Valikko
Talous

Apteekkien parasta bisnestä ovat suositut ihonhoito­tuotteet ja kosmetiikka – Miksi näitä tuotteita ei saa kaupoista?

Tulevaisuudessa apteekin ”vapaakauppatuotteita” voi saada ostettua muualtakin.

Miksi S-marketista ei saa Aqualan L -perusvoidetta, Sebamed-saippuaa tai Eucerinin aurinkorasvaa?

Apteekeissa vapaasti myytävät muut kuin lääketuotteet ovat apteekkien tuottavinta toimintaa. Niiden hinnoittelusta päättää apteekkari, ja niiden myynnistä kerätään suurimmat voitot.

Lääkkeiden keskimääräiset hinnat ovat tulleet geneeristen lääkkeiden yleistyttyä alas, ja lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea sääntelee lääkkeiden myyntikatteita ja sitä, kuinka halvemmista lääkkeistä tulee ilmoittaa.

Parhaat katteet apteekit saavat ”vapaakauppatuotteista” kuten ihonhoitotuotteista ja kosmetiikasta, apteekkarit ja tavarantoimittajat kertovat.

Mutta miksi näitä tuotteita ei saa muualta?

Ratkaisu on aina tuotteen valmistajan päätös, vastaavat HS:n haastattelemat lääkeyhtiöt, tukkurit ja apteekkarit.

”Meille apteekki on luontevin”, sanoo Orionin Suomen myynnistä vastaava johtaja Janne Maksimainen perustelee sitä, miksi Orion myy perusvoiteitaan vain apteekeissa.

Orionilla on kohta sata vuotta pitkät perinteet lääkkeiden myynnistä juuri apteekkarien kanssa, ja siksi on luontevaa, että myös ei-lääkkeiksi rekisteröidyt tuotteet myydään apteekeissa, Maksimainen selittää.

Hän painottaa erityisesti apteekkien henkilökunnan osaamista. ”On aina myös resurssi ja rahakysymys, mihin markkinointitoimet kohdentaa.”

Myös Suomen suurimman apteekkiketjun, Yliopiston Apteekin apteekkari Jukka Niemi ja yhtiön Suomen apteekkiliiketoiminnan johtaja Mirka Korhonen korostavat nimenomaan asiantuntevan palvelun merkitystä itsehoitotuotteissa.

Suomessa lääkkeiden noin kahden miljardin euron vuotuinen tukkukauppa on käytännössä kahden yhtiön Tamron ja Oriola-KD:n hallussa. Siitä Tamron osuus on noin 1,3 miljardia euroa.

”Siitä vain noin 10 miljoonan euron osalta teemme jakelukanavapäätöksen. Kaikki muu on puhtaasti teollisuuden päätös. Toimitamme tuotteet valmistajan pätöksen mukaisesti yhteen tai useampaan kanavaan”, Tamron toimitusjohtaja Kai Kaasalainen selittää Suomen yksikanavamallia.

Esimerkiksi Keski-Euroopassa tilanne on erilainen. Monessa maassa tukkurit ostavat tuotteet omalla riskillä ja hinnoittelevat ne sen jälkeen itse.

Suomessa valmistaja valitsee yhden tukkurin jakelua varten.

”Kilpailuviranomaiset ovat katsoneet, että Suomen malli poikkeaa muista, mutta on kaikkien kannalta tehokkain. Väliportaidenkate on kaikista pienin”, Kaasalainen sanoo.

Hänen mukaansa Tamro suhtautuu strategiansa mukaan täysin neutraalisti siihen, mihin jakelukanavaan päämies haluaa tavaransa toimittaa.

Apteekki on monelle vapaakauppatuotteelle luonteva jakelukanava, Kaasalainen arvioi. Esimerkiksi monissa voiteissa käyttö liittyy usein jossain määrin sairauteen, ja silloin tuotteiden yhteensopivuutta arvioidessa käytön neuvonta on helpompaa apteekeissa.

Yliopiston Apteekki avasi toukokuussa kauppakeskus Jumboon ensimmäisen Ego-myymälänsä.

Se myy hyvinvointi- ja kauneustuotteita ja urheiluravinteita eli monia sellaisia tuotteita, jotka ovat usein myös apteekkien kannattavinta liiketoimintaa.

Arkiaamuna Ego-myymälässä on hiljaista. Hyllyistä löytyy useita perusvoiteita, saippuoita ja aurinkorasvoja, joita muuten saa vain apteekeista. Tuolla näkyy esimerkiksi Orionin suosittu Aqualan L-perusvoide.

Egosta saa siis myös tuotteita, joita myydään yleensä vain apteekeissa.

”Tuotteista enintään 10–15 prosenttia on samoja kuin Yliopiston Apteekissa”, Ego-yhtiön toimitusjohtaja ja Yliopiston Apteekin Suomen apteekkiliiketoiminnan johtaja Mirka Korhonen tarkentaa.

Hinnat ovat hänen mukaansa samoja molemmissa myymäläkonsepteissa.

Yliopiston Apteekin apteekkari Jukka Niemi kertoo, että yksikään tavarantoimittaja ei ole moittinut Yliopiston Apteekkia siitä, että sen apteekkimyyntiin tarkoitetut tuotteet ovat myynnissä myös Ego-kaupasssa.

”Tavarantoimittaja haluaa, että asiakas saa asiantuntevaa palvelua. Se täyttyy tässä konseptissa.”

Korhosen ja Niemen mukaan tarkoitus on kasvattaa Egosta kauppaketju.

Ulkopuolisen silmin hanke vaikuttaa loogiselta siirrolta tilanteessa, jossa apteekkien erioikeuksien pelätään vähenevän ja apteekkituotteiden uskotaan siirtyvän osin muihin kauppoihin.

Egon avulla Yliopiston Apteekki voi laajentaa toimintaansa ilman toimiluvista johtuvia rajoitteita. Ja jos apteekkien toimilupien määrä lähivuosina vapautetaan Ruotsin ja Norjan mallin mukaisesti, on Yliopiston Apteekilla keskeisillä kauppapaikoilla hyviä toimipisteitä.

Apteekkari Jukka Niemi kiistää, että Egon perustaminen olisi liittynyt yhtiön huoliin apteekkien elintilan kaventumisesta.

”Ei se ollut Egon suunnittelun lähtökohta, eikä missään tapauksessa toiminnan draiveri”, Niemi sanoo.

Hänen mukaansa Egon suunnittelu alkoi jo kaksi vuotta sitten – ennen kuin viime aikoina virinnyt keskustelu apteekkien erioikeuksista oli virinnyt. Tavoitteena oli yhdistää apteekeista tuttu hyvän palvelun hyvinvointituotteisiin, joihin kuluttajien kiinnostus koko ajan kasvaa.

Apteekkien myynti

 Yksityisten apteekkien liikevaihdosta reseptilääkkeet toivat 80 prosenttia vuonna 2015.

 Itsehoitolääkkeiden eli ei-reseptillisten lääkkeiden osuus oli 14 prosenttia ja muu myynti kuusi prosenttia.

 Yliopiston Apteekilla reseptilääkkeet tuovat noin 70 prosenttia liikevaihdosta, itsehoitoläkkeet ja muut tuotteet kumpikin noin 15 prosenttia.

 Apteekin lääkemyynnin myyntikate on säännelty. Se on noin 24 prosenttia.

Lähteet: Suomen Apteekkariliitto, Yliopiston Apteekki

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Apteekit
 • Hyvinvointi
 • Päivittäistavarakauppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto laski kukat presidentti Koiviston arkulle – HSTV näyttää suoraa lähetystä Helsingin tuomiokirkosta

  2. 2

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  3. 3

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  4. 4

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset käynnissä – seppeleiden lasku, jono kirkkoon, presidenttien Halonen ja Niinistö saapuminen ja siunaustilaisuuden alku

  5. 5

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  6. 6

   Kansalaiset odottavat jo Tuomiokirkon portailla hautajaissaaton alkua, kirkon kaikki paikat tulivat täyteen: ”Koivisto otti kaikki ihmiset huomioon, alhaalta ylös ja ylhäältä alas” – HSTV:n suora lähetys käynnissä

  7. 7

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  8. 8

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  9. 9

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  10. 10

   Palloliiton puheenjohtajan Pertti Alajan syöpää ei voitu leikata suunnitellusti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  6. 6

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  7. 7

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  8. 8

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  9. 9

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kansalaiset odottavat jo Tuomiokirkon portailla hautajaissaaton alkua, kirkon kaikki paikat tulivat täyteen: ”Koivisto otti kaikki ihmiset huomioon, alhaalta ylös ja ylhäältä alas” – HSTV:n suora lähetys käynnissä
  3. Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset käynnissä – seppeleiden lasku, jono kirkkoon, presidenttien Halonen ja Niinistö saapuminen ja siunaustilaisuuden alku
  4. Tellervo Koivisto laski kukat presidentti Koiviston arkulle – HSTV näyttää suoraa lähetystä Helsingin tuomiokirkosta
  5. Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan
  6. Manchesterin uusi pommiuhka osoittautui vääräksi hälytykseksi – armeijan pomminpurkuryhmä meni oppilaitokseen
  7. Palloliiton puheenjohtajan Pertti Alajan syöpää ei voitu leikata suunnitellusti
  8. Tunti sitten
  9. Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”
  10. Linnanmäen Salama-vuoristorata jumittui – neljä ihmistä kävelytettiin alas
  11. Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan
  12. Trump tapaa hämmentävän EU-himmelin pomot Brysselissä – huoneeseen marssii kolme ”presidenttiä” ja ”yksi varapresidentti”
  13. Näytä lisää