Talous

Tesla haluaa valloittaa autotallien lisäksi asuintalot – yhtiön lasisten kattotiilien sisällä on aurinkokennoja

Keksijämiljardööri Elon Musk aikoo tehdä lasikatoista yhtä trendikkäitä kuin sähköautoista. Teslan kattotiilet tuottavat aurinkoenergiaa.

Tuntuu sopimattomalta kutsua Teslaa enää pelkäksi sähköautoyhtiöksi.

Teslan perustajan ja toimitusjohjan Elon Muskin visio on tuottaa uusiutuvan energian ratkaisuja kaikkiin arkielämän tilanteisiin.

Perjantaina Musk esitteli Los Angelesin Universal Studiosilla Teslan uusimman keksinnön – aurinkokennoja sisältävät lasiset kattotiilet.

Tesla aikoo tehdä katoille saman, minkä yhtiö teki aiemmin sähköautoille – markkinoida niitä haluttuina ja ympäristöystävällisinä design-tuotteina.

”Menneisyyden sähköautot eivät näyttäneet hyvältä. Ne olivat kuin golfautoja”, Musk totesi perjantain tiedotustilaisuudessa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Teslan autot ovat vauraiden julkimoiden, poliitikkojen ja yrittäjien suosiossa. Muskin mukaan Teslan lasikatot voivat aiheuttaa vastaavan villityksen.

”Kuinka voi olla, että aurinkokatto on parempi kuin tavallinen katto, näyttää paremmalta ja kestää pidempään? Pihalle voi kutsua naapurit ja sanoa ’tsekatkaa, miten siisti katto minulla on’”, hän totesi.

Tesla aikoo tehdä katoista yhtä muodikkaita kuin sähköautoista.

Teslan trendikkäissä katoissa ei kuitenkaan ole kyse vain ulkonäöstä. Yhtiö yrittää vedota ympäristötietoisiin kuluttajiin, jotka haluavat täyttää kotinsa uusiutuvaan energiaan pohjautuvalla teknologialla.

”Ilmaston lämpeneminen on vakava kriisi, ja meidän pitää tehdä sille jotakin”, Musk julisti tiedotustilaisuudessa.

Elon Musk haluaa Teslan ostavan aurinkopaneeliyhtiö Solar Cityn, jonka omistajiin hän kuuluu. Teslan osakkeenomistajat äänestävät 2,2 miljardin dollarin kaupasta 17. marraskuuta.

Kauppa on herättänyt eripuraa Teslan omistajien joukossa. Solarcityä johtavat veljekset Peter ja Lyndon Rive, jotka ovat Muskin serkkuja. Musk itse on Solarcityn hallituksen puheenjohtaja.

Solarcityn yhdistäminen Teslaan on kuitenkin olennainen osa Muskin suurta suunnitelmaa, jonka mukaan yhtiö uudistaa kotien energian kulutuksen.

Aurinkokatto on Teslan ja Solarcityn yhteishanke. Yhtiöt tavoittelevat aurinkokatoille viiden prosentin siivua aurinkopaneelimarkkinoista.

Teslan katot on tehty erityiskovasta karkaistusta lasista, ja niitä on saatavilla neljässä eri tyylissä. Maallikon silmään lasitiilit näyttävät perinteisiltä kattotiileiltä – tosin sileämmiltä sellaisilta.

Muskin mukaan tiilit ovat niin lujia, että ”ne kestävät pidempään kuin itse talo”, teknologiasivusto Techcrunch kertoo.

Teslan valta kodeissa kasvaa: Aurinkokennoilla varustetut kattotiilet tuottavat sähköä, joka vastaa kodin energiatarpeisiin. Ylimääräinen energia säilötään Teslan seinälle kiinnitettäviin Powerwall-akkuihin. Teslan sähköautot puolestaan ladataan talon tuottamalla aurinkoenergialla.

Musk tosin oli perjantaina varsin niukkasanainen aurinkokattojen tehokkuudesta ja hinnasta. Jos aurinkokatto ei kykene lähellekään samaan kuin perinteiset aurinkopaneelit, sen käyttöarvo on kyseenalainen.

Muskin mukaan aurinkokaton hinta on tavallista kattoa halvempi, kun huomioidaan katon tuottama sähkö. Musk ei kertonut, kuinka pitkään käyttöön laskelma perustuu.

Solarcityn verkkosivujen mukaan kattojen asentaminen aloitetaan vuoden 2017 puolivälin tienoilla.

Tiedotustilaisuus pidettiin filmistudiolla fiktiivisellä Wisteria Lane -kadulla, jossa kuvattiin vauraiden perheiden skandaalinkäryisestä lähiöelämästä kertova Täydelliset naiset -draamasarja.

Tiedotuspaikan valinta lienee viittaus siihen, millaista ostajakuntaa Tesla katoilleen tavoittelee.

Samassa tilaisuudessa Tesla esitteli myös päivitetyn version Powerwall-seinäakusta, joka on entistä pienempi ja kevyempi.

Musk yrittää muuttaa maailman

 Keksijä-yrittäjä Elon Muskin vuonna 2003 perustama Tesla Motors tunnettiin vuosien ajan vain sähköautojen valmistajana.

 Teslalla on myös yli 700 latausaseman maailmanlaajuinen Supercharger-verkosto sähköautoja varten.

 Viime vuonna Tesla julkisti koteihin ja tehtaisiin tarkoitetun Powerwall-akkuseinän, johon voi säilöä esimerkiksi aurinkopaneelien tuottamaa sähköä.

 Perjantaina Tesla julkisti aurinkokaton, jonka tarkoituksena on korvata aurinkopaneelit.

 Neljän miljardin dollarin liikevaihtoa pyörittävä Tesla tekee edelleen tappiota.

 Musk on ollut perustamassa myös maksupalvelu Paypalia, aurinkopaneeliyhtiö Solarcityä ja avaruuskuljetusyhtiö Space X:ää, joka valmistelee miehitettyä Mars-lentoa.

 Hänen ideansa supernopeasta Hyperloop-liikenneyhteydestä on synnyttänyt lukuisia yrityksiä. Musk ei ole hankkeissa mukana itse.

 Musk on perustajajäsen Open AI -yhtiössä, jonka tarkoituksena on tutkia tekoälyä vastuullisesti ja jakaa yrityksen kehitystyö kaikkien käyttöön.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi vaatii kaikkia Turun puukotuksesta epäiltyjä vangittaviksi – poliisi oli saanut vihjeen pääepäillyn radikalisoitumisesta

  2. 2

   Sukellusvenemies sanoo kadonneen ruotsalaistoimittajan kuolleen onnettomuudessa ja ”haudanneensa hänet mereen”, kertoo Tanskan poliisi

  3. 3

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  4. 4

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  5. 5

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  6. 6

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  7. 7

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  8. 8

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  9. 9

   Jätevedet ovat väestön pissanäytteitä – niistä löytyy huumeita, lääkkeitä, alkoholia ja jopa Viagraa

  10. 10

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  9. 9

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  10. 10

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää