Talous

Heathrow’n lentokentän laajennus sai hallituksen siunauksen Britanniassa – laajennuksen odotetaan tuovan rahaa, mutta kaikkia päätös ei vakuuta

Lontoon pormestari moittii päätöstä, joka lisää melua ja pilaa ilman.

Lontoo

Britannian hallituksen tiistainen päätös asettua Heathrow’n lentokentän laajentamisen kannalle herätti heti suuren vastustusryöpyn. Ratkaisu repii nyt myös jopa pääministeri Theresa Mayn hallitusta.

Heathrow’n ja Gatwickin lentokentät ovat kilpailleet jo vuosia siitä, kumman kentän laajennukselle brittihallitus antaa lopulta luvan. Pääministeri Mayn johtama ministerivaliokunta päätyi nyt – odotetusti mutta vain alustavasti – Heathrow’n kannalle.

Heathrow sijaitsee Lontoon länsipuolella. Se on matkustajamäärillä mitaten Euroopan vilkkain ja maailman kuudenneksi vilkkain lentokenttä. Heathrow’n kautta kulki viime vuonna lähes 75 miljoonaa matkustajaa.

Liikenneministeri Chris Grayling painotti alahuoneen istunnossa, että Heathrow’n laajentaminen on välttämätöntä Britannian taloudellisen kehityksen takia:

”Kansakunnalle tulee iso lasku, jos emme tee mitään.”

Graylingin mukaan Heathrow’n kolmannen kiitoradan rakentaminen tuo vuosikymmenien saatossa kymmenien miljardien puntien hyödyn ja kymmeniätuhansia uusia työpaikkoja.

Samalla Heathrow’n yhteydet muun muassa Aasiaan ja Etelä-Amerikkaan paranevat. Myös Britannian sisäisiä kotimaan reittejä on luvassa lisää. Kaiken kaikkiaan uusia lentoja on tulossa peräti 260 000 kappaletta vuodessa.

Optimistiset tulevaisuudenkuvat eivät kuitenkaan vakuuta kaikkia.

Yksi Heathrow’n laajentamisen suurimpia vastustajia on ulkoministeri Boris Johnson. Lontoon pormestarina toimiessaan Johnson kannatti uutta lentokenttää Lontoon itäpuolelle. Media risti vuonna 2014 kuopatun hankkeen Boris-kentäksi.

PA-uutistoimiston twiitin mukaan Johnson kommentoi tiistaina, että Heathrow’n laajennushanke ei tule onnistumaan. Heathrow’n laajentamista vastustaa myös opetusministeri Justine Greening.

Kielteisesti Heathrow’n laajentamiseen suhtautuu myös Lontoon nykyinen työväenpuoluelainen pormestari Sadiq Khan.

”Heathrow’n kolmas kiitorata tulee olemaan tuhoisa Lontoon ilmanlaadulle. Lentokentän typpidioksidiarvot ovat jo nyt laittoman korkeat”, Khan sanoi tiedotteessaan.

Pormestarin mukaan Lontoon eteläpuolella sijaitsevan Gatwickin lentokentän laajentaminen olisi tuonut samat hyödyt mutta vähemmillä ympäristöhaitoilla.

Melu- ja ilmansaasteiden lisääntyminen on vain yksi lentokenttälaajennuksen ongelmista. Uuden kiitoradan alta pitää purkaa myös satoja asuinrakennuksia.

Heathrow’n laajentaminen maksaa arviolta lähes 18 miljardia puntaa eli yli 20 miljardia euroa. Erilaisina korvauksina yhtiön pitää varautua maksamaan 2,6 miljardia puntaa eli noin 2,9 miljardia euroa. Heathrow on luvannut myös vähentää melu- ja ilmansaastehaittoja sekä pitää lennot entistä paremmin aikataulussa.

Veronmaksajien kontolle jäävät muun muassa liikenneyhteyksien parantaminen niin, että kaikki uudet matkustajat pääsevät jatkossakin Heathrow’lle. Hintalappu tie- ja muille töille on arvioijasta riippuen noin 1,2 miljardista punnasta aina 15 miljardiin puntaan.

Heathrow’n laajeneminen ei ole kuitenkaan vielä varmaa. Hanke menee parlamentin äänestykseen 2017 tai 2018. Esimerkiksi kaikki pääministeri Mayn konservatiivikansaedustajat eivät ole hankkeen takana.

Jos Heathrow’n lupaprosessi on ohi vuoteen 2020 mennessä, saadaan uusi kiitorata käyttöön ehkä 2025.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  3. 3

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  4. 4

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  5. 5

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  6. 6

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  7. 7

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  8. 8

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  9. 9

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  10. 10

   Onnibusin kuljettajat ovat tehneet ylitöitä runsaasti yli sallitun, moittii viranomainen – yhtiön toimitusjohtaja: ”Kuljettajat haluavat tehdä isoa tiliä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  8. 8

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Kiinan ja Intian välille syntyi pattitilanne pahaan aikaan – 600 sotilasta on istunut pian 60 päivää vuoristossa tuijottamassa toisiaan, eikä loppua näy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  9. 9

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tutkimusyhtiö: Helsinki on maailman yhdeksänneksi paras kaupunki asua – ”Pitää tapahtua jotain todella pahaa, että sijoitus putoaa”
  3. Mikä ihme vaivaa huipputennistä, taas yksi tähtipelaaja loukkaantui
  4. Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea
  5. Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot
  6. Yhdysvaltojen entiset presidentit Bush ja Bush nuorempi tuomitsevat rotukiihkoilun – Charlottesvillen tapahtumat ovat käynnistäneet Yhdysvalloissa kiivaan keskustelun rasismista
  7. Suomen kenttäratsastajien EM-toiveille sokki: Hevoset loukkaantuivat ennen kisaa
  8. Iso remontti Olympiakomiteassa, tuet keskitetään menestyslajeille: ”Ei tule olemaan helppoa, kun joku putoaa ulkopuolelle”
  9. Vapaamielisestä julkisuuskuvasta tunnettu Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Piispan virkaan ei sopisi, että olisin mukana poliittisessa satiirissa”
  10. Tunti sitten
  11. Islantilaispelaaja Sigurdssonin jättisiirto sai sinetin, rikkoi Evertonin vanhat ennätykset
  12. Lukiokirjat ja parturisakset käyvät monille liian kalliiksi – järjestöt valmistelevat kansalaisaloitetta ilmaisista oppimateriaaleista
  13. Näytä lisää