Talous

Nordea jyrää suurten yritysten palveluissa ja kiistää fuusioneuvottelut

Keskiviikkona kolmannen vuosineljänneksen tuloksensa julkistanut Nordea heilautti vakavaraisuutensa syyskuun loppuun mennessä reippaasti yli kiristyneiden vaatimusten. Liiketulos kasvoi 11 prosenttia.

Nordean konsernijohtaja Casper von Koskull kiisti pankin tulostiedotustilaisuudessa keskiviikkona, että pankki olisi fuusioitumassa mihinkään suuntaan lähitulevaisuudessa.

”En näe mitään fuusioita lähitulevaisuudessa”, von Koskull sanoi.

Hollantilainen talouslehti kertoi lokakuun alussa, että Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos kävi kesällä keskusteluja Nordean ja hollantilaisen ABN Amro -pankin fuusiosta.

Wahlroos oli tarjonnut fuusion myötäjäisiksi Nordean pääkonttorin siirtämistä Hollantiin. ABN Amron nykyään omistava Hollannin valtio kuitenkin torjui tarjouksen. Wahlroos antoi Ylen haastattelussa viime lauantaina ymmärtää, että keskusteluihin voidaan palata.

Keskiviikkona kolmannen vuosineljänneksen tuloksensa julkistanut Nordea heilautti vakavaraisuutensa syyskuun loppuun mennessä reippaasti yli kiristyneiden vaatimusten. Pankin ydinvakavaraisuusaste nousi kesäkuun lopun 16,8 prosentista kerralla 17,9 prosenttiin.

Ruotsin pankkivalvoja Finansinspektionen ilmoitti lokakuun alussa, että Nordealta vaadittava ydinvakavaraisuussuhde olisi tästedes 17,3 prosenttia. Ydinvakavaraisuus kertoo, kuinka paljon pankilla on korkealaatuista omaa pääomaa suhteessa sen riskipainotettuihin saataviin.

Ruotsin valvojan vaatima taso on erittäin korkea verrattuna useimpien euromaiden pankkien vakavaraisuuteen. Esimerkiksi Saksan Deutsche Bankilta euroalueen pankkivalvonta edellyttää vain 12,5 prosentin ydinvakavaraisuutta, ja siihenkin pankki saa siirtyä asteittain vuoteen 2019 mennessä.

Toisaalta esimerkiksi Suomessa Nordean tärkeimmän kilpailijan OP-ryhmän vakavaraisuussuhde on 19,4 prosenttia.

Korkeampi vakavaraisuusvaade tarkoittaa, että pankki joutuu sitomaan jokaista lainaamaansa euroa kohti enemmän pääomaa kuin matalammalla vaateella toimivat kilpailijansa.

Nordea on pystynyt kohentamaan vakavaraisuuttaan suhteellisen helposti, koska se tekee niin hyvää tulosta. Pankin liikevoitto kasvoi heinä–syyskuussa 11 prosenttia 1 148 miljoonaan euroon viime vuoden vastaavasta ajasta.

Anto- ja ottolainauksen korkokate pieneni hieman, 1 178 miljoonaan euroon, mutta muut tuotot esimerkiksi varainhoidosta ja pankkiiriliikkeestä kasvoivat yhdeksän prosenttia.

Silti Nordea turvautui kesällä varmuuden vuoksi kikkailuun saadakseen vakavaraisuutensa varmasti ajoissa riittävälle tasolla. Pankki vähensi hainäkuussa yritysluottojensa riskiä luottoriskivakuutuksilla, mikä korotti ydinvakavaraisuuden 17,2 prosenttiin.

Konsernijohtaja Casper von Koskull uskoo, että korkokatteen pienenemisessä pohja on saavutettu. Se on johtunut korkojen laskusta nollaan ja sen alapuolellekin. Korot ovat erityisen matalia Ruotsissa ja Tanskassa.

”Rahoituskate pieneni viime vuoden kolmannesta neljänneksestä neljä prosenttia paikallisissa valuutoissa laskettuna. Edellisneljännekseen verrattuna se kuitenkin kasvoi prosentin, ja uskomme edelleen, että aallonpohja on jo takana”, von Koskull sanoo.

Hän kiitteli tiedotteessa myös varainhoidon menestystä ja Nordean suosiota yritysten rahoituksen järjestelijänä.

”Varallisuudenhoidossa saatiin uutta varallisuutta hoidettavaksi nettomääräisesti ennätykselliset 9,6 miljardia euroa. Lisäksi Nordean johtava asema yritysten neuvontapalvelujen tarjoajana vahvistui entisestään. Sopimusten arvolla mitattuna Nordea oli toisella sijalla Euroopassa kansainvälisten listautumisantien koordinoijana”, von Koskull sanoo.

Nordean luottotappiot kasvoivat viime vuoden vastaavasta ajasta 21 prosenttia 135 miljoonaan euroon. Ne ovat silti hyvin alhaisella tasolla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Osavuosikatsaukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   11 altistunut kaasulle Mannerheimintiellä, pelastuslaitos etsii talossa olevan kaasun lähdettä – HS seuraa

  2. 2

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Pian Helsingin ainoaksi synnytyssairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilmaongelmissa – HUS on tiennyt asiasta jo keväällä

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  7. 7

   Seinät ryskyvät ja aitaa kaatuu, mutta urheiluväki vaikenee: ”Edes tykkäyksiä ei uskalleta jakaa”

  8. 8

   Marko Junkkarin kommentti vihreiden gallup-suosion hurjasta noususta: ”Nyt huojuu toden teolla sekä Sipilän että Rinteen asema”

  9. 9

   Huumekuski kaahasi satasta keskellä aamuliikennettä Helsingissä – Pakenijat motitettiin Hämeentielle

  10. 10

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  7. 7

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  8. 8

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  9. 9

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  10. 10

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää