Valikko
Talous

Maailman suurin verkkokauppa Alibaba haluaa tuoda 50 000 kiinalaisturistia Rovaniemelle ensi vuonna – Onko Lappi valmis?

Kiinalaisyhtiö toi Rovaniemelle Voice of China -laulukilpailun voittajia ja lähetti konsertin ennakkoarvioiden mukaan sadalle miljoonalle kiinalaiselle netin kautta. Napapiirillä järjestettiin vaivihkaa katsojamäärältään Euroviisujen kokoluokan tapahtuma.

Maailman suurin verkkokauppayhtiö Alibaba ei tee mitään pienesti. Ensi vuonna se aikoo tuoda Rovaniemen seudulle 50 000 kiinalaisturistia.

Torstaina Alibaban matkailuyritys Alitrip täytti kaksi vuotta, julkisti Euroopan-strategiansa ja järjesti itselleen räiskyvät juhlat Joulupukin pajakylässä. Kiinalaisyhtiö toi Rovaniemelle Voice of China -laulukilpailun voittajia ja lähetti konsertin ennakkoarvioiden mukaan sadalle miljoonalle kiinalaiselle netin kautta.

Napapiirillä järjestettiin siis vaivihkaa katsojamäärältään Euroviisujen kokoluokan tapahtuma. Lisäksi Alibaba välitti nettialustoillaan 24 tunnin ajan markkinointivideota Rovaniemeltä.

Ei ihme, että matkailualan toimijat puhkuivat torstaina innosta. Sitä paitsi Alibaba ei tullut Lappiin vain kertareissulle.

”Aiomme ensi vuoden aikana lähettää 50 000 kiinalaisturistia Suomeen. Kysymys kuuluu, oletteko valmiina?”, kysyi Alitripin pääjohtaja Li Shaohua Rovaniemen tiedotustilaisuudessa.

Hurjaa puhetta. Ihan tällaiseen ruuhkaan Lappi ei ole valmis.

Tänä vuonna Alitrip aloitti yhteistyön lentoyhtiö Finnairin sekä matkailua edistävien Visit Finland ja Visit Rovaniemi -yhtiöiden kanssa. Lapista tuli syyskuussa Alitripin ensimmäinen oma matkapaketti. Aiemmin yhtiö on tyytynyt vain välittämään muiden yritysten tuotteita.

Pilottihankkeessa Rovaniemelle tulee tänä talvena 3 000 kiinalaisturistia. Alitrip olisi halunnut tuoda heti 10 000, mutta majoitustila ei kuumimpaan sesonkiaikaan riittänyt.

Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen kertoo, että Alitrip lähti myöhään liikkeelle.

”Kävimme ensimmäisiä vakavia neuvotteluja keväällä, vaikka talven tuotteet myydään usein jo vuotta aiemmin.”

Alitripin ryntäys ei ole ainoa laatuaan. Kiinalaisturistien yöpymiset Suomessa kasvoivat viime vuonna yli 40 prosentilla 182 000:een. Suomen ulkoministeriö avasi tänä vuonna 13 uutta viisumikeskusta Kiinaan, jotta halukkaat turistit pääsisivät vaivattomasti Suomeen.

Valtaosa kiinalaisista yöpyy pääkaupunkiseudulla, mutta myös Pohjois-Suomen suosio kasvaa humisten. Vielä muutama vuosi sitten kiinalaisia eksyi Lappiin asti harvakseen. Kiina ei ollut edes 15 yleisimmän turistien lähtömaan joukossa.

”Nyt Kiina on noussut kuudenneksi, ja uskon, että se ottaa pian paikan kolmen parhaan joukosta. Kiinan kasvu on paikannut hyvin Venäjältä saapuvien turistien määrän romahdusta”, Kärkkäinen kertoo.

Hän korostaa, että Lappi yrittää parhaansa mukaan vastata tulvivaan turismiin.

”Ensi vuoden loppuun mennessä pelkästään Rovaniemelle on tulossa tuhat uutta vuodepaikkaa, kun nyt määrä on 3 800. Pääosin majoituspaikat nousevat kotimaisin voimin, mutta Joulupukin pajakylässä on myös yksi projekti, jossa on kiinalainen sijoittaja mukana.”

Investoinnit majoitukseen ovat pitkäaikaisia ja kalliita. Onko Lappi kestokohde vai hetkellinen muoti-ilmiö?

Paljon riippuu vaikutusvaltaisesta kiinalaisyhtiöstä. Pienen kansan huolet tuntemattomasta maabrändistä hymyilyttävät Alibaban markkinointijohtajaa Chris Tungia.

Alibaban kautta käydään vuosittain kauppaa yli kaksi kertaa Suomen koko bruttokansantuotteen edestä. Yhtiön markkina-arvo on noin 235 miljardia euroa.

”Ei meille ole väliä, tuntevatko turistit Suomen. Alibaba omistaa Kiinan Youtuben Youkun ja osan Kiinan Twitteristä Weibosta. Voimme kanaviemme kautta brändätä hetkessä uuden älypuhelinmallin tai vaikkapa Suomen revontulet”, Tung kertoo HS:lle.

Aiemmin tiedotustilaisuudessa Tung ylisti vuolaasti Lapin sadunomaisuutta kameroille.

”Olen melko varma, että miljoonat kiinalaiset ovat kateellisia minulle, kun voin olla täällä joulupukin ja revontulien taikamaassa. Onneksi pian he voivat tulla tänne itse ja kokea tämän kaiken!”

Markkinointijohtaja riemastui, kun pääsi vihdoin illan konsertissa joulupukin lämpimään rutistukseen.

Alitripin suunnitelma 50 000 kiinalaisturistista ensi vuoden aikana on valtava haaste 60 000 asukkaan Rovaniemelle.

Viime vuonna ulkomaiset turistit yöpyivät Lapissa noin miljoona kertaa Visit Finlandin mukaan. Yöpymiset lasketaan vuorokausittain, joten jos Alitripin tuomat turistit viipyisivät kaikki esimerkiksi viisi yötä Suomessa, pelkästään Rovaniemen seudulle ropisisi 250 000 yöpymistä – enemmän kuin kiinalaisilla koko Suomessa viime vuonna.

Turistisuma on kuitenkin Rovaniemelle pääosin positiivinen pulma. Suomessa vierailevat kiinalaiset jättävät paikallisiin yrityksiin runsaasti rahaa.

”Kiinalainen turisti kuluttaa yhdellä matkalla jo noin 656 euroa, mikä on enemmän kuin minkään muun maan kansalaiset”, Kärkkäinen kertoo.

Alibaban suunnitelmat voivat osoittautua liian suureellisiksi lyhyellä aikajänteellä. Yhtiö tosin tietää, että Kiinan kasvava matkakuume aiheuttaa painetta turistikohteisiin.

”Voisimme tuoda koko Suomeen jopa miljoona turistia, mutta käyttäjäkokemus kärsisi. Olen tosissani. Markkinointijohtajana tiedän, että se olisi meille mahdollista, mutta ei viisasta. 50 000 pelkästään Rovaniemen seudulle on kuitenkin toteutettavissa, kunhan teemme yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa”, Tung sanoo.

Alitrip on parissa vuodessa kasvanut käyttäjämäärällä mitattuna Kiinan suurimmaksi matkojen nettivälittäjäksi. Palvelua käyttää päivittäin kymmenen miljoonaa ihmistä.

Finpron Visit Finland -yksikön johtajan Paavo Virkkusen mukaan Alitrip-turistit ovat vain jäävuoren huippu. Yhteistyö Alibaban kokoisen yhtiön kanssa voi poikia tilaisuuksia myös palvelu- ja tavaraviennille Kiinaan.

”Tämä on todella laajakaistaista yhteistyötä. Voimme saada Suomeen matkailutulojen lisäksi uusia investointeja ja vientimahdollisuuksia.”

Tung vahvistaa, että Suomi voi hyötyä Alibaba-yhteistyöstä merkittävästi. Suomalaiset yritykset voivat esimerkiksi myydä merkkituotteitaan Alibaban Tmall Global -kauppapaikassa.

Marimekon, Finlaysonin ja Iittalan kaltaisten perinteisten suomalaisten brändien lisäksi pienet design-yritykset voivat päästä Alibaban kautta virtuaalisesti Kiinan markkinoille. Myös elintarvike- ja kosmetiikkayritykset voivat avata uusia vientikanavia.

Esimerkiksi marjatuotteet ja erilaiset voiteet menevät hyvin kaupaksi laatua arvostaville kiinalaisille.

”Jos kiinalaisturisti ostaa vaikkapa pussillisen kuivattuja marjoja tuliaisiksi kotiin, hän hoksaa pian, että eihän tämä riitä. Kiinalaiset haluavat aina lisää! Samaa tuotetta pitää saada myös Kiinasta,” Tung selittää.

Samalla Alibaba hyötyy, kun se pystyy kasvattamaan kauppapaikkojensa tuotevalikoimaa. Vuosikymmenen loppuun mennessä kiinalaisen internetin titaani aikoo olla globaali yhtiö, jonka palveluilla on kaksi miljardia käyttäjää. Nykyään niitä on miljardi.

Kiinalaisten ryntäys Lappiin hyödyttää myös lentoyhtiö Finnairia, joka on mukana Alitrip-yhteistyössä. Alitripin 3 000 turistia lennähtävät tänä talvena Kiinasta Suomeen juuri Finnairin lennoilla.

Finnairille on suoria lentoja ympäri vuoden jo neljään Kiinan kaupunkiin: Pekingiin, Shanghaihin, Chongqingiin ja Hongkongiin. Lisäksi Finnair lentää kesäisin Guangzhouhun ja Xi’aniin. Nämä miljoonakaupungit ovat ripeästi keskiluokkaistuvia ja kansainvälistyviä.

Finnairin globaalista myynnistä vastaava johtaja Mikko Turtiainen on iloinen uudesta yhteistyökumppanista.

”Alitrip on meille äärimmäisen hyvä partneri. Pystymme heidän kauttaan laajentamaan myyntityötämme Kiinassa, mikä tukee kasvustrategiaamme hyvin voimakkaasti.”

Vaikka Alitrip vasta koettaa kepillä Lapin jäitä, Turtiainen on toiveikas kumppanuuden kestosta ja laajennusmahdollisuuksista. Finnairissa toivotaan, että Lapissa riittää jatkossa vuoteita myös kiinalaisille, eikä tuhansille halukkaille tarvitse sanoa enää ei.

”Talvikaudelle osuu joulun ja hiihtoloman sesonki, jolloin suomalaisetkin lomailevat. Tuolloin kapasiteetti Lapissa on kieltämättä kovassa käytössä. Vuodekapasiteettia voisi olla lisää”, Turtiainen sanoo.

Voikin olla, että jatkossa suomalaisten hiihtolomalaisten pitää kilpailla verisesti kiinalaisten turistien kanssa vuokramökeistä.

Finnairin kasvavassa lentokoneiden laivastossa riittää Turtiaisen mukaan ainakin toistaiseksi kiinalaisille paikkoja.

Alibaban markkinointijohtajan Tungin mukaan Eurooppa on kiinalaisille nuorille aikuisille ”unelmien matkakohde”. Alitripin käyttäjistä 80 prosenttia on syntynyt vuoden 1985 jälkeen.

Etenkin Pohjoismaiden elämänlaatu, puhdas ilma ja luonnon ihmeet kiehtovat heitä. Alitrip haluaa erikoistua juuri kokemuspohjaisiin matkoihin.

”En voi korostaa liikaa revontulien merkitystä. Ne ovat Suomelle todellinen sankarituote, jota joulupukin tarina hyvin täydentää.”

Kiina puskee turisteja maailmalle

 Kiinasta tulee eniten turisteja maailmassa. Viime noin 130 miljoonaa kiinalaista matkaili ulkomailla.

 Vasta noin viidellä prosentilla kiinalaisista on passi. Luku yli kaksinkertaistuu kymmenessä vuodessa.

 Viime vuonna kiinalaisturistien ulkomailla käyttämän rahan määrä kasvoi 26 prosentilla 290 miljardiin dollariin. Mikään muu maa ei yllä edes puoleen tästä luvusta.

 Kiinalaisturistit ostavat ulkomailla enemmän luksustuotteita kuin kaikki muut kansallisuudet yhteensä.

 Suomessa kiinalaisturisti käyttää keskimäärin 200 euroa per päivä, mikä on kaikkia muita kansallisuuksia enemmän.

Lähteet: Goldman Sachs, Maailman matkailujärjestö, Economist ja Visit Finland

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kiina
 • Matkailu
 • Lappi
 • Turismi
 • majoituspalvelut
 • kiinalaiset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  3. 3

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  4. 4

   Selvitys: Putkiremontti maksaa pääkaupunkiseudulla kaksi kertaa niin paljon kuin muualla – mutta syy ei ole remonttifirmojen kiskonta

  5. 5

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  6. 6

   Louhimies eri mieltä tv-johtaja Sairasen tiukasta kritiikistä – kiista Suomen elokuvahistorian muistettavimpia

  7. 7

   Trumpin vävy joutuu senaatin tiedusteluvaliokunnan kuulusteluun Venäjä-yhteyksistä

  8. 8

   Suupielet halkeavat, hiukset putoavat ja väsyttää – onko kyse keväisestä vitamiinien puutteesta?

  9. 9

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  10. 10

   Suurpalon sammutus jatkuu koko maanantain Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  8. 8

   Suurpalon sammutus jatkuu koko maanantain Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  9. 9

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  10. 10

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää