Valikko
Talous

EU:n ja Kanadan kauppasovun sanamuotoja viilattiin tuntikausia – Ministeri Mykkänen: ”Tyylipisteet ovat menneet”

Ministerit hinkkasivat julistusten sanamuotoja tuntikausia miellyttääkseen saksalaisia ja belgialaisia.

Bryssel

Euroopan unionin kauppaministerit saavuttivat tiistaina pienoista edistystä kiusalliseksi luonnehditussa prosessissa, jossa EU pyrkii solmimaan laaja-alaisen Ceta-vapaakauppasopimuksen Kanadan kanssa.

Kokouksen päätyttyä todettiin, että kaikki jäsenmaat Belgiaa lukuun ottamatta ovat valmiita allekirjoittamaan sopimuksen Kanadan kanssa ensi viikon torstaille aiotussa huippukokouksessa.

Kauppakomissaari Cecilia Malmströmin mukaan nyt tehdään hartiavoimin töitä, että sopimusta vastaan viime viikolla äänestäneen Belgian ranskankielisen alueen Vallonian alueparlamentti saataisiin myös sopimuksen taakse.

Belgian liittohallituksen odotetaan taivuttavan Vallonian sopimuksen taakse ennen tämän viikon perjantaina päättyvää kaksipäiväistä EU-huippukokousta.

”Pidän sopimuksen syntyä todennäköisenä. Varma ei voi olla, mutta maalaisjärki sanoo, että substanssi painaa vaakakupissa nyt enemmän. Järki ei tosin ole aina se loogisin asia, mitä tulee tapahtumaan”, ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen (kok) muotoili puhelimessa Luxemburgista.

Mykkäsen mukaan ministerikokouksessa saatiin muotoiltua julistuksia, jotka rauhoittivat ainakin Saksan hallitusta ja antoivat pohjan myös sopimusta vastaan äänestäneen Vallonian alueparlamentin miellyttämiseen.

Mykkänen kuulosti turhautuneelta kuvaillessaan kolmella tunnilla pitkittyneen kokouksen antia. Luxemburgissa ”tehtiin värikynäharjoituksia” ja hinkattiin muodollisia varaumia, jolla pyrittiin ottamaan huomioon muun muassa Saksan perustuslakituomioistuimen tiukasti sanelemat puitteet, kuinka sopimusta voidaan Saksassa soveltaa.

Itse Ceta-sopimuksen tekstiä ei avattu, mutta sen yhteyteen rustattiin oikeudellisesti sitovia julistuksia.

”Cetan osalta maali näkyy, mutta tyylipisteet ovat jo tovi sitten menneet”, Mykkänen sanoi.

Oman lisämausteensa soppaan tuo se, että Bulgaria ja Romania vääntävät samanaikaisesti kättä Kanadan kanssa kansalaistensa viisumivapaudesta. EU-puheenjohtajamaa Slovakian ministerin Peter Žigan mukaan kummankin maan edustajat ”esittivät varauksia” Ceta-prosessiin.

Mykkänen kertoi todenneensa kokouksessa, että ”tällä tavalla ei olisi Euroopan unionia luotu”. Hänen mukaansa jäsenmaiden tulisi miettiä, mikä on tärkeämpää: saada jokainen lause sopimuksen oheisjulistuksissa mieleiseksi vai säilyttää EU:n kauppapoliittinen uskottavuus?

Hänen mukaansa Ceta-prosessi on heikentänyt EU:n asemaa esimerkiksi Yhdysvaltain kanssa käytävissä TTIP-vapaakauppaneuvotteluissa, joita käydään EU-komission johdolla ja jäsenmaiden mandaatilla.

”Mikä on komission kyky lyödä nyrkkiä pöytään Yhdysvaltain kanssa, jos jokainen sopimus on jälkikäteen kuukausien iltalypsyjen aihe?” Mykkänen kysyi.

Kyse ei ole vain kuukausista. Ceta-prosessi pantiin alulle jo vuonna 2008 ja viralliset neuvottelut päättyivät syksyllä 2014.

Ceta-sopimus joutui suuren epävarmuuden keskelle viime perjantaina, kun Belgian Vallonian alueen parlamentti äänesti murskaäänin sopimuksen hyväksymistä vastaan.

Vallonian hallitusta johtava sosialisti Paul Magnette totesi tuolloin ykskantaan, ettei Vallonia anna Belgian liittohallitukselle lupaa allekirjoittaa sopimusta. Hän sanoi silti myös, että kyse ei ole Cetan ”hautajaisista”, mikä kieli, että jokin ulospääsy lukkotilanteesta on.

Cetan valmistuminen EU:n päässä vaikeutui merkittävästi myös viime kesänä, kun komissio taipui painostuksen alla julistamaan EU:n ja Kanadan sopimuksen niin sanotuksi sekasopimukseksi.

Se tarkoitti, että Ceta pitää hyväksyä lähes 40 erilaisessa kansallisessa ja alueellisessa parlamentissa. Komissio olisi halunnut, että asiasta päätetään rivakammin jäsenmaiden neuvoston ja EU-parlamentin kesken.

Jäsenmaiden enemmistö – mukaan lukien Suomi – halusivat Cetasta päätettävän kaikissa jäsenmaissa.

Ceta- ja TTIP-sopimuksia on vastustettu monista syistä. Kansalaisjärjestöjen ja joidenkin poliitikkojen mukaan ne on tehty salamyhkäisesti, ne vaarantavat tuoteturvallisuuden, ympäristön ja kansanterveyden ja antavat suuryhtiöille liikaa valtaa valtioiden kustannuksella.

Komission mukaan Ceta on paras kauppasopimus EU:n historiassa ja sen voi odottaa piristävän kauppaa ja talouskasvua.

Ministeri Mykkäsen mukaan Ceta antaisi lisäpotkua myös Suomen viennille, koska EU-maista voitaisiin viedä Kanadaan heti sopimuksen voimaan astumisen jälkeen tullivapaasti lähes kaikkia teollisuustuotteita.

Ceta on myös ensimmäinen sopimus, jossa Kanada lupautuu avaamaan julkisia hankintoja maan ulkopuolisille yrityksille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • CETA
 • TTIP
 • Vapaakauppa
 • Eurooppa
 • Belgia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  7. 7

   Liikenteen suuri muutos on vasta edessä, mutta isoja ongelmia on yhä ratkaisematta

  8. 8

   Mökin lettujauhoista ja hellevaatekasoista voi löytyä yllätys – testaa, tunnistatko mökin yleisimmät tuholaiset

  9. 9

   NHL:n varaustilaisuus oli suomalaisjuhlaa – Peräti kuusi pelaajaa varattiin ensimmäisellä kierroksella, Heiskanen sai seuransa kolmantena

  10. 10

   Parasta lomalukemista – HS kokosi alkuvuoden 30 kiinnostavinta kirjaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  9. 9

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  10. 10

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää