse ero tapahtuu viimeistään kahden vuoden päästä neuvottelujen aloittamisesta.

Punnan historiallinen sukellus järisyttää Britanniassa toimivien yritysten liiketoimia kuitenkin jo nyt. Talouslehti The Wall Street Journal kertoi viime viikolla, että punta on nyt heikoimmillaan koskaan, kun sitä verrataan Britannian kauppakumppaneiden valuutoista koostettuun valuuttakoriin.

Lehden uutinen perustui Britannian keskuspankin Bank of Englandin indeksiin, joka yltää vain vuoteen 1975.

Punnan asema kansainvälisenä varantovaluuttana oli kuitenkin ennen 1970-lukua niin vahva, että hyvin todennäköisesti punta ei ole aiemmin ollut kertaakaan vertailukelpoisen historian aikana niin heikko kuin nyt.

Viennistä elävät brittiyritykset hyötyvät punnan teurastuksesta. Trenssitakeistaan tunnettu luksustuoteyhtiö Burberry kertoi tiistaina, että se saa tänä vuonna 140 miljoonan euron ruiskeen tulokseensa, jos punta pysyy nykyisellä tasolla.

Mitä heikompi punta, sen parempi Burberryn tulos. 80 prosenttia Burberryn myynnistä tulee viennistä, kun taas sen kustannuksista 40 prosenttia syntyy Britanniassa.

Burberry tarvitseekin myötätuulta valuutoista, sillä etenkin Aasiassa luksustuotteiden kysyntä on hiipunut ja Burberryn liikevaihto on laskussa. Burberryn julkistettua osavuosikatsauksensa tiistaina, sen kurssi luisui enimmillään yhdeksän prosenttia.

Kaikki ulkomaiset asiakkaat eivät kuitenkaan tyydy ostamaan Burberryn takkia kalliilla kotimarkkinoiltaan. Heiveröinen punta on tuonut Lontooseen shoppailusta kiinnostuneiden turistien aallon. Burberryn myynti Britanniassa kasvoikin heinä–syyskuussa 30 prosenttia vuoden takaisesta.

Turistien kannattaa pitää kiirettä, sillä brittikaupat ovat jo alkaneet hivuttaa hintojaan ylös. Alkusyksystä Britannian inflaatio kohosi korkeimmilleen lähes kahteen vuoteen. Kuluttajahinnat kallistuivat syyskuussa yhden prosentin vuoden takaisesta, kun vielä elokuussa hinnat kallistuivat vain 0,6 prosenttia.

Inflaatio on tosin edelleen hyvin heiveröistä ja kaukana Britannian keskuspankin kahden prosentin tavoitteesta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Lännen hyödylliset idiootit Putinin apureina – Takinkääntö on ollut Suomessakin vauhdikasta

  2. 2

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  3. 3

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  4. 4

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  5. 5

   Seitsemän maankaltaista planeettaa löytyi kääpiötähden ympäriltä 40 valovuoden päästä

  6. 6

   Italialaismedia: Suomalainen poika kuoli Italian Alpeilla

  7. 7

   Neljä naista ja neljä miestä pyrkii Helsingin johtoon – näin he vastasivat kysymyksiin suurmoskeijasta, koulukurista, autoilusta ja ulkoistamisesta

  8. 8

   Miksi Helsingissäkin puuhataan kävelykatuja ja työnnetään autoja ahtaalle? Tämä 80-vuotias tanskalaismies on syypää

  9. 9

   Suku uhkasi tappaa ja viritti ansan irakilaiselle Kasimille – Homoutensa vuoksi vainotut hakevat turvaa Suomesta

  10. 10

   Ajokeli on erittäin huono – räntäsade jatkuu vielä torstaiaamuna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Toni” vaati treffien jälkeen kumppania maksamaan puolet ja syntyi jupakka – siellä, missä nimetön keskustelu Suomessa muuten toimii

  2. 2

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  3. 3

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  4. 4

   Supersuosittu amerikkalaisjuontaja irvaili Trumpille ”Suomen Godzilla-hyökkäyksellä”

  5. 5

   Seitsemän maankaltaista planeettaa löytyi kääpiötähden ympäriltä 40 valovuoden päästä

  6. 6

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  7. 7

   Perusterveestä Kaisa Tolosesta, 52, tuli sairas työtön kuudessa vuodessa: ”Tulevaisuuteni jäi Mikkolan kouluun”

  8. 8

   Parhaissa purkkisalsoissa rouskuu tuore tomaatti, pahimmat ovat kuin ketsuppia – HS:n salsavertailussa paljastui hurjia laatueroja

  9. 9

   Tukholmalaislähiön mellakasta kohistaan maailmalla – Ruotsissa pohditaan poliisin aseenkäyttöä ja tapahtumien vaikutusta maakuvaan

  10. 10

   Nuorena rocktähtenä Jarkko Martikainen huusi totuuttaan julki koko sukupolvelle – nyt Donnerin, Kaurismäen ja Tervon sivallukset ärsyttävät häntä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Jäätyneenä Vuosaaresta löytynyt koiranpentu ”lopetettiin asianmukaisesti” – tapaus herätti raivoa jopa alamaailmaa myöten

  10. 10

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  11. Näytä lisää