Talous

Eläketurvakeskus: Eläkemaksuja pitäisi nostaa väliaikaisesti – selvitä HS:n laskurilla, milloin voit jäädä eläkkeelle

”Poikkeuksellisen hankala sijoitusympäristö ja heikot kasvunäkymät luovat painetta työeläkemaksun väliaikaiselle korottamiselle”, kirjoittaa Eläketurvakeskus.

Eläketurvakeskuksen (ETK) tuoreet laskelmat näyttävät, että lakisääteisiä eläkemaksuja pitäisi nostaa nykyisestä.

”Poikkeuksellisen hankala sijoitusympäristö ja heikot kasvunäkymät luovat painetta työeläkemaksun väliaikaiselle korottamiselle”, Eläketurvakeskus kirjoittaa torstaina julkistetussa tiedotteessaan.

Nykyisin eläkemaksuina kerätään työnantajilta ja työntekijöiltä 24,4 prosenttia palkkojen päälle meneviä eläkemaksuja, jotta eläkkeet voitaisiin maksaa eläkerahastossa olevien varojen, niiden tuottojen ja eläkemaksujen yhteenlasketuilla varoilla.

ETK:n mukaan tuota maksua ei ole tarvetta korottaa vielä, mutta tuottojen lasku pakottaa Suomen nostamaan 2020-luvulla työeläkemaksua puolen prosenttiyksikön verran eli 24,9 prosenttiin.

EKT:n mukaan korotus voisi olla voimassa kymmenen vuotta, jonka jälkeen maksu voitaisiin taas alentaa entiselleen.

ETK on Eläketurvakeskus on päivittänyt pitkän aikavälin laskelmansa lakisääteisten eläkkeiden kehityksestä. Laskelmien lähtökohtana on Tilastokeskuksen väestöennuste ja uusi vahvistettu työeläkelainsäädäntö.

Nykyisessä matalien korkojen, hitaan talouskasvun ja vanhenevan väestön maailmassa moni sijoittaja on tyytyväinen, jos onnistuu saamaan lähivuosina sijoituksilleen edes parin prosentin reaalituoton.

Suomen eläkelaskelmissa on kuitenkin yhä lähdetty siitä, että eläkerahastot onnistuisivat saamaan sijoituksilleen vuosittain 3,5 prosentin reaalituoton.

ETK ottaa sijoitusympäristön muutokseen kantaa varovasti arvioiden, että seuraavan kymmenen vuoden aikana sijoitusten reaalituotto jäisi kolmeen prosenttiin vuodessa.

Heikon tuottokehityksen lisäksi ETK ennustaa, että palkoista kerättävistä eläkemaksuista kertyvä maksutulo jää lähivuosina oletettua pienemmäksi heikon työllisyyskehityksen ja kilpailukykysopimuksessa sovitun maltillisen ansiotason kehityksen tähden.

Eläketurvakeskus on päivittänyt myös laskelmansa siitä, minkä ikäiseksi itse kunkin pitää olla töissä ennen kuin pääsee vanhuuseläkkeelle.

Tästä HS:n laskurista voi katsoa, minkä ikäisenä eri vuosina syntyneet henkilöt pääsevät aikaisintaan vanhuuseläkkeelle. Laskuri kertoo myös, kuinka pitkään tulee olla töissä, jos haluaa eläkkeen, jota eliniän odotteen kasvu ei ole nakertanut.

Juttu jatkuu laskurin alla.

Eläketurvakeskus on laskenut myös optimistisen ja pessimistisen vaihtoehdon. Optimistisessa talousskenaariossa on yhdistetty korkea työllisyys, nopea ansiotason kasvu ja korkeat sijoitustuotot. Tällöin työeläkemaksu jäisi 2–4 prosenttiyksikköä perusvaihtoehtoa matalammaksi.

Pessimistisessä matalan työllisyyden, hitaan ansiotason kasvun ja matalien sijoitustuottojen vaihtoehdossa työeläkemaksuja pitäisi puolestaan korottaa 2–4 prosenttiyksikköä.

Vuonna 2030 eläkkeensaajia on lähes 200 000 enemmän kuin nyt.

Pitkän aikavälin laskelman mukaan 2050-luvulta lähtien eläkemaksuja pitäisi alkaa korottaa niin, että 2085 eläkemaksu olisi jo lähellä 28 prosenttia.

EKT:n mukaan työikäisten ja eläkeläisten suhdetta heikentää tulevaisuudessa entisestään syntyvyyden ennakoitua huonompi kehitys – aikaisempaan laskelmaan verrattuna vauvoja syntyy seitsemän prosenttia vähemmän joka vuosi.

Vuonna 2015 Suomessa asuvien henkilöiden keskieläke oli noin 1 600 euroa kuukaudessa. Laskelman mukaan eläkkeiden ostovoima jatkaa kasvuaan. Esimerkiksi vuonna 2030 keskieläke on noin 1 860 euroa.

Eläkkeet ovat pitkään olleet noin puolet väestön keskiansioista.

Kun eläkkeiden määrää korjataan muun muassa elinikään perustuvalla elinikäkertoimella, eläkkeiden taso laskee vuoden 2030 jälkeen. Vuonna 2045 keskieläke on keskipalkasta 46 prosenttia, kun se vuonna 2015 oli 52 prosenttia.

 

Fakta: Eläketurvakeskus on tulevan ennustaja

 Eläketurvakeskus ETK on eläkealan lakisääteinen yhteistyöelin. Uudessa raportissa esitetään Eläketurvakeskuksen laskelmat lakisääteisistä eläkkeistä vuosille 2016–2085. Edellinen vastaava raportti ilmestyi vuonna 2013.

 Ennusteen mukaan Suomen väestö kasvaa lähes koko ennustejakson ajan. Vuoden 2015 lopussa väestön määrä oli 5,49 miljoonaa, ja sen arvioidaan olevan 6,1 miljoonaa vuonna 2085.

 Koko talouden työeläkemeno suhteessa talouden työtulosummaan oli 30,4 prosenttia vuonna 2015. Työeläkemenon suhde työtulosummaan kasvaa vuoteen 2020 saakka, jolloin se on runsaat 33 prosenttia.

 Työikäisen väestön määrä supistuu 2030-lukua ja 2040-luvun alkua lukuun ottamatta koko ennustejakson ajan.

 Vuonna 2015 vanhushuoltosuhde oli 32,4 prosenttia ja sen arvioidaan olevan 56,4 prosenttia vuonna 2085. Vanhushuoltosuhde kuvaa yli 64-vuotiaiden määrää yhtä työikäistä (15–64 -vuotiaat) kohden.

 Vuonna 2015 vastasyntyneen elinajanodote oli 81,3 vuotta. Ennusteen mukaan se nousee vuoteen 2085 mennessä yli 90 vuoteen.

 Vuonna 2015 keskieläke oli 1 613 euroa kuukaudessa.

 Eläkkeiden ostovoima kasvaa jatkuvasti. Vuonna 2085 keskimääräinen eläke on lähes 3 700 euroa vuoden 2015 hintatasossa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eläke
 • Eläkerahastot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  2. 2

   HS selvitti: Yksi Turun puukotuksista epäilty haki monta kertaa oleskelulupaa Ruotsista siinä onnistumatta – kertoi asuneensa Marokossa kadulla ja joutuneensa raiskatuksi

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   22-vuotias Topi lopetti amiksen neljästi, mutta sitten hänestä tuli Tippa-T, jolle seksikin on työsuhde-etu

  7. 7

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  8. 8

   Olympiastadionin remontissa löytyi lähes 30 vuotta sitten kadonnut lompakko – omistaja löytyi Facebookin kautta

  9. 9

   Jehovan todistajille tulvii surunvalitteluja ulkomailta, nuori nainen jakoi esitteitä joutuessaan puukotetuksi – Turun uhreista kaksi makaa yhä hengityskoneessa

  10. 10

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  3. 3

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  7. 7

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  11. Näytä lisää